Manşetler

Huawei’ye bir darbe de yonga tasarımcısı ARM’dan

nvidia arm

Yonga üreticisi ARM Huawei ile olan iş ilişkilerini askıya aldı. Bu durum Çinli şirketin kendi yongalarını üretmesini tehlikeye atacak bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

BBC News tarafından verilen habere göre, ARM çalışanlarına Huawei ile var olan tüm aktif sözleşmeleri, destek yetkilerini ve beklemekte olan tüm sözleşmeleri, ABD ticaret yasağına bağlı olarak durdurma emri verildi. ABD, tüm ABD şirketlerine Çinli telekomünikasyon deviyle, Amerikan devletinin izni olmaksızın iş yapma yasağı getirmişti. Halbuki ARM Birleşik Krallık merkezli bir şirket ve Japon SoftBank grubuna ait.

ARM, ABD yasağından etkilendiğini düşünüyor. Şirket içinde yayınlanan bir bilgilendirme mesajı yonga tasarımlarının ABD merkezli teknoloji içerdiğini ortaya koyuyor. ARM Teksas’ın Austin ve Kaliforniya’nın San Jose şehirlerinde, yani ABD’nin kısıtlamaları altında bulunan bölgelerde bazı işlemci tasarımları geliştiriyor. Huawei, Kirin işlemcilerinde ARM’in yonga mimari tasarımlarına ihtiyaç duyuyor, bu nedenle onlar için lisans ödemesi yapıyor. Bu lisanslar olmadan Huawei, ARM tasarımlarını kullanarak, HiSilicon yarı iletken şirketinin çatısı altında kendi işlemcilerini üretmeye devam edemeyecek.

Bir ARM temsilcisi The Verge sitesine konuyla ilgili olarak verdiği demeçte, “ARM, ABD hükümeti tarafından belirlenen en son düzenlemelere uyuyor.” dedi. Şirket, kararı hakkında daha fazla yorumda bulunmadı.

Yine The Verge sitesine demeç veren bir Huawei sözcüsü ise, “Ortaklarımızla olan yakın ilişkilerimize değer veriyoruz, ancak politik olarak motive olmuş kararların sonucu olarak bazılarının baskı altında olduğunu görüyoruz.” dedi. “Bu üzücü durumun çözülebileceğinden eminiz ve dünya çapındaki teknolojiyi ve ürünleri dünya çapındaki müşterilerimize sunmaya devam etmemizin önceliği devam ediyor.”

ARM’ın ABD Ticaret Bakanlığı emrine dikkatli davranmak amacıyla mı uyduğunu, yoksa Huawei ile iş yapmayı bırakması için doğrudan direktif mi aldığı bilinmiyor. Eğer ikinci ihtimal geçerliyse, o hâlde ARM’ın kararı Huawei’ye tedarikte bulunan diğer yarı iletken teknoloji şirketleri tarafından da takip edilebilir.

Huawei’nin önümüzdeki üç ay ile bir yıl arasında yetecek kadar ABD üretimi parçayı depoladığı, bu sayede faaliyetlerini sürdürmek için yeterli kaynağa sahip olduğu söyleniyor. Bu stok gelecekte bir gün bitecek, özellikle de tedarik hatlarında sıkıntısı yaşanan parçalarda bu durum daha çok hissedilecek. Huawei şu anda ABD merkezli Micron, Skyworks ve Qorvo gibi üreticilerle de birlikte çalışıyor. Bu şirketler bazı Huawei telefonlarına depolama ve ağ bileşenleri sağlıyor.

Bu önemli parçalar olmadan Huawei’yi büyük zorluklar bekliyor. ARM’ın mimari tasarımları veya yönergeleri olmaksızın, içinde ABD teknolojisini barındırmayan bir akıllı telefon üretmek gibi neredeyse imkansız bir görevle karşı karşıya kalacaktır. ARM ve Huawei’den henüz konuyla ilgili açıklama gelmedi. Geldiği zaman buradan aktaracağız.