İncelemelerManşetler

Huawei FreeBuds Lite İncelemesi

Huawei, akıllı telefon pazarının son yıllardaki yükselen yıldızlarından biri durumunda. Samsung ve Apple arasındaki rekabete dahil olmayı başaran Çinli üretici, akıllı telefon pazarındaki yerini güçlendirmek için cihaz ekosistemini farklı kategorilerdeki ürünlerle de genişletiyor. Kulaklıklar da bu hedef doğrultusunda şirketin portföyüne eklediği ürünler arasında bulunuyor. Huawei FreeBuds Lite inceleme yazımızda Huawei’nin modern kablosuz kulak içi kulaklığına dair detayları bulabilirsiniz.

Huawei FreeBuds Lite inceleme: Tasarım

Apple’ın AirPods ile kablosuz kulaklıklar için bir referans noktası oluşturduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Pek çok şirket, ilhamını AirPods’tan alan kulaklıklar üretiyor. Huawei FreeBuds Lite’ın da bu akımın temsilcisi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle test merkezimize gelen beyaz renkli FreeBuds Lite için AirPods benzerliği çok daha kuvvetli hâle geliyor.

Yine de, FreeBuds Lite’ın AirPods’a kıyasla biraz daha büyük olduğunu belirtmek gerekiyor. Yakından bakıldığında bu fark daha iyi anlaşılıyor. Yakın incelemede FreeBuds Lite’ı AirPods’tan ayıran başka unsurlar da göze çarpıyor.

FreeBuds Lite, tasarım bakımından Huawei’nin orijinal FreeBuds’ta izlediği çizgiden uzaklaşmıyor. Kulaklığın dış kısmında parlak plastik, iç kısmında ise mat plastik tercih edilmiş. Ana gövdeden uzayan “bacaklar”ın dış kısmında Huawei yazısı yer alıyor. Gerçek anlamda kulak içine giren ve ses çıkışını yapan bölümün etrafını ise silikon bir başlık çevreliyor. Bu başlığın yanında ise kulaklığın şarjında kullanılılan bobinler ve kızılötesi sensör bulunuyor. Kulaklığın hangi kulağa takılacağını gösteren L ve R harfleri de kzıılötesi sensörün yanında yer alıyor.

huawei freebuds lite incelemeFreeBuds’ın kutusundan ekstra silikon başlıkların da çıktığını belirtmekte fayda var. Bu silikon başlıklar, FreeBuds Lite’ın kulağa tutunmasını kolaylaştırıyor. Rahatlıkları konusunda ise kesin ve genel bir yargıda bulunmak ise pek kolay değil. Burada kişilerin kulak içi kulaklıkları ne kadar sevdiği önemli bir etken hâle geliyor.

Uzun süre boyunca kulak içi kulaklıklara mesafeli durmuş biri olarak, Huawei FreeBuds Lite’ın kulağa yerleşimini sevdiğimi söyleyebilirim. Kulağa sağlam şekilde tutunan kulaklık, düşeceği şeklinde bir endişe yaratmıyor. Bunun özellikle spor esnasında FreeBuds Lite’ın kullanımını rahatlatan bir unsur olduğu söylenebilir.

FreeBuds Lite kulağa oldukça güçlü şekilde yerleşse de, uzun süreli kullanımında biraz sıkıntı yaşanabiliyor. Aslında bu sıkıntı, kullanım sırasında hissedilmiyor. Ancak kulaklığı çıkardıktan sonra hafif bir acı fark ediliyor. Ancak bunun benim kulaklarımın yapısından kaynaklanan kişisel bir durum olabileceğini de belirtmem gerekiyor.

Suya dayanıklılık, FreeBuds Lite’ın önemli özellikleri arasında bulunuyor. Bu sayede FreeBuds Lite’ı spor yaparken veya yağmur altında kullanırken endişe duyulacak bir durum oluşmuyor.

