İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: HTC One S – Galeri & Video

htc-one-s-inceleme-00016

HTC 2012 yılına One adını verdiği Android akıllı telefon serisiyle hızlı bir giriş yaptı. Barselona’da tanıtılan ve ön inceleme fırsatını bulduğumuz bu cihazların her biri kullanıcılara arayüzden çok işlevlere odaklanmış bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Bununla birlikte HTC’nin donanım bileşenleri açısından da bu telefonlarda cömert davrandığını söyleyebiliriz. Üç telefon barındıran bu serinin en büyük silahı olan One X’te dört çekirdekli işlemci, 4.8 inç’lik 720p ekran yer alırken, giriş seviyesi olarak nitelendirilen One V’de ise 3.5 inç ekran, 1 GHz’lik işlemci, 5 megapiksel kamera gibi aslında giriş seviyesi telefondan çok daha üst seviyede sayılabilecek bileşenler yer alıyor.

One X ve V’nin ortasındaysa One S yer alıyor. Teknik özelliklerine baktığımızda 2011 yılının süper telefonlarına eşdeğer nitelikler taşıdığını gördüğümüz One S ile HTC orta üst kullanıcı sınıfına güçlü bir seçenek sunmayı, One X’e yatırım yapmak istemeyenlerin aklını en azından bu modelle çelmeyi planlıyor. HTC One S kendisi için biçilen bu misyonu yerine getirmekte ne kadar başarılı olacak? Yazının devamında yer alan detaylı HTC One S incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: HTC One S İncelemesi

Galeri: HTC One S
[nggallery id=920]

Donanım

HTC One S, Tayvanlı şirketin şu ana kadar ürettiği en ince Android telefonu unvanını elinde bulunduruyor. 130.9 x 65 x 7.8 mm.’lik boyutlara ve 119.5 gr. ağırlığa olan bu telefon ince, dar ve nispeten uzun tasarımıyla elde rahatlıkla tutuluyor ve düzgün biçimde kullanılıyor. HTC, One X’in daha hafif olması için polikarbondan yapılmış bir kasa kullanmıştı, One S’te ise kullanıcıları tek kalıp metal kasa karşılıyor.

htc-one-s-inceleme-00004

Siyah ve metalik yeşil gibi iki farklı renk seçeneğiyle sunulan bu cihazın arkasında yer alan kamerayı renk seçeneğine göre kırmızı veya mavi halka çevreliyor.  Bu halkanın boyasında ufak tefek kalkmalar gözlemlediğimizi belirtmeden geçmeyelim. Kameranın hemen üstüne gelecek şekilde konumlanmış çentiğe tırnağınızı sokup plakayı yukarı çektiğinizde karşınıza HTC One S’in microSIM kart yuvası çıkıyor. Halkanın devamı olacak şekilde burada yer alan plakanın da kırmızı veya mavi renkle karşımıza çıktığı görülüyor. Burada veya başka herhangi bir yerde microSD kart yuvası yok. HTC, kullanıcılara 16 GB’lık dahili belleğin ve iki yıl boyunca ücretsiz olarak sunduğu Dropbox alanının yeterli olduğunu düşünüyor.

htc-one-s-inceleme-00012HTC One S’in önünde 4.3 inç, 540 x 960 çözünürlüklü Super AMOLED kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. One X’in yüksek çözünürlüklü ekranını ve Sony Xperia S’te aynı boyutta sunulan 720p çözünürlüklü ekranı gördükten sonra qHD çözünürlüğe biraz burun kıvırma durumu oluşuyor. Yine de, ekranın parlak görüntüler, canlı renkler ürettiğini söyleyebiliriz. Çevresel ışık sensörü sayesinde ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor, böylelikle güneş ışığı altında da telefonu rahatlıkla kullanılabiliyor. Ekranın görüş açısı da oldukça iyi. Telefonu iyice yan çevirip ekrana baktığınızda bile üzerindeki nesneleri seçmek, üstelik bunu renkte herhangi bir değişim görmeden gerçekleştirmek mümkün.

