İncelemelerManşetler

HTC Windows Phone 8S İncelemesi

Söz konusu Windows Phone olunca Microsoft ile Nokia’nın adı daha çok yazılıp çiziliyordu, ancak HTC’nin geçtiğimiz eylül ayında tanıttığı Windows Phone 8X ve 8S akıllı telefonlarının Microsoft tarafından “simge niteliğinde” Windows telefonları olarak nitelendirmesi birçok kişi için şaşırtıcı oldu. HTC, Windows Phone da meydanı Nokia’ya bırakmayacağının işaretini bu iki cihazla vermişti. Cihazlar ilk kez kamuoyunun karşısına çıktığında tasarımlarına ayrıca vurgu yapılmıştı. Geçtiğimiz ay incelediğimiz Windows Phone 8X ile bunun boş olmadığını görmüştük. Hemen ardından gelen 8S de HTC’nin Windows telefonlarının tasarımı konusundaki izlenimimizi biraz daha güçlendirdi.

htc-windows-phone-8s-inceleme-00020

Windows Phone 8X’in kavisli ve yumuşak hatlara sahip olan tasarımı ve polikarbondan yapılmış kasası 8S’te de korunuyor. Bununla birlikte 8S sahip olduğu teknik özelliklerle biraz daha orta sınıfa hitap eden cihaz niteliğini taşıyor. 4 inç ekran, 1 GHz’lik çift çekirdekli işlemci gibi teknik özelliklerle 8X’e göre biraz daha düşük fiyatlı ürün arayanları hedefleyen bu akıllı telefon içinde bulunduğu fiyat segmentinde giderek daha fazla üstünlük kuran Android telefonlarına meydan okuyacak. Pekiyi, Windows Phone 8S bu rekabette ne kadar güçlü? Yazının devamında yer alan detaylı HTC Windows Phone 8S incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video İnceleme

Galeri: HTC Windows Phone 8S
[nggallery id=1141]

Donanım

HTC Windows Phone 8S 120.5 x 63 x 10.3 mm.’lik boyutlarıyla 8X’ten daha az alan kaplayan bununla birlikte çok az daha kalın bir cihaz. Ancak temelde her iki cihazın da aynı tasarım hatlarına sahip olduğunu söyleyebiliriz. 113 gr.’lık ağırlığıyla hafif olarak nitelendirilebilecek bu cihaz bir hayli ergonomik, konik kenar ve köşeleri de cihazın kullanımını daha da rahat hâle getiriyor. Kasası 8X’inki gibi polikarbondan yapılmış, pürüzsüz ve yumuşak bir yüzeye sahip olan bu kasa telefonu biraz daha güzelleştiriyor. Test merkezimize gelen mavi renkli Windows Phone 8S’in kasasında mavinin iki farklı tonu kullanılmış, bunun cihaza ayrı bir güzellik kattığını söylemeliyiz. Kırmızı, gri ve domino renkli kasalarda da benzer şekilde iki farklı ton kullanılıyor.

htc-windows-phone-8s-inceleme-00003

Windows Phone 8S’in önünde yer alan 480 x 800 piksel çözünürlüklü ekran 4 inç’lik büyüklüğe sahip. Her ne kadar WVGA çözünürlüklü ekranlar artık tatmin edici gelmese de, 8S’te bu çözünürlüğün çok da fena durmadığını söylemek gerek. Super LCD kapasitif dokunmatik ekran Windows Phone 8’in canlı kutucuklarını oldukça hoş bir şekilde gösteriyor. Bunun dışında ekranın görüş açıları da oldukça yüksek. Dışarıda gün ışığı altında ekranı görme konusunda da pek sorun yaşanmıyor. Ekranın altı açık mavi renkli bir bölge var ve bu bölgede kapasitif dokunmatik Windows Phone tuşları yer alıyor. Bu açık mavi renk tonu önde, ekranın üstünde yer alan ahize hoparlöründe de kullanılmış, böylelikle ön yüz estetik açıdan biraz daha hoş hâle getirilmiş. Önde kamera taşıyan telefon sayısı giderek artsa da HTC 8S bu eğilimi takip etmiyor; yani cihazda tek bir kamera var, o da arkada.

