Bu yılın başında tanıttığı One serisi Android telefonlarla adından söz ettiren HTC, nicelik yerine niteliğe odaklanma stratejsine uygun şekilde hareket ederek bu telefonlara ayırt edici ve pratik işlevler ve özellikler eklemişti. Şimdilik üç telefon barındıran bu serinin Android telefonlar içinde çıtayı yükseğe koyduğunu kabul etmek gerek. Dört çekirdekli One X süper telefon, çift çekirdekli işlemci taşıyan One S de yüksek performanslı bir akıllı telefon olarak nitelendirilebilir. One serisinin giriş seviyesi ürünü olarak nitelendirilen One V ise Android cihazlarının geneline bakıldığında giriş seviyesinden çok orta üst seviye bir Android telefonu niteliği taşıyor.
1 GHz işlemci, 3.7 inç kapasitif dokunmatik ekran, 5 megapiksel kamera gibi başlıca özelliklere sahip olan bu telefon sahip olduğu niteliklere göre makul sayılabilecek bir fiyattan satılıyor. Bir süredir Türkiye piyasasında bulunan One V’nin performansını, artılarını ve eksilerini yazının devamında bulacağınız detaylı One V incelemesinde mercek altına alıyoruz.
Video: HTC One V İncelemesi
Galeri: HTC One V
[nggallery id=993]
[one-third]
İnceleme Başlıkları
Donanım
120.3 x 59.7 x 9.2 mm’lik boyutlara sahip olan HTC One V’nin tasarımı birkaç yıl öncesinin Android telefonu HTC Legend’dan izler taşıyor. Legend’ın ekranının altında yer alan açılı bölüm One V’de de karşımıza çıkıyor. Ancak atasının aksine One V dolaşma amaçlı bir iztopu barındırmıyor. Diğer One serisi cihazlarda da bulunan kapasitif dokunmatik navigasyon tuşlarının ekranın hemen altına yerleştirildiğini de gördüğümüzde bu açılı yapının cihaza Legend havası veren ve süs olmaktan pek de öte geçmeyen bir detay olduğunu anlıyoruz. Tek parça alüminyum kasaya sahip olan HTC One V 115 gr. ağırlığıyla elde rahatlıkla taşınıyor. Cihazın 3.7 inç’lik, artık çok da büyük sayılamayacak bir ekrana sahip olması kapladığı alanın da nispeten küçük olmasını, böylelikle elde rahatlıkla taşınmasını sağlıyor. Gerçekten HTC One V’nin kibar ve kullanımı zevk veren bir cihaz olduğunu söylemek gerek.
HTC One V’nin solunda microUSB portu, sağında ise yine tek parça olarak tasarlanmış ses tuşu bulunmuyor. Üstte de güç butonu konumlandırılmış. Cihazın boyutlarının küçük olmasının da yardımıyla cihaz tek elde tutulurken ses ve güç butonlarına telefonu elde hareket ettirmeye gerek duymadan müdahale etmek mümkün hâle geliyor. Öte yandan üst bölümde 3.5 mm’lik kulaklık jakının varlığı da dikkat çekiyor. Altta da mikrofon yer alıyor. Cihazın alüminyum kaplı arka yüzeyinde iki farklı lastik bölge dikkat çekiyor. Üstteki, nispeten daha küçük bölge üzerinde 5 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. Alttaki lastik bölüm ise aslında bir kapak ve çekilerek yerinden çıkarılabiliyor. Bunun altında microSD ve SIM kart yuvaları yer alıyor. Diğer iki One telefonun aksine HTC One V standart mini SIM kartlarla çalışıyor. Bu lastik kapağın üstünde Beats Audio logosu ve özel bir delme yöntemiyle muntazam şekilde açılmış hoparlör ızgarası dikkat çekiyor.