Google, Ice Cream Sandwich ile birlikte ekran üstü navigasyon kontrollerini mümkün kıldı kılmasına, ancak HTC One cihazlarında fiziksel tuşlara yer vermeye devam ediyor. One S’te de ekranın altında ortalanmış şekilde üç adet arkadan aydınlatmalı kapasitif dokunmatik tuş yer alıyor. Bu tuşlar soldan sağa sırasıyla geri, ana ekran ve çoklu görev arayüzünü açma işlevlerini görüyor. Ekranın üstünde yer alan HTC logosu ile birlikte ön yüzün hemen hemen tamamını kaplayan Corning Gorilla Cam bölüm sonlanıyor. Daha üste çıktığımızda HTC’nin özel delme yöntemiyle açtığı telefon hoparlör ızgarasını görüyoruz. Izgaranın arkasına bir LED durum lambası yerleştirilmiş. Bu lamba telefonun şarj olması, vb. durumları haber veriyor. Izgaranın sağına 1.3 megapiksel ön kamera yerleştirilmiş.

htc-one-s-inceleme-00014

HTC One S’in sol kenarında bilgisayar, şarj ve video çıkış işlevlerini (uygun bir MHL kablosu yardımıyla) bir arada sunan microUSB portu yer alıyor. Sağ kenarda ise HTC’nin tek şerit ses kademe tuşları mevcut. Üst ve alt kenarda olmak üzere iki adet mikrofon sayesinde konuşma sırasında dış ortamın gürültüsü bastırılırken, güç butonu ve 3.5 mm.’lik kulaklık jakı üst bölümde gördüğümüz diğer bileşenler olarak dikkat çekiyor.

HTC One S’in arkasında kazılı bir HTC logosu var ve bunun cihazı oldukça havalı gösterdiğini söylememiz gerek. Yukarıda bahsettiğimiz çıkarılabilir kapaklı bölümde 8 megapiksel kamera ve LED flaş yer alıyor. En alta ilerlediğimizde bu sefer çıkarılamayan ikinci bir plaka dikkat çekiyor. Bu plakanın üzerinde de delikle açılmış ve hopalör de bu ızgaranın arkasına yerleştirilmiş. Hoparlörün üstünde yer alan Beats Audio logosu telefonun ses açısından Beats zenginliğini sunduğunu işaret ediyor.

htc-one-s-inceleme-00011

HTC One S’in içine baktığımızda, yukarıda belirttiğimiz gibi, geçen yıl süper telefon olarak nitelendirdiğimiz cihazların sahip olduklarına eşdeğer bileşenlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8260A işlemci, Adreno 225 GPU ve 1 GB RAM telefona yeteri kadar fazla güç sağlıyor. 16 GB dahili belleğin yer aldığı cihazda microSD kart yuvasının mevcut olmadığını yukarıda belirtmiştik. Mobil bağlantı tarafına baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS gibi özelliklerin yer aldığını görüyoruz, halbuki HTC bu cihazda NFC desteğine yer vermemiş. HSDPA ve HSUPA mobil geniş bant bağlantı desteği sayesinde destekleyen yerlerde 7.2 Mbps’nin üzerinde veri alışverişine olanak sağlayan bu telefon ivmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula gibi artık akıllı telefonlarda standart hâline gelmiş bileşenler de bulunuyor.

Yazılım

HTC One S’te Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich işletim sistemi yüklü geliyor. HTC’nin her Android telefonunda olduğu gibi bu telefonda da Sense kullanıcı arayüzü Android’in tepesine oturuyor, tabii ki bu sefer Sense’in en son versiyonu olan 4.0 var. Google her sürümle birlikte Android’in kullanıcı arayüzünün farklılık yaratacak şekilde özelleştirilmesinin yolunu kapatıyor. Bu da üreticilerin farklılaşma için görsel bileşenlerden çok özelliklere ve servislere odaklanmasına neden oluyor. Sense 4.0’da da bunun sonuçlarını görmek mümkün.

