Huawei, 5G çözümlerinde küresel pazarın zirvesinde yer alıyor. ABD’nin çabasına rağmen, Batı dünyasında da pek çok ülke 5G dönüşümü için Huawei’nin teknolojisinden yer alıyor. İngiltere, bu ülkeler arasında en fazla öne çıkanı oluyor.
The Guardian’da yayınlanan bir habere göre; pek çok İngiliz operatör, 5G şebekelerini Huawei’nin yardımıyla inşa ediyor. Vodafone’un 5G şebekesini devreye soktuğu yedi şehirden altısının altyapısı, Çinli telekomünikasyon devinin imzasını taşıyor. EE için de yüzlerce 5G istasyonu hazırlayan Huawei’nin Three ve O2 ile de işbirliği yaptığı belirtiliyor.
İngiliz hükümeti, Huawei’nin ulusal güvenlik tehdidi olup olmadığı konusunda henüz net bir karar vermiş değil. Bu nedenle; ülkedeki telekom operatörleri, sistemlerinin yan parçaları için Huawei’yle çalışmaktan vazgeçmiyor. Bu durum operatörler açısından bir kumar gibi görünse de, Huawei aleyhinde çıkacak bir kararın İngiliz ekonomisine ekstra yükünün de fazla olacağını belirtmek gerekiyor. Yapılan hesaplamalara göre, Huawei’nin 5G şebekesinden yasaklanması, İngiliz ekonomisine 4.5 ila 6.8 milyar poundluk bir fatura getirebilir.
Huawei geçtiğimiz mayıs ayında ABD’nin yaptırım listesine girmiş ve Amerikan şirketleriyle iş yapması yasaklanmıştı. Huawei’nin ulusal güvenlik tehdidi olduğunu savunan ABD yönetimi, müttefiklerinin de kendisiyle aynı doğrultuda kararlar almasını istiyor. Ancak son yumuşama çerçevesinde ABD’nin müttefiklerine olan baskısının azalması da muhtemel görünüyor.
Huawei, 5G teknolojisinin öncüleri arasında yer alıyor. Şimdiye kadar 50 adet 5G şebekesinin ihalesini alan şirket, dünya genelinde 150 bin civarında 5G baz istasyonunun kurulumunu yaptı. The Guardian’a konuşan analist Matthew Howett, mobil operatörlerin 5G teknolojisi için Huawei’yle birlikte çalışmaktan mutlu olduklarını belirtti. Temel sorunun devletlerde olduğunu söyleyen Howett, devletlerin yol açtığı problemlerin 5G şebekesinin küresel yayılımını geciktirebileceğini sözlerine ekledi.