İncelemelerManşetler

Huawei FreeBuds 3i İncelemesi

huawei freebuds 3i inceleme

Huawei FreeBuds 3i Satın AlHuawei FreeBuds 3i
Huawei Online Mağaza’da incele ve satın al
KAMPANYA: 1 TL daha ödeyin, Huawei Band 3e’ye de sahip olun

SATIN AL

Tam kablosuz kulaklık isteyenler için seçenekler artıyor. Üstelik gürültü engelleme özelliğini barındıran seçenekleri de giderek daha fazla sayıda görüyoruz. Geçen yılın sonlarına doğru FreeBuds 3 ile iddialı bir seçenek sunmuş olan Huawei, bu yılın ilk yarısında da FreeBuds 3i ile birlikte gürültü engelleme özellikli kulaklık arayanlar için yeni bir alternatif ile daha tanıştırdı. Daha önce incelediğimiz FreeBuds 3 şık ve kaliteli bir kulaklık olsa da, gürültü engelleme konusundaki performansı kafalarda soru işareti oluşturmuştu. Huawei, 3i modeliyle daha sağlam bir aktif gürültü engelleme sistemi sunmayı hedefliyor. Huawei FreeBuds 3i inceleme yazısında bu kulaklık ile ilgili izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Huawei FreeBuds 3i inceleme: Tasarım

FreeBuds 3i, tasarım anlamında FreeBuds 3’ten farklı ve biraz daha Apple’ın AirPods Pro kulaklıklarını andırıyor. Tabii ki, bunun en önemli nedeni silikon uçlarla gelmesi. Bu sayede kulak kanalını tamamen kapatan ve dışarıdan kulağın içine ses girişini daha en baştan büyük oranda engelleyen bir tasarımı sunuyor. Kulaklığın sap kısmı FreeBuds 3’ünkine göre daha kısa olmasına rağmen, uzunluk bakımından ortalamalarda olduğunu söyleyebiliriz. Bu sap kısmının yeterli uzunluğu, FreeBuds 3i’yi kulaklarınıza yerleştirdiğinizde sıkıca oturmasına yardımcı oluyor ve başınızı hızlıca hareket ettirdiğinizde bile yerinden oynadığını pek hissetmiyorsunuz.

Sert plastikten yapılmış olan FreeBuds 3i yeteri kadar sağlam. Sap kısmının ucunda krom görünümlü bir kaplama var. Buranın iç kısmında mikrofon bulunuyor. Bunun dışında kulaklık bölümünde biri dışa, diğeri de içe bakan iki mikrofon daha var. Bunlar aktif gürültü sisteminin çalışmasında işe yarıyor. Aynı zamanda her iki kulaklığın dışa bakan kısımlarında dokunmatik alan bulunuyor. Bu da çift dokunma veya basılı tutma şeklinde iki farklı hareketi gerçekleştirerek kulaklıklar üzerinden kontrol imkanı sunuyor.

Huawei, FreeBuds 3i’nin kutusuna kulaklıklara takılı olan silikon uçların dışında üç çift daha yerleştirmiş. Farklı çiftleri deneyerek size en uygun boyutu bulabilirsiniz. Yerleştirilmiş biçimde gelen silikon uçları değiştirmedik ve bunlar da kulaklarımıza gayet iyi şekilde oturdu. Herkes silikon uçlu kulaklıkları sevmez, ancak bunlara biraz ön yargılı bakmamak gerekiyor. En başta sıkıntı yaşayabilirsiniz, ancak bir kez alıştıktan sonra başka kulaklıkları kullanmak da size zor gelebilir.

FreeBuds 3i genel olarak kulağa rahat oturan ve fazla baskı yapmayan bir kulaklık. Bir saat ve hatta ondan daha uzun süre boyunca kulağınızda kalsa bile çok fazla rahatsızlık hissetmeyeceğinizi düşünüyoruz. Bu kulaklığı takarak tablet, akıllı telefon veya bilgisayardan film veya dizi izlemek sorun olmaz.