htc-one-s-inceleme-00017

Aslında HTC Sense 4.0 geçmiş Sense sürümlerinde dikkat çeken ayrıntıları koruyor. Halkalı kilit ekranı, Tayvanlı şirketin alamet-i farikası hâline dönüşen saat bileşeni, sık kullanılan ve indirilen uygulamaları ayrı sekmelerde gösteren uygulama menüsü Sense 4.0’da da varlığını koruyor. Eski Sense sürümlerinde Wi-Fi, Bluetooth, mobil geniş bant gibi bileşenleri hızlı bir şekilde açıp kapatmaya yarayan ayarlar bildirim çubuğu alta doğru sürüklenince beliren bildirim tepsisi içinde özel bir sekme altında yer alıyordu. Yeni sürümde ekranın sağ üst köşesinde bir Ayarlar düğmesi yer alıyor ve buna dokunulduğunda kablosuz ve ağ ayarları ilk sırada gösterilecek şekilde telefonun Ayarlar uygulaması karşımıza çıkıyor.

Uygulama menüsünde eski sürümlerdeki aşağı doğru kademeli şekilde kayan yapı yerini sayfalı bir yapıya bırakmış. Üstteki çubukta bulunan Ara ikonu uygulamalar içinde arama yaparak istenen uygulamanın daha hızlı şekilde bulunmasını sağlıyor. Google Play Store’a kısayolun yerleştirildiği bu çubukta uygulama menüsündeki dizilimi düzenlemeyi, uygulamaları paylaşmayı ve uygulamaları ya da sekmeleri düzenlemeye yarayan ayarlar da bulunuyor. Yeni Sense 4.o yazılımıyla birlikte uygulama menüsünün daha düzenli hâle geldiği söylenebilir.

htc-one-s-arayuz-00014

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Ice Cream Sandwich ile birlikte ekran üstü navigasyon kontrolleri mümkün kılınsa da, HTC ekranda kendisine daha fazla yer açmak için fiziksel kapasitif tuşlara navigasyon işlevini yüklemeye devam etmeyi uygun görmüş. Bu durum çeşitli uygulamalarda üç nokta üst üste şeklindeki bir ikonla temsil edilen menü tuşunun gereksiz yere ekranın altına yerleştirilen çubuğu tek başına işgal etmesine neden olabiliyor. Ekranın altında, sağda yer alan kapasitif dokunmatik tuşa dokunulduğunda çoklu işlev ekranı karşımıza çıkıyor. HTC bu arayüzün tasarımını yeniden düzenlemiş ve Ice Cream Sandwich’in standart görünümü yerine Windows Vista’dan bildiğimiz üç boyutlu kart yapısını kullanıyor. Bu ekranda herhangi bir uygulama kartını ekranın üst bölümüne doğru sürüklediğinizde arkada asılı duran veya çalışan bu uygulamayı kapatmış oluyorsunuz.

Galeri: HTC One S Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=922]

HTC Sense 4.0’da ana ekranların biraz daha sadeleştirildiğini söyleyebiliriz. Ekranın altında telefon, e-posta, SMS ve kamera gibi işlevlere, ayrıca uygulama menüsüne kolayca ulaşmayı sağlayan bir kısayol çubuğu yerleştirilmiş. Yediye kadar farklı ana ekran (HTC’nin deyimiyle “panel”) oluşturup bunları istediğiniz bileşenlerle doldurmanız mümkün. İki parmağınızı panellerin herhangi birisindeyken ekran üzerinde kıstırdığınızda karşınıza ana ekranların genel görünümü geliyor. Buradan yeni bir panel ekleyebilir ya da istediğiniz panele geçiş yapabilirsiniz. Parmağınızı ekrana basıp bir süre beklediğinizde karşınıza bileşen ekleme ekranı çıkacak. HTC’nin bileşen konusunda bir hayli cömert davrandığını, her zevke uygun farklı boyutlarda bileşenler sunduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında uygulama ve kısayolları da bileşenler gibi ekranın üst bölümünde küçük resimler hâlinde gösterilen panellerden birine eklemek mümkün. Bunun dışında herhangi bir paneldeki iki uygulama kısayolunu üst üste getirdiğinizde otomatik olarak yeni bir uygulama klasörü oluşuyor. Bu şekilde paneldeki kısayolları sınıflandırmak mümkün.

