Amiral gemisi telefonların “mini” versiyonlarının çıkması artık bir gelenek hâlini aldı. HTC de bu modaya uyan şirketler arasında bulunuyor. Geçen yılın flaş ürünü HTC One (M7)’yi HTC One mini izlemişti. Bu yılın başlarında duyurulan ve piyasaya sürülen 2014 model HTC One (M8)’in hemen arkasından da HTC One mini 2 geldi. HTC One mini’ye göre, büyük kardeşinin tasarımını yansıtmakta daha başarılı HTC One mini 2, HTC One (M8)’i beğenen, ancak yüksek fiyatı nedeniyle bu cihaza sahip olamayanlar için daha uygun fiyatlı bir alternatif olma özelliğini taşıyor. HTC One mini 2 ile ilgili merak ettiklerinizi yazının devamında yer alan detaylı incelememizde bulabilirsiniz.
Tasarım
HTC One mini 2, tahmin edeceğiniz üzere amiral gemisi HTC One (M8)’den daha küçük boyutlara sahip. HTC One (M8)’in 146.4 x 70.6 x 9.4 mm.’lik boyutlarına karşılık HTC One mini 2’nin 137.4 x 65 x 10.6 mm.’lik boyutlara sahip olduğunu görüyoruz. Yani One mini 2, büyük kardeşi M8’den daha küçük yüzey alanına sahip olan, ancak ondan biraz daha kalın bir cihaz. 137 gr. ağırlığı da boyutları dikkate alındığında gayet normal karşılanıyor. Yuvarlatılmış kenarlar ve kavisli arka yüzey sayesinde HTC One mini 2’yi rahatlıkla kullanabilirsiniz, tek elle kullanırken baş parmağınız ekranın her yerine rahatlıkla erişecektir.
Boyutlar bir kenara bırakıldığında, HTC One mini 2’nin HTC One (M8)’in tasarımını ve tarzını koruduğunu, bunu daha küçük bir pakette başarılı bir şekilde sunduğunu görüyoruz. Geçen yılın HTC One mini’sinin HTC One (M7)’nin gösterişinden epey uzak olduğunu görmüştük. Halbuki HTC One mini 2, HTC One (M8)’in ihtişamını büyük oranda yaşatmayı başarıyor. HTC One (M8)’in gövdesindeki yüzde 90 oranında olan metal kullanımı HTC One mini 2’de yüzde 70 seviyelerine iniyor, ancak bu durum HTC One mini 2’nin havasından fazla bir şey kaybettirmiyor. HTC One (M8)’de metalden yapılmış kenarlar HTC One mini 2’de yerini plastiğe bırakıyor, ancak bu plastik kenarlar o kadar düzgün şekilde tasarlanmış ki, herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor.
Arka yüzün kavisli olması telefon rahat tutulmasında avantaj sağlıyor. Bununla birlikte telefonu masaya veya herhangi bir yüzeye koyduğunuzda arka yüzün tamamen yüzeyle buluşmamasına neden oluyor. Bu durum kararlılıktan biraz olsun götürüyor, parmağınızla ekranın sağ veya sol kenarına hafifçe bastırdığınızda telefonun bir beşik gibi hareket ettiğini göreceksiniz. Rahatsız edici bir durum değil, ancak belirtelim istedik. Bu arada fırçalanmış metal görünümü HTC One mini 2’nin havasına ayrı bir güzellik katıyor, ayrıca telefonun üstüne ışık düştüğünde ışığın metal yüzey üzerinde etkileyici şekilde yansıdığını görüyorsunuz.
HTC One mini 2’nin koyu gri, gümüş ve altın olmak üzere üç farklı renk seçeneği bulunuyor. Türkiye piyasasında genellikle gri ve gümüş renk seçeneklerinin bulunduğunu görüyoruz.
HTC One mini 2’nin 4.5 inç ekranının altında ve üstünde BoomSound hoparlörlerin yer aldığını görüyoruz. Karşıdan bakıldığında, BoomSound hoparlörün solunda sensörler, sağında da 5 megapiksel ön kamera yer alıyor. Ekranın altında sadece HTC logosunu görüyoruz, HTC One (M8)’de navigasyon kontrolleri artık ekran içinden sağlandığı için fiziksel tuşlara gerek kalmamıştı, aynı durum HTC One mini 2’de de sürdürülüyor.
Sol kenarda nanoSIM kart tepsisi bulunurken ona karşı gelen tarafta da microSD kart tepsisini görüyoruz. Bu iki tepsi de kutunun içinden çıkan sivri uçlu cisim yardımıyla çıkarılıyor. Ses tuşları sağ kenarda, microSD kart tepsisinin altında bulunurken güç butonunu yine üstte, sola doğru yerleştirilmiş şekilde görüyoruz. 3.5 mm. kulaklık jakı da bu butonun hemen yanında bulunuyor. Alt kenarda microUSB portu yer alırken arkada da 13 megapiksel kamera, LED flaş ve mikrofonun yan yana yerleştirildiğini görüyoruz. HTC logosu da telefonun arkasında, ortalanmış şekilde görünüyor ve oldukça hoş duruyor.
