Teknoloji

HTML5 standartlaşmadan önceki son adıma ulaştı, bir sonraki sürüm için çalışmalar başladı

Son zamanlarda özellikle mobil uygulama geliştiricilerinin sıklıkla zikrettiği kavramlardan biri olan HTML5 henüz tam anlamıyla oturmuş bir teknoloji değildi. Neyse ki, World Wide Web Konsorsiyumu (W3C) HTML5 ve Canvas 2D için standartların son hâlini aldığını duyurdu. W3C, bunun yazılımcıların uygulama ve planlama konusunda artık kararlı bir hedefe sahip oldukları anlamına geldiğini kaydetti.

Ne var ki, HTML5’in eksiksiz bir W3C standardı hâline gelmesi için birkaç adımdan daha geçmesi gerekiyor. Tabii ki, bunlar çoğunlukla formaliteden ibaret olan adımlar. W3C, gerçek standartlaştırma sürecinin 2014’ün ortalarında sona ermesini bekliyor. Bugün için önemli olan şey ise HTML5 standartlarının yazılımcılar için kararlı özellikler sağlayacak duruma gelmiş olması.

W3C HTML Çalışma Grubu eşbaşkanı ve Microsoft Kanada çalışanı Paul Cotton, HTML 5.0 veya Canvas 2D Tavsiyelerine herhangi bir yeni özelliğin eklenmeyeceğini kaydetti. Bazı özellikler “risk durumunda” tanımıyla işaretlenmiş olsa da geliştiriciler ve kurumlar HTML 5.0 ve Canvas 2D Tavsiyelerinin son hâlini uygulama ve planlama süreçleri için kullanabilirler.

W3C CEO’su Jeff Jaffe konuyla ilgili olarak yayınlanan açıklamada, ticari kurumların HTML5 konusunda nelere güveneceklerini ve müşterilerin neler bekleyeceğini artık bildiğini kaydetti. Aynı şekilde yazılımcılar da akıllı telefonlar, otomobiller, televizyonlar, e-kitaplar, dijital imzalar ve henüz ortaya çıkmamış cihazlara ulaşmak için hangi marifetlerin geliştirileceğini bileceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan W3C dün HTML 5.1 ve Canvas 2D Level 2 için ilk taslakları yayınladı. Bu teknolojiler şu anda dahili HTML5 erişilebilirliğini tamamlayacak eklentilere, hızlı yüklenen görsellere ve uyarlanabilir içerik akışına odaklanıyor. Microsoft’tan Paul Cotton’ın belirttiğine göre HTML 5.1 için yapılacak çalışmalar HTML5 için yapılanlardan daha hızlı ilerleyecek. HTML 5.1 tavsiyelerinin 2016 yılında ortaya çıkması bekleniyor.

İlgili >> W3C (1), (2)