Huawei’nin kablosuz kulaklık seçenekleri konusunda her geçen yılla birlikte yelpazeyi daha da zenginleştirdiğini görüyoruz. FreeBuds serisi yıllar içinde daha da zenginleşiyor, farklı bütçelere ve zevklere hitap eden yeni seçenekler ortaya çıkıyor. Bu yılın başlarında tanıtılan ve geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de de satışa çıkan Huawei FreeBuds 4i, aktif gürültü engelleme özelliğini uygun fiyattan edinmek isteyenlere hitap eden bir seçenek. 749 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla bir süredir satışta olan bu kablosuz kulaklıkla ilgili detaylar ve yorumlar Huawei FreeBuds 4i inceleme yazısında yer alıyor.
Huawei FreeBuds 4i inceleme: Tasarım
Huawei FreeBuds 4i de selefi 3i modelinde olduğu gibi silikon uçlu bir tasarımla geliyor. Kutudan iki farklı boyda silikon uç da çıkıyor. Böylelikle kulağınıza en uygun formu elde edebilirsiniz. Bunun dışında tasarımın biraz daha geçen yılın ikinci yarısında gördüğümüz FreeBuds Pro modeline yakın hâle getirildiğini görüyoruz. Kulaklıkların gövde kısmı biraz kısaltılmış ve yassılaştırılmış. Bu tasarım değişikliğine rağmen FreeBuds Pro’daki gibi, gövdenin üstünde parmağı sürükleyerek ses ayarı yapma özelliğini görmüyoruz. Ancak bu gövde kısmının üst kısmında kalan bölüm dokunmatik ve çeşitli kontrolleri yerine getiriyor.
Kısalan ve yassılaşan gövde kısmı, kulaklıkların kulağa rahat biçimde oturmasına katkıda bulunuyor. Kulaklıklara takılı biçimde gelen silikon uçlar bizim için tam isabet oldu. Ani kafa hareketlerinde bile kulaklıkların yerinden oynayıp düşmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor. Uzun süreli kullanımlarda bile kulaklıkların dikkate değer bir yorgunluk hissi veya sıkıntı yaratmadığını da eklemeden geçmeyelim. Her bir kulaklığın sadece 5.5 gr olan ağırlığının da buna katkısı olduğunu belirtelim.
Hem kulaklıklar hem de güç kutusu parlak yüzeye sahip plastikle geliyor. Elimizdeki beyaz özellikle gençlerin hoşuna gidecektir ve giderek daha sık biçimde gördüğümüz beyaz renkli kulaklık dalgasına uyum göstermenizi sağlayacaktır. Daha klasik bir görünümü isteyenler için siyah renk seçeneği de var. Herkesten farklı olmak isteyenler için, daha önce FreeBuds 3 modelinde gördüğümüz kırmızı renk de bulunuyor. Plastikten yapılmış olsa da, kulaklıklar epey kaliteli görünüyor. Şarj kutusunun da çiziklere karşı dayanıklı olduğunu görüyoruz.
Tekrar kulaklığa dönecek olursak, her bir tekin üzerinde mikrofonlar, sensörler ve şarj bağlantı noktaları var. İçe ve dışa bakan mikrofonlar dikkat çekiyor. Gövde uçlarında, içe doğru bakan bölümlerde şarj bağlantı noktalarını görüyoruz. Buna ek olarak kulaklıkların topuz bölümünde de içe doğru bakan bir ses birimi dikkatlerden kaçmıyor. Silikon uçlar, yerinden kolaylıkla çıkarılıp diğer boylarıyla değiştirilebiliyor.
Her ne kadar açık biçimde belirtilmese de, Huawei FreeBuds 4i suya ve toza dayanıklı bir ürün. IP54 sertifikası var, bu da sağanak yağış altında yürüyüş, koşu veya bisiklet antrenmanlarında kulaklıkları rahatlıkla kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca spor yaparken terlemeniz durumda, bu da kulaklığa herhangi bir zarar vermeyecektir.
