Huawei FreeBuds 4
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
1 TL farkla özel kılıfıyla paket olarak satın alabilirsiniz
Huawei, FreeBuds serisi altında sunduğu kablosuz kulaklık seçenekleriyle tüketicilerin nezdinde bir bilinç oluşturmayı başardı. Şirketin ürün portföyünde çeşitli tasarım ve teknik özelliklere sahip olan, farklı bütçelere ve kullanıcı kitlelerine hitap eden ürünler mevcut. Üstelik bunların geçen yıllarla birlikte birbirini takip eden güncellemelerinde de çıtanın daha da yükseğe taşındığını görüyoruz. Huawei’nin yaza girilirken tanıtımını gerçekleştirdiği tam kablosuz kulaklık modeli olan FreeBuds 4, açık uçlu kulaklık tasarımını tercih eden, bununla birlikte sağlam bir gürültü engelleme sisteminin varlığını arzulayanlara hitap ediyor. Üstelik selefi FreeBuds 3’e göre de dikkate değer ilerlemeleri kaydettiğini görüyoruz. Huawei FreeBuds 4 inceleme yazısı ve videosunda 1399 TL fiyat etiketiyle Türkiye’de yeni satışa sunulan bu kablosuz kulaklık ile ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.
Huawei FreeBuds 4 inceleme: Tasarım
Giriş bölümünde de belirttiğimiz gibi, Huawei FreeBuds 4 açık uçlu bir tasarıma sahip. Yani kulaklıkların ucunda değiştirilebilir silikon uçlar yer almıyor. Bu tasarımdan dolayı kulak kanalına tamamen kapatmıyor ve dış dünyayla iletişimi tamamen kesmiyor. Bildiğiniz gibi, silikon uçlu kulaklıklarda kutudan birkaç farklı boyda yedek silikon uç çıkar. Burada ise öyle bir durum söz konusu değil. Tek bir boyutun varlığı söz konusu ve kullanıcıların buna uyum sağlaması gerekiyor. Bu tarz açık uçlu kulaklıkların tasarımı genel olarak herkese uyacak biçimde belirleniyor. Tabii ki, sorun yaşayanlar çıksa da, genel olarak herkesin kulağına uyacak bir boyut ve tasarım yakalanıyor. FreeBuds 4 için de bu durum geçerli.
Bu tarz açık uçlu kulaklıklarla sorun yaşamayan şanslı kesimde yer alıyorum. FreeBuds 4 ile uyum konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Kulaklıklar iyi biçimde oturuyor. Uzunluğu iyi biçimde ayarlanmış sap kısımları iyi birer destek oluşturuyor ve ani hareketlerde de kulaklıkların kulaklardan fırlaması gibi bir durum söz konusu olmuyor.
FreeBuds 4’ün gümüş orman ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği var. Aslına bakarsanız, birkaç ay önce gördüğümüz FreeBuds Pro ile aynı renk düzenleri tercih edilmiş. Elimizdeki gümüş renkli model, buz görünümüyle bir hayli çekici görünüyor. Huawei, kulaklıklarda parlak bir yüzey ve görünüm tercih etmişken, şarj kutusunda ise mat bir yüzeyle tezat oluşturmuş. Bu detay da memnun edici görünüyor.
Kulaklıkların bir başka memnun edici noktası da hafifliği. Her bir kulaklık teki sadece 4.1 gram ağırlığa sahip. Bu ağırlık bir A4 kağıt ile hemen hemen aynı seviyede. Kulaklıkları kutusundan çıkardığınız anda hafifliği hissediyorsunuz. Kulaklarınıza taktığınızda da bunun farkı ortaya çıkıyor. Uzun süreli kullanımlarda bile kulaklık bir ağırlık hissi ve rahatsızlık yaratmıyor.
