Huawei FreeBuds Pro kulaklıkların üst sınıf kulaklıklar arasında ayrı bir yeri vardır. Tasarım, malzeme kalitesi, ses performansı, pil ömrü ve bunun gibi birçok özellik bakımından şimdiye kadar gördüğümüz FreeBuds Pro ve FreeBuds Pro 2, memnun edici bir tablo ortaya koymuştur. Huawei, Türkiye’de yeni satışa çıkan FreeBuds Pro 3 ile birlikte, özellikle ses kalitesi ve aktif gürültü engelleme tarafında çıtayı daha da yükseğe çıkarıyor gibi görünüyor. Ayrıca farklı cihazları için tek bir kulaklığı sorunsuz ve kesintisiz biçimde kullanmak isteyenler için de sağlam bir çözüm sunuyor. Huawei FreeBuds Pro 3 inceleme yazısı ve videosunda, bu tam kablosuz kulaklık modelinin bilmeniz gereken önemli özellikler, sunduğu deneyime dair detaylar ve yorumlar yer alıyor.
HUAWEI FREEBUDS 3 PRO HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ
Huawei FreeBuds Pro 3
- Çift Sürücülü Yüksek Çözünürlüklü Ses Sistemi
- Akıllı Aktif Gürültü Engelleme (ANC) 3.0
- AFBPRO300 kupon koduyla 300 TL ekstra indirim (Huawei Online Mağaza’da geçerli)
Huawei FreeBuds Pro 3 inceleme: Tasarım
Huawei FreeBuds Pro 3, yeşil, seramik beyazı ve buz grisi olmak üzere üç renkle geliyor. Üç renk de birbirinden çekici görünürken, bize gelen buz grisi rengi, önceki nesillerde gördüğümüz ve FreeBuds Pro kulaklıkların simgesi hâline gelen bir renk geleneğini devam ettiriyor. Biraz daha pürüzsüzleşen ve daha hoş bir his veren yumuşak yüzeyinin etkisiyle renk tonunda hafif bir değişiklik olsa da, koyu renkleri sevenler için ağırlığı iyi biçimde yansıtan bir renk seçeneği oluyor.
Ne kulaklıklar ne de şarj kutusu, seleflerine göre değişiklik göstermemiş gibi dursa da, detaylara indiğimizde Huawei FreeBuds Pro 3’ün farklılıklarını görüyoruz. Üstelik bunların her biri kullanımı daha kolay ve pratik hâle getiriyor. Öncelikle gizli menteşe tasarımlı tek parça nano cam kullanılmış. Şarj kutusunun kapağını kaldırdığınızda, cam şeritten oluşan menteşe dikkatinizi çekecektir. Huawei, bu yapının yüzde 32 oranında daha dayanıklı olduğunu ve 100 binden fazla kez açılıp kapanmaya dayanıklı olduğunu belirtiyor. Şimdi kapağı kaldırdığınızda kulaklıkları yuvalarından çıkarmak ve tekrar yerine yerleştirmek için daha fazla alanınız var.
Şarj kutusu selefine göre yüzde 4.5 oranında daha küçük bir hacme sahipken ağırlık da biraz azaldı. Kulaklık teklerinin de yüzde 5 oranında daha hafif olduğunu belirtelim. Her bir kulaklık teki 5.8 gram, şarj kutusu ise 45.5 gram ağırlığa sahip. FreeBuds Pro 3 ve Pro 2 kulaklıkların şarj kutularını, içlerinde kulaklıklar varken elime alıp bir karşılaştırma yaptığımda, yeni kulaklıkların şarj kutusunun daha hafif ve küçük olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorum.
Kulaklık teklerinde dikdörtgen prizma biçimli gövde yapısı korunmakla birlikte, yeni eklenen oluk tasarımı sayesinde, gövde üzerinde yaptığınız çeşitli kontrolleri daha rahat gerçekleştirebilirsiniz. Gövde üzerinde yukarı aşağı kaydırmak ses seviyesini ayarlarken basılı tutarak aktif gürültü etkinleştirme ile dış farkındalık arasında geçişleri yapabilirsiniz. Bir, iki ya da üç kez tıklatma ise çalan medya kontrollerini sağlıyor. Bağlı telefona kuracağınız AI Life uygulaması üzerinde bu hareketleri ayarlayabilir veya yeniden organize edebilirsiniz.
