Manşetler

HTC Türkiye “selfie” araştırmasının sonuçlarını açıkladı

htc-logo-070414 (800 x 534)

HTC Türkiye, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği “Sosyal Medyada Futbol ve Şampiyonlar Ligi” başlıklı araştırmayla Türk futbolseverlerin nabzını sosyal medyada tutmuştu. Sosyal medya temelli araştırmalarına bir yenisini daha ekleyen şirket, bu sefer “selfie” fenomenini incelemeye aldı. Instagram üzerinde gerçekleştirilen araştırma için HTC, Somera ile birlikte çalıştı. Türkiye’deki tüm bölge ve illerin dahil edildiği çalışmada ilginç sosyolojik verilere ulaşıldı.

Araştırmanın sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan HTC Türkiye Ürün Müdürü Canan Taşar, şirket olarak hem Türkiye’de hem de dünyada tüketicilerin eğilimlerini ciddiye aldıklarını ve bu eğilimler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya gayret ettiklerini söyledi. Bu bilgileri kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Taşar, ürünlerinin kameralarında da en iyi teknolojiyi kullandıklarını sözlerine ekledi.

HTC-selfie-arastirmasi-170215

“Türkiye’de Selfie Araştırması” için son üç aylık dönemde sosyal medyada yayınlanan “selfie” etiketli 70 bin paylaşım tarandı. Bu paylaşımlar içinde anlamlı bulunan 3500 tanesi ise Somera tarafından değerlendirmeye alındı. 7 coğrafi bölge ve 81 ilin dahil edildiği çalışmanın analizinde coğrafi bölgeler ve cinsiyetler arasındaki farklar üstüne odaklanıldı.

Araştırmada selfie’lerin genellikle iç mekanlarda çekildiği ve çekenlerin de güler yüzlü ve özenli olduğu görülüyor. Türkiye’de erkeklerin de en az kadınlar kadar selfie meraklısı olduğunun ortaya çıkması ise araştırmanın en ilginç sonuçları arasında bulunuyor. Selfie çekenlerin yüzde 49’unu erkekler, yüzde 38’ini ise kadınlar oluşturuyor. Selfie’lerin yüzde 13’ünde ise kadınlar ve erkekler birlikte yer alıyor. Son 3 aylık dönemde erkekler kadınlara göre yüzde 11 daha fazla selfie çekti.

Birden fazla kişinin olduğu selfie’ler içinde en çok arkadaşlarla birlikte olan fotoğrafların paylaşıldığı görülüyor. Bu kategoride arkadaşlarla çekilen selfie’lerin payı yüzde 48, sevgiliyle çekilenlerin payı yüzde 26, aileyle çekilenlerin payı ise yüzde 23 oldu. Toplam selfie’ler içinde sevgiliyle çekilen selfie’lerin oranı ise yüzde 3’te kaldı. Sevgiliyle en çok selfie paylaşan bölge Marmara Bölgesi, en az selfie paylaşan bölge ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.

HTC Türkiye’nin selfie araştırmasında incelenen fotoğrafların yüzde 66’sının iç mekanda, yüzde 34’ünün ise dış mekanlarda çekildiği belirtildi. Selfie’lerin yüzde 96’lık kısmında herhangi bir manzara görülmezken, yüzde 4’lük kısımda poz verenler bir manzaranın önünde duruyor. Manzaralı selfie’ler az olsa da, en çok manzaralı selfie Karadeniz Bölgesi’nde paylaşıldı. Karadeniz Bölgesi’ni Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri izliyor.

Erkekler tarafından paylaşılan selfie’lerin dış mekanda çekilmesi ve arkadaşlarla olması göze çarpıyor. Kadınlar ise daha çok iç mekanda, özenli ve tüm vücutlarının gözüktüğü selfie’ler paylaşıyor. Seksi nitelikte “selfie” paylaşımında kadınlar erkekleri 12’ye katladı.

Erkeklerin yüzde 8’lik kısmı manzaralı selfie çekti. Kadınlarda ise bu oran yüzde 3’ü geçmedi. Gülümseyen selfie’lerde ise kadınlar erkekleri geride bıraktı. Grup selfie’lerinde insanların daha fazla gülmesi de göze çarpan bir diğer sonuç oldu.

Türkiye’de erkeklerin en çok selfie çektiği bölgeler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu oldu. Selfie çeken erkeklerin oranı Doğu Anadolu’da yüzde 60, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 63 olarak gerçekleşti. Kadınlar selfie çekimi konusunda sadece Marmara ve Akdeniz bölgelerinde erkekleri geride bırakabildi.

HTC’nin araştırmasında dikkat çeken bir diğer sonuç ise tekli selfie’lerin grup selfie’lerine kıyasla daha yaygın olması oldu. İncelenen selfie’lerin yüzde 59’unda sadece tek bir kişi görülürken, yüzde 41’lik kısmında objektifin karşısında birden fazla insan bulunuyor. “Sosyal selfie” olarak da tanımlanabilecek grup selfie’leri kategorisinde liderlik yüzde 55’lik oran ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin oldu.

HTC’nin kapsamlı araştırmasında selfie çekenlerin yüz ifadeleri de incelendi. En güleryüzlü selfie’lerin Ege ve Güneydoğu Anadolu’da çekildiği, en doğal ifadelere ise Doğu Anadolu’da rastlandığı belirtildi. En somurtkan selfie’ler ise Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu’dan geldi. Selfie çekerken en çok özenen bölge unvanı ise Marmara bölgesinin oldu.