Biraz önce belirttiğimiz gibi, gövde bölümü ergonomi de göz önünde bulundurularak tasarlanmış, uzunluğu gayet yerinde. Uç kısımlarında mikrofon var, ayrıca çeşitli sensörler ve ek mikrofon da kulaklıkların çeşitli noktalarına yerleştirilmiş. Kulaklıkların dış yüzeyleri ve gövde kısmının bütünü belirli dokunmatik hareketleri destekliyor. Buna birazdan değineceğiz. Parlak ve pürüzsüz yüzeyine rağmen kulaklıkların belirli bir sürtünmesi var. Bu da kutudan çıkarırken, kulağa takarken veya kulaktan çıkarıp şarj kutusuna yerleştirirken kulaklıkların kazara elinizden kaçıp gitmesi durumu söz konusu olmayacaktır.
Şarj kutusuna gelecek olursak, tasarım açısından önceki model olan FreeBuds 3’ün kutusunun tasarımını andırıyor. Eni ve boyu birbiriyle hemen hemen aynı ve fazla kalın olmayan, şık görünümlü bir şarj kutusu karşımızda duruyor. Belirttiğimiz gibi, mat yüzeye sahip, gümüş renk de hoş duruyor. Aslına bakarsanız, tasarımı farklı olsa da, seçilen malzeme ve renkle FreeBuds Pro’nun şarj kutusuyla büyük benzerlikler taşıdığını söylememiz gerekiyor.
Manyetik kapağı sağlam bir menteşeye sahip, güçlü mıknatıslarla sağlam biçimde kapandığından emin oluyorsunuz. Buna rağmen tek bir parmak hareketiyle kapağı kolaylıkla açabilir ve daha sonra tekrar bir hareketle kolayca kapatabilirsiniz. Kapağın hemen altında şarj durumunu gösteren küçük bir LED lamba var. Bu lambanın rengi ve davranışı, şarj durumu veya eşleştirme safhasına göre değişiklik gösteriyor. Arka tarafta bir Huawei logosunu görüyoruz. Alt kenarda ise USB-C portu var ve buradan şarj işlemi gerçekleşiyor. Sağ kenarda ise eşleştirme ve sıfırlama için kullanılan bir düğme var.
Kutunun kulaklıklarla birlikte 45 gramlık bir ağırlığı söz konusu. Bu ağırlık ve şarj kutusu boyutlarıyla FreeBuds 4’ü gerek çantada gerek cepte zahmetsiz biçimde taşıyabilirsiniz.
FreeBuds 4 de FreeBuds Pro modelinde olduğu gibi IPX4 sertifikasına sahip. Yanı sıvı sıçramalarına veya tere karşı dirence sahip. Böylelikle dışarıda yağmur altında yürüyüş, koşu, bisiklet gibi egzersizlerinizi ya da yoğun antrenmanlarınızı, kulaklıklar kulaklarınızdayken rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Huawei FreeBuds 4 inceleme: Özellikler
Huawei FreeBuds 4, Bluetooth 5.2 desteğine sahip olan bir kablosuz kulaklık. Son Bluetooth teknolojisini desteklemesi ona hem güç tüketimi hem de gecikme konusunda avantaj sağlıyor. HarmonyOS 2 telefonlarıyla 90 milisaniye, EMUI telefonlarıyla 150 milisaniyelik gecikmenin bulunduğu belirtiliyor. Bunun dışında FreeBuds 4, bir Bluetooth kulaklık olduğu için bu teknolojiyi destekleyen dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, TV, tablet ve diğer cihazlarla eşleştirip kullanabilirsiniz.
Herhangi bir cihazla eşleştirme işlemini başlatmak için kapağı açtıktan sonra kenardaki fiziksel düğmeye birkaç saniye basıp beklemek yeterli oluyor. Kapağın altındaki lamba beyaz renkte yanıp sönmeye başlıyor ve FreeBuds 4’ün eşleştirme moduna girdiği anlaşılıyor. Daha sonra bağlayacağınız cihazın Bluetooth ayarlarına gidip FreeBuds 4’ü bularak bağlantı işlemini tamamlayabilirsiniz.