HTC One V’nin 3.7 inç’lik ekranı 480 x 800 piksel çözünürlükle yaklaşık 252 ppi’lik bir piksel yoğunluğu sunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse One X gibi 300’ün üzerinde bir piksel yoğunluğuna sahip olan ve bu nedenle keskin ve göz alıcı grafik ve yazılar sunan bir ekran karşımızda yok. Ancak 252 ppi’nin de fena olmadığını ve yeteri kadar keskin grafik ve yazılar göstermeye yardımcı olduğunu söylemek gerek. Üstelik One V’nin Super LCD 2 ekranı canlı renkler ve parlak görüntüler sunma konusunda bir hayli başarılı. Üstelik ekranın görüş açısı da bu tarz bir telefonda görebileceklerimizin en iyilerinden bir tanesi sayılır. Ayrıca güneş ışığı altında da oldukça iyi bir görünürlülük sunuyor.
HTC One V’de 1 GHz’lik tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8255 işlemci bulunuyor. Buna Adreno 205 işlemci ve 512 MB RAM eşlik ediyor. 4 GB’lık dahili belleğin yanı sıra cihazda bulunan microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar bellek kartlarını destekliyor. Telefonun belleğinde kullanıcıya ayrılan alan 95 MB gibi küçük bir bölüm olduğu için microSD kart kullanmak gerekli gibi görünüyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.0, GPS, HSDPA, HSUPA desteği bulunuyor. İvmeölçer ve yakınlık sensörü gibi modüller de cihazda yer alıyor.
Yazılım ve Performans
HTC One V’de Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich yüklü geliyor. Bunun üzerinde HTC Sense 4.0 kullanıcı arayüzü yer alıyor. Ne var ki, One X ve One S’teki Sense 4.0 deneyimi One V’ye biraz eksilmiş şekilde geliyor. Ana ekranlar arasındaki üç boyutlu geçiş animasyonu One V’de yok. Buna ek olarak kullanıcılar beş adet ana ekranla yetinmek zorunda. Neyse ki, bunlar iyi bir kullanıcı deneyimine darbe vuracak nitelikte eksiklikler sayılmaz.
Daha önceki One S ve One X incelemelerinde bahsettiğimiz, Sense 4.0 ile birlikte sunulan çeşitli uygulamalar One V’de de mevcut. Araba, Fener, Friend Stream, Görev Yöneticisi, HTC Hub, Locations gibi uygulamalar bunların başlıcaları. Ayrıca Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, vb. servislerine özel uygulamalar da cihazda yüklü geliyor. Öte yandan Google Play Store üzerinden binlerce ücretli ve ücretsiz Android uygulamasını indirmek de mümkün. Bu arada Dropbox, HTC One V satın alanlara 23 GB’lık depolama alanını iki yıl boyunca ücretsiz olarak sunuyor. Buna her yeni üyeye verilen 2 GB’lık ücretsiz alanı eklediğimizde toplam 25 GB’lık bir ücretsiz bulut depolama alanı elde edilmiş oluyor.
HTC One V’nin performans açısından orta düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Sahip olduğu 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci ve 512 MB RAM 800-1000 TL arasındaki bir cihazdan elde edilecek optimum performansı sunmakta başarılı. Ana ekran ve uygulamalar menüsü sayfaları arasındaki geçişler hızlı, uygulamalar da yeteri kadar hızlı zamanda açılıyor. Mobil internet performansını mercek altına alacak olursak, karşımıza orta seviye bir performans çıkıyor. İnternet tarayıcısı masaüstü web sitelerini düzgün bir şekilde yüklemekte başarılı, yükleme zamanı açısından konuşacak olursak, çok fazla beklediğimiz söylenemez, ancak bir sayfa yüklenirken o sayfa içinde kaydırma veya yakınlaştırma yapmamak, ya da herhangi bir bağlantıya dokunmamak en iyisi. Bununla birlikte sayfanın parmak hareketleriyle kaydırılması ve yakınlaştırılması işlemleri de az takılmayla gerçekleştiriliyor. Ekran çözünürlüğü nispeten düşük olduğu için web sitelerin genel görünümü sırasında yazıları okumak zorlaşıyor.