htc-one-s-arayuz-00009

HTC Sense 4.0 ile birlikte HTC’nin sunduğu çeşitli uygulamalarda bazı değişiklikler yapıldığını görüyoruz. Daha önceki sürümlerde de bulunan ve otomobillerde özel bir dock aygıtıyla rahat kullanıma izin veren Araba uygulaması saat bileşeni, gelen bildirimler; telefon, Google Haritalar Navigasyon, Müzik ve TuneIn internet radyosu gibi işlevlere parmaklarla rahatlıkla dokunup açacak kadar yeterli büyüklükte kısayolları barındırıyor. Bu uygulamada parmaklarınızı sağa veya sola doğru sürüklediğinizde yukarıda belirttiğimiz işlevlerin otomobil kullanırken rahat kullanılmasını sağlayacak özel arayüzleri yer alıyor. Uygulamanın ayarlar bölümünde Araba uygulamasının kullandığı varsayılanları değiştirmek, ses çıkış aygıtını seçmek gibi seçenekler sunuluyor.

Video: HTC Sense 4.0 İncelemesi

Araba uygulamasının dışında Ayna ve Teeter uygulamaları da varlığını korumaya devam ediyor. Notlar uygulaması ise Evernote entegrasyonu sayesinde kullanıcıların notlarını her yerden rahatlıkla kontrol edecek şekilde oluşturmalarına ve düzenlemelerine imkan tanıyor. Friend Stream de daha önce olduğu gibi Facebook, Flickr ve Twitter hesaplarını tek bir yerden kontrol etmek isteyenlere yardımcı oluyor. Tabii ki, isteyenler Facebook ve Twitter uygulamalarını ayrı ayrı kullanabilir. Google’ın Gmail, Google Talk, Google+ gibi servislerine ait uygulamaların yüklü geldiği telefonda daha fazla ücretli ve ücretsiz Android uygulamasını Google Play Store üzerinden yüklemek mümkün. Cihaz Ice Cream Sandwich ile çalıştığı için cihazda gelen varsayılan mobil internet tarayıcısı yerine Chrome’un Android sürümünü de kullanmak mümkün. HTC Hub ise uygulama tavsiyeleri, özelleştirilmiş temalar ve duvar kağıtlarıyla One S kullanıcıları için farklı alternatifler sunuyor. Ofis tarafında işler ise Polaris Office tarafından görülmekte.

htc-one-s-arayuz-00016

HTC One S’in ilk açılışı sırasında her Android cihazında olduğu gibi sizden kurulum yapmanız isteniyor. Başlangıç adımlarını geçtikten sonra karşınıza Hesaplar ekranı gelecek. Burada Twitter, Facebook, Sense için Facebook, Sense için Twitter, Google, Sense için SkyDrive, Exchange, IMAP veya POP3 destekli Posta, Dropbox gibi farklı servis ve sosyal ağların seçenekleri bulunuyor. Eğer bir Dropbox hesabınız varsa kurulumda veya daha sonra Hesaplar bölümü altından Dropbox hesabınızı telefona tanıtarak veya telefondaki Dropbox uygulamasına giriş yaparak One S’i satın alanlara hediye edilen 25 GB’lık, iki yıl boyunca ücretsiz depolama alanından faydalanmaya başlayabilirsiniz. Tabii, telefona kullanıcı girişi yaptıktan sonra masaüstünde de Dropbox.com/GetStarted sitesine gitmeniz ve HTC’nin hediyesini aktifleştirmeniz gerekiyor. Bunun devamında hesabınızın genişletildiğine dair bir e-posta bildirimi alacaksınız.

HTC Sense 4.0’da kullanıcıların telefonlarını daha rahat kullanmalarını sağlayacak bazı kılavuz ekranlar da yer alıyor. Kullanıcı arayüzünü veya HTC’nin uygulamalarını ilk kez açtığınızda ekranın üstüne şeffaf bir tabaka biniyor ve bu tabaka üzerinde önemli ekran bileşenlerinin veya kısayolların ne işe yaradığı gösteriliyor.