Eğer EMUI 10 veya 11 yüklü ya da Huawei HarmonyOS 2 yüklü bir cihaz kullanıyorsanız, eşleştirme adımları daha da basit ve pratik. FreeBuds 4’ün şarj kutusunu, kulaklıklar içindeyken bağlayacağınız akıllı telefon veya tabletin yanına getirin, kutunun kapağını açın. Ekranda bir bağlantı penceresi göreceksiniz. Buradaki Bağlan düğmesine tıklattıktan sonra birkaç saniye içinde bağlantı kurulumu tamamlanacaktır. Huawei cihaz sahipleri kulaklığın birçok ayarını Bluetooth ayarları üzerinden kulaklık ayarlarına girerek yapabilirler.
Ne var ki, diğer Huawei aksesuarlarında olduğu gibi, FreeBuds 4 kullanımında da AI Life deneyimi biraz daha zenginleştiriyor. Huawei AppGallery, Google Play Store veya App Store’dan indirebileceğiniz AI Life uygulaması sayesinde kulaklıkların ve şarj kutusunun pil durumunu görme, ses profilini seçme, aktif gürültü engellemeyi açıp kapatma ve ayarlamasını yapma, dokunma ve hareket kontrollerini düzenleme, yazılım güncelleme gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. iPhone kullanıcıları için güzel bir haber, FreeBuds 4 ile daha fazla ayarı, AI Life sayesinde yapma imkanını kazanıyorsunuz.
Yukarıda, FreeBuds 4’ün gövde kısmının çeşitli hareketlerle kontrol imkanını sağladığını belirtmiştik. EMUI veya HarmonyOS kullanıcıları Bluetooth cihaz ayarları içinden bunları özelleştirebilirler. AI Life uygulaması üzerinden de bu hareket kontrollerinin düzenlemesi yapılabilir. Çift dokunma, basılı tutma ve kaydırma gibi üç farklı hareket imkanı var ve bunlarla nelerin yapılacağını sunulan seçenekler arasından belirleyebilirsiniz. Çift dokunmayı önceki veya sonraki şarkıya atama işlevleri için atamak yerinde oluyor. Basılı tutma ise gelen telefon çağrılarında aramayı reddetme, normalde ise gürültü engellemeyi açma ve kapatma için kullanılıyor. Kaydırma ise yukarı veya aşağı yöne bağlı olarak ses seviyesini artırmaya ya da azalmaya yarıyor. Eğer çalan parçayı duraklatma isterseniz, herhangi bir teki kulağınızdan çıkarmanız yeterli olacaktır.
Bluetooth 5 gibi daha yeni bir teknolojiyi desteklemesi sayesinde Huawei FreeBuds 4 aynı anda iki cihazla aktif bağlantı kurmanıza izin veriyor. Akıllı telefonunuzun yanı sıra bilgisayarınız veya tabletinizi de FreeBuds 4 ile eşleştirebilir ve iki cihazı aynı anda kullandığınızda kulaklık için geçişleri hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. AI Life uygulamasında bulunan Bağlantı Merkezi bölümünden çift bağlama özelliğini devre dışı bırakabilir veya bağlı bir cihazı tercih edilen cihaz olarak belirleyebilirsiniz. Şimdiye kadar FreeBuds 4 ile eşleştirdiğiniz tüm cihazları bu bölümde liste hâlinde görebilirsiniz.
Huawei FreeBuds 4 inceleme: Performans
Açık uçlu tasarımın kullanılması FreeBuds 4’e bir açıdan avantaj sağlıyor. Huawei, FreeBuds Pro’dakine göre daha büyük bir ses sürücüsünü yerleştirmiş. 14.3 milimetrelik LPC dinamik sürücü 40 kHz’e kadar frekans desteği sunuyor. Bu geniş spektrum sayesinde müzik dinlerken ya da bir şeyler izlerken yükselen ses ve zengin tınılarını deneyimleyebilirsiniz.