htc-windows-phone-8s-inceleme-00006

HTC Windows Phone 8S’in sağında ses tuşları ve kamera butonu yer alıyor. Ona karşılık gelen sol kenardaysa herhangi bir şey göremiyoruz. Altta mikrofon ve micro USB portu bulunurken üstte de 3.5 mm.’lik kulaklık jakı ve güç butonu mevcut. Arka tarafın geneli koyu mavi renkle kaplı. En üstte, ortada 5 megapiksel kamera ve LED flaş ikilisi yer alıyor. Kameranın etrafını öndeki maviyle aynı tonda renklendirilmiş bir halka çevreliyor. Alta doğru ilerledikçe HTC ve Beats Audio logolarıyla hoparlörü görüyoruz. En alta inildiğinde önde, ekranın altındaki bölgeyle aynı tonda bir kapak var. Böylelikle sanki telefonun altı tamamen açık mavi bir görüntüye sahip oluyor. Bu kapağı yerinden çıkarmak için biraz tırnağa biraz da kuvvete ihtiyaç var. Sanki kapağı kıracağınızı düşünebilirsiniz, ancak korkmayın ve yerinden çıkıncaya kadar onu çekmeye devam edin. Bu kapağın altında micro SIM kart ve microSD kart yuvası yer alıyor.

htc-windows-phone-8s-inceleme-00016

HTC, Windows Phone 8S’in ekranı dışında diğer teknik özelliklerini de biraz daha düşük profilli tutmuş. Cihazda 1 GHz’lik çift çekirdekli Snapdragon S4 işlemci yer alıyor. Adreno 305 GPU içeren bu yongasete 512 MB RAM eşlik ediyor. 4 GB RAM’in yanı sıra yukarıda da belirttiğimiz gibi 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası bu telefonun diğer teknik özellikleri arasında yer alıyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.1, GPS, HSDPA ve HSPA yer alıyor. İvmeölçer ve yakınlık sensörü modülleri de Windows Phone 8S’te yer alıyor.

Yazılım

Adından rahatlıkla anlaşılacağı gibi bu telefon Windows Phone 8 işletim sistemiyle çalışıyor. HTC 8X’i incelerken Windows Phone 8 ile ilgili detayları fazlasıyla anlatmıştık. Bu nedenle tekrar bunların üzerinden geçmeye gerek yok. HTC Windows Phone 8S, kullanıcılara aradıkları Windows Phone 8 deneyimini yeterince veren bir cihaz. Telefonun ana ekranı Windows Phone 8’in alamet-i farikası olan canlı kutucuklarla bezeli. Hem kısayol hem de anlık bilgi noktası işlevini görebilen bu kutucukların yerleri değiştirilebiliyor, boyları ayarlanabiliyor. Ayrıca renklerini de sunulan çeşitli seçenekler arasından değiştirebilirsiniz. Bizim test cihazında fiziksel renkle uyum sağlayacak bir mavi ton kutucuk rengi olarak ayarlanmış, böylelikle telefonun estetiği ekran ile tamamlanıyor.

HTC Windows Phone 8X’te olduğu gibi 8S’te de yüklü gelen uygulamalar konusunda fazla ekstra yok. HTC adındaki uygulama hava durumu, borsa bilgileri ve haber gibi bileşenleri içerisinde barındırıyor ve kullanıcı tarafından özelleştirilebiliyor. Belki HTC bu uygulamaya bir de RSS beslemelerini ekleme fırsatı verse daha iyi olabilirdi. Bu uygulamanın canlı kutucuğu ana ekrana eklendiğinde saati göstermesi bakımından Android’de gördüğümüz saat bileşenini hatırlatıyor. Bu uygulama dışında bir de Android’den alıştığımız Fotoğraf Geliştirici uygulamasını görüyoruz. Windows Phone Mağaza’da HTC Uygulamaları adında özel bir bölüm var ve burada ek birkaç HTC uygulaması listeleniyor. Örneğin Fener uygulamasını buradan indirmenizi tavsiye ederiz.

HTC uygulamaları dışında Windows Phone 8S’te Microsoft Office ve One Note uygulamaları yüklü olarak geliyor. Telefonun Exchange ActiveSync desteği sunması artık bireysel Gmail kullanıcılarını pek ilgilendirmese de kurumsal kullanıcıların şirket e-posta hesaplarına Windows Phone 8S ile rahatlıkla erişebileceği anlamına geliyor.

Telefonda 512 MB RAM bulunduğu için Windows Phone Mağaza’da yer alan tüm uygulamaları çalıştırabilecek yeterliliğe sahip. Windows Phone Mağaza’daki uygulama sayısı 100 binin üzerine çıkmış olsa da, Windows Phone 8S kullanıcıları iOS ve Android’de popüler olmuş uygulamaların bizzat geliştiricileri tarafından üretilmiş Windows Phone 8 uygulamalarını bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Facebook, Skype, Evernote, Twitter gibi uygulamalar var, ancak Google henüz Windows Phone 8 uygulaması geliştirmiyor. Dropbox ve Instagram gibi popüler uygulamalar da henüz mağazada yok. Windows Phone 8S satın alanlar bir yandan cihazlarını kullanırken bir yandan da popüler uygulamaların gelmesini bekleyecek. Ancak Microsoft en popüler 50 uygulamanın tamamına yakınının Windows Phone 8 platformuna geleceğini söylemişti, 2013’te bunun en hızlı şekilde gerçekleşmesini arzu ediyoruz.