Şarj kutusuna gelecek olursak, yukarıda söylediğimiz gibi bu nesne plastikten yapılmış. FreeBuds 3i’ninkiyle aynı parlak yüzey ve his var. Kutu tasarımı ise değiştirilmiş, biraz daha FreeBuds Pro’nunkine doğru kayma görüyoruz. Oval biçimli bir kutuda, kısa ve geniş bir yapıyla karşımıza çıkıyor. Ağırlığı sadece 36 gr. Kulaklıklarla birlikte toplamda 50 gramın altında bir ağırlık var. Böylelikle cepte rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Kutunun kapağını kolaylıkla açabilirsiniz. Eğer ilk kez bir Huawei kulaklığı kullanacaksanız, kulaklıkları yuvalarından çıkarıp yerine koymaya alışmak biraz zaman alacaktır. Ancak bu sürenin çok uzun olmayacağını söyleyebiliriz.
Kutunun kapağının hemen altında bir Huawei logosu görüyoruz. Onun altında ise şarj durumunu gösteren bir LED lamba var. Alt kenarda ise USB-C portu bulunuyor. Şarj işlemi buradan gerçekleştiriliyor. Ne yazık ki, şarj kutusu kablosuz şarj desteğine sahip değil.
Huawei FreeBuds 4i inceleme: Özellikler, Ses, Gürültü Engelleme
Huawei FreeBuds 4i, selefinden farklı olarak Bluetooth 5.2 desteğine sahip olan bir kulaklık. Bu da hızlı biçimde bağlantı kurulmasının yanı sıra, bağlantının güç tüketimi açısından da daha verimli oluyor. Gerçekten de hem ilk bağlantı, hem de eşleştirme sonrasında yeniden bağlantı kurulması işlemleri çok hızlı şekilde gerçekleşiyor. Bağlantı menzili de iyi, yaklaşık 10 metre mesafede, arada duvarlar olsa bile kaynak cihazla aradaki ses bağlantısı kesilmiyor.
Bluetooth kulaklıkların artık vazgeçilmezi hâline gelen giyme algılama özelliği FreeBuds 4i’de de mevcut. Spotify veya benzeri uygulamaları kullanarak ses akışı yaparken, herhangi bir teki kulağınızdan çıkarır çıkarmaz çalan içerik duruyor. Kulaklığı tekrar taktığınızda ise oynatma işlemi kaldığı yerden devam ediyor. Bluetooth ayarları veya yükleyeceğiniz AI Life uygulaması aracılığıyla bu özelliği kapatıp yeniden açmanız mümkün oluyor.
Ses tarafında ise Huawei’nin her bir kulaklığa 10 milimetrelik sürücü yerleştirdiğini görüyoruz. Şirket, pil ömrünü uzun tutmak ve azalan hacmi iyi şekilde değerlendirmek adına ses tarafında bir düzenleme yapmış. Buna rağmen FreeBuds 4i’nin berrak ve net bir ses verdiğini görüyoruz. Kulaklığın silikon uçlu, kulak kanalına tamamen oturan yapısı, sesi iyi şekilde hissetme konusunda avantaj sağlıyor. Eğer kulaklıktan iyi bir ses alamazsanız, kulaklıkları kulağınızın içine doğru iyice itmeniz yerinde olacaktır. Bu sayede basları da iyi şekilde alacaksınız.
FreeBuds 4i’nin ses çıkış şiddeti ortalamalarda. Eğer benim gibi çok yüksek ses şiddetinden tatmin oluyorsanız, şiddeti biraz düşük bulabilirsiniz. Bununla birlikte genel kullanıcı kitlesi için ses çıkış şiddeti yeterli olacaktır. Huawei, daha çok orta frekans bölgesine odaklanmış, vokaller biraz daha iyi biçimde hissediliyor. Zaten şirket de bu kulaklıkların özellikle pop müzik parçalarını dinlerken fark yaratacağının altını çiziyor. Tizler ve baslar da hissediliyor, ancak rakip kulaklıklara nazaran bunun seviyesi biraz daha düşük. Örneğin, yakın fiyat noktasındaki Jabra Elite 75t‘deki o yoğun baslar bu kulaklıklarda yok. AI Life uygulaması içinde herhangi bir ekolayzır yok, ancak cihazın kendi ayarlarından bas veya tiz ayarını yapabilir, biraz daha tatmin edici seviyeye çekebilirsiniz. En yüksek ses şiddetinde ise tizlerde rahatsız edici bir parazitlenme veya patlama söz konusu olmuyor.