Geniş frekans desteğinin yanı sıra ses çıkış şiddeti açısından da Huawei’nin yeni kablosuz kulaklığı tatmin edici bir seviyede bulunuyor. Çoğu kullanıcı FreeBuds 4’ün ses çıkışını yeterli bulacaktır.
Huawei, FreeBuds 4’e 14.3 milimetrelik, 40 kHz destekli büyük bir diyafram eklemenin yanı sıra, güçlü bir bas motoru da eklemiş. Gerçekten de, özellikle müzik dinlerken basların etkisini iyi biçimde hissetmek mümkün oluyor. Üstelik basların belirli bir seviyeyi aşıp şarkılarda ön planda bulunmasının da önüne geçiliyor. Özellikle dans parçaları veya podcast’lerde bu derin baslar deneyimi biraz daha artıracaktır. Basların dışında vokallerin ve tizlerin desteklenmesi konusunda da FreeBuds 4’ün iyi bir seviyede olduğunu belirtelim. Yüksek ses seviyesinde de tizlerde rahatsız edici bir parazitlenme veya patlama durumu söz konusu olmuyor.
Huawei, AI Life uygulaması içinde ses kalitesini kontrol etme noktasında çeşitli ayarlar sunuyor. Ekolayzır efektleri içinden basları veya tizleri yükseltecek biçimde seçim yapabilirsiniz. Diğer ses ayarları ise daha çok FreeBuds 4’ün ses kayıt özellikleriyle ilgili.
FreeBuds 4, sahip olduğu üç mikrofonlu sistem sayesinde 48 kHz HD kayıt imkanı sunuyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz AI Life’ın Ses kalitesi bölümü içinden ses alma modunu özelleştirebilir, ortam gürültüsünü azaltma veya olduğu gibi kaydetme gibi seçenekler arasından tercih yapabilirsiniz. Ses kaydedilirken kulaklık mikrofonlarının otomatik olarak seçilmesi için kullanabileceğiniz bir ayar da var. Aynı zamanda sesli aramaların netliğini artıran HD aramalar bölümü de burada yer alıyor.
FreeBuds 4, ses kayıtlarında, telefon görüşmelerinde veya görüntülü görüşmelerde mikrofonlarıyla iyi bir performans sergiliyor. Huawei Mate 40 Pro’nun Ses Kaydedici uygulamasıyla yaptığımız ses kaydında sonuç gayet tatmin edici. Sizin sesinize odaklanan, basların ve tizin yerinde olduğu bir ses kaydı yapılıyor. Benzer sonuçlar gerçekleştireceğiniz sesli ve görüntülü aramalarda da elde ediliyor. Dışarıda gerçekleştirdiğimiz ve iPhone 12 Pro Max’i kullandığım bir FaceTime görüşmesinde karşı taraf, FreeBuds 4 üzerinden yakalanan sesimi gayet net ve berrak biçimde duyduğunu dile getirdi. Üstelik görüşmeyi bir ana caddede, yolun kenarında yürürken gerçekleştiriyordum.
Bir önceki bölümde belirttiğimiz gibi, FreeBuds 4 Bluetooth 5.2 desteğine sahip ve bunun avantajlarından biri düşük gecikme süresi. Oyunlarda da bunun avantajını görmek mümkün oluyor. Huawei, FreeBuds 4’ün oyunlarda 150 ms gibi düşük bir gecikme süresi sunduğuna dikkat çekiyor. Huawei Mate 40 Pro’da oynadığımız PUBG Mobile’da bunun varlığını açık bir şekilde görmek mümkün oluyor. Yürüyüş, koşu gibi hareketlerde çıkan sesler veya silah ateşlemelerinin yarattığı gürültü, FreeBuds 4’ün düşük gecikmesi sayesinde hızlı biçimde kulaklarıma iletiliyor. Bunun dışında YouTube veya Netflix gibi uygulamalarda video izlerken de ses ve görüntünün uyumu dikkat çekiyor.
