Geçen yılın başlarında Türkiye’de satışa sunulan Huawei FreeBuds 4i, uygun fiyata aktif gürültü engelleme, iyi bir pil ömrü, kullanışlı tasarım ve şık bir şarj kutusu gibi özellikleri sunuyordu. İyi bir fiyat-performans ürünü olduğunu kanıtlamış ve bizim de beğenimizi kazanmıştı. Huawei, bu yılın ortalarında, başarılı kablosuz kulaklık modelinin devamı niteliğinde bir ürün olan FreeBuds 5i’yi tanıttı. Türkiye’de satışı başlayan bu kablosuz kulaklık, selefine göre dikkate değer ilerlemeler sunuyor. Özellikle aktif gürültü engelleme tarafında performans artırılırken, tasarımda iyileştirmeler ve ilgi çekici yeni renkler var. Huawei FreeBuds 5i inceleme yazısı ve videosunda, Huawei’nin yeni fiyat-performans odaklı kablosuz kulaklığı ile ilgili öne çıkan özellikler ve yorumlar yer alıyor.
BİLGİ
Huawei FreeBuds 5i ile ilgili resmi detaylar bu bağlantıda:
https://consumer.huawei.com/tr/headphones/freebuds5i/
Huawei FreeBuds 5i
- Yüksek Çözünürlüklü Ses
- 42 dB Çok Modlu Aktif Gürültü Engelleme
- 28 Saat Müzik Çalma
- 566,33 ₺ x 3 ay veya 1.699,00 ₺
İçindekiler
Huawei FreeBuds 5i inceleme: Tasarım
Huawei FreeBuds 5i, tasarım anlamında selefi FreeBuds 4i’ye göre dikkate değer değişimler ve ilerlemeler kaydediyor. Yine de, karşımızda önceden olduğu gibi kapalı tasarımlı bir kulaklık var, yani silikon uçlar yardımıyla kulak kanalı tamamen mühürleniyor. Huawei, orta boy silikon uçları kulaklıkların uçlarında sunarken, kutudan çıkan iki adet küçük poşetin içinde de L ve S boyda silikon uçlar bulunuyor.
Boyutlar ve ağırlık tarafında 5i lehine çeşitli ilerlemeler var. Öncelikle FreeBuds 5i’nin her bir teki, 4.9 gram ile her biri 5.5 gram ağırlığa sahip olan 4i teklerinden daha hafif. Öte yandan kulaklığın gövde kısmı, 29 milimetre ile, 36 milimetre uzunlukta bir gövdeye sahip olan 4i’kinden daha kısa. Her ne kadar gövde kısmı kısalsa da, mevcut uzunluğuyla 5i teklerinin kulaklara rahatça oturmasında herhangi bir engel bulunmuyor.
Sonuç olarak Huawei FreeBuds 5i’nin her bir teki, 4i’ninkilerle karşılaştırıldığında yüzde 11 daha hafif ve 7 milimetre daha kısa geliyor. Bunların sonucunda takmasa daha rahat hâle geliyor ve uzun süreli kullanımda herhangi bir baskı yaratmıyor. Üstelik bir süre sonra kulaklarınızda kulaklıkların olduğunu unutmanız da kuvvetle muhtemeldir.
Şarj kutusu da 4i’ninki gibi bir yumurtayı andıran şekle sahip. Huawei, 4i’ninkiyle karşılaştırıldığında bunun 0.6 milimetre daha ince olduğunu söylüyor. Arka tarafının düz tasarlanmış olması, masa gibi bir yüzeye konulduğu zaman daha kararlı biçimde durmasına yardım ediyor. Şarj kutusunun sıkı ve kararlı bir kapağı var. Tek bir hamleyle açabilir ve kapatabilirsiniz. Sağ kenarda eşleştirme tuşu var. Alt kenarda da USB-C portu bulunuyor. Kapağın hemen altında Huawei logosu, onun altında da şarj kutusunun ve kulaklıkların şarj ve pil süreçlerini gösteren LED lamba mevcut.