Kutu tasarımı FreeBuds Lite modelininkinden alınmış. FreeBuds 3’ün o şık ve kablosuz şarj destekli kutusu yerine kısa ve geniş, bir hap biçiminde ve daha kalın görünen bir kutu tercih edilmiş. Plastikten yapılmış kutunun yüzeyi parlak ve pürüzsüz. Bu durum sayesinde, her şeye rağmen şık ve havalı bir görüntüsünün olduğunu söyleyebiliriz. Kutunun arkasında şarj için USB-C portu ve onun yanına yerleştirilmiş eşleştirme düğmesi var. Üst kısmında Huawei logosunu görüyoruz. Ön tarafta da kutunun şarj seviyesini gösteren bir LED lamba var. Kapak çok sert değil, kutuyu tek elinizle bile kolayca açabilirsiniz.

Kapağı kaldırdığınızda FreeBuds 3i kulaklıkların yatay biçimde yerleştirildiğini göreceksiniz. L ve R harfleriyle hangi tekin hangi kulağa uyduğu gösteriliyor. Bu iki kulaklık yuvasının ortasında ise kulaklıkların şarj durumunu gösteren ikinci bir LED gösterge bulunuyor. Kulaklık yuvalarının içinde şarj için eklenmiş ikişer bağlantı noktası var. Kulaklıklar yuvalarına manyetik kuvvet yardımıyla sıkıca tutunuyor. Buna rağmen her bir teki kolaylıkla alıp kulaklarınıza hızlıca yerleştirebilirsiniz.

FreeBuds 3i’nin siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneği bulunuyor. Bizim elimizdeki renk beyaz ve kulaklığın genel tasarımına da yakışıyor. Ancak siyah rengin de kendine has bir havası olduğunu ve onun da çekici göründüğünü söylememiz gerekiyor. Kulaklıklar IPX4 sertifikasına sahip. Bu da sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı olduğunu gösteriyor. Spor yaparken FreeBuds 3i’yi terden endişe etmeden kullanabilirsiniz.

Huawei FreeBuds 3i inceleme: Özellikler, Ses, Performans, Pil

FreeBuds 3i bir Bluetooth kulaklık. Bluetooth 5.0 desteği var. Bağlantının kurulması konusunda oldukça hızlı. Huawei telefonlarla veya farklı Android telefonlarla, hatta dizüstü bilgisayarla eşleştirme işlemi saniyeler içinde tamamlanıyor. Daha sonra da kulaklıkları kutusundan çıkarıp kulaklarınıza taktığınız anda bağlantının hızlı şekilde kurulduğunu göreceksiniz. Giyme algılama özelliği sayesinde kulaklıklardan bir tanesini kulağınızdan çıkardığınızda çalan içerik duraklatılıyor. Yeniden taktığınızda otomatik olarak devam ettiriliyor. Bu özellik de Spotify gibi uygulamalarda sorunsuz şekilde çalışıyor.

Google Play Store’dan veya Huawei AppGallery’den indirebileceğiniz Huawei AI Life uygulaması üzerinden FreeBuds 3i’nin kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Eğer Huawei markalı olmayan bir Android telefon kullanıyorsanız, bu yolu tercih etmelisiniz. Aynı tavsiye EMUI 9.1 veya daha eski sürümde çalışan Huawei telefonları için de geçerli. EMUI 10 yüklü bir Huawei Android telefonunuz varsa, o zaman eşleştirme ve kontrol işlemleri daha pratik hâle geliyor. FreeBuds 3i’nin kutusunu telefona veya tablete yaklaştırıp kapağını kaldırdığınız anda bir bağlantı penceresi açılıyor. Bu pencerede Bağlan’a tıklatarak eşleştirme işlemini saniyeler içinde tamamlayabilirsiniz. Sonrasında Bluetooth ayarları içinden kulaklığı seçerek kontrolleri yapabilirsiniz.