htc-one-s-arayuz-00025

HTC’nin önceki Android cihazlarında yer alan klavyenin oldukça kullanışlı olduğu bir gerçekti. Sense 4.0 ile birlikte sanal klavyede tasarım değişikliğine gidilmiş. Siyah rengin hakim olduğu yeni sanal klavyede tuşlar biraz daha büyütülmüş, bu da daha rahat bir kullanım sunuyor. Sanal klavyede Türkçe dil destekli dikte özelliği de mevcut. Bu sayede yazma zahmetine girmek istemediğiniz durumlarda konuşarak yazma işini One S’e bırakabilirsiniz.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile gelen güvenlik yöntemlerinden biri olan yüz tanıma kilidini HTC One S’te de kullanabilirsiniz. Kilit ekranında halkayı hareket ettirdikten hemen sonra karşınıza yüz tanıma kilidi ekranı çıkacak. Telefon yüzünüzü bir saniyeden az zamanda tanıyıp ana ekrana geçiyor. Yüz tanımanın başarılı olmadığı durumlar için de PIN kodu veya desen gibi alternatif bir güvenlik yöntemi seçiliyor.

Performans ve Batarya

HTC One S’te One serisinin orta sınıf cihazı olsa da barındırdığı teknik özellikler ve bunun karşılığında sergilediği performans takdire şayan. Cihazda yukarıda da belirttiğimiz gibi 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon Krait işlemci ve Adreno 220 GPU yer alıyor. 1 GB RAM de uygulamaların düzgün şekilde çalışması için yeterli bellek alanını sağlıyor. Quadrant ile gerçekleştirdiğimiz benchmark testi dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 cihazı One X’e yakın, bir diğer Tegra 3 cihazı olan ASUS Transformer Prime TF201’i geride bırakacak şekilde çıktı. Smartbench 2012’de ise HTC One S dört çekirdekli ASUS Transformer Prime ve Samsung Galaxy Note ile kafa kafaya sonuçlar verdi.

SMARTBENCH 2012 PUANI
Cihaz Üretkenlik Oyun
HTC One S
1.5 GHz, Android 4.0.3
2988 3440
ASUS Eee Pad Transformer Prime
1.4 GHz, Android 3.2.1
3527 2487
Samsung Galaxy Note
1.4 GHz, Android 2.3.5
3135 1531

HTC One S’in mobil internet performansı da benchmark testleriyle elde edilen sonuçlarla paralellik taşıyor. Cihazda yüklü gelen mobil internet tarayıcısının performansı oldukça iyi. Yoğun içerik barındıran masaüstü web sayfaları bile hızlı sayılabilecek bir sürede yükleniyor. Flash desteği sayesinde masaüstüne eşdeğer bir web’de gezinme deneyimi yaşamak mümkün. Ekran üzerinde parmağınızı yukarıdan aşağı doğru hızlı bir şekilde sürüklediğiniz de sayfanın en başına çıkıp üstte adres çubuğunu, altta da favoriler, okuma ve izleme listeleri altına kaydedilen sayfalar ve sekmeler gibi bölümlere ulaşmak için kısayolların yer aldığı çubuğu görmek mümkün. Ayrıca adres çubuğunun yanında yer alan Oku kısayolu web sitesinde yer alan yazıyı diğer içeriklerden ayıklıyor ve size bir e-kitap gibi okuma fırsatı sunuyor. SunSpider Benchmark ile gerçekleştirdiğimiz testte ise One S 1583.9 ms +/- %2.5 gibi bir skorla yeni iPad’den bile daha iyi bir sonuç gösterdi.

htc-one-s-arayuz-00005

HTC One S’in konuşma performansının iyi olduğu söylenebilir. Özel ızgaraya sahip olan telefon hoparlörü sesi iyi bir şekilde almanızı sağlıyor, ayrıca cihazdaki çift mikrofon sayesinde dış ortam sesi de bastırılıyor. Cihazın önünde kamera yer alsa da, bu kamera 3G şebekesi üzerinde video aramaları desteklemiyor. Yine de, Skype ve Google Talk gibi uygulamaları kullanarak görüntülü görüşme yapabilirsiniz.

