HTC One (M8) resmen duyurulduğu zaman bu telefonun selefi HTC One ile karşılaştırmasını yayınlamıştık. Ancak bu karşılaştırma daha çok kağıt üstündeki bilgilerden yola çıkarak yapılan bir karşılaştırmaydı. HTC One (M8) test için elimize geldikten sonra hem bu telefonu daha yakından ve detaylı olarak deneyimleme fırsatı bulduk, hem de elimizdeki HTC One (M7) ile farklarını daha iyi şekilde anlama fırsatı elde ettik.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HTC One (M8) İncelemesi
M7 tasarım açısından beğenimizi kazanmış bir cihazdı. Gerçekten de HTC One (M7)’yi kullanmak büyük bir keyif veriyordu. Özellikle gümüş renkli versiyonu bir hayli çekici görünüyor. Ancak HTC, M8 ile birlikte tasarım ve çekicilik açısından çıtayı daha da yükseğe taşıyor. One (M8) daha yuvarlak hatları, fırçalanmış metal yüzeyi ve daha fazla metal kullanımıyla M7’den daha fazla lüks algısı yaratıyor. One (M7)’nin koyu gri renkli modelini çok fazla beğendiğimiz söylenemezdi, ancak M8’in ona karşılık gelen renkteki versiyonu bile bir hayli çekici duruyor.
Kenarlarda metal kullanılması sayesinde arkadan kenara doğru kavisli bir yapı yaratılmış. Bu durum hem cihazı kavramayı kolaylaştırıyor, hem de arka yüzeyin kenarlarla buluştuğu hat üzerinde aşınmaların olmasının önüne geçiyor. Halbuki M7’de burası, ön tarafta olduğu gibi (M8’in ön bölümünde de hâlen mevcut) tıraşlanmış alüminyum geçişliydi ve en ufak bir darbede bile çizilme ve aşınma durumu söz konusuydu. M8’de de ön camın kenarlarla buluştuğu tıraşlanmış yüzeye dikkat etmek gerekiyor, burası çizilmelere karşı hassas.
Metal oranının artırılması ve arkadan kenarlara kesintisiz geçiş sayesinde M8 biraz daha ince görünüyor. Kenarlara baktığımızda çoğu giriş, çıkış veya tuşun M8’de de M7’de olduğu noktalara yerleştirildiğini görüyoruz. Tabii ki, bazı farklılıklar var. Örneğin M8’de nano SIM kart tepsisi bulunuyor. Ayrıca iğneyle açılan ikinci bir tepsi daha var, buraya da en fazla 128 GB kapasiteli microSD kartlar yerleştirilebiliyor. Böylelikle kullanıcılar One (M7)’deki gibi sadece cihazın dahili hafızasıyla yetinmek zorunda kalmıyorlar. Öte yandan M8’de kulaklık jakı alta, microUSB portunun yanına taşınmış.
One (M8)’de 5 inç ekran bulunduğu için yüzey alanı daha geniş. Ancak daha da yuvarlatılmış arka yüzey ve kenar geçişi sayesinde ergonomiden pek bir şey kaybedilmemiş. Ancak üstteki güç butonu tuşuna basmak yine zor. HTC bu noktada Motion Launch kontrol hareketleriyle güç butonuna olan ihtiyacı biraz olsun azaltmaya çalışmış. Sense 6.0 güncellemesinden sonra bile One (M7)’de Motion Launch özelliğinin bulunmadığını yeri gelmişken söyleyelim.
Ekran çözünürlüğü One (M8)’de yine Full HD. Bu durum M7’nin 4.7 inç ekranına göre çok az daha düşük bir piksel yoğunluğunun söz konusu olduğu anlamına geliyor. Ancak bu durum görüntü kalitesi bakımından çok büyük fark yaratmıyor. M8’in ekranındaki yazı ve grafikler bir hayli keskin; ekran da kontrast ve parlaklık bakımından tatmin edici düzeyde. Üstelik büyüyen ekran sayesinde doğal olarak nesneleri daha büyük görme durumu söz konusu.
Ön bölüme bakıldığında HTC One (M8)’de M7’ye göre en büyük değişikliğin kapasitif dokunmatik fiziksel navigasyon tuşlarının bulunmaması olduğu görülüyor. Android kullanıcı arayüzünde gezinirken temel navigasyon işlevleri için ekranın alt kısmındaki sanal navigasyon tuşları kullanılıyor. Buna rağmen M8’in ekranının altında HTC logosunu barındıran bir çubuk yer almayı sürdürüyor. Madem tuşlar yok, HTC burayı kaldırmayı düşünebilirdi, ancak söylenenlere göre bu bandın arkasında telefon için önemli donanım bileşenleri bulunuyormuş. Ekranın üstünde de birtakım değişiklikler var. Çevresel ışık ve yakınlık sensörleri BoomSound hoparlörün solundan sağına, kameranın hemen yanına çekilmiş. Bu arada M8’deki ön kamera da 5 megapiksel çözünürlük değeriyle, 2.1 megapiksel çözünürlüklü M7 ön kamerasına fark atıyor.
İşlemci gücü bakımından One (M8) daha yeni olmanın verdiği avantajla daha önde. Dört çekirdekli Snapdragon 801 işlemci tabii ki, geçen yılın başlarının işlemcisi Snapdragon 600’den daha iyi seviyede. Bu işlemci farkına bağlı olarak Sense 6.0 da One (M8)’de daha iyi işliyor. HTC, One (M7)’ye Sense 6.0’ı getirirken M8’deki bazı işlevleri sunmadı. İşlemcinin kapasitesi bu kararda önemli bir rol oynuyor. Her şeye rağmen Sense 6.0, M7’de M8’de olduğu kadar akıcı çalışmıyor. Bunu da normal karşılamak gerek.
M8’in arkasında M7’deki UltraPixel kamera varlığını korumayı sürdürüyor. Buna ek olarak ikinci bir sensör de mevcut. Böylelikle M8, Duo Kamera olarak adlandırılan ve çekilen fotoğraflarda ikinci kamera sayesinde derinlik bilgilerinin de toplanmasını sağlayan bir sistem içeriyor. Sense 6.0 güncellemesiyle One (M7)’de de Kamera uygulaması M8’deki hâli aldı. Tabii ki, bazı eksikliklerle… Ön ve arka kameranın bir arada kullanılarak çekim yapılmasını sağlayan İkili Çekim ve bulunulan ortamın 360 derece küresel çekimini yapmayı sağlayan Panorama 360 modları One (M7)’nin kamera uygulamasında mevcut değil. Bu arada HTC One (M7)’nin tek LED flaşına karşın, M8’de tıpkı iPhone 5s’teki gibi, iki farklı renge sahip olan çift LED flaş bulunuyor.
Her iki telefon karşılaştırıldığında görülüyor ki, HTC geçen yılın kaymağını yemeyi tercih etmeyip yenilik arayışlarını devam ettirmiş. Ortaya çıkan ürün gerçekten birkaç basamağın atılmış olmasına karşılık geliyor. Tabii ki, bu durum HTC’nin işini biraz daha zorlaştırıyor. Gelecek yılın telefonu, nam-ı diğer M9 daha iddialı olmak için hangi çekici özelliklere ve tasarıma sahip olacak, şimdiden merak ediyoruz.