Renk seçenekleri bakımından FreeBuds 5i bir hayli ilginç görünüyor. Huawei, 4i modelindeki seramik beyazı rengi koruyor. Bunun yanında ada mavisi ve nebula siyahı gibi iki renk daha var. Bize test için ada mavisi rengi gönderildi. Kulaklıklar ve şarj kutusu aynı renkte, kulaklıkların dışı parlak bir plastikle kaplı. Şarj kutusu ise farklı bir malzemeyle, mat bir yüzeye sahip. Üstelik nokta püskürtme yapılarak şarj kutusuna bir çakıl taşı havası görünümü kazandırılmış. Gerçekten de, şarj kutusu bu hissi başarılı biçimde veriyor. Üstelik şarj kutusunun bir kağıdınkini andıran hafif pürüzlü ve dokulu bir yüzeyi bulunuyor. Nebula siyahı renginin de benzer kutu tasarım detaylarına ve unsurlarına sahip olduğunu belirtelim.
FreeBuds 5i, IP54 sertifikasına sahip. Bu da onun sıvı sıçramalarına karşı dayanıklığı olduğunu gösteriyor. Yoğun terli egzersizlerde, dışarıda sağanak yağış altındaki koşu, bisiklet ve yürüyüş antrenmanlarında kulaklıkları rahatlıkla kullanmanız mümkün olacaktır.
Huawei FreeBuds 5i inceleme: Özellikler, Ses, Gürültü Engelleme
Huawei FreeBuds 5i’nin her bir teki, gelişmiş polimer kompozit diyafram içeriyor. Bu birim, yüksek frekanslı sesleri ayrıştırma konusunda bir hayli yetenekli. Öte yandan 10mm’lik dinamik sürücü birimi de düşük frekanslı sesler için işini iyi biçimde gerçekleştiriyor. 40kHz birim frekans tepki aralığını destekleyen bu birim sesin daha dolgun ve zengin hissedilmesini sağlıyor. Bu arada 40 kHz frekans aralığı ile FreeBuds 4i’nin iki katına çıkıldığını da belirtmemiz gerekiyor. Bu frekans desteği sayesinde müzik dinlerken enstrümanların seslerini daha temiz ve berrak biçimde hissedersiniz.
Üstelik Huawei, donanım tarafında sunduğu bu özelliklerle zaten güçlü olan ses kalitesini, Hi-Res Audio ses sertifikası ile daha da yükseğe taşıdığını garanti altına alıyor. Böylelikle hiçbir detayı kaçırmadan, saf bir müzik kalitesi elde edebilirsiniz. Ses iletiminde bit hızı, 320 kbps içeriklerde Huawei FreeBuds 4i’nin üç katına çıkıyor. Bu ses kalitesinin farkını 1080p veya 4K videolarda hissedebilirsiniz. Hi-Res Audio sertifikası ile ses desteği için LDAC iletim formatı kullanılıyor. Bu nedenle FreeBuds 5i’yi birlikte kullanacağınız cihazda LDAC desteği bulunmalı. Eğer Huawei P50 Pro ve bunun gibi üst sınıf bir cihaza sahipseniz, LDAC desteği hâlihazırda var olacaktır. Huawei FreeBuds 5i’nin ayarlarından veya Huawei’nin AI Life uygulaması üzerinden LDAC kodlayıcısını açarak Hi-Res’i etkinleştirebilirsiniz. LDAC oynatma kalitesini ise ses kalitesine odaklanacak veya bağlantı ve ses kalitesi arasında denge kuracak biçimde seçebilirsiniz.
Huawei FreeBuds 5i’nin ses tarafındaki özellikleri burada bitmiyor. AEM, yani Otomatik Kulak İzleme olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir özellik sayesinde, ses çıkışı kulak şeklinize dayalı olarak optimize ediliyor. Böylelikle spor gibi, vücudun hareketli olduğu zamanlarda bile sesin net ve stabil kalması sağlanıyor.
Herkesin müzik dinlerken veya film izlerken tercih ettiği bir ses profili vardır. Bazıları basların yoğun olmasını tercih ederken bazıları da tizlerin daha net olmasını tercih eder. Huawei FreeBuds 5i, her iki zevke de uygun biçimde basları veya tizleri güçlendirme imkanı sunuyor. AI Life uygulaması içinde bulunan Ses kalitesi bölümünde EQ efektleri adında bir bölüm var. Buradan söz konusu ayarlamayı yapabilirsiniz. Eğer Hi-Res destekli bir cihaza sahipseniz, az önce sözünü ettiğimiz yüksek çözünürlüklü ses ayarları da burada bulunuyor.