Bu arada HTC One V’yi çeşitli benchmark testlerinden geçirdik. SmartBench 2012, Quadrant ve SunSpider Benchmark ile gerçekleştirdiğimiz testlerden elde ettiğimiz sonuçlar izlenimlerimizi boşa çıkarmıyor.
SmartBench 2012 | Quadrant | SunSpider Benchmark | |||
Üretkenlik | Oyun | ||||
HTC One V | 738 | 1606 | 2078 | 3289.5 ms +/- %0.7 | |
HTC One X | 4590 | 2677 | 4544 | 2313.8 ms +/- %1.7 | |
HTC One S | 3067 | 3414 | 4543 | 1583.9 ms +/- %2.5 |
Batarya ve Kullanım
HTC One V’de 1500 mAh’lik standart lityum iyon batarya bulunuyor. Batarya cihaza sabitlenmiş durumda, sonuç olarak değiştirmek de mümkün değil. Wi-Fi ve 3G bağlantısının sürekli açık olduğu, ekran parlaklığının yarı seviyeye ayarlandığı, Facebook, Twitter ve e-posta gibi uygulamaların ara sıra kullanıldığı, fazla sık olmayacak şekilde telefon konuşmalarının yapıldığı ve kameranın da ara sıra kullanıldığı normal bir günlük kullanımda bataryanın sabahtan akşama kadar rahat bir şekilde gitmesini bekleyebiliriz. 1500 mAh bu tarz bir cihaz için yeterli gibi görünüyor.
HTC One V ile telefon konuşmalarınızı düzgün bir şekilde yapacaksınız. Karşı tarafın sesi tiz seviyesi fazla yüksek olmayacak şekilde geliyor, bu durum hoşumuza gitti. Mobil internet bağlantısı açısından da HTC One V’nin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Sinyal seviyesinin pek de iyi olmadığı bir ortamda yaptığımız testte 1.5 Mbps civarında indirme ve 3 Mbps civarında yükleme hızlarını görmeyi başardık.
Kamera
HTC One V’nin arkasında 5 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Kamera 720p video kayıt yeteneğine sahip. HTC One X ve One S’te gördüğümüz kamera uygulaması One V’de de karşımıza çıkıyor. Fotoğraf ve video çekim tuşlarını tek bir ekranda buluşturan ve böylelikle iki mod arasında geçiş yapma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu kamera uygulaması aynı zamanda Instagram tarzı filtrelerle etkileyici fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Yine One X ve One S’teki gibi sürekli çekim modunu kullanmak ve fotoğraf çekim tuşuna basılı tutarak aynı anda yirmiye kadar çekim yapmak mümkün. Bunların hepsini birden kaydedebileğiniz gibi “En İyi Çekim” tuşuna dokunarak One V’nin sizin için en iyisini seçip belleğe kaydetmesini de sağlayabilirsiniz.
HTC One V’nin kamerasının diğer One serisi akıllı telefonlar kadar kaliteli olmasa da yine iyi fotoğraflar ürettiğini söyleyebiliriz. Aydınlık ortamlardaki çekimler canlı, parlak ve renkler açısından doyurucu. Kameranın renk doğruluğu da fena sayılmaz. Otomatik odaklama özelliği makro çekimlerin düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Gece çekimlerinde ise gürültünün etkisi hissedilmekte. Karanlık veya ışık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda flaş iş görüyor olsa da, bu fotoğraflarda granülleşmenin etkisi hissediliyor.
Galeri: HTC One V Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=994]
720p video kaydı yapabilen HTC One V ile çekim yaparken otomatik odaklamanın nimetlerinden yararlanmaya devam etmek mümkün. Bunun yanı sıra ekran üzerinde odaklama yapmak istediğiniz noktaya dokunarak detayların daha iyi yakalanmasını sağlayabilirsiniz. Video çekimi sırasında dijital zumu kullanma imkanı da sunuluyor. El titremelerinin videoyu etkilediği açık. Bu arada video çekimi sırasında yapılan ses kaydının kaliteli olması dikkatlerden kaçmıyor.
