HTC’nin geçen ayın ortalarında küresel duyurusunu yaptığı 2013 model gözde Android telefonu HTC One ile tanışmaya az kaldı. Piyasaya çıkışı başlangıçta planlanan tarihe göre iki hafta geciken, buna rağmen çok da geciktiği söylenemeyecek olan bu akıllı telefon İngiltere ve Almanya gibi önemli Avrupa pazarlarında piyasaya çıktı ve ilk iki günde 30 bin adetlik önemli bir satış rakamı yakaladı. Türkiye’deki tüketiciler de nisan ayının ikinci yarısından itibaren HTC One’ı mağaza raflarında görmeye başlayacak.
HTC One’ın peşin satış fiyatı KDV dahil 1999 TL olarak belirlendi. Her üç mobil operatör tarafından satılacak olan HTC One için Turkcell ön satış yapacak; Vodafone ve Avea da ön siparişleri toplayacak. Bu arada zincir teknoloji mağazalarında da HTC One’ı bulmak mümkün olacak. Ayrıca her üç mobil operatör de HTC One’ı çeşitli sözleşmelerle birlikte abonelerine sunacaklardır.
HTC One ile ilgili detayları ürünün küresel lansmanı yapıldığı zaman aktarmıştık, ancak HTC One’ın Türkiye lansmanı için düzenlenen basın buluşması sırasında HTC Türkiye yöneticilerinin öne çıkardığı noktaları bir tekrarlayalım. HTC One sadece tasarımı ve teknik özellikleriyle değil, barındırdığı yazılım tabanlı özelliklerle de yenilikçiliği ön plana çıkaran bir telefon. Geçen yıl One serisi akıllı telefonlarında art arda çekim, video çekimiyle aynı anda fotoğraf çekimi de yapabilme gibi işlevleri sunan HTC, bu yıl One ile birlikte sunduğu yeni işlevleri tescil ettirmeyi de ihmal etmemiş. HTC Blinkfeed, Zoe, Boomsound gibi her bir işlevin yanında yer alan “TM” işaretleri de bu teknolojilerin tescilli olduğunu gösteriyor.
HTC One’ın ürün fotoğraflarına baktığınızda kutucuklarla bezenmiş bir ana ekranın varlığı dikkatinizi çekecektir. Yapı itibariyle Flipboard uygulamasını andıran Blinkfeed adlı yeni ana ekran kullanıcıların Facebook, Twitter ve bunun gibi sosyal ağ güncellemelerine, aynı zamanda popüler haber kaynakları tarafından derlenen haberlere anında bakış atmasını sağlıyor. Aşağı doğru kayan bir yapıda gösterilen kutucuklarda yer alan içerikler mobil bağlantı kullanılıyorsa 2 saatte bir, Wi-Fi kullanılıyorsa saatte bir, kablolu bağlantıdan yararlanılıyorsa her yarım saatte bir güncelleniyor. Bu arada yerelleştirmeye de önem veren HTC başlangıçta aralarında CNNTürk, NTV ve NTV Spor’un da yer aldığı beş haber kaynağından içerikleri Blinkfeed üzerinden sunacak. İleride bu seçeneklere yenilerinin eklenmesi de planlanıyor.
Geçen yıl ImageSense teknolojili kameralarıyla fotoğraf ve video çekim deneyimini daha da yukarılara taşımayı amaçlayan HTC One serisi cihazlarının bıraktığı yerden misyonu sürdürmeye devam eden HTC One, ImageSense 2 teknolojisini bünyesinde barındırıyor. Cihazın önünde yer alan 2 megapiksel kamera geniş açılı özelliği sayesinde aynı anda dört kişiyi kareye sığdırma yeteneğine sahip. Yunanca’da “hayat” anlamına gelen “zoe” kelimesinden esinlenerek HTC Zoe olarak adlandırılan galeri uygulamasıysa HTC One kullanıcılarına gerçek anlamda yaşayan galeriler sunuyor. HTC One’ın deklanşörüne basarak çekime başlayan bir kullanıcı art arda 20’ye kadar fotoğraf ve 3 saniyelik videoyu canlı olarak çeken bir görüntü elde ediyor. Çekilen bu kombine görüntüler sadece yaşayan galerilerin elde edilmesine imkan tanımıyor, aynı zamanda çekilen fotoğraflarda görülen kapalı göz, istenmeyen kişinin kareye girmesi gibi istenmeyen unsurlar da düzeltilebiliyor.