Aktif gürültü engelleme, FreeBuds 3i’de olduğu gibi, 4i’de de öne çıkan özelliklerden bir tanesi oluyor. Zaten FreeBuds 4i’nin silikon uçlara sahip tasarımı, kulaklıkların kulak kanallarını tamamen kapatmasına ve kulak içinin dış ortamla bağlantısının fiziksel olarak kesilmesine olanak sağlıyor. Aktif gürültü engelleme kapalıyken bile dış ortamın gürültüsü büyük oranda bastırılıyor. Ne var ki, aktif gürültü engelleme açıldığı zaman, motor uğultusu veya trafik gürültüsü gibi, düşük şiddetli ancak sürekli biçimde olan sesleri başarılı biçimde bastırıyor. Kısacası, aktif gürültü engellemenin amacına uygun biçimde çalıştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Aktif gürültü engellemenin dışında bir de farkındalık modu var. Bu mod dışarıdaki sesleri veya konuşmaları, kulaklıkları aktif şekilde kullanırken bile duymanıza olanak sağlıyor. FreeBuds Studio’daki farkındalık modunda dış ortamdaki seslerin veya konuşmaların biraz mikrofonik olduğunu söylemiştik. FreeBuds 4i’de farkındalık modunda kulaklıkların içine geçirilen sesler biraz daha doğal his veriyor. İnsan seslerinin güçlendirilmesi de iyi biçimde gerçekleştiriliyor. Eğer bir yandan müzik dinlerken bir yandan da etrafınızda konuşulanları iyi şekilde duymak isterseniz, farkındalık modu size yardımcı olacaktır.
Eğer bir Huawei EMUI 10 veya üstü sürümle çalışan bir Huawei akıllı telefonu veya tabletine sahipseniz, kulaklığın kutusunu cihazın yanına getirip kapağını kaldırdığınız anda eşleştirme ve bağlantı işlemi hızlı şekilde gerçekleştirilecektir. Bunun dışında kalan Android telefonlarla veya iPhone’larla bağlantıyı da klasik Bluetooth eşleştirme yöntemini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan Huawei cihazlarında, bağlantı kurulduktan sonra Bluetooth ayarları içinden de FreeBuds 4i’nin gürültü engelleme, giyme algılama, kontroller ve yazılım güncelleme gibi kontrol ve işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Yine de, Huawei FreeBuds 4i kullanıcıları için AI Life uygulamasını yüklemelerini öneririz. Bu uygulama Huawei AppGallery ve Google Play Store’da mevcut. Aslında App Store’da da iPhone’lar için AI Life uygulaması yayınlandı. Ancak bu uygulamanın iOS sürümü şu anda sadece FreeBuds Studio ve FreeBuds Pro gibi daha üst sınıf Huawei kablosuz kulaklıklarını destekliyor.
AI Life uygulaması üzerinden kulaklığın ve şarj kutusunun pil durumunu anlık olarak görebilirsiniz. Gürültü kontrolü bölümünden de Gürültü Engelleme, Farkındalık ve Kapalı modları arasında geçiş yapabilirsiniz. FreeBuds Pro’daki gibi farklı gürültü engelleme modları yok, ancak gürültü engelleme sensörler yardımıyla, ortamdaki gürültü seviyesine göre dinamik biçimde gerçekleştiriliyor. Ayarlar bölümünde ise “giyme algılama” olarak nitelediğimiz, akıllı takılabilir cihaz tespiti ayarı bulunuyor. Yardım bölümünden kulaklıkla ilgili olarak kafanıza takılan sorulara cevap bulabilirsiniz. Ancak bu bölümün İngilizce olarak hazırlandığını belirtelim. Güncelle bölümünden ise kulaklığın yazılım güncellemesini gerçekleştirebilirsiniz.
Kısayollar bölümüne ise ayrı bir paragraf açalım. Tasarım bölümünde de belirttiğimiz gibi, kulaklıkların dışında bulunan dokunmatik yüzey çeşitli kontrolleri gerçekleştirmeye izin veriyor. Ne var ki, bu dokunmatik kontroller kısıtlı tutulmuş. Çift dokunma ve dokunup basılı tutma gibi iki farklı kontrol var. Çift dokunmayı çalan parçayı oynatma ve duraklatma, sonraki veya önceki şarkıya geçiş gibi işler için ayarlayabilirsiniz. Dokunma ve basılı tutma ise sadece gürültü kontrolü için kullanılabiliyor. Gürültü Engelleme, Farkındalık ve Kapalı modları arasından da seçim yapabilir, bunlardan hangilerinin dokunmatik kontrolle etkinleştirilebileceğini belirleyebilirsiniz. En güzel, her üç gürültü engelleme modunu da kontrole açık tutmak olacaktır. Bu arada dokunmatik kontroller genel olarak iyi çalışsa da, dokunup basılı tutma kontrollerinde ara sıra cevap alamama veya geç cevap verme gibi durumlar oluşabiliyor.
