Manşetler

HTC One M9 Ön İnceleme

htc-one-m9-on-inceleme-1

Son birkaç haftadır dedikoduları ortalıkta dolaşan HTC One M9 ile nihayet dün gerçekleştirilen basın toplantısında tanıştık. Mobil Dünya Kongresi’nin başlamasıyla birlikte HTC’nin standının yolunu tuttuk ve HTC One M9’u kendi gözlerimizle görüp deneyimledik.

HTC One M9 görünüş açısından selefi M8’den farklı görünmüyor. Ancak detaylara indiğinizde geçen yılki modelden çeşitli farklılıklara sahip olduğunu görüyoruz. Arka bölüm yine fırçalanmış görünümlü metalle kaplı. Ancak arka yüzeyin kenarları çevreleyen metal çerçeveyle buluştuğu çizgiler bir hayli keskin, geçen yılın yuvarlatılmış ve bütün geçişinden eser yok. Telefon sanki ön, kenar ve arka olmak üzere üç adet parça birleştirilmiş gibi bir hava taşıyor. HTC arka yüzeyin çizilmelere karşı dayanıklı olduğunu ve ince bir işçilik sonucunda ortaya çıktığını söylüyor.

htc-one-m9-on-inceleme-4htc-one-m9-on-inceleme-8Telefonun gümüş-altın, kurşuni gri ve altın olmak üzere üç farklı renk seçeneği bulunuyor. Bu arada sağ kenarda yer alan ses ve güç tuşları da gövdeden farklı dokulara sahip, ayrıca kendi aralarında da doku farklılığı söz konusu. Böylelikle bu tuşları el yordamıyla ayırt etmek mümkün oluyor. Üst kısımda da kızıl ötesi portu mevcut. Bu da HTC One M9’u da selefleri gibi uzaktan kumanda olarak kullanabildiğimiz anlamına geliyor.

One M9’da 5 inç 1080p çözünürlüklü Super LCD3 ekran yer alıyor. LG, Samsung gibi şirketlerin Quad HD ekranlara geçiş yaptığı dönemde HTC Full HD ekranın yeterli bir görüş sunduğunu, sırf bazı kullanıcıların heveslerine karşılık vermek yerine pili tasarruflu şekilde kullanmanın daha yerinde bir karar olacağını düşünmüş olmalı ki, One M8’de bulunan ekranda kalmayı tercih etmiş. Bu karar çok yanlış sayılmaz, 5 inç ekranda yeteri kadar piksel mevcut ve yakından baktığınızda da her bir pikseli görmeniz imkansız. Üstelik ekran yeteri kadar parlak ve renk canlılığı da epey iyi seviyede.

htc-one-m9-on-inceleme-24htc-one-m9-on-inceleme-11htc-one-m9-on-inceleme-13htc-one-m9-on-inceleme-15Qualcomm Snapdragon 810 işlemci, 3 GB RAM gibi başlıca teknik özelliklerle HTC One M9 zamanın ruhunu içerideki donanım bileşenleri bakımından yakalıyor. Telefonda 32 GB dahili hafıza var, microSD kart yuvasıyla birlikte depolama alanını daha da genişletmek mümkün oluyor. nanoSIM ve microSD kart yuvaları yine bir iğne yardımıyla yerlerinden çıkarılıyor. Ekranın üstünde ve altında BoomSound hoparlörler var ve bu sefer hoparlörlerin Dolby Audio ses teknolojisiyle güçlendirildiğini görüyoruz. Ses ve sinema modları arasında geçiş yaparak HTC One M9’un hoparlörünün kullanılacağı iki ana kullanım senaryosu için farklı ses çıkışları elde edebilir, ihtiyaçlarınıza daha uygun ses deneyimleri yaşayabilirsiniz.

HTC One M9 ile birlikte kamera tarafında büyük değişiklikler söz konusu. Geçen yılın Duo Kamera sistemini bırakan Tayvanlı şirket bunun yerine 20 megapiksel, 4K video kayıt destekli bir kameraya yer veriyor. Bu kameranın en üst katmanı safir camla koruma altına alınıyor, böylelikle kameranın kolay çizilmesinin önüne geçiliyor. Geçen yıllarda arkada yer alan UltraPixel kameranın öne alındığını görüyoruz. Böylelikle HTC düşük ışık koşullarında daha iyi selfie fotoğraflar çekileceğini söylemiş oluyor. Kamera uygulaması genel olarak geçen yılın ortalarında gelen güncellemelere bağlı kalırken, fotoğraf ve video çekimi için mod değiştirmeye gerek kalmaması memnun edici bir gelişme olarak nitelendirilebilir. Daha önce iki kamera yardımıyla yerine getirilen Bokeh, arka plan bulanıklığı efekti şimdi yazılım yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bokeh çekim modu yine varlığını koruyor. Arka kamera ile odaklama ve çekim epey hızlı şekilde gerçekleştiriliyor. Tabii ki, daha kesin bir yargıya varmak için HTC One M9’un daha detaylı incelemesini yapmak gerekiyor.

Android 5.0 Lollipop beklendiği gibi HTC One M9’da yüklü geliyor. Bunun üstünde HTC Sense 7 kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Sense 6 ile hemen hemen aynı tasarıma sahip olan Sense 7’de özelleştirilebilirlik yönünde önemli adımlar atılmış. Telefonda yüklü gelen Temalar uygulaması sayesinde HTC One M9’un kullanıcı arayüzüne farklı bir hava katabilirsiniz. Sense Home adı verilen ana ekran bileşeni ise en çok kullanılan uygulamalara ana ekrandan erişmeyi sağlıyor, ayrıca günün farklı saatlerine göre farklı uygulamaların kısayollarını da ana ekranda gösteriyor. BlinkFeed de daha önce olduğu gibi ana ekranın en solunda yer almaya devam ediyor ve yine arzu edildiği takdirde kaldırılabiliyor.

HTC One M9 geçen yılın M8’ine göre çok fazla ilerleme sunmuyor gibi görünüyor olabilir. Ancak Snapdragon 810 işlemci, ön ve arka kameralarda yapılan değişiklikler HTC’nin boş durmadığını gösteriyor. Belki geçen yıl bir M8 satın almış olanlar için M9 terfi edilecek bir ürün olmayabilir, ancak HTC One M7 sahibi olup da telefonunun yeterli gelmemeye başladığını düşünenler için HTC One M9 iyi bir geçiş olabilir.

htc-one-m9-on-inceleme-2 htc-one-m9-on-inceleme-7 htc-one-m9-on-inceleme-6 htc-one-m9-on-inceleme-5 htc-one-m9-on-inceleme-4 htc-one-m9-on-inceleme-3 htc-one-m9-on-inceleme-8 htc-one-m9-on-inceleme-9 htc-one-m9-on-inceleme-10 htc-one-m9-on-inceleme-11 htc-one-m9-on-inceleme-12 htc-one-m9-on-inceleme-14 htc-one-m9-on-inceleme-15 htc-one-m9-on-inceleme-16 htc-one-m9-on-inceleme-17 htc-one-m9-on-inceleme-21 htc-one-m9-on-inceleme-20 htc-one-m9-on-inceleme-19 htc-one-m9-on-inceleme-18 htc-one-m9-on-inceleme-22 htc-one-m9-on-inceleme-23 htc-one-m9-on-inceleme-24 htc-one-m9-on-inceleme-25 htc-one-m9-on-inceleme-26 htc-one-m9-on-inceleme-27 htc-one-m9-on-inceleme-28 htc-one-m9-on-inceleme-29 htc-one-m9-on-inceleme-30