Huawei FreeBuds 4 inceleme: Gürültü Engelleme
Tıpkı FreeBuds 3 gibi, açık uçlu tasarıma sahip olan FreeBuds 4 de aktif gürültü engelleme sistemi barındırıyor. Huawei, bu sistemin kişiye özel gürültü önleme özelliği olduğuna dikkat çekiyor. Tek bir boyut ve tasarımda gelen FreeBuds 4 her kulakta farklı bir konumda durabilir. İşte kulaklık, sahibinin kulağında durduğu konuma bağlı olarak gürültü engelleme seviyesini otomatik olarak ayarlıyor.
FreeBuds 4’ün aktif gürültü engelleme sistemi 25 dB seviyesine kadar bir gürültü engelleme gerçekleştiriyor. Huawei’nin FreeBuds Pro modelinde bu değer 40 dB seviyesine çıkıyor. Ancak o kulaklığın silikon uçlu olduğunu ve kulak kanalını tamamen kapatarak fiziksel açıdan da tam bir mühürleme sağladığını belirtelim. Yani, o kulaklığın daha yüksek seviyede bir gürültü engelleme yapması normal.
Bir açık uçlu kulaklık için FreeBuds 4’ün aktif gürültü engelleme sistemi yeterli oluyor. Öncelikle beklentilerinizi çok yüksek tutup, etrafınızdaki yüksek şiddette ve frekanstaki gürültülerin engellenmesini beklememeniz gerekiyor. FreeBuds 4’te sistem daha çok motor uğultusu veya sokak gürültüsü gibi, çok düşük seviyelerde, ancak sürekli seslerin bastırılmasına odaklanıyor. Yani uçak, tren, otobüs gibi motorlu taşıtlarda seyahat ederken motor uğultusunun bastırılması temel öncelik. FreeBuds 4’ün bu noktada başarılı olduğunu görüyoruz. Eğer müzik dinliyorsanız, zaten müziğin gürültüsü dış ortamdan epey izole olmanıza yardımcı olacaktır. Aktif gürültü engelleme de geride kalan işi hâlledecektir. Ancak podcast ve benzeri, konuşma ağırlıklı içeriklerde dışarıdaki sesleri duymaya devam edersiniz.
FreeBuds 4’ün gövde kısmına hafifçe bastırıp bekleterek gürültü engellemeyi kapatıp açabilirsiniz. Aslında gürültü engellemeyi kapatmak, tamamen kapatmaktan daha çok şeffaf mod benzeri bir durumu etkinleştirmeye yarıyor. Gürültü engellemeyi kapattığınızda, çevrenizdeki seslerin şiddeti biraz daha artırılıyor. Hiç kulaklık takmadığınızda çok az duyacağınız motor gürültüsünü birden hissedilir biçimde duyar hâline geliyorsunuz. Bu açıdan, dışarıda kullanım esnasında gürültü engellemeyi kapatmak, size çevrenizdeki sesleri duyma konusunda biraz daha yardımcı olacaktır.
Huawei FreeBuds 4 inceleme: Pil
Pil açısından Huawei FreeBuds 4, günümüzün standartlarını ve kullanıcı beklentilerini yakalamayı başarıyor. Huawei’nin verdiği değerlere baktığımızda; aktif gürültü engelleme kapalıyken tek bir şarjla 4 saate kadar pil ömrü sunuluyor. Tam dolu şarj kutusuyla birlikte bu süre 22 saate çıkıyor. Sadece 15 dakikalık bir şarjla 2.5 saatlik dinleme süresi de elde ediliyor. Bir saatte ise sıfırdan tam şarj işlemi gerçekleşiyor.