Donanım ve Performans
HTC One mini 2’nin ekranı geçen yılın One mini’sine göre büyümüş ve büyüklüğü 4.5 inç’e çıkmış. Yine 1280 x 720 piksel çözünürlük söz konusu, bu da piksel yoğunluğunun geçen yılın modeline göre biraz düştüğü anlamına geliyor. Yine de, bu 720p HD ekran 326 ppi piksel yoğunluğuyla Apple’ın iPhone 5s’inin Retina ekranını yakalamayı başarıyor. 4.5 inç ekranda yeterli bir görüntü kalitesi sunduğunu söyleyebiliriz. Super LCD 2 ekran görüş açıları bakımından iyi sayılır, ayrıca parlak ışık altında da yeterli görüş sunuyor.
One mini 2’de 1.2 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon 400 yongaset bulunuyor. Adreno 305 GPU’nun da entegre edildiği bu yongasete 1 GB RAM eşlik ediyor. HTC One mini 2’nin elde ettiği benchmark sonuçları bu telefonun ortalarda seyreden bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Gerçekten, pratikteki duruma da baktığımızda HTC One mini 2’nin performansının benchmark testlerindeki sonuçlarla paralellik taşıdığını söyleyebiliriz. Sense 6 kullanıcı arayüzünde geçişler düzgün şekilde yapılıyor, internet tarayıcısı web sayfalarını üst sınıf telefonlar kadar hızlı olmasa da, fazla bekletmeden yüklüyor.
Asphalt 8: Airborne gibi üst sınıf oyunları bile düzgün şekilde oynayabilirsiniz, ancak grafik kalitesinden biraz fedakarlık göstermeniz gerekiyor. Bu arada oyun demişken, BoomSound hoparlörler sayesinde oyun oynarken kendinizi daha fazla kaptırabileceğinizi, oyundan daha fazla zevk alabileceğinizi belirtmeliyiz. Aynı şekilde BoomSound hoparlörler sayesinde müzik dinlerken veya film izlerken de harici bir hoparlöre veya kulaklığa ihtiyaç duymayabilirsiniz. BoomSound hoparlörlerin ses çıkışı belki One (M8)’deki kadar yüksek seviyede değil, ancak piyasadaki çoğu akıllı telefondan daha iyi olduğu bir gerçek.
HTC One mini 2’nin sadece 16 GB dahili saklama alanına sahip versiyonu bulunuyor. Neyse ki, 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırmanız mümkün oluyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, Wi-Fi erişim noktası, NFC gibi başlıca özellikler arasında yer alıyor. Ayrıca HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps 3.5G mobil geniş bant destekleri sayesinde hareket hâlindeyken hızlı veri iletişim kurmak mümkün oluyor.
Telefonda yer alan 2110 mAh kapasiteli batarya katalog değerlerine göre 556 saate kadar bekleme, 16 saate kadar konuşma imkanı sağlıyor. Normal yoğunluklu kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarmaya olanak sağlıyor. Eğer film izleme, oyun oynama gibi pili yoğun tüketen aktivitelerde bulunmaz veya ihtiyaç duymadığınız durumlarda mobil veri iletişimi kapatırsanız, bir günün üstüne rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Yazılım
HTC One mini 2’de de HTC One (M8)’de olduğu gibi ekranın altında fiziksel navigasyon tuşları bulunmuyor. Bunun yerine ekranda, kullanıcı arayüzünde yer alan bir şerit üstünde Android’in geri, ana ekran ve çoklu görev olarak nitelendirilen navigasyon tuşları gösteriliyor. Böylelikle Android üzerinde giderek daha fazla yükselen bir eğilime de ayak uydurulmuş olunuyor.
Bunun dışında HTC One mini 2’nin yazılım anlamında diğer HTC telefonlarından fazla bir farklılığı yok, yani HTC One (M8)’deki Motion Launch hareketleri gibi çeşitli yazılımsal özellikleri bırakırsak, standart HTC Sense 6 deneyimi bu telefonda da kullanıcılarla buluşuyor. Android 4.4.2 KitKat ile çalışan bu akıllı telefonda yer alan Sense 6 sade, estetik görünümlü ve kolay kullanımlı kullanıcı arayüzüyle One mini 2’nin kullanıcı deneyimini daha da artırıyor.