Kulaklıklar kapalı tasarıma sahip, yani silikon uçlarla geliyor. Kutudan kulaklıkların üstüne takılı olanlarla birlikte toplam dört farklı boyutta silikon uç çifti çıkıyor. Huawei, yeni silikon uçlarla kulak kanalının yüzde 95’inin kapsandığını belirtiyor. Bu da çevresel etkilerin daha da azaltılmasını ve çalan içeriğe odaklanılmasını sağlıyor. Üstelik aktif gürültü engelleme de daha yüksek performansla çalışabiliyor. Kulaklıklara takılı olan uçlar benim için tam isabet sağladı, AI Life uygulamasında bulunan Uç Uyum Testi de bunu doğruladı. Siz de bu testi uygulayarak sonucu görebilir, testi geçemezseniz yeni uçlarla tekrar deneyebilirsiniz. Uçları çıkarıp takmak da çok kolay.
Kulaklıkların en çok kullanıldığı yerlerden bir tanesi spor ve egzersizdir. Dışarıda yapılan egzersizlerde yağmur veya sıvı sıçramaları ya da harekete bağlı oluşan ter Huawei FreeBuds Pro 3 için sorun olmuyor. Bu kulaklıklar IP54 ile belgelenen su ve toz dayanıklılığına sahip. Böylelikle yoğun egzersizlerde bile kulaklıklarınızı kullanabilir, müzik keyfini yaşamaya devam edebilir ya da telefon görüşmelerinizi rahat biçimde yapabilirsiniz.
Huawei FreeBuds Pro 3 inceleme: Özellikler ve Performans
Huawei FreeBuds Pro 3, Bluetooth 5.2 desteğiyle geliyor. Bu destek sayesinde akıllı telefon, tablet, akıllı saat ve bunun gibi cihazlara kolaylıkla bağlanabiliyor. Eğer Huawei P60 Pro gibi, EMUI yüklü bir Huawei telefonunuz ya da HarmonyOS yüklü tabletiniz varsa, FreeBuds Pro 3’ün şarj kutusunu kulaklıklar içindeyken cihaza yaklaştırıp kapağını açmanız, eşleştirme işlemini başlatmak için yeterli. Huawei MateBook dizüstü bilgisayarları için de bu geçerli. Cihazın ekranında açılacak penceredeki Bağlan düğmesine tıkladıktan sonra saniyeler içinde bağlantı kurulacaktır. Eşleştirme tamamlandıktan sonra, siz FreeBuds Pro 3 kulaklıkları kutusundan çıkarıp kulaklarınıza takar takmaz bağlantı da kurulmuş olacaktır.
Huawei telefonlarında, Bluetooth ayarlarına girdiğimde zengin bir ayar yelpazesiyle karşılaşıyorum. Ancak iPhone ve Android telefon sahiplerine olduğu gibi, Huawei telefon sahiplerine de AI Life uygulamasını kurmalarını tavsiye ediyorum. Bu uygulama sayesinde FreeBuds Pro 3’ün yeteneklerine rahatlıkla erişebilir, tüm kontrollerini yapabilirsiniz. AI Life’ı Huawei AppGallery ve Apple App Store uygulama mağazalarında bulabilirsiniz. Android telefon sahiplerinin de önce AppGallery’yi telefonlarına kurmaları ve buradan AI Life’ı yüklemeleri gerekiyor. Bu işlemler de çok basit ve saniyeler için gerçekleştirilebiliyor.
Huawei FreeBuds Pro 3 cihazınıza bağlı olduktan sonra AI Life kulaklıklarınızı rahatlıkla algılayacak ve ana ekranına ekleyecektir. Kulaklık sayfasına girdiğinizde, burada en başta her zaman olduğu gibi kulaklıkların ve şarj kutusunun pil seviyeleri gösteriliyor. Onun altında ise Bağlantı Merkezi, Gürültü Engelleme, HD Uzamsal Ses, Ses Efekti ve diğer kontroller sıralanıyor. Kulaklıkların yazılım güncellemesini de bu uygulama üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan Giyme Algılama, Dinamik Ses gibi seçenekleri etkinleştirme, dokunmatik kontrolleri organize etme gibi işler için de AI Life kullanılıyor.
FreeBuds Pro 3, aynı anda iki cihaza aktif olarak bağlanma ve bunlar arasında otomatik geçiş yapma yeteneğine sahip. Yani benim gibi Huawei P60 Pro akıllı telefon ve Watch GT 4 akıllı saatiniz varsa, bu ikisine aynı anda aktif şekilde bağlantı kurabilir ve ikisi arasında, her seferinde yeniden bağlantı kurmaya gerek kalmadan geçiş yapabilirsiniz. Watch GT 4’e attığım parçaları buradaki Müzik uygulamasında dinlerken P60 Pro’ya telefon geldiğinde veya telefondaki Spotify’da bir parça açtığımda, kulaklık otomatik olarak telefondaki içeriği oynatıyor. AI Life’daki Bağlantı Merkezi bölümüne giderek buradan bağlı cihazları görebilirsiniz. İkiden fazla cihazı da FreeBuds Pro 3 ile eşleştirebilirsiniz, ancak aynı anda sadece iki cihaz ile aktif bağlantı olacaktır. Bağlantı Merkezi, aktif bağlantıya sahip cihazları seçmek için kullanışlı, öte yandan bir cihazın diğerlerine göre öncelikli olması da mümkün.