Huawei FreeBuds Lite’ın ambalajından kulaklığı saklamak ve şarj etmek için kullanılan bir kutu da çıkıyor. Bu kutu, AirPods’un şarj kutusundan daha farklı görünüyor. Köşeleri yuvarlatılmış bir dikdörtgen prizmayı andıran şarj kutusunun kapağının üstünde Huawei yazısı yer alıyor. Kutunun boyutları ise 80.2 x 33.3 x 28.8 mm.

Ana gövdenin üstünde ise bir LED ışık bulunuyor. Bu LED ışık, Huawei FreeBuds Lite’ın şarj durumunu gösteriyor. Arka tarafta ise kulaklığın cihaza bağlanması veya sıfırlanması gibi işlerde kullanılan bir fonksiyon tuşu ve microUSB girişi yer alıyor. USB-C teknolojisinin giderek standart hâline geldiği bir ortamda Huawei’nin microUSB tercihinin biraz hayal kırıklığı yarattığını söylemek gerekiyor.

FreeBuds Lite’ın şarj kutusunun kapağı açıldığında ise kulaklıkların kutuya çapraz bir şekilde yerleştirildiği görülüyor. Bu yerleşimin ilk etapta biraz kafa karışıklığına yol açabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. FreeBuds Lite’a alışırken kulaklıkları yuvalarına ters biçimde yerleştirmeye çalışmak sıklıkla tekrarlanan bir hata olabiliyor.

Huawei FreeBuds Lite’ın şarj ve taşıma kutusu ilk bakışta biraz hantal ve ağır gibi görünebilir. Gerçekten de kutu bir kot pantolonun cebine koyulduğunda biraz sıkıştırılmış bir görüntü oluşturabiliyor. Ancak ağırlık konusundaki ilk izlenimin doğru olmadığını belirtmek gerekiyor. Huawei FreeBuds Lite’ın 45 gram ağırlığındaki şarj kutusu, rahatsız edici bir ağırlık hissi yaratmıyor.

Huawei FreeBuds Lite inceleme: Özellikler ve Performans

Huawei FreeBuds Lite’ı akıllı telefonla eşleştirmek için öncelikle taşıma kutusunun kapağını açmak ve 2 saniye boyunca kutunun arkasındaki butona basmak gerekiyor. Ardından akıllı telefonun Bluetooth menüsünden cihazlar listesinden FreeBuds Lite’ı seçip eşleştirme işlemi tamamlanıyor. FreeBuds Lite, Bluetooth 4.2 desteğine sahip.

FreeBuds Lite’ı sıfırlamak içinse taşıma kutusunun arkasındaki butona yaklaşık 10 saniye boyunca basmak gerekiyor. Bu 10 saniyenin sonunda kutunun üstündeki LED ışık adeta bir disko ışığıymış gibi farklı renklerde yanıp sönüyor. LED ışığın yanıp sönmesi bittiğinde kulaklığın sıfırlanma süreci tamamlanmış oluyor.

Huawei FreeBuds Lite’ın taşıma kutusunun kapağı açılırken veya kapanırken kırmızı ışık yanıp sönüyorsa, bu kutunun şarj edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Şarj için, daha önce de belirttiğimiz gibi, kutunun arkasındaki microUSB girişi kullanılıyor. Huawei’nin son 1 yıllık süreçte çıkarttığı amiral gemilerinde tersine kablosuz şarj gibi işlevsel bir özellik mevcut olsa da, FreeBuds Lite’ın taşıma kutusunu kablosuz olarak şarj etmek mümkün değil.

FreeBuds Lite, daha önce eşleştirildiği cihazlara son derece hızlı biçimde bağlanıyor. Bunun için taşıma kutusunun kapağını açmak yeterli oluyor. Kutunun kapağı açıldığında FreeBuds Lite, son bağlandığı cihaza, eğer o cihazın Bluetooth bağlantısı aktifse, otomatik olarak bağlanıyor. Bağlantı kurulduğunda telefonun ekranının sağ üst köşesinde FreeBuds Lite’ın pilinin doluluğunu gösteren bir ikon ekleniyor. Huawei FreeBuds Lite’ı birlikte kullandığım Huawei P20 Pro’da bağlantının kurulmasının ardından FreeBuds Lite’ın pilinin ne kadar dolu olduğunu belirten bir bildirim gördüğümü de eklememde fayda var.