BlinkFeed olarak adlandırılan, kullanıcıların hem yakın çevrelerinde hem de dünyada olup bitenleri ana ekranlarından takip etmelerine olanak sağlayan araç HTC One mini 2’nin ana ekranında, en sağda yer alıyor. Buraya farklı sosyal medya sitelerinden veya haber kaynaklarından içerik eklemek mümkün. Eğer BlinkFeed hoşunuza gitmezse, kaldırmakta özgürsünüz.
Bunun dışında tema, duvar kağıdı, renkler gibi çeşitli unsurları özelleştirme imkanına sahipsiniz. Araç, Fener gibi HTC tarafından yüklenen çeşitli araçların dışında Google’ın çeşitli servislerine ait Android uygulamaları da yüklü olarak geliyor. Daha fazla uygulama isteyenler için de Google Play Store hazır şekilde bekliyor.
Kamera
HTC One mini’de büyük kardeşi HTC One (M7)’deki gibi UltraPixel kamera yer alıyordu. Ne var ki HTC, One mini 2’ye One (M8)’den farklı olarak 13 megapiksel arka kamera eklemeyi tercih etmiş. Duo Kamera sistemi de yok. Sonuç olarak HTC One (M8)’in kamera uygulamasında yer alan çeşitli çekim modlarını ve düzenleme araçlarını görmüyoruz. HTC’nin Sense 6’ya özel kamera uygulamasının kullanıldığı kamera içinde sadece Fotoğraf, Video ve Selfie çekim modları bulunuyor.
HTC One mini 2’nin 13 megapiksel, otomatik odaklı ve LED flaşlı arka kamerası ışık koşullarının yeterli olduğu durumlarda gayet net, parlak ve canlı görüntüler yakalıyor. Keskinlik yüksek, detaylar da hatırı sayılır miktarda fazla. Ancak ortamdaki ışık koşulları azaldıkça çeşitli sorunlar görmeye başlıyoruz. Gece manzara çekimi yaparken HTC One mini 2’yi mümkün olduğu kadar sabit tutmaya çalışmalısınız. Ne de olsa cihazın kamerasında bir dengeleme sistemi bulunmuyor. Makro çekimlerdeyse HTC One mini 2’nin arka kamerasının bir hayli başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Selfie fotoğraf ve videoların epey tercih edildiği bir ortamda HTC One mini 2’nin 5 megapiksel çözünürlük destekli ön kamerası sayesinde sadece sizi değil, birkaç kişiyi rahatlıkla çerçeveye alacak şekilde selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Görüntü kalitesi de hiç fena sayılmaz. Ayrıca çeşitli efektler sayesinde cildi yumuşatabilir, göz rengini daha da açabilir ve hatta yüz şeklini değiştirebilirsiniz.
Arkadaki 13 megapiksel kamera 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Video tarafında HTC One mini 2’nin vasatı pek geçmediğini görüyoruz. El titremeleri ve ani hareketler videoya büyük oranda etki ediyor. Ayrıca yüksek sıkıştırma oranı nedeniyle görüntü kalitesinden ödün verilmişe benziyor. Yine de, ihtiyaç duyduğunuz durumlarda bu kamera video çekimleri için yardımcı olacaktır, ancak bir doğum günü veya benzeri bir özel günün videosunu çekmek için HTC One mini 2’ye tek başına güvenmemenizde fayda olacaktır.
Sonuç
“Mini” takısına sahip Android telefonlarına baktığımızda bunların bir kısmının amiral gemisi kardeşiyle hemen hemen aynı teknik özellikleri ve tasarımı barındırdığını, bir kısmının da orta segmente mensup telefonlarda gördüğümüz nitelikte teknik özelliklere ve biraz daha sıradan olduğunu hissettiren tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. HTC One mini 2 bu iki sınıfın ortasında duruyor gibi görünüyor. Tasarım bakımından HTC One mini 2, HTC One (M8)’in göz alıcılığını ve ihtişamını büyük oranda yansıtmayı başarıyor. HTC One mini 2’yi kendi segmenti içinde “en iyi tasarım” ödülünü rahatlıkla alabilir.
Tasarım dışında HTC One mini 2, bir orta segment Android telefonunun sunduğu kullanıcı deneyimini sunuyor. Tabii ki, Sense 6 ve HTC’nin çeşitli yazılım özellikleri biraz fark katıyor. Keşke HTC kamera işlevlerinin bir kısmını da HTC One mini 2’ye ekleseydi. Telefon bu şekilde rakiplerinden biraz daha ön plana çıkabilirdi.
HTC One mini 2’nin tavsiye edilen satış fiyatı 1599 TL. Teknik özellikler ve performansı göz önünde bulundurduğumuzda belki bu fiyatı biraz yüksek bulabilirsiniz, kaliteli ve çekici tasarım biraz daha yüksek fiyatın ne için verileceğini açık şekilde ortaya koyuyor.