Aktif gürültü engelleme açık olduğunda tek bir şarjla 2.5 saatlik dinleme süresi elde ediliyor. Tamamen şarj edilmiş kutuyla birlikte bu süre 14 saate çıkıyor. Anlaşılan o ki, açık uçlu tasarım nedeniyle aktif gürültü engelleme sisteminin biraz daha fazla mesai yapması gerekiyor. Bu da pil süreleri konusunda aradaki farkı ortaya çıkarıyor.
Pratikteki deneyimlerim, Huawei’nin verdiği bu sürelere epey yaklaşıldığını gösteriyor. Ben müziği her zaman en yüksek seviyede dinlemeyi tercih ederim. Bu nedenle verilen sürelere tam anlamıyla ulaşılmıyor. Ancak Huawei’nin verdiği değerler ise en yüksek ses seviyesi için verilmiyor. Sesi biraz kıstığınızda, pil süresini de uzatmış olacaksınız.
Kutudan çıkan kısa kablo USB-C kablosu yardımıyla kulaklığın şarj kutusunu pratik biçimde şarj edebilirsiniz. Öte yandan şarj kutusu kablosuz şarj desteğine de sahip. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen herhangi bir aksesuarla FreeBuds 4’ü şarj edebilirsiniz. Öte yandan Huawei Mate 40 Pro, P40 Pro gibi ters kablosuz şarj destekli bir akıllı telefon kullanıyorsanız, FreeBuds 4’ü ihtiyaç duyduğunuzda kablosuz olarak şarj etmeniz de mümkün olacaktır.
Huawei FreeBuds 4 inceleme: Sonuç
Huawei FreeBuds 4 hoş bir tasarıma ve yüksek bir malzeme kalitesine sahip. Hafif gövdesi ve ergonomik tasarımı uzun süreler boyunca yorgunluk vermeden kullanılmasına yardımcı oluyor. Büyük boyutlu dinamik sürücülerin kullanılması sayesinde kullanıcıları genel olarak tatmin edecek şiddette bir ses çıkışı sağlanıyor. Basların yoğun olduğu bir ses deneyimi tercih edenler de Huawei FreeBuds 4’ten memnun kalacaktır. Mikrofon sistemi de oldukça başarılı, telefon görüşmeleri veya görüntülü konuşmalarda karşı taraftakiler neler söylediğinizi rahatlıkla anlayacaktır. Pil ömrü açısından da günümüz kullanıcı beklentilerini karşılayacak seviyede bulunuyor.
Huawei’nin kulaklıkları genel olarak kendi markasını taşıyan mobil cihazlarla iyi bir deneyim sağlıyordu. Huawei’nin AI Life uygulamasının kapsamını genişleterek bu kolaylığı diğer markalı cihazlara da açtığını görüyoruz. Aynı anda iki cihazı bağlama ve bunları AI Life üzerinden yönetme imkanı memnun edici. Bluetooth 5.2’nin getirdiği yüksek performans ve düşük gecikme süresi de artılar arasında yer alıyor. Aktif gürültü engelleme ise, belki silikon uçlu kulaklıklarda gördüğümüz performansa sahip değil, ancak bir açık uçlu tasarıma sahip kulaklık için tatmin edici seviyede olduğunu görüyoruz. Beklentilerin fazla yükselmemesi gerekiyor.
Huawei FreeBuds 4, öncelikle açık uçlu kulaklık tasarımını tercih eden kullanıcılara önerilir. Eğer şık tasarımlı ve güncel özelliklere sahip bir kulaklık istiyorsanız, FreeBuds 4 önerilir. Eğer daha yüksek performanslı bir aktif gürültü engelleme sistemi isterseniz, o hâlde biraz daha bütçenizi zorlayarak FreeBuds Pro’yu tercih etmeniz yerinde olacaktır.
Huawei FreeBuds 4
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
1 TL farkla özel kılıfıyla paket olarak satın alabilirsiniz