Teknoloji

ABD’nin yaptırımları Huawei’yi durduramadı

huawei abd

Huawei, nisan ve haziran ayları arasındaki üç aylık dönemi 221.6 milyar yuan (179,7 milyar TL) gelirle tamamladı. Söz konusu meblağ, şirketin gelirlerini bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 23 oranında artırdığını gösteriyor. Huawei, bu sonuçla ABD yönetiminin yaptırımlarının, en azından kısa vadede, kendisini etkilemediğini ortaya koydu.

Huawei’nin 2019’un ilk altı ayındaki net kâr marjı yüzde 8.7 oldu. Şirketin bu dönemdeki toplam geliri ise 401.3 milyar yuan (325,4 milyar TL) olarak gerçekleşti. Huawei, 2019’un ilk yarısında 118 milyon akıllı telefon sattı. Çinli teknoloji devinin telefon satışları, her iki çeyreğe eşit olarak dağıldı. Huawei’nin tüketici elektroniği grubunun toplam geliri ise 220.8 milyar yuan (179 milyar TL) oldu. Bu meblağ, şirketin toplam satışlarının yüzde 55’lik kısmına tekabül ediyor.

Huawei başkanı Liang Hua, şirketin gelirlerinin mayıs ayı boyunca hızlı şekilde arttığını dile getirdi. Hua, sözlerine şöyle devam etti: “Yılın ilk yarısında kurduğumuz sağlam temeller sayesinde ABD’nin yaptırımlarına rağmen büyümeye devam ettik. Bu önümüzde zorlukların olmadığı anlamına gelmiyor. Kısa vadede bu durum büyüme hızımızı da etkileyebilir. Ancak biz yolumuza devam edeceğiz.”

Karmaşık özel sahiplik yapısı nedeniyle Huawei’nin düzenli olarak finansal verilerini açıklaması gerekmiyor. Şirket tarafından açıklanan finans raporları da, rakiplerinkine kıyasla, çok daha az detay içeriyor. Ancak Huawei son zamanlarda eskiye kıyasla daha fazla bilgi paylaşıyor.

Huawei ABD yaptırımlarının etkisini Çin sayesinde hafifletiyor

Araştırma şirketi Canalys’in verileri, Huawei’nin Çin akıllı telefon pazarında artan hakimiyetini gösteriyor. Pazar bir önceki çeyrekte yüzde 6 oranında küçülse de, Huawei’nin payını bir önceki yıla kıyasla yüzde 31 oranında artırdığı görülüyor. Şirket, hâlihazırda yüzde 38 ile Çin’de en çok akıllı telefon satan şirket konumunda.

Huawei, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının merkezinde yer alıyor. ABD’nin uyguladığı yaptırımlar Huawei’nin küresel ölçekteki uzun vadeli hedeflerini sekteye uğratma potansiyeli taşıyor. Ancak Çin’de yaşanan sıçrama, Çinlilerin Huawei’ye sahip çıktığını gösteriyor.