Windows Phone 8S’te 4 GB’lık dahili bellek var, ancak bunun yarısını sistem dosyaları kullanıyor, bu da kullanıcı için daha az alanın ayrılmış olması demek. Windows Phone 8S sahiplerinin cihazlarını en iyi şekilde kullanabilmeleri için en az 4 GB kapasiteli bir microSD kart da edinmelerinde fayda var.

Performans ve Batarya

HTC Windows Phone 8S geçen yılın Windows Phone 7.5 telefonlarından daha iyi bileşenlere sahip. Ne de olsa Microsoft WP8 ile birlikte limitleri biraz daha yukarı çekti. Telefon yine 512 MB RAM barındırsa da 1 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci barındırması bir artı sayılır. Bu donanım paketinin telefonun kullanımı için yeterli olduğu söylenebilir. Kullanım süresince herhangi bir kilitlenmeyle karşılaşmadık, bunun dışında arayüz geçişleri de takılma olmaksızın gerçekleşiyor. Windows Phone 8X ve Lumia 920’nin muzdarip olduğu yeniden başlatma problemiyle karşılaşmadık, ancak bu konuda kesin konuşmamak en iyisi, çünkü yeniden başlama problemi gerçekten belirtildiği gibi rastlantısal bir şey.

WP Bench AnTuTu Benchmark SunSpider Benchmark
HTC Windows Phone 8S 173.75 7421 1435.7 ms +/- %1.2
HTC Windows Phone 8X 231.68 12640 913.0 ms +/- %0.8
Nokia Lumia 920 234.24 Sonuç yok  922.6 ms +/- %0.7
Nokia Lumia 800 92.02 2553 6787.6 ms +/- %0.2
iPhone 5 Sonuç yok Sonuç yok 960.1 ms +/- %1.0
Samsung Galaxy S III (Android 4.0) Sonuç yok Sonuç yok 1463.6 ms +/- %1.5

Gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde Windows Phone 8S doğal olarak geçen yılın Windows Phone 7.5 telefonuyla bu yıl çıkan üst sınıf Windows Phone 8 telefonları arasında bir sonuç veriyor. SunSpider Benchmark ile gerçekleştirdiğimiz internet tarayıcı testindeyse iyi olarak nitelendirebileceğimiz Android telefonlarıyla eşdeğer bir performansın elde edildiğini görüyoruz. Aslında bu, Microsoft’un mobil ortamda web gezintisi konusunda Internet Explorer’da yaptığı iyileştirmelerin bir göstergesi sayılır.

HTC Windows Phone 8S’te yer alan 1700 mAh’lik batarya kullanıcının sabahtan akşama kadar bir günü çıkarmasını sağlayacak şekilde bir performans gösteriyor. Sabah şarjdan çıkarıp gün boyu kullandığınız cihazı akşam eve geldiğinizde yeniden şarj etmeniz gerekecektir. Bunun da birçok kullanıcı için yeterli olacağını düşünebiliriz.

Kamera ve Multimedya

HTC Windows Phone 8S’te sadece tek bir kamera var, o da doğal olarak arkada yer alıyor. 5 megapiksel çözünürüklü bu kamera otomatik odağa ve LED flaşa sahip. 8X’teki gibi Windows Phone 8’in varsayılan kamera arayüzüyle fotoğraf veya video çekimi yapılıyor. Cihazın sağ kenarında yer alan kamera butonuna basarak kamerayı hızlı bir şekidle açabilir ve hemen çekim işlemine başlayabilirsiniz. Ekran üzerinde herhangi bir noktaya odaklama ve çekim yapma mümkün. Ayrıca pozlama, beyaz ayarı gibi ayarları da elle yapabiliyorsunuz. 16:9 görüntü oranının yanı sıra 4:3’ü de seçmek mümkün. Eğer 4:3’ü seçerseniz tam 5 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekmeniz mümkün.

htc-windows-phone-8s-kamera-00019

Windows Phone 8S’in kamerasından harikalar yaratmasını tabii ki beklememeli. Ancak bu telefonda yer alan kameranın günlük hayatta ihtiyaç duyacağımız anda işimizi göreceğini söyleyebiliriz. Dış ortam fotoğrafları fena sayılmasa da renklerde bir solgunluk gözleniyor. Sıkıştırma fazla, bu durum telefonun depolama alanının daha idareli şekilde kullanılmasına ve daha fazla fotoğraf çekilmesine yardımcı oluyor, ancak bir taraftan da çekilen fotoğrafların detaylarının ölmesine neden oluyor. Otomatik odağın varlığı sayesinde tatmin edici yakın çekim fotoğrafları elde etmek mümkün. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde gürültünün etkisi görünüyor, ayrıca cihazın titremesi de görüntüyü hafif de olsa bulanıklaştırıyor. LED flaşın karanlık veya loş ortamlarda işe yarayacağını belirtmeden geçmeyelim.