HTC One S’te 1650 mAh’lik bir batarya yer alıyor. Nedense HTC bu cihazın katalog değerlerini vermemiş, yani bu batarya kapasitesiyle ne kadar süre boyunca görüşme, müzik dinleme veya video izleme gibi işler yapılacağı tahminleri yok. Yine de, 3G ve Wi-Fi bağlantılarının açık ve duruma göre bir arada karışık şekilde kullanıldığı, e-posta senkronizasyonunun açık ve ekran parlaklığının aktif olduğu ve cihaz üzerinde internette gezinme, kamera kullanımı gibi işlevlerden de yararlanıldığı normal bir kullanımda sabahtan akşama kadar kullanıcıyı rahatlıkla götürebilir.

Kamera

HTC, yaptığı tüketici alışkanlıkları araştırmalarında insanların akıllı telefon alırken ilk göze aldıkları kriterin kamera olduğu sonucuna varmış. One serisi cihazlar da tüketicilerin beklentilerini karşılayacak şekilde zengin özelliklerle ve ImageSense teknolojisiyle donatılmış bir kamerayla birlike geliyor. One S’in kamerası da daha önce söylenenleri doğru çıkaracak şekilde 1 saniyenin altında bir sürede açılıyor.

htc-one-s-inceleme-00019

Kamera uygulaması kullanıcı arayüzü bakımından büyük değişiklikler görmüş. En önemli değişiklik fotoğraf ve video çekim tuşlarının yatay tutuşta ekranın sağına, dikey tutuşta ise ekranın altına gelecek şekilde konumlandırılmış olması. Bu tuş kümesinin yanlarına ise çekilen fotoğrafları hızlı bir şekilde görmeyi sağlayan galeri kısayolu ve efektler yerleştirilmiş. Yuvarlak ikona dokunduğunuzda açılan menüde alıştığımız efektlerin dışında, Instagram tarzında bozulma, örtü, alan derinliği, noktalar gibi zengin efekt çeşitleri var. Bunlar sayesine One S ile çekeceğiniz fotoğraflara farklı bir hava katabilirsiniz. Kamera arayüzünü  karşı tarafında flaş ve sahne modu gibi ayarları hızlı bir şekilde yapmayı sağlayan kısayollar, bunların ortasında ise ayarlar menüsü yer alıyor. Ayarlar menüsü zengin, ancak biraz karışık. Bu bölümde manuel çekim için gerekli ayarlar, video veya fotoğraf çözünürlüğünü, görüntü en-boy oranını 4:3 veya 16:9 arasında değiştirme gibi ayarlar bulunuyor.

Video: HTC One S ImageSense İncelemesi

HTC One S’in kamerasının bir özelliği de sürekli çekim modu. Ayarlar menüsü içinden bu modu açtıktan sonra parmağınızı fotoğraf çekim tuşuna basılı tuttuğunuzda art arda 20 farklı kare yakalanıyor. Daha sonra çekilen tüm kareleri görebilir, bunlardan istediğinizi kaydedip istediğinizi silebilirsiniz. Ya da telefona güvenerek onun en iyi pozu seçmesini sağlayabilirsiniz. Sürekli çekim modu göz kırpma tehlikesinin bulunduğu portre fotoğraflarında veya spor müsabakalarında işe yarar bir özellik.

Galeri: HTC One S’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=921]

HTC One S’in 8 megapiksel kamerası otomatik odaklama ve LED flaş barındırıyor. Kameranın otomatik odaklama özelliği oldukça hızlı çalışıyor, hedefe seri şekilde odaklanıyor. Bunun yanı sıra ekran üzerinde odaklama yapmak istediğiniz noktaya dokunup odaklama yapmanız da mümkün. Gündüz, dış ortamda güneşli havalarda veya ışık şiddetinin yeterli olduğu iç ortamlarda kameranın gösterdiği performans oldukça iyi. Bulutlu havalarda, diğer bir deyişle ışık şiddeti azalmaya başladığında ortaya çıkan görüntüdeki performans biraz düşüyor gibi, yine de tatmin edici sonuçların elde edildiğini söyleyebiliriz. Işık şiddetinin düşük olduğu ortamlarda renkli objelerin renklerinin fazla yoğunlaştığı da dikkat çeken başka bir ayrıntı. Bunun dışında renk yakalama doğruluğunun iyi olduğunu söyleyebiliriz. Arkada yer alan LED flaş düşük ışığın bulunduğu ortamlarda düzgün fotoğraf çekilmesini sağlıyor. Gece, flaş kapalıyken yaptığımız çekimlerde de iyi sonuç elde ettiğimizi söyleyebiliriz.

