Huawei Android lisansının askıya alınmasının ardından alternatif çözümünü hayata geçirme konusunda fazla zaman kaybetmeyecek. Böyle bir karara karşı önlemini daha önce alan ve “HongMeng” kod adıyla kendi işletim sistemini geliştiren şirket, bu işletim sistemini önümüzdeki ay itibarıyla kullanıma sunmayı planlıyor.
Google, 19 Mayıs’ta Huawei’nin Android lisansını askıya aldığını açıklamıştı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ise Beyaz Saray, Huawei’nin 19 Ağustos tarihine kadar Amerikan şirketleriyle işbirliğini sürdürebilmesi için geçici onay vermişti. Beyaz Saray’ın aldığı karar Huawei’nin Google dışında Intel, Qualcomm, Micron, ARM gibi şirketlerle olan iş ilişkilerine de darbe vurmuştu. Bluetooth, SD ve Wi-Fi örgütleri bile Huawei’yle olan ilişkilerini kısıtlama kararı almıştı.
TechRadar sitesine konuşan Huawei’nin Orta Doğu Kurumsal İş Birimi Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Alaa Elshimy, şirket olarak böyle bir durumu beklediklerini ve hazırlıklı olduklarını dile getirdi. Kendi işletim sistemlerinin 2018’in ocak ayında hazır hâle geldiğini söyleyen Elshimy, bunun “B planı” olduğunu ifade etti.
Elshimy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Google ve diğer iş ortaklarımızla güçlü bir işbirliğimiz olduğu için işletim sistemimizi kullanıma sunmayı istememiştik. Şimdi ise işletim sistemimizi önümüzdeki ay yayınlama kararı aldık.”
ABD’nin verdiği geçici vize ağustos ayında sona erecek olsa da, Huawei yeni işletim sistemini iki ay önceden kullanıcılarla buluşturmayı planlıyor. HongMeng adıyla anılan işletim sistemi akıllı telefonlar dışında bilgisayarlar, tabletler, televizyonlar, akıllı saatler, giyilebilir ürünler ve bağlı otomobillerle de uyumlu olacak.
Elshimy, Android’de çalışan tüm uygulamaların ekstra bir düzenlemeye ihtiyaç kalmadan yeni işletim sistemiyle de çalışacağını belirtti. Huawei yöneticisi, kullanıcıların uygulama indirme işlemini ise AppGallery üzerinden gerçekleştireceğini belirtti. Google Play Store’daki tüm uygulamaların Huawei AppGallery’de bulunup bulunmayacağı konusunda ise şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. BlackBerry ve Windows Phone gibi platformlar da iddialı hedeflerle yola çıksalar da, Play Store’daki uygulama hacmine ulaşamamışlardı.
Huawei Android alternatifinde önemli uygulamaları sunmayı başaramazsa, bu durum şirket adına işleri zorlaştırabilir. Günümüzde bir işletim sisteminin başarılı olabilmesi için uygulama ekosisteminin de hatırı sayılır bir genişlikte olması gerekiyor.