HTC One’ı öne çıkaran bir başka nokta da UltraPixel teknolojisi. Megapiksel savaşlarının iyice kızışmaya, üreticilerin 12-13 megapiksel çözünürlüklü kameralara sahip üst sınıf akıllı telefonlar sürdüğü bir ortamda HTC One’ın arkasındaki kamera 4 megapiksel çözünürlüğe sahip. Ancak bu megapiksel sayısını düşük görüp aldanmamak gerek. Bu 4 milyon pikselin her biri normal bir akıllı telefon kamerasında yer alan piksellerden iki kat daha uzun kenar boyutuna sahip. Sonuç olarak her bir piksel normale göre dört kat daha fazla alana sahip. Bu da daha fazla ışığın yakalanması, detayların daha iyi yakalanması ve özellikle geçiş noktalarında oluşan gürültünün ve bozulmanın azaltılması anlamına geliyor. HTC, One’ın UltraPixel teknolojili kamerasının özellikle düşük ışıklı ortamlarda iyi iş göreceğinin altını çiziyor.
Kızılötesi portların seneler öncesinde kaldığını düşünüyorduk, ancak HTC One ile birlikte bu port tekrar üst sınıf akıllı telefonlarda kendini göstermeye başladı. HTC, One’ın kızılötesi portunu güç butonunun içine yerleştirerek güzel bir çözüm bulmuş. Bu portun varlığı ve Sense TV uygulaması sayesinde HTC One her türlü marka ve elektronik cihazla kullanılabilen evrensel kumandaya dönüşüyor. HTC yöneticileri Sense TV’nin ürün veri tabanının fazlasıyla geniş olduğunu, adı sanı duyulmamış markaların cihazlarının bile listede yer aldığını söylüyor. Eğer cihazınız bu katalog içinde yer almıyorsa, HTC One’ı elektronik cihazla eşleştirerek yine uzaktan kumanda işlevinden yararlanmak mümkün. Sense TV uygulamasının elektronik program rehberi özelliği de bulunuyor. Bu sayede TV platformlarının rehber bilgileri Sense TV üzerinde gösterilmesi mümkün oluyor. Henüz bu özellik Türkiye’de desteklenmiyor, ancak orta vadede Digiturk veya D-Smart gibi servis sağlayıcılarının bu uygulama ile uyumlu hâle gelmesi mümkün olabilir. Bu arada Sense TV uygulaması sahip olduğu programlama özelliği sayesinde herhangi bir favori TV programı başladığında programın yayınlandığı kanalı otomatik olarak açacak şekilde ayarlanabiliyor.
Yaklaşık bir buçuk yıl önce Beats Audio amplifikatörü cihazlarına eklemeye başlayan ve şu anda önemli sayıda cihazında bu ses desteğini sunan HTC, One ile birlikte ses kalitesinde üst noktayı sadece kulaklıkla değil, hoparlörle de sunma yoluna gidiyor. BoomSound olarak adlandırdığı ses teknolojisi kapsamında hem kulaklık hem de hoparlör için iki ayrı amplifikatör bulunuyor. Böylelikle kulakları her açıdan doyuran bir ses kalitesi sağlanıyor. Bu arada HTC One’ın kutusundan çıkan topuzlu kulaklık normale göre bir hayli kaliteli görünüyor. Kulak kanalını tamamen tıkayan, böylelikle çevreden iyice izole olmayı sağlayan kulaklık, yüksek sesle müzik dinlense bile sesi çok az miktarda dışarı veriyor. Bas açısından oldukça doyurucu olan bu kulaklık her ne kadar çok yüksek tiz seviyelerinde cızırtı yapsa da, genel olarak kutudan çıkan bir kulaklık için ortalamanın çok üzerinde bir performans sergiliyor.
4.7 inç, Full HD çözünürlüklü Super LCD3 ekran, 1.7 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 600 işlemci, 2 GB RAM, 32 GB dahili bellek gibi başlıca teknik özelliklere sahip olan HTC One kendisiyle aynı zamanlarda piyasaya çıkmış olacak Samsung Galaxy S4 ve Sony Xperia Z ile kıyasıya bir rekabete girişecek. Bu rekabette kimin ön plana çıkacağını hep beraber göreceğiz.