htc-one-s-kamera-00024

HTC One S’in 8 megapiksel kamerası 1920 x 1080 Full HD görüntü kayıt yeteneğine sahip. Kamerada yer alan görüntü stabilizasyon desteği el titremelerinin ve hareketlerinin görüntüye yapacağı etkiyi azaltıyor. Tam olarak 1920 x 1088 çözünürlükte ve MP4 formatında kaydı yapılan video dosyasının büyüklüğü 70.5 MB. Beklenenden biraz düşük kalan dosya boyutu akıllara sıkıştırmanın fazla olduğu ihtimalini getiriyor ki, çekilen videoyu izlediğinizde gerçekten kaliteden biraz olsun ödün verilecek şekilde sıkıştırma yapıldığını görüyoruz. HTC hem 16 GB’lık dahili alanın idareli kullanılması hem de videoların başka cihazlara internet veya kablo ile aktarımı sırasında verimliliği düşünerek böyle bir sıkıştırma yapıyor olmalı. Bu arada fotoğraf ve video çekimi için aynı arayüz kullanılıyor, herhangi bir anahtar yardımıyla birinden diğerine atlamak gibi bir durum söz konusu değil. Bu, bir yandan video çekerken diğer yandan da fotoğraf çekmeye olanak sağlıyor, bu sayede bir taşla iki kuş vurulmuş oluyor.

Video: HTC One S’in Kamerasından 1080p Örnek Video

Arkadaki 8 megapiksel kameranın yanı sıra öndeki 1.3 megapiksel kamerayla da fotoğraf ve video çekmek mümkün. Ön ve arka kamera arasındaki geçiş Ayarlar menüsünün içine atılmış. Bu durum HTC’nin ön kameradan çok arka kameranın kullanılmasını istediği fikrini uyandırıyor ki, haksız da sayılmaz. Ön kamerada sürekli çekim, video çekerken fotoğraf çekme gibi işlevleri kullanmak mümkün değil. Maksimum 640 x 480 çözünürlükte video veya fotoğraf çekilebiliyor.

Multimedya

HTC One S multimedya özellikleri açısından da kullanıcılara zengin bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. Video tarafna baktığımızda MP4, H.263, H.264 ve WMV kod desteklerinin olduğunu görüyoruz. AVI ve MKV uzantılı film dosyalarınızı da HTC One S’in belleğine atabilirsiniz. Cihazda yüklü gelen galeri uygulamasında yer alan video kategorisi altında bu dosyaları da göreceksiniz. AVI dosyalarınının oynatılmasında herhangi bir problem yok. MKV dosyaları da düzgün bir şekilde oynatılıyor, yalnız bu dosyaların oynatılması sırasında ses gelmiyor. Herhalde ses kodlayıcısının eksikliğiyle ilgili bir durum söz konusu. Bu durumda Google Play Store’un yolunu tutabilir ve uygun bir üçüncü parti video oynatıcısından faydalanabilirsiniz. Bu arada cihazın belleğine attığımız 1080p çözünürlükte MP4 klibi de düzgün şekilde oynatıldı.

htc-one-s-arayuz-00021

Video ekranının güzel tarafı herhangi bir anda videonun ekran görüntüsünü yakalayıp cihazın belleğine kaydetmek. Bu özelliği ister One S’in kamerasıyla çektiğiniz videolarda isterseniz cihazın belleğine aktardığınız diğer video dosyalarını oynatırken kullanabilirsiniz. Ayrıca çalan videoyu hızlı bir şekilde sosyal ağlarda paylaşmak, sesi veya ekran parlaklığını değiştirmek de video oynatıcısı üzerinde hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Video oynatıcısının doğal altyazı desteği de var. Başlangıçta Türkçe karakterlerin görüntülenmesine sorun yaşayabilirsiniz, ancak video oynatıcısının ayarları içinde altyazıların kodlama seçeneğini Türkçe olarak belirlemek mümkün.