Her şeye rağmen, AI Life uygulamasını yüklemenizi tavsiye ederiz. Bu uygulama sayesinde kulaklıkların ve kutunun pil seviyesini daha anlaşılır biçimde görebilirsiniz. Öte yandan hareketle kontrolün hangi işlemler için kullanılacağını seçebilirsiniz. FreeBuds 3i iki farklı hareketi; çift tıklatmayı ve hafifçe bastırarak bekletmeyi destekliyor. AI Life uygulaması üzerinden çift tıklatmayı oynatma kontrollerine atayabilirsiniz. Hafifçe bastırarak bekletme ise aktif gürültü engelleme modları için kullanılıyor. Sağ kulaklık veya sol kulaklığa çift tıklatma için farklı komutlar tanımlayabilirsiniz. Bu da daha fazla esneklik sağlıyor. Oynat/duraklat, sonraki parça, önceki parça, sesli asistanı aç gibi hareketler arasından seçim yapabilirsiniz.

FreeBuds 3 incelemesinde belirttiğimiz durum 3i için de geçerli; iPhone için bir AI Life uygulaması hâlâ yok. Buna rağmen iPhone kullanıcıları da FreeBuds 3i’yi akıllı telefonlarıyla eşleştirip kullanabilirler. Aktif gürültü engelleme dinamik biçimde çalıştığından dolayı AI Life uygulamasına pek ihtiyaç duyulmayacaktır. Yani, o özelliğin kullanımında herhangi bir sorun yok. Ancak dokunmatik hareketleri özelleştirme, yazılım güncellemelerini yapma gibi, bir Android cihazıyla gerçekleştirilen işlemleri yerine getiremeyeceklerdir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gürültü engelleme, Huawei FreeBuds 3i’nin de en önemli özelliklerinden bir tanesi. Ancak aktif gürültü engelleme sistemi, FreeBuds 3’tekine göre daha iyi şekilde çalışıyor. Öncelikle kulaklığın silikon uçları fiziksel açıdan verimi artırıyor. Daha en baştan çevredeki sesin kulak kanalına girişi azaltılıyor. Buna bir de kullanılan iç ve dış mikrofonları ekleyin. Huawei, FreeBuds 3i’nin aktif gürültü engelleme sistemiyle ilgili olarak bir hayli iddialı ve bu iddia da boş değil. FreeBuds 3i’nin gürültü engelleme sistemi yoğun motor veya trafik uğultusunun bulunduğu ortamlarda sesi kesmekte başarılı. Buna ek olarak kalabalık bir ortamda da çevredeki konuşmaları da filtrelemekte iyi bir iş çıkarıyor. Biraz kafanızı dinlemek isterseniz, FreeBuds 3i’yi takıp çevredeki sesi büyük oranda kesebilirsiniz.

FreeBuds 3’ten farklı olarak 3i’de aktif gürültü engelleme sistemi ortamdaki sese göre dinamik biçimde ayarlama yapıyor. FreeBuds 3’te gördüğümüz, gürültü engelleme ayarını elle yapmayı sağlayan bir kontrol yok. Sistem sadece kapatıp açmak için bir kontrol sunuyor. Buna bir de dış ortamdaki sesleri duymayı sağlayan Dış Farkındalık modu bulunuyor. Dış Farkındalık modu sayesinde özellikle dışarıda yürüyüş yaparken veya koşarken trafik sesini de duyabilir, bu sayede çevrede olan bitenden tamamen kopmazsınız. Bu arada bir yandan müzik dinlerken bir yandan da çevrenizde konuşulanları duymak isterseniz, bu mod kullanışlı olacaktır. FreeBuds 3i’de aktif gürültü engelleme kontrolleri dokunmatik alana basılı tutma ile sağlanıyor. Buradan gürültü engelleme, dış farkındalık modları arasında geçiş yapabilir veya sistemi tamamen kapatabilirsiniz.