FreeBuds Pro 3 kulaklıklar da Ses Paylaşımı işlevini destekliyor. Bu sayede siz FreeBuds Pro 3 ile müzik dinlerken, Pro 3 veya başka Huawei FreeBuds kulaklıklara sahip olan arkadaşınız veya yakınınız da müzik ya da multimedya keyfine ortak olabiliyor. Huawei telefonlarında Denetim Merkezi içindeki bağlı cihaz kontrolleri içinde Ses Paylaşımı’nı göreceksiniz. Buradan ikinci Huawei FreeBuds kulaklığı kolayca bağlayabilir, onun da ses seviyesini ayrı olarak ayarlayabilirsiniz.
Ses konusunda Huawei FreeBuds Pro 3, seleflerine göre önemli bir sıçrama gerçekleştiriyor. Bunu donanım ve yazılım tarafındaki gelişmelere borçlu. 11 milimetrelik, 4 mıknatıslı dinamik sürücü ve Mikro UHF Düzlemsel Diyafram ikilisi güçlü baslar, hassas orta frekanslar ve net tizler üretmeye büyük katkı sağlıyor. 48 kHz’e kadar tizler ve 14 Hz’e kadar düşük frekansta baslar destekleniyor. Bu geniş frekans aralığı müzik, podcast veya film gibi içerikleri daha yüksek kaliteli ve sarmalayıcı bir sesle deneyimleme imkanı veriyor.
Huawei FreeBuds Pro 3, Hi-Res Audio Wireless ve Hi-Res Wireless Audio gibi yüksek kaliteli Bluetooth standartlarını destekliyor. Normalde AAC ve SBC gibi kodlayıcılar 320 kbps gibi bir iletim hızıyla sınırlı kalırken, Huawei FreeBuds Pro, LDAC ve L2HC 2.0 gibi ses kodlayıcıları aracılığıyla 990 kbps gibi yüksek bir ses iletim hızına ulaşabiliyor. Bu yüksek hız sayesinde daha kaliteli ve gerçekçi bir ses aktarımı mümkün oluyor. Tabii ki, bu yüksek hızdan yararlanmak için bağladığınız cihazın da bu desteği sunması gerekiyor. Huawei P60 Pro, bu yüksek kaliteli ses aktarımını destekliyor. AI Life uygulamasında, ses kalitesi bölümünden daha yüksek ses kalitesi ayarını tercih ederek LDAC kodlayıcısından yararlanabilirsiniz. Yine AI Life üzerinden hangi kodlayıcıyı kullanacağınızı seçebilirsiniz.
Bunlara ek olarak Huawei FreeBuds Pro 3, üçlü uyarlanabilir EQ sayesinde her zaman tutarlı ve yüksek bir ses kalitesi sunabiliyor. FreeBuds Pro 3’ün EQ algoritması, farklı kulak kanalı şekilleri, kullanım durumları ve ses seviyeleri için otomatik olarak uyarlama yapıyor. Sonuç olarak farklı içerik tiplerinde, herhangi bir ek ayarlamaya gerek duymadan iyi ve doyurucu bir ses kalitesi elde ediliyor. Bunun yanı sıra ses çıkış şiddeti de fazlasıyla yüksek. Benim gibi yüksek sesle müzik dinlemeyi seven biriyseniz, FreeBuds Pro 3 kulaklıklarda daha yüksek bir ses seviyesi ihtiyacı hissetmezsiniz.
AI Life uygulamasında, daha fazla bas, tiz veya orta frekans isteyenler için özel EQ profilleri var. Ayrıca Huawei Sound destekli ve varsayılan olarak ayarlanmış bir profil de mevcut. Bunun yanı sıra HiFi Live gibi özel bir profili daha görüyoruz. Dinlediğiniz içeriğe göre bunların arasında seçim yapmanız iyi olabilir. Örneğin dans parçalarında basın biraz daha artırılmasını isterseniz, Basları artırmayı tercih edebilirsiniz. Pop parçalarında vokalin sesini biraz daha ön plana çıkarmak için orta frekansları yükseltebilirsiniz. Bu farklı EQ profillerinin etkisi de açık biçimde hissediliyor.