Galeri: HTC Windows Phone 8S Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1142]

Windows Phone 8S sahipleri arka kamerayla en fazla 720p çözünürlükte video çekimi gerçekleştirebilirler. Saniyede 30 kare hızında çekim gerçekleştirilmesi son kullanıcı için pek önemli gibi gözükmese de artı sayılabilir. Çekilen 720p çözünürlüklü videolar ses ve görüntü kalitesi açısından ortalamada yer alıyor. Karanlık ortamlarda çekim sırasında arkadaki LED flaş kamera ışığı olarak da kullanılabiliyor.

Video: HTC Windows Phone 8S Kamerasından Örnek 720p Video

Multimedya tarafına baktığımızda burada sınırları Windows Phone 8’in belirlediğini görüyoruz. MP4, WMV, H.263, H.264 gibi çoğu cihazda desteklenen temel video formatları destekleniyor. Cihazın belleğine yükleyebileceğiniz uygun şekilde kodlanmış .mp4 uzantılı filmleri bu cihazda oynatabilirsiniz, ancak alt yazı konusunda varsayılan video oynatıcı size pek yardımcı olmayabilir. Müzik tarafındaysa MP3, WAV, WMA ve eAAC+ gibi temel formatlar destekleniyor.

Windows Phone 8X gibi 8S’te de yerleşik Beats Audio amplifikatörü bulunuyor. Beats Audio kulaklık bağladığınızda özel bir ses profili aktif hâle geliyor. 8X’teki gibi 8S’te de Beats Audio profilinin kapalı ve açık olması arasında çok yüksek bir ses şiddeti farkı var, bu nedenle Beats Audio kulaklık takarken cihazın sesinin sonuna kadar açık olmadığından emin olun. Ses şiddetinin bir hayli artırmanın dışında Beats Audio profilinin her zaman olduğu bas ve tizlerde hafif artışlar sağladığını gözlemledik. Ayarlar bölümünde Beats Audio için ayrılmış özel bir sayfa var, ancak buradan sadece profili kapatıp açma işlemini yapabiliyorsunuz, daha fazlası yok.

Sonuç

HTC Windows Phone 8S de kardeşi 8X gibi tasarım açısından oldukça etkileyici bir cihaz. Hatta iki farklı renk tonunun kullanılmış olması bu cihazı biraz daha estetik hâle bile getiriyor. HTC’nin ilk Windows Phone cihazları gerçekten piyasadaki en iyi tasarıma sahip olan akıllı telefonlar. 8S’in biraz daha küçük olması onun taşınabilirliğini artırıyor. Kullanıcı deneyimi açısından Windows Phone 8S’in 8X’ten çok da bir farkı olduğunu söylemek zor. Tabii ki, 8X’te yer alan 720p ekran çok daha kaliteli bir görüntü ve ayrı bir görsel keyif sunuyor, ancak Windows Phone 8S’in ekranının da çok kötü olduğunu söyleyemeyiz. Ayrıca Windows Phone 8 nispeten yeni bir platform olduğu için donanım farklılıklarını kullanıcı deneyimine yansıtacak fazla bir uygulama veya servis barındırmıyor. Zaten Office, One Note, Takvim, E-posta gibi temel uygulamaların da rahatlıkla kullanılmasını sağlıyor.

htc-windows-phone-8s-inceleme-00025

Windows Phone 8S’in karşısında 1000 TL’nin biraz aşağısında ve yukarısında toplanmış Android telefonları rakip olarak duruyor. Bu telefonun tasarım anlamında gerçekten ayrı bir yeri var, ancak söz konusu işletim sistemleri olduğunda burada Android’in Windows Phone 8’e göre üstünlüğü olduğunu kabul etmek gerek. Windows Phone 8S’i satın alanlar bazı uygulamaların eksikliğini duyabilirler, ancak Microsoft da mobil işletim sistemi platformunu geliştirmek için boş durmuyor, 2013’te yepyeni yerli ve yabancı uygulamaların bu platforma geldiğini göreceğiz. Bunların her biri Windows Phone 8S’in kullanışlılığını daha da artıracak.