Huawei‘nin kurucusu Ren Zhengfei şirketinin geldiği noktaya tırnaklarıyla kazıyarak geldiğini ve bunun bir başarı hikayesi olduğunu fırsat buldukça anlatıyor. Ancak Çinli telekomünikasyon devinin bu noktaya yardımsız gelmediğini savunanların sayısı da az değil. The Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir haber de bu düşünceyi savunanların iddiasını destekler nitelikte. Habere göre, Huawei şimdiye kadar Çin hükümetinden 75 milyar dolar değerinde finansal destek aldı. Bu destek sayesinde şirketin normalde yapabileceğinden daha rahat bir şekilde yatırım yapabildiği ve para harcayabildiği iddia edildi.
Kaynakların verdiği bilgilerin yanı sıra resmi verilerden de yararlanan The Wall Street Journal, Huawei’nin devletin kontrolündeki bankalardan 46 milyar dolarlık kredi sağladığını ve şirkete bu süreçte 1.6 milyar dolarlık hibe yapıldığını belirtti. Çin’in teknoloji şirketlerine yönelik teşvikleri sayesinde 2008 ve 2018 arasında Huawei’nin 25 milyar dolarlık bir vergi indirimi yakaladığı, arazi satın alımlarında ise 2 milyar dolarlık bir indirimin sağlandığı öne sürüldü.
Haberde Çinli diplomatların da Huawei’ye yardımcı olduğu iddia ediliyor. Gazetenin ulaştığı mahkeme belgelerine göre; Çin hükümeti, Çin İhracat-İthalat Bankası’ndan sağladığı 124.7 milyon dolarlık krediyle Huawei’nin Pakistan hükümetiyle bir anlaşma yapmasına yardımcı oldu. Devletin kontrolündeki bankanın 20 yılda geri ödenecek kredideki yüzde 3’lük yıllık faizin büyük kısmını almadığı belirtildi. Pakistan hükümetinin ise olağan ihale sürecini atlayarak sözleşmeyi doğrudan Huawei’ye vermesi de işin dikkat çekici kısmı olarak göze çarpıyor.
Huawei’nin The Wall Street Journal’a yanıt vermesi ise fazla zaman almadı. Şirketin Twitter hesabında yapılan açıklamada şu ifadeler bulunuyor: “The Wall Street Journal, bir kez daha Huawei hakkında yalan bilgiler üzerine kurulu gerçek dışı iddiaları ortaya atmıştır. Bu sefer, Huawei’nin 30 yıl boyunca Ar-Ge alanında yaptığı yatırımları ve böylelikle yakaladığı teknolojik inovasyonları göz ardı eden inanılması güç suçlamalar öne sürülmüştür.”
Huawei’nin açıklamasında şirketin “gerçek dışı ve sorumsuz” haberleri nedeniyle The Wall Street Journal’a dava açma hakkını da saklı tuttuğu belirtildi.
Huawei “özel muamele” iddiasını kabul etmiyor
Huawei’nin açıklamasında başarının ana faktörü olarak Ar-Ge çalışmaları gösterildi. Şirket, neredeyse kurulduğu günden bu yana yıllık gelirin yüzde 10 ila 15’lik kısmının yeni teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesine harcandığını belirtti. Huawei, Çin hükümetinden “özel muamele” gördüğü iddiasını da reddetti.
Büyük şirketlerin kurulduğu ülkelerden destek almasının şaşırtıcı bir durum olmadığını belirtmek gerekiyor. The Wall Street Journal’ın haberinde Boeing’in de ABD’den resmi olarak büyük destek aldığı belirtiliyor. Huawei’yle ilgili iddialar ise söz konusu desteğin Çin’de ne ölçüde verildiğini göstermek açısından önem taşıyor.