Bir de AI Life içinde HD Uzamsal Ses şeklinde özel bir bölüm daha var. Huawei FreeBuds Pro 3, sesin çevresel etkisini artırarak daha sarmalayıcı hâle gelmesini sağlıyor. Bu sayede müzik dinlerken kendinizi bir konser salonundaymış gibi hissedebilirsiniz. Burada Sabit ve Kafa İzleme gibi iki ayar göreceksiniz. Kafa İzleme’yi seçtiğinizde, sesin geliş yönü, başınızı hareket ettirdiğinizde değişecektir. Bağlı cihazın bulunduğu yere göre sesin yönünün ayarlandığını hissedeceksiniz. Ayrıca HD Uzamsal Ses özelliğinin detay sayfasında konser ve sinema salonu havasını veren özel profiller de bulunuyor.
FreeBuds Pro 3, Pure Voice 2.0 sayesinde telefon görüşmelerini de net ve berrak biçimde yapmanıza izin veriyor. Kulaklığın farklı noktalarına yerleştirilmiş üç mikrofon ve kulaklıklar takıldığında deriye en yakın olacak noktada bulunan, yeniden tasarlanmış kemik iletimli ses alma (VPU) sensörü sayesinde ses asla kaybedilmez. Çok kanallı derin sinir ağı algoritması ve üçlü mikrofon sisteminin yardımıyla dış ortamdaki sesler iyi şekilde algılanıp filtreleniyor. Sonuç olarak karşı taraf, sizin bulunduğunuz ortamda gürültü veya rüzgar uğultusu olsa bile, sizin sesinizi anlaşılır biçimde duyar. Huawei FreeBuds Pro 3 ile test amaçlı telefon görüşmeleri yaptım ve karşı taraftan duydukları sesi tanımlamalarını istedim. Aktif Gürültü Engelleme açık veya kapalı durumdayken bulunduğum ortamdaki sesler iyi biçimde bastırılıyor. Bununla birlikte benim sesimden de hafif bir tiz kaybı oluyor. Dış farkındalık açık olduğunda ise benim bulunduğum ortamdaki sesler de karşı tarafta duyuluyor.
Huawei, Pure Voice 2.0 ile arka plan gürültü önlemesinin 5 dB oranında iyileştirildiğini, rüzgar gürültüsü önlemede ise yüzde 80 oranında bir artışın sağlandığını belirtiyor. Pratikteki deneyimlerim de bu değerlerin sağlam bir temele dayandığını gösteriyor.
Huawei FreeBuds Pro 3 inceleme: Gürültü Engelleme
Aktif Gürültü Engelleme de, ses tarafındakine benzer ilerlemeler gösteriyor. Huawei, bu kulaklıklarda ANC 3.0 teknolojisini kullanıyor. Yani şimdi, bulunduğunuz ortama göre aktif gürültü engellemenin çalışma biçimi ve performansı dinamik biçimde ayarlanıyor. 47 dB’ye kadar performans gösteren bir aktif gürültü engelleme sistemi var. Ve gerçekten de bu sistem çok iyi şekilde çalışıyor.
FreeBuds Pro 3’ü son bir hafta boyunca yoğun şekilde kullandım. Metroya ve Marmaray’a bindim, dışarıda yürüyüş yaptım. Bu zamanlarda Huawei P60 Pro’da Spotify, Apple Music ve radyo uygulamasından açtığım parçaları dinledim veya Netflix’te video izledim. Aktif Gürültü Engelleme sayesinde farklı türlerdeki içeriklere rahatlıkla kanalize olmam mümkün oldu. Özellikle metro ve Marmaray’da, trenin o yoğun motor uğultusunu bastırmakta FreeBuds Pro 3’ün ANC 3.0 sistemi çok başarılı. Motor uğultusunu neredeyse tamamen yok ediyor. Dışarıda yürürken trafik veya sokak gürültüsünü bastırmakta da aynı başarıyı görüyorum. Dış Farkındalık modu da iyi çalışıyor. Dışarının gürültüsünü ve araçların seslerini duymak isterseniz, bu sesler tüm doğallığıyla yansıtılıyor ki, bu da güvenlik açısından önemli. Benzer şekilde, arkadaşlarınızla sohbet ederken FreeBuds Pro 3 kulaklarınızdaysa, Dış Farkındalık sayesinde onların seslerini de rahatça duymanız mümkün oluyor.
