Huawei ABD tarafından kendisine koyulan yasaklarla mücadeleye başladı. Teknoloji devi, ürünlerine yönelik geniş ölçekli bir yasak getiren 2019 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın 889. bölümünün ABD Anayasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemenin kapısını çaldı. Şirket, ABD Kongresi’nin yargılama faaliyeti içine girdiğini ve bunun da anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.
Söz konusu yasa; Huawei’ye, ortada güvenlik ihlâline dair somut bir kanıt bulunmamasına rağmen, kapsamlı bir yasak getiriyor. Şirket, federal Amerikan hükümetiyle bağlantılı olmayan durumlarda bile üçüncü tarafların kendisinden ürün ve hizmet alımının yasaklanmış olmasına dikkat çekiyor.
Huawei bir yandan da ortada tartışmaya açık bazı unsurların olduğu iddialarını en baştan susturmaya çalışıyor. Huawei’nin baş hukuk danışmanlarından Glen Nager, bu konudaki taleplerinin de en basit tabirle “bir hukuk meselesi” olduğunun altını çiziyor.
Mahkeme, Huawei’nin şikayeti doğrultusunda ilk duruşmayı 19 Eylül tarihinde gerçekleştirecek.
Huawei ABD Ticaret Bakanlığı’nın kara listesinden çıkmış değil. Söz konusu listedeki varlığı, Amerikan şirketleri ve Huawei’nin birlikte çalışabilmesinin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Yine de, mahkeme sürecinin Huawei’nin omuzlarındaki yükü biraz olsun alacağı ve şirkete listeden çıkamaması durumunda ABD’de boy gösterebilmenin yollarını sağlayabileceği düşünülüyor. Mahkeme sürecinin Amerikan hükümetini daha somut kanıtlar sergilemek zorunda bırakabileceği de belirtiliyor. Huawei ise yasaklara karşı boyun eğmeyeceğinin mesajını güçlü bir şekilde veriyor. Bu çok boyutlu kavgada bir sonraki adımın ne olacağı ise yakında ortaya çıkacak gibi görünüyor.