Huawei FreeBuds 5i, varsayılan ekolayzır ve ses profilinde gayet temiz ve berrak bir ses çıkışı sunuyor. Yani, herhangi bir ayarı değiştirmeseniz bile elde edeceğiniz ses çıkışı sizi tatmin edecektir. Ses çıkış şiddeti de, yüksek ses seviyesinde müzik dinlemeyi sevenleri tatmin edecektir. Hi-Res desteğini ses kalitesine öncelik verecek şekilde değiştirdiğimizde, ses şiddetinin biraz daha arttığını, aynı zamanda bas ve tizlerin biraz daha net hâle getirildiğini hissediyoruz. EQ efektleri içinden basları veya tizleri yükseltmek de etkisini açık biçimde hissediliyor. Eğer bizim gibi basları hissetmeyi seviyorsanız, buradaki basları güçlendirme ayarını açmanızı tavsiye ederiz. Tizler de vokali ve enstrümanları biraz daha ön plana çıkarıyor.
Podcast dinlerken veya film izlerken de konuşmaların berraklığı ve netliği etkiliyor. Ancak bu durumda da EQ efektleri içinden basları yükseltmenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde izlediğiniz veya dinlediğiniz içeriğe kendinizi daha iyi şekilde kaptıracaksınız. Ayrıca FreeBuds 5i’nin sunduğu hibrit gürültü engelleme özelliği sayesinde, dışarıdan gelen gürültü büyük oranda bastırıldığı için kendinizi konuşmalara daha iyi biçimde verebiliyorsunuz.
Huawei, FreeBuds 5i’yi tasarlarken selefi 4i’ye göre geliştirdiği en önemli alanlardan biri de hibrit gürültü engelleme özelliği olmuş. Önceki kulaklıkta 22 dB’lik bir engelleme sunulurken şimdi aktif gürültü engelleme derinliği 42 dB seviyesine kadar ulaşabiliyor. Her bir kulaklık teki bir çift mikrofonlar geliyor. İçteki mikrofon kulak içi artık gürültüyü algılarken dışarıdaki mikrofon da ortam gürültüsünü algılıyor. Bu iki mikrofonun algıladığı ses dalgaları sönümlenerek dışarıdan gelen gürültünün büyük oranda süzülmesi sağlanıyor.
Gerçekten de, motor uğultusu, trafik gürültüsü gibi, düşük frekanstaki seslerin bastırılmasında FreeBuds 5i büyük başarı gösteriyor. 5i ayarları içinde Gürültü kontrolü diye bir bölüm var. Buradan Gürültü engelleme seçimini yaptığınızda tercih edeceğiniz üç farklı mod var. Sıcak; hafif gürültülü yerler için kullanışlı olurken Genel ise gürültülü yerler için ideal bir mod olarak gösteriliyor. Aşırı gürültülü yerler için de Süper modu bulunuyor. Gerçekten de çok fazla sesin olmadığı, evde veya iş yerindeki bir odada Sıcak mod en ideali gibi görünüyor. Dışarıda sokakta veya hareket hâlindeki bir araçta ise Süper modunu tercih edebilirsiniz.
Her aktif gürültü engelleme özellikli kulaklıkta olduğu gibi burada da ortam seslerini geçiren özel bir Dış farkındalık modu bulunuyor. Bu mod için özel bir ayar yok, ancak genel olarak başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Mikrofonik olmayan, doğal bir ses çıkışı sunuluyor. Ekstra güçlendirme yapılmamış, doğallık bozulmamış. Ancak dışarıda kulaklığı kullanırken etrafın sesini daha fazla duymak isteyenler için özel bir ses ayarı daha sonra yazılım güncellemesiyle eklenirse güzel olacaktır.
Aktif gürültü engellemenin dışında FreeBuds 5i, dışarıda kalabalık ortamlarda veya rüzgarlı yerlerde telefon görüşmeleri yaparken de sesinizin karşı taraftan iyi duyulmasını sağlayacaktır. Mikrofon tasarımı rüzgar uğultusunu kesecek şekilde tasarlanmış ve bunun etkisi hissedilebiliyor. Öte yandan telefon görüşmelerinde de arka plandan gelen gürültünün bastırılması konusunda da FreeBuds 5i iyi bir performans ortaya koyuluyor. Siz konuşmaya başladığınızda arka plandaki gürültü etkili biçimde giderilerek karşı tarafın sizin sesinizi net şekilde duyması sağlanıyor.