HTC, müzik tarafında da kullanıcılara zengin bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Müzik uygulaması sadece cihazın belleğine attığınız şarkıları görebileceğiniz bir kütüphane içermiyor, çeşitli müzik uygulamalarına da kısayollar içeriyor. SoundHound adlı şarkı tanıma, TuneIn Radio adlı internet radyosu ve 7digital adlı müzik satın alma uygulamaları One S’te yüklü geliyor ve Müzik uygulamasının içinde de bunlara ulaşmayı hızlandıracak kısayollar var. Kullanıcılar da buraya diledikleri kısayolları eklemekte serbest, müzikle ilgili olsun olmasın.

htc-one-s-arayuz-00023

HTC One S MP3, eAAC+, WMA, WAV gibi yaygın ses formatlarını destekliyor. Müzik uygulaması kolay kullanımı sayesinde müzik keyfini zahmetsizce yaşamayı sağlıyor. HTC Sensation XE ve XL ile tanıştığımız Beats Audio ses profili One S’te de mevcut, üstelik bu profili sadece müzik uygulamasında değil, diğer uygulamalarda da kullanmak mümkün. Ne var ki, One S’in kutusundan Beats marka kulaklık çıkmıyor. Eğer ayrı olarak Beats kulaklık alırsanız bu profilin keyfine varabilirsiniz. Sensation XE ve XL’de Beats profilinin açık olup olmadığı durumlar arasında fark daha fazlaydı, arada ciddi bir ses seviye farkı da vardı. Bu sefer iki durum arasındaki ses kalite farkı daha az. Yine de, Beats profilinin açık olduğu durumda baslar biraz daha artıyor ve sesin biraz daha çevresel ses efektiyle bezendiği hissine kapılıyorsunuz.

One S’te TuneIn Radio internet radyosu yüklü geliyor, bununla birlikte Tayvanlı şirket FM radyoyu da eklemeyi unutmamış. Böylelikle mobil internet bağlantı kotasını radyo dinlemekle harcamak istemeyenler için de bir alternatif yaratılmış. Cihazın arkasında yer alan hoparlörün ses çıkışının çok iyi olduğunu söyleyemeyiz, ses çıkış şiddetinden tatmin olmak için sesi sonuna kadar açmakta fayda var. Bu durumda da bas seviyesinin yüksek olduğu şarkılarda hoparlörün patlama yapması mümkün.

Sonuç

HTC, dört çekirdekli Tegra 3 işlemci barındıran One X ile akıllı telefonlar segmentinde en başa oynuyor. Bildiğiniz gibi One X’in Türkiye fiyatı 2000 TL civarında. Tayvanlı şirket One X’in bir kademe altında ve yine iyi bir performans sunan cihaz üretip 1500 TL seviyesini de boş bırakmamayı düşünmüş ve yanlış da yapmamış. Çünkü rekabetin kopmakta olduğu yer orası. Gördüğümüz kadarıyla da HTC One S güçlü donanım bileşenleri ve performansıyla rekabetin yoğun olduğu aralıkta öne çıkacak bir cihaz gibi duruyor.

htc-one-s-inceleme-00003

Sense 4.0 ile birlikte kullanıcı arayüzünden çok işlevlere odaklanılmak zorunda olunması kullanıcıların hayrına olmuş. Müzik uygulamasındaki tamamlayıcı uygulamalara bağlantılar, 25 GB’lık iki yıl boyunca ücretsiz Dropbox alanı ve 8 megapiksel kamerayı en iyi şekilde kullanmaya olanak sağlayan ImageSense teknolojisi sayesinde HTC One S sahiplerini satın aldığına pişman etmeyecek bir telefon gibi görünüyor. İnce tasarımı ve metal kasası da telefona ağır ve çekici bir hava katıyor, burası da gerçek. One X’e yatırım yapmak istemeyenler veya gücü yetmeyenler bir alt kademede bulunan One S’i değerlendirme listesine mutlaka koymalı.

HTC One S henüz Türkiye’de piyasaya çıkmadı, bu nedenle ne kadara satılacağı da tam olarak belli değil. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu telefonun 1400-1600 TL fiyat bandına düşen bir fiyatla piyasaya girmesi muhtemel görünüyor.