HTC’nin geçen yılki amiral gemisi HTC One tasarım, teknik özellikler, yazılım, kamera gibi birçok kategoride barındırdığı niteliklerle kullanıcılardan ve birçok çevreden ilgi görmüş, bu telefon 2013’ün en iyi akıllı telefonlarından bir tanesi olarak gösterilmişti. Durum böyleyken HTC güvenli sularda yüzebilir, zaten çekici duran tasarımda ufak tefek oynamalar yapıp, biraz işlemci takviyesi ve yazılım oynaması yaparak 2014’ün amiral gemisini karşımıza sürebilirdi. Ancak Tayvanlı şirket zor olanı seçti. Geçtiğimiz mart sonunda duyurulan ve fazla vakit geçmeden Türkiye piyasasına giriş yapan HTC One (M8), 2013 yılının M7 modeline göre birçok geliştirmeyi içeriyor. Bu atılan adımlar HTC One (M8)’i 2014’ün en iyi akıllı telefonu yapar mı? Yazının devamındaