Teknoloji

Huawei’nin Android alternatifi işletim sistemiyle ilgili yeni bilgiler

huawei mate 20 pro android 10 arm

ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın zamanda onayladığı kısıtlamalar neticesinde Huawei, Amerikan şirketleri tarafından geliştirilen yazılım ve donanımları kullanma konusunda engellerle karşılaşmaya başladı. Google, bu haftaya girilirken Huawei’nin Android lisansını askıya aldı. Microsoft’un da Windows tarafında benzer bir adımı atması bekleniyor.

Ancak Huawei bu yönde bir devlet kararı beklediği için, bir işletim sistemine yönelik çalışmaları çoktan başlatmıştı. Şirket, yasak geçerli olduğu sürece Windows ve Android’e alternatif olacak bir işletim sistemi kullanmak istiyor. Çinli şirket, farklı zamanlarda işletim sistemini Android ve Windows’un kullanılmasına izin verilmemesi durumunda B planı olarak düşündüğünü belli etmişti. Şimdi bu senaryo gerçeğe daha yakın gibi görünüyor. Çinli şirket de geliştirme çalışmalarını hızlandırmaya hazır durumda.

Eğer her şey beklendiği gibi ilerlerse ve yasak da devam ederse, Huawei’nin işletim sistemi sonbaharda Çinli kullanıcılar için kullanıma sunulacak. Şirket 2020 yılında da uluslararası pazara çıkmayı amaçlıyor.

CNBC’ye konuşan Huawei bireysel tüketici elektroniği birimi CEO’su Richard Yu, CNBC’ye verdiği demeçte, “Bugün Huawei olarak, hâlâ Microsoft Windows ve Google Android’e bağlıyız. Ancak bunu kullanamazsak, Huawei kendi işletim sistemimizi kullanmak için B planını hazırlar.”

İşletim sistemi herhangi bir Google servisini barındırmayacak. Bunun yerine Google Play Store’a alternatif olan Huawei App Gallery bulunacak. Böylelikle Huawei, Google’ın uygulama ve içerik mağazası olmadan da kullanıcılara uygulamaları sunacak.

Yu konuyla ilgili olarak sözlerini, “Bunu yapmak istemiyoruz, ama ABD hükümeti yüzünden bunu yapmak zorunda kalacağız. ABD’nin bu yaptığı, sadece bizim için kötü bir haber değil, ABD şirketleri için de kötü bir haber, çünkü biz ABD ekonomisini de destekliyoruz, bu nedenle bunu kendi başımıza yapmak zorunda kalacağız.” diyerek devam ettirdi. “Bunu yapmak istemezdik, ancak başka bir çözümümüz yok, başka çözüm yok.”

Yine de, şu an için Huawei’nin çözmesi gereken bazı sorunlar mevcut. Şirket işletim sisteminin geliştirme çalışmalarını hızlandıramaz, bu durumda onu hatalara karşı daha açık hâle getirir. Üstelik, üzerinde uzun zaman boyunca da çalışamaz, çünkü önemli donanım ürünlerini geciktirmeyecek biçimde piyasaya sunmak zorunda. Her ne olursa olsun, yazılım tarafında Google’ın getirdiği yasak Huawei’yi çaresiz bırakacak gibi görünmüyor.