HTC’nin uzun süredir beklenen yeni gözde telefonu HTC One (M8)’i tanıtmasıyla birlikte Android pazarında üst sınıfta bahar aylarında yaşanacak rekabetin tüm tarafları ortaya çıkmış oldu. Tayvanlı şirketin bu pazardaki en büyük rakipleri olan Samsung ve Sony yeni amiral gemilerini geçtiğimiz ay Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi kapsamında tanıtmışlardı. Ancak bu pazarda HTC One (M8)’in öncelikli rakibi nisan ayında satışa sunulacak Samsung Galaxy S5 olacak gibi gözüküyor. Seleflerinin girdiği rekabeti sürdürecek olan bu iki akıllı telefonu sizler için karşılaştırdık.
Ekran
HTC One (M8)’de 1980 x 1020 piksel çözünürlüğünde, 441 ppi piksel yoğunluğuna sahip 5 inç’lik bir ekran bulunuyor. Samsung Galaxy S5’in 5.1 inç’lik, 1920 x 1080 piksel yoğunluğundaki Super AMOLED ekranıysa 430 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Samsung Galaxy S5’in ekranı çok az daha büyük olsa da, HTC One (M8) piksel yoğunluğu konusunda rakibine küçük de olsa bir üstünlük sağlıyor. Kısacası ekran konusunda iki cihazın özellikleri birbirlerine oldukça yakın.
İşlemci
HTC One (M8)’de dört çekirdekli, 2.3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 2 GB RAM eşlik ediyor. Samsung Galaxy S5’teyse dört çekirdekli, 2.5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 işlemci ve 2 GB RAM yer alıyor. Kısacası kağıt üstünde Samsung Galaxy S5 daha hızlı bir cihaz imajı çizse de, kesin bir yargıda bulunmak için pratikteki performansları görmek gerekiyor.
Bağlantı
HTC One (M8)’de Wi-Fi, NFC, Bluetooth 4.0, 4G LTE, USB 2.0 ve Nano SIM desteği bulunuyor. Samsung Galaxy S5’te ise Wi-Fi, NFC, 4G LTE, Bluetooth 4.0, USB 3.0 ve IrLED bulunuyor. Samsung Galaxy S5’in bağlantı seçenekleri daha gelişmiş olsa da, Nano SIM eksikliği göze çarpıyor.
Depolama
HTC One (M8)’de 16 GB dahili hafıza bulunsa da, bu alanı microSD kart desteğiyle 128 GB daha genişletmek mümkün. Buna ek olarak, kullanıcılara M8 ile birlikte 65 GB’lık Google Drive alanı ücretsiz olarak sunuluyor. Samsung Galaxy S5’te ise 16 ve 32 GB olmak üzere iki farklı dahili hafıza seçeneği bulunuyor. MicroSD kart desteği sayesinde Samsung Galaxy S5’in fiziki alanı 128 GB daha genişletilebiliyor. Bulut depolama konusunda ise Galaxy S5 kullanıcılarına 50 GB’lık Box depolama alanı 6 ay boyunca ücretsiz olarak sunuluyor.
Pil
HTC One (M8)’de 2600 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. HTC bu pilin selefine göre yüzde 40 daha verimli olduğunu iddia ediyor. Qualcomm Fast Charge özelliğiyse akıllı telefonun şarjının bir saat içinde yüzde 80 oranında dolmasını sağlıyor. Samsung Galaxy S5 ise kutusundan 2800 mAh kapasiteli bir pille çıkacak.
Kamera
HTC One (M8)’de selefinde olduğu gibi UltraPixel sensör yer alıyor. Buna ek olarak, HTC’den yapılan açıklamaya göre Qualcomm görüntü işlemcisi sayesinde tüm ışık koşullarında daha iyi sonuçlar alınabiliyor. İkinci arka kameraysa çekilen fotoğraflara derinlik kazandırıyor. Akıllı telefonun önünde ise 5 megapiksel bir kamera bulunuyor.
Samsung Galaxy S5’in 16 megapiksel arka kamerası 0.3 saniyelik bir görüntü yakalama hızına sahip. Samsung’un amiral gemisi 4K Ultra HD video kaydı yapabilmesi nedeniyle HTC One (M8)’e kamera konusunda üstünlük sağlıyor.
İşletim Sistemi
HTC One (M8) kutusundan Android 4.4.2 KitKat işletim sistemi ve Sense 6.0 arayüzüyle çıkacak. Samsung Galaxy S5’te aynı işletim sistemini barındırıyor, ancak arayüz olarak TouchWiz’in en yeni sürümü kullanılıyor.
Tasarım
HTC One (M8)’in alüminyum arka kasası cihazın yan kısımlarını da kapsıyor. Böylelikle kenarların koruması biraz daha artmış oluyor. M8 için altın rengi, kutup gümüşü ve gri olmak üzere üç farklı renk seçeneği sunuluyor.
Samsung Galaxy S5’te ise arka kapakta yine daha önceki modellerde kullanılan materyal kullanılıyor. Ancak telefonun suya ve toza karşı dayanıklı olması önemli bir ilerleme olarak ön plana çıkıyor. Galaxy S5 için beyaz, siyah, altın rengi ve mavi olmak üzere dört renk seçeneği bulunuyor.
Sonuç
Galaxy S5 daha fazla bağlantı, depolama seçeneği sunması ve 4K kayıt yeteneği gibi özellikleriyle HTC One (M8)’in kağıt üstünde önüne geçse de, iki cihaz arasında gerçekçi bir kıyaslama yapabilmek için pratikteki performanslarını görmek gerekiyor.
İlgili >> Pocket-lint