FreeBuds 3i’nin ses kalitesi iyi. Yeterli bir ses çıkış şiddeti var. Kulağın içine nüfuz eden tasarımı da sesin kulaklar tarafından daha şiddetli ve doyurucu biçimde hissedilmesine yardımcı oluyor. Tizler dengeli, en yüksek ses seviyesinde parazitlenme yok. Baslar da fena sayılmaz, ancak müzik dinlerken basları yoğun şekilde hissetmek isteyenler FreeBuds 3i’de belki aradıklarını bulamayabilir.

Pil tarafında baktığımızda Huawei, FreeBuds 3i’nin her bir tekine 37 mAh kapasiteli pil yerleştirmiş. Şarj kutusunda da 410 mAh kapasiteli bir pil var. Şirket, 3i’nin tek bir şarjla 3.5 saate kadar müzik dinleme imkanı sunduğunu belirtiyor. Pratikte ise tek bir şarjla üç saate varan bir dinleme süresine ulaştık. Bu süre zarfında gürültü engelleme de aktif durumdaydı. Şarj kutusuyla birlikte 14.5 saate kadar müzik dinleme süresine ulaşılabiliyor. Bu değer, FreeBuds 3’ün 20 saatlik dinleme süresinin altında kalıyor. Kulaklıkların tam doluluğa ulaşması bir saate kadar geçen bir sürede tamamlanıyor. FreeBuds 3’ün şarj kutusunda kablosuz şarj özelliği var, ancak FreeBuds 3i?nin şarj kutusunu sadece kabloyla şarj edebilirsiniz. Kutudan çıkan USB-C kablosunu bilgisayara veya uygun güç çıkışlı bir şarj adaptörüyle prize bağlayarak şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Huawei FreeBuds 3i inceleme: Sonuç

FreeBuds 3i, 3 modeline göre daha ucuz bir fiyattan sunulsa da, gürültü engelleme konusunda ondan daha başarılı bir performans ortaya koyuyor. Tasarım, malzeme gibi unsurlar açısından ise onun gerisinde kalıyor. Yine de, göze hoş gelen bir tasarımı var. Genel olarak rahat bir kullanım sunuyor. Farklı büyüklüklerde silikon uçların sunulması da rahat kullanım konusunda seçenekleri artırıyor. Keşke, şarj kutusu kablosuz şarj desteğini barındırsaydı. Bu sayede Huawei P40 Pro gibi, ters kablosuz şarj destekleyen telefonlarla daha uzun süre boyunca kullanmak mümkün olabilirdi.

Bunun dışında eşleştirildiği cihaz ile daha sonra hızlı şekilde yeniden bağlantı imkanı sunması 3i’nin dikkate değer özellikleri arasında yer alıyor. Silikon uçları dış ortamdan fiziksel olarak izole olmanızı sağlıyor, bu durum aktif gürültü engellemenin de iyi şekilde çalışmasını sağlıyor. Dış farkındalık modunun bulunması da bir artı, ancak bunu açmak için AI Life uygulamasının gerekli olması iPhone kullanıcılarının yararlanmadığı anlamına geliyor. Dokunmatik kontroller sayesinde kulaklığın sunduğu pratiklik artıyor. Ses kalitesi iyi, ancak basların seviye olarak ortalamanın altında kalması, müzik dinlerken yoğun basları sevenler için dikkat edilmesi gereken bir nokta oluyor. Pil ömrü ise FreeBuds 3i’yi kulaklarına takıp film izlemek veya spor yapmak isteyenler için yeterli olarak nitelendirilebilir. FreeBuds 3i, sahip olduğu fiyat etiketine göre yeterli bir ses kalitesi ve iyi bir gürültü engelleme sistemi sunuyor.

Huawei FreeBuds 3i Satın AlHuawei FreeBuds 3i
Huawei Online Mağaza’da incele ve satın al
KAMPANYA: 1 TL daha ödeyin, Huawei Band 3e’ye de sahip olun

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.