Huawei FreeBuds 5i, Bluetooth 5.2 teknolojisini bünyesinde barındırıyor ve bunun farkını da hissettiriyor. Öncelikle aynı anda iki cihazla aktif şekilde bağlantı kurabilirsiniz. Akıllı telefonunuzla aynı zamanda bilgisayarınızı ve tabletinizi de kulaklığa bağlayabilir ve bunlar arasında otomatik geçiş yapabilirsiniz. Üstelik tercih edilen cihazı belirleyerek iki cihaz aynı anda bağlı olduğunda hangisine öncelik verileceğini belirleyebilirsiniz. Otomatik ayarını aktif bırakırsanız, tercih edilen cihaz sesli asistanı uyandırma gibi özellikleri kullanan cihaz olacaktır. AI Life uygulamasında ise Bağlantı merkezi adında özel bir bölüm var. Söz konusu Çift bağla özelliğini buradan açıp kapatabileceğiniz gibi, eşleştirmiş olduğunuz cihazları burada görerek aktif bağlantıyı hızlı şekilde kurabilirsiniz. Ayrıca tercih edilen cihaz da buradan belirleniyor.
Oyun oynarken veya video izlerken kulaklığın düşük gecikme ve yüksek bir senkronizasyon sunması önemlidir. İşte Huawei FreeBuds 5i, Bluetooth 5.2 sayesinde bu noktada da iyi bir destek sunuyor. AI Life uygulamasında Ayarlar bölümü altında Dinamik gecikme şeklinde bir seçenek göreceksiniz. Bunu etkinleştirdiğinizde, oyun başlatıldığı anda otomatik olarak düşük ses gecikmesi moduna geçiş yapılacaktır. Sonuç da gerçekten başarılı görünüyor. P50 Pro’da PUBG Mobile oynarken ateşlediğimiz silahın sesini anında kulaklarımızda hissetmemiz mümkün oldu.
FreeBuds 5i’nin gövdesi çeşitli dokunmatik hareketlerle bağlı cihaza temas etmeden çeşitli kontrolleri gerçekleştirmenize izin veriyor. Parmağınızı gövde üstünde yukarı aşağı kaydırarak ses ayarını yapmak büyük pratiklik sağlıyor ve hızı da memnun edici. Çift dokunarak başlatma veya durdurma, bir önceki veya sonraki şarkıya geçiş yapma gibi kontrolleri de gerçekleştirebilirsiniz. Parmağınızı gövde üstünde basılı tutup bekleterek de gürültü engelleme modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Eğer bir Huawei telefonu kullanıyorsanız Bluetooth ayarları içinden, ya da tüm bağlı mobil cihazlarda AI Life uygulaması üzerinde yer alan Hareketler bölümünen bu kontrolleri özelleştirebilirsiniz. Bu arada herhangi bir kulaklık tekini çıkardığınızda çalan içeriği duraklatan Giyme algılama özelliği de mevcut.
Yukarıda birkaç yerde AI Life uygulamasından bahsettik. Huawei AppGallery, Google Play Store veya App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulama sayesinde Huawei telefonu, Android telefonu veya iPhone kullananlar, yukarıda belirttiğimiz ayarlara ve özelliklere erişim imkanı elde ediyor. AI Life uygulamasının ana ekranında yer alan cihazlarım bölümünden 5i’yi seçtikten sonra söz konusu ayarlara erişebilirsiniz. En üstte pil göstergesi var. Bağlantı merkezi, Gürültü kontrolü, Ses ve Diğer ayarlar birbiri ardına geliyor. Uç uyum testi sayesinde FreeBuds 5i teklerinin kulaklarınıza düzgün biçimde yerleşip yerleşmediğini belirleyebilir, gerekli gördüğünüz takdirde yedek uçlarla değişim yapabilirsiniz. Kulaklıkları Bul ise herhangi bir kulaklık tekini bir yerde unutmanız durumunda konumunu harita üzerinde görmenizi sağlıyor. Güncellemeler de AI Life üzerinden yapılabiliyor.