FreeBuds 4i’nin ses performansından bahsettik, ancak mikrofon performansından bahsetmeden de geçmeyelim. Telefon görüşmelerinde karşı tarafa sorduğumuzda sesimizi anlaşılır ve net biçimde duyduklarına dair cevaplar aldık. Kulaklıkların gövde kısımlarında bulunan mikrofonlar da ortam gürültüsünün bastırılmasına ve sesinize odaklanılmasına yardımcı oluyor. Telefon görüşmelerinde bunun da katkısı görülüyor. Online görüşmelerde de Huawei FreeBuds 4i’nin mikrofon sistemi işini iyi şekilde yapacaktır.
Huawei FreeBuds 4i inceleme: Pil
Huawei FreeBuds 4i, pil performansıyla bir hayli güçlü bir kulaklık olma özelliğini taşıyor. Huawei’nin verdiği değerlere baktığımızda, tek bir şarjla; aktif gürültü engelleme kapalıyken 10 saat, aktif gürültü engelleme açıkken 7,5 saate varan bir çalma süresi sunuyor. Konuşma değerlerine baktığımızda ise, aktif gürültü engelleme kapalıyken 6,5 saat, aktif gürültü engelleme açıkken 5,5 saate kadar süren bir konuşma süresi sunuluyor. Bu değerler sadece kulaklıklar için geçerli. Şarj kutusunun sunduğu ek güçle toplamda 22 saate kadar müzik dinleme ve 14 saate varan sesli arama süreleri sunuluyor.
Şarj etme tarafında da FreeBuds 4i sağlam bir performans sunuyor. Toplam şarj süresi 1.5 saat. Buna ek olarak sadece 10 dakikalık şarj ile 4 saatlik bir çalışma süresi sunuluyor. Bunlar Huawei’nin verdiği teorik değerler. Ancak pratikteki sonuçların da aşağı yukarı bunları doğrulayacak ölçüde olduğunu görüyoruz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Huawei FreeBuds 4i’nin şarj kutusu sadece kablo üzerinden, alttaki USB-C portu üzerinden şarj edilebiliyor. Kablosuz şarj özelliği bu gibi aksesuarlarda epey kullanışlı oluyor, ancak ne yazık ki, 4i’nin şarj kutusu böyle bir desteğe sahip değil.
Huawei FreeBuds 4i inceleme: Sonuç
Huawei FreeBuds 4i, birçok açıdan tüketicilerin beklentilerini karşılayan bir kablosuz kulaklık olarak nitelendirilebilir. Öncelikle şık olarak nitelendirebileceğimiz bir tasarımı ve aynı doğrultuda kaliteli bir malzeme yapısı var. Her bir renk seçeneği de çekici görünüyor. Kulakta uzun süre boyunca rahat biçimde durması ve kullanılması da artıları arasında. Aktif gürültü engelleme özelliği sadece sözde kalmıyor, özde de iyi bir performans sunuyor. Pil ömrü de Huawei FreeBuds 4i’nin öne çıkan özellikleri arasında bulunuyor. Şarj kutusunu en son ne zaman şarj ettiğinizi unutabilirsiniz. Uzun pil ömrünü suya dayanıklılıkla birleştirdiğimizde, FreeBuds 4i egzersiz için de kullanışlı bir ürün hâline geliyor.
Ses tarafında FreeBuds 4i, üst düzey bir ses kalitesi sunmuyor. Ses konusunda beklentileri yüksek olanlar daha fazlasını arzu edebilirler. Ancak 749 TL’lik fiyatı karşılığında memnun edecek bir ses çıkışı sunuluyor. Genel olarak düz, alçak veya yüksek frekanslara odaklanmayan standart bir ses profili var. Bu da genel kullanıcı kitlesinin beğenilerini karşılayacaktır. Huawei FreeBuds 4i, her marka akıllı telefon, tablet veya diğer cihazlar için kullanılabilir. Ancak Huawei AI Life uygulamasının desteklendiği Huawei akıllı telefonları veya diğer Android telefonları için diğerlerinden daha iyi bir deneyim ve rahat kontrol imkanı sunacaktır.