Huawei ve ABD arasındaki gerilim çok uzun süredir devam ediyor. Şirketin finans şefi Meng Wanzhou‘nun Kanada’da ABD’nin yakalama emriyle tutuklanmasının ardından başlayan süreç yeni bir yola girecek gibi görünüyor. The New York Times‘ın haberine göre, Çinli üretici telekomünikasyon ekipmanlarının federal kurumlarda kullanımının yasaklanması nedeniyle ABD aleyhine dava açmaya hazırlanıyor. Davanın ABD hükümetini tüm bildiklerini açıklamaya teşvik etmeye yönelik bir hamle olduğu iddia ediliyor. Huawei CEO’su Ren Zhengfei, kısa süre önce Edward Snowden’ın açıklamalarına gönderme yapmış ve ABD’ye adeta meydan okumuştu.
ABD Adalet Bakanlığı, kısa süre önce Huawei’yi T-Mobile’ın ticari sırlarını çalmak ve İran’a uygulanan yaptırımları ihlâl etmekle suçlayarak dava etmişti. Meng Wanzhou’nun tutuklama kararının temelinde de İran yaptırımlarının ihlâli bulunuyordu. Meng kefaletle serbest bırakılsa da, ABD’ye iade süreci resmi olarak başlamış durumda.
ABD bir yandan da başka ülkeleri Huawei’nin telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmama konusunda ikna etmeye çalışıyor. ABD’nin bu faaliyetleri özellikle askeri üslerinin bulunduğu ülkeler üstünde yoğunlaşıyor. Kanada, Almanya, İtalya ve Japonya’yı ikna etmeye çalışan ABD, 5G’nin siber saldırılar ve casusluk konusundaki hassasiyetine dikkat çekiyor. ABD’nin uluslararası ticaret ve fikri mülkiyet konusundaki ağırlığı nedeniyle bu propagandanın Huawei’nin itibarına ciddi anlamda zarar verdiği ifade ediliyor.
Bugüne kadar ABD’nin suçlamalarına karşı boyun eğmiş gibi görünen Huawei, yeni dönemde daha hırçın bir tavır takınmışa benziyor. Huawei’nin ABD’nin kendisini somut delil olmadan cezalandırdığı ve bunun da Amerikan anayasasına aykırı olduğu üstüne bir suçlama inşa edebileceği belirtiliyor.
ABD’nin yaptırımlarının Huawei’yi son derece uygunsuz bir zamanda yakaladığı rahatlıkla söylenebilir. Akıllı telefon pazarında istikrarlı biçimde büyüyen şirket, ABD pazarında geniş ölçekli biçimde varlık gösterebilmesi durumunda Apple ve Samsung’u daha fazla zorlayabileceğine inanıyor. Buna ek olarak, 5G altyapısı için milyarlarca dolar harcayan Amerikan mobil operatörlerine Huawei’nin ürettiği ekipmanları kullanma izni verilmiyor. Bu da şirket için hatırı sayılır bir gelir kaybı anlamına geliyor.
Huawei ABD yönetiminin tepkisini Çin hükümetiyle yakın bağları bulunduğu iddiası nedeniyle çekmişti. Amerikalılar şirketin ticari motivasyonlarına rağmen, daima Çin Komünist Partisi’nin boyunduruğu altında olduğuna inanıyor.