Huawei FreeBuds Lite’ın üstünde müzik yönetimi için kullanılacak bir tuş bulunmuyor. Ancak kulaklıkların üstünde bulunan kızılötesi sensörler ve ivmeölçerler sayesinde her şeyi hafif vuruşlarla yapmak mümkün oluyor. Örneğin, sol kulaklığın üstüne iki kez hafifçe vurulduğunda telefonda kullanılan dijital asistan aktif hâle getiriliyor. Eğer FreeBuds Lite’ı bir Android telefonla kullanıyorsanız Google Asistan devreye giriyor. iPhone kullanıcıları içinse Siri çalışmaya başlıyor.

Sağ kulaklığın üstüne aynı şekilde vurulduğunda ise oynatılan içerik durduruluyor. Tekrar aynı şekilde vurulduğunda da içerik yeniden oynatılmaya başlıyor. Kulaklıklardan biri kulaktan çıkarıldığında içerik de otomatik olarak durduruluyor. Ancak kulaklık tekrar takıldığında otomatik başlatma söz konusu değil. Bunun için ya telefondan ya da kulaklığa hafifçe vurarak içeriği oynatma komutu vermek gerekiyor. Bu durumun kullanıcı deneyimini kısmen de olsa olumsuz etkileyen bir durum olduğu söylenebilir.

FreeBuds Lite’ın yazılımını güncellemek içinse Huawei’nin FreeBuds Lite isimli uygulamasını indirmek gerekiyor. Sadece Android’de bulunan bu uygulamayı Google Play Store üzerinden indirmek mümkün. FreeBuds Lite uygulaması ile kulaklığın yazılımını güncelleniyor. Yazılım güncellemelerini takip etmek, telefonda sorunsuz bir deneyim yaşayabilmek adına önem taşıyor.

Güncelleme olup olmadığı ise şu şekilde kontrol ediliyor: FreeBuds Lite’ın eşleştirildiği telefonda FreeBuds Lite uygulaması açıldığında kullanıcılardan kulaklığın taşıma kutusunun kapağını açmaları ve telefona yaklaştırmaları isteniyor. Eğer bir yazılım güncellemesi bulunursa, kutunun arkasındaki butona 5 defa basmak ve LED ışığın yeşile dönmesini beklemek gerekiyor. Eğer yeşil ışık yandıysa uygulamadaki “Yeşil Işık yanıyor” kutusu işaretleniyor ve güncelleme işlem başlıyor. Güncelleme işlemi yaklaşık 3 dakika sürüyor ve bu süreçte kullanıcıların FreeBuds Lite uygulamasındaki güncelleme ekranını ve taşıma kutusunun kapağını açık tutmaları gerekiyor.

huawei freebuds lite incelemeFreeBuds Lite uygulamasında kulaklığın kullanım talimatlarını da bulmak mümkün. Kullanıcılar ihtiyaç duydukları tüm bilgilere bu uygulama üzerinden erişebiliyor. Ancak bu uygulamada hâlihazırda Türkçe desteği bulunmuyor.

Pek çok kişi için bir kulaklığın değerini ses kalitesi belirliyor. Özellikle müzik dinleme deneyimindeki kalite, kulaklık puanlamasında büyük önem taşıyor. FreeBuds Lite, müzik dinlerken basları duymak isteyenler için doğru bir tercih olabilir. Uygun ses yüksekliği ayarlandığında çalan şarkıdaki baslar oldukça öne çıkıyor ve ayırt edici şekilde duyuluyor.