Video: HTC One V Kamerasından Örnek Video
Multimedya
HTC One V’de multimedya yetenekleri bakımından One serisinin temel niteliklerini yansıtıyor. Video tarafında MP4, H.263, H.264, WMV gibi formatlar destekleniyor. Cihazda yüklü gelen video oynatıcı uygulaması farklı formatları tanıma konusunda bir hayli iyi, üstelik alt yazı desteği de sunmakta. Bu arada video uygulaması içinde özel bir ekran görüntüsü alma tuşunun olduğunu da eklemeden geçmeyelim.HTC One V’nin standart çözünürlükteki videoları oynatmasında herhangi bir problemle karşılaşmadık, ancak cihazın 720p kalitesindeki MKV videoları oynatırken takılmalar veya ses kodlayıcı problemleri yaşadığını gözlemledik. Aslında nispeten düşük çözünürlükte bir ekrana sahip olan bu cihazda standart çözünürlüklü videolar işinizi fazlasıyla görecektir.
Müzik tarafında HTC One V’nin One S ve One X’teki müzik deneyimini kullanıcılara yaşattığını söyleyebiliriz. Müzik uygulamasının ana sayfasında SoundHound, TuneIn Radio ve 7digital gibi hâli hazırda cihazda önceden yüklenmiş çeşitli müzik uygulamalarının bağlantıları bulunuyor. Tabii ki, bu menüye başka uygulamaların kısayollarını da eklemek mümkün. Bunun dışında müzik uygulaması One V’nin belleğine atılan şarkıları otomatik olarak bulup kütüphaneye ekliyor. Telefonun arkasındaki etiketten de anlayacağınız üzere telefonda özel bir Beats Audio ses profili bulunuyor. Telefonun kutusundan Sensation XE ve Sensation XL’de olduğu gibi Beats marka kulaklık çıkmasa da, ayrı olarak satın aldığınız Beats kulaklıklarla One V’den aldığınız müzik keyfini daha da yoğunlaştırabilirsiniz. Bu Beats Audio ses profili bas ve tizi hafifçe artırıyor, sesi biraz daha berrak hâle getiriyor. Ses şiddeti açısından bu profilin açık veya kapalı olması çok bir şey farkettirmiyor.
HTC One V’nin hoparlörü açılı bölümün başlangıç noktasına gelecek şekilde yerleştirilmiş, bu sayede telefon sırt üstü bir yüzeye konulduğunda ses çıkışı kapatılmamış oluyor. Ses şiddetinin de fena olmadığını söyleyebiliriz. Bize gelen test ürününün yanına kulaklık iliştirilmediği için kulaklıklar hakkında bir yorum yapmamız mümkün değil. Bu arada One V’de bir FM radyo uygulaması da bulunuyor. TuneIn Radio’yu dinleyerek kotasından harcamak istemeyenler için bu eski yöntem bir alternatif olarak sunulmakta.
Sonuç
HTC One V 2012 model One serisinin giriş seviyesi cihazı olma niteliği taşısa da, sahip olduğu teknik özellikler ve yaklaşık 900 TL’lik Türkiye satış fiyatı onu orta seviye bir Android cihazı hâline getiriyor. Tasarım açısından oldukça şık görünen ve ergonomik olan bu cihaz belki en iyi Android deneyimini sunmuyor. Ancak HTC’nin daha yüksek fiyatlı One S ve One X telefonlarında da bulunan ve ilgi çeken özellikleri imkan dahilinde sahiplerine sunmaya çalışıyor.
HTC One V üyesi olduğu 750-1000 TL arası fiyata sahip telefonlar grubunda dikkat çekici bir üye olarak sivriliyor. Bir Android telefon satın almak isteyen, ancak 1000 TL’nin üzerine çıkmak istemeyen kullanıcılar seçenekleri arasına bu telefonu mutlaka eklemeliler. Multimedya konusunda yeterli olması, düzgün bir kamera barındırması ve iyi ekranı HTC One V’yi rekabette öne çıkaran unsurlar arasında bulunuyor.