AI Life uygulamasında Aktif Gürültü Engelleme için bulunan özel bölümden gürültü engelleme ve dış farkındalık arasında geçiş yapabilir veya bu özelliği kapatabilirsiniz. Kulaklıklar takılı hâldeyken gövdeye sıkıca bastırarak da aktif gürültü önleme, dış farkındalık ve kapalı durumları arasında geçiş yapabilirsiniz.
Huawei FreeBuds Pro 3 inceleme: Pil
Huawei FreeBuds Pro 3, pil tarafında da ses kalitesi ve aktif gürültü engellemede olduğu gibi çıtayı daha da yukarı taşımayı başarıyor. Huawei’nin belirttiğine göre kulaklıklar, tek bir şarjla aktif gürültü engelleme açık durumdayken 4.5 saate kadar, aktif gürültü engelleme kapalıyken 6.5 saate kadar dinleme imkanı sunuyor. Şarj kutusu ile birlikte kullanıldığında, aktif gürültü engelleme açıkken 22 saate kadar, kapalıyken de 31 saate kadar dinleme süresine sahip oluyorsunuz. Pratikteki izlenimlerim de Huawei’nin verdiği bu değerlerin yüksek doğruluğa sahip olduğunu gösteriyor.
Yani, Huawei FreeBuds Pro 3’te, kulaklıkların şarj kutusunu en son ne zaman şarj ettiğinizi büyük ihtimalle unutacaksınız. Şarj kutusunu bir hafta 10 gün içinde bir kez şarj etmeniz yeterli olacaktır. Kulaklıkların tek bir şarjı ise, tam uzunlukta üç sinema filmini izlemeye yetecek ya da uzun bir egzersizi ya da idmanı karşılamaya yetecek performansı sergileyecektir.
Kutudan çıkan kısa kabloyu bilgisayara ya da uygun bir güç adaptörüyle prize bağlayarak FreeBuds Pro 3’ün kutusunu şarj edebilirsiniz. Şarj kutusu, içinde kulaklıklar olmadan bir saate yakın bir sürede şarj olurken, kulaklıklar şarj kutusu içindeyken 40 dakika gibi bir sürede tamamen şarj olabiliyor. Bu arada kablosuz şarj desteği de mevcut, ancak şarj süresi burada uzuyor. 150 dakika gibi bir sürede şarj kutusunu, içinde kulaklıklar olmadan şarj etmek mümkün. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen aksesuarlar veya Huawei P60 Pro gibi, ters kablosuz şarj destekli telefonlarla FreeBuds Pro 3’ü kablosuz olarak şarj edebilirsiniz.
Huawei FreeBuds Pro 3 inceleme: Sonuç
Huawei FreeBuds Pro 3, farklı alanlarda selefine göre önemli ilerlemeler kaydediyor. Görünüş açısından neredeyse aynı olsa da, menteşe yapısında ve kulaklıkların gövde kısmında yapılan dokunuşlarla daha iyi bir deneyim sağlanıyor. Çift hoparlörlü ses sistemi sayesinde yüksek kaliteli ve doyurucu ses seviyeli bir çıkış elde etmek mümkün. LDAC ve L2HC gibi yüksek kaliteli ses kodlayıcılarının desteklenmesi, ses tutkunlarını tatmin edecektir. Kulak kanalını tamamen kapatan silikon uçlu yapısı, 47 dB’ye kadar performans gösteren aktif gürültü engelleme sisteminden daha iyi biçimde yararlanmayı sağlıyor. Aktif gürültü engelleme sistemi çok iyi çalışıyor. Yolculuklarda FreeBuds Pro 3’ü yanınızdan ayırmak istemeyeceksiniz. IP54 ile belgelenen suya dayanıklılığı ve iyi çalışan dış farkındalık modu, dışarıdaki egzersizlerde FreeBuds Pro 3’ü yanınızdan eksik etmek istememenizi sağlayacaktır. Uzun pil ömrü de FreeBuds Pro 3’ün önemli artılarından bir tanesi. Aynı anda iki cihaza aktif olarak bağlantı sağlaması da, genellikle birden fazla cihazı aynı anda kullandığımız günümüz şartlarında en fazla beğeneceğiniz özelliklerden bir tanesi olacaktır. Huawei FreeBuds Pro 3, sahip olduğu özellikleri, aynı seviyedeki kulaklıklara göre daha rekabetçi bir fiyattan sunması ve geniş cihaz desteğiyle iyi bir seçim olacaktır.
Huawei FreeBuds Pro 3
- Çift Sürücülü Yüksek Çözünürlüklü Ses Sistemi
- Akıllı Aktif Gürültü Engelleme (ANC) 3.0
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.