Huawei, dünkü Huawei P40 serisi tanıtımında, sesle kontrol edilen yeni sanal asistanı Celia’nın duyurusunu da gerçekleştirdi.
Aslında Huawei’nin hâlihazırda Xiaoyi adında bir sanal asistanı bulunuyordu. Ancak şirketin bir süredir uluslararası pazar için bir asistan üzerinde çalıştığı belirtiliyordu. Celia adını taşıyan yeni asistan, öncelikle şirketin amiral gemisi P40 serisinin üyelerinde sunulacak. Daha sonra diğer ürünlere de getirilmesi bekleniyor.
Huawei’nin sanal asistanı Celia, başlangıçta İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere üç farklı dilde sunuluyor. İlk etapta da Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Şili, Meksika ve Kolombiya gibi ülkelerde kullanılacak.
Huawei, uluslararası akıllı telefon pazarında liderliğe oynuyordu. Nefesini Samsung’un ensesinde hissettiren şirketin planları, geçtiğimiz mayıs ayında ABD’nin şirketi ticari yasaklıklar listesine alması nedeniyle bozuldu. Bu nedenle hiçbir Amerikan şirketi hizmetlerini Huawei’ye sunamıyor. Bunların arasında Google ve onun Android lisansı da bulunuyor. Sonuç olarak Huawei, açık kaynak kodlu Android’i alıp onun etrafında kendi ekosistemini oluşturma yoluna gitti. Temel Google servislerinin yerini de kendi servisleri alıyor. Sesli asistan da bunların arasında bulunuyor.
“Hey Celia”
Piyasadaki diğer sanal asistanlar gibi, Celia’nın da seslenildiğinde uyanmasını sağlayacak bir terim var: “Hey Celia”
Tabii ki, isteyen kullanıcı güç düğmesine basıp bir saniye kadar bekleyerek de bu asistanı etkinleştirebilecek. Daha sonra kullanıcılar Celia’ya telefon görüşmesi yapma, yazılı mesaj gönderme, alarm kurma, Bluetooth’u kapatma, takvim kaydı oluşturma ve bunun gibi işler için komut verebiliyor.
Ayrıca Huawei, “yüz yüze çeviri” olarak adlandırılan bir özelliği de çıkarıyor. Aynı odada bulunan iki kişi sanal tercümanı kullanarak birbiriyle anlaşabilir. Burada her bir kullanıcı diğer kişinin konuştuklarını gerçek zamanlı olarak, kendi dilinde görecek. Bu özellik İngilizce, Fransızca ve İspanyolca’da çalışıyor.
Bunun dışında Celia, Huawei’nin mevcut AI Lens özelliğiyle de çalışacak. Kullanıcı telefonunun kamerasını bir yemeğe tutup “Hey Celia, bunda kaç kalori var?” diye sorabilir. Ya da bir çiçeğe tutup bunun cinsini öğrenebilir. Kullanıcı telefonunun ekranında, önceden olduğu gibi ilgili bilgileri görebilecek. Ancak şimdi bu özelliği sesli komutla kullanmak mümkün olacak.
Huawei, Celia’yı daha fazla özellikle ve dil desteğiyle genişleteceğini ve gelecekte daha fazla ülkeye getireceğini kaydetti. Şirket Celia’yı diğer cihazlarına da getirmeyi planlıyor. Gelecekte göreceğimiz hoparlörler, TV’ler, dizüstü bilgisayarlar da bu sanal asistanı içerebilir.