Huawei FreeBuds 5i inceleme: Pil
Pil tarafında da Huawei FreeBuds 5i sağlam bir performans ortaya koyuyor. Özellikle toplam pil süresi tarafında FreeBuds 4i’ye göre önemli bir ilerleme var. Bunda en önemli nedenlerden bir tanesi de şarj kutusunun daha yüksek kapasiteli bir pil barındırması. FreeBuds 4i’nin şarj kutusu 215 mAh kapasiteli bir pil barındırıyor. 5i’nin şarj kutusunda ise kapasite 410 mAh ile neredeyse iki katına çıkıyor. Bu da aktif gürültü engelleme kapalıyken toplam müzik çalma süresinin 22 saatten 28 saate çıkmasını sağlıyor.
Tek şarjda çalma sürelerine baktığımızda, Huawei FreeBuds 5i aktif gürültü engelleme kapalıyken 7,5 saat müzik çalma süresi sunuyor. Aktif gürültü açık durumdayken bu süre biraz daha aşağı inecektir. Pratikteki izlenimlerimiz Huawei’nin verdiği sürelere ulaşılabileceğini gösteriyor. Yaptığımız testte, aktif gürültü engelleme açık durumdayken 5 saat civarında bir dinleme süresine ulaşılabileceğini gördük. Bu, yaklaşık iki saatlik bir spor salonu egzersizinde veya tam uzunlukta bir filmde veya uzun bir uçak yolculuğunda Huawei FreeBuds 5i’nin ses ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılayabileceğini gösteriyor.
Bu arada Huawei FreeBuds 5i hızlı şarj desteğine sahip. Kapasitesi yüzde 80’in üzerinde olan bir kutuda, 15 dakikalık şarj ile 4 saat müzik oynatma süresinin elde edilebileceği belirtiliyor. Sadece bir kahve molası süresince kulaklığı bir egzersiz için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şarj için kutudan çıkan kısa kabloyu bilgisayarın USB-A portuna bağlamanız yeterli olacaktır.
Huawei FreeBuds 5i inceleme: Sonuç
Kablosuz kulaklıklar artık genel bir yaşam standardı hâline geldi. Bugün sokakta bile insanların kablolu kulaklıklardan daha çok kablosuz olanları tercih ettiğini görüyoruz. Bu geçiş özellikle uygun fiyata yüksek performans sunan kulaklıklara olan ilginin artmasını sağlamıştı. Huawei de, bu alanda güçlü olan oyunculardan biriydi. Şimdi FreeBuds 5i ile birlikte dengeleri değiştireceğini söyleyebiliriz.
Üst sınıf kulaklıklarda gördüğümüz birçok yüksek profilli özellik Huawei FreeBuds 5i’de mevcut. Öncelikle tasarımı ve hafifliği sayesinde rahat ve uzun süreli kullanıma sağlıyor. Kısalan gövde kulaklığı biraz daha şık hâle getirirken dokunmatik kontroller yine rahatça kullanılıyor. Şarj kutusu ise, özellikle mavi veya siyahı seçmeniz durumunda çok hoş görünüyor, bu da ürüne olan sevginizin artmasını sağlayacaktır. Bu şarj kutusu, kablosuz kulaklığın daha uzun pil ömrü sunmasına da büyük katkısı bulunuyor. Öte yandan pil konusunda da FreeBuds 5i, sahip olduğu gelişmiş özelliklere rağmen iyi bir performans çiziyor.
Aktif gürültü engellemenin performansı, daha yüksek fiyatlı kulaklıklarınkiyle boy ölçüşebilecek seviyede bulunuyor. Dış farkındalık modu da mikrofonik sesler sunmaması açısından iyi, ancak sesi biraz daha geçirmesi iyi olurdu. Telefon görüşmeleri sırasında dışarıdaki gürültüyü bastırma ve net telefon görüşmeleri yapma konusunda da FreeBuds 5i iyi bir grafik sergiliyor.
40 kHz’lik geniş frekans aralığı, 10mm dinamik sürücüler temiz ve berrak ses sunarken LDAC desteği sayesinde yüksek kaliteli ses deneyimini de destekleyen cihazlarda yaşamak mümkün oluyor. Basların ön planda olduğu bir ses deneyimini tercih edenler için de Huawei FreeBuds 5i iyi bir seçim olacaktır.
Huawei FreeBuds 5i, bütçesini fazla zorlamadan iyi bir kulaklık isteyenler için listenin en başında gelecek seçenekler arasında bulunuyor. Sadece Huawei telefon sahipleri tarafından değil, iPhone ve Android telefon sahipleri tarafından da tercih edilebilir.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.