FreeBuds Lite’ın tizleri ise oldukça keskin. Hatta bu keskinlik ses yüksekliği iyice artırıldığında acı verici bir hâl alabiliyor. Bundan kaçınmak için en yüksek ses seviyesinin bir miktar altında dolaşarak FreeBuds Lite ile müzik dinlemek en mantıklı seçim gibi görünüyor.

FreeBuds Lite ile video izlerken ise çok daha ciddi bir sorun karşımıza çıktı. Hem Netflix’te hem de YouTube’da FreeBuds Lite takılı biçimde video izlerken, bariz bir senkron kayması yaşanıyor. Yani ekranda gördüğünüz kişinin dudak hareketleriyle kulağınıza gelen ses uyuşmuyor. Yazılım güncellemesi sonrasında Netflix’teki senkron bozukluğu nispeten düzelse de, YouTube tarafında sorun hâlâ güçlü şekilde mevcuttu. Bunun FreeBuds Lite için büyük bir eksi olduğu rahatlıkla söylenebilir.

FreeBuds Lite, telefon görüşmelerinde ise iyi bir iş çıkarıyor. Kullanıcının sesi, karşı tarafa gayet güçlü ve net biçimde iletiliyor. Karşı tarafın sesinin kulaklıklara gelişinde ise ilginç bir durumdan söz edilebilir. Ses, önce sol kulaklığa gelip oradan sağa atlıyormuş gibi bir hissiyat uyandırıyor. Yine de, bunun telefon görüşmeleri için bir problem niteliği taşımadığını belirtmek gerekiyor.

Huawei FreeBuds Lite, 110 mAh kapasiteli pile sahip. Şarj kutusunun kapasitesi ise 410 mAh. Huawei’den verilen bilgiye göre, FreeBuds Lite’ın kutusu, 12 saatlik bir kullanım süresi sağlıyor. FreeBuds Lite ile 3 saat boyunca kesintisiz olarak müzik dinlemek veya video izlemek mümkün oluyor. Şarj kutusu ise dört kez kulaklığın pilini tamamen doldurabiliyor.

Huawei FreeBuds Lite inceleme: Sonuç

Huawei FreeBuds Lite, görsel açıdan oldukça şık görünüyor. Akıllı telefona bağlanma konusunda sorun yaşamayan kulaklık, oldukça hızlı biçimde şarj oluyor. Şarj ve taşıma kutusu büyük görünse de, temel kullanım deneyiminde herhangi bir sorun yaşatmıyor. Buna ek olarak, FreeBuds Lite’ta üst segment kulaklıklarda gördüğümüz çeşitli özellikler de mevcut. Kulaklık kulaktan çıkarıldığında oynatılan içeriğin durması, bunun özelliklerin en temellerinden biri olarak gösterilebilir.

Ancak FreeBuds Lite’ta çok ciddi bazı sorunlar da bulunuyor. YouTube ve Netflix videolarındaki senkron kayması, bu ciddi sorunların başını çekiyor. Huawei’nin önümüzdeki dönemde bir yazılım güncellemesiyle bu sorunu çözmesi mümkün. Ancak şirketin bunun için elini çabuk tutması gerektiği söylenebilir.

huawei freebuds lite incelemeŞarj kutusunun pilinin microUSB girişi üzerinden doldurulması da, eksikliklerden biri olarak gösterilebilir. Huawei’nin pek çok telefonu, USB-C girişinden şarj ediliyor. Şirketin kulaklığında da aynı deneyimi sunması hoş olurdu. Özellikle yüksek seviyelerdeki ses kalitesinde yaşanan bozulmaların da can sıkıcı olduğu söylenebilir.

Yine de, doğru ses seviyesini bulanlar ve kulakları FreeBuds Lite’a uygun olanlar için Huawei’nin kablosuz kulaklığı değerlendirmesi gereken seçeneklerden biri olarak gösterilebilir. Fiyatının piyasadaki önemli rakiplerinin altında olması da, FreeBuds Lite’ın çekim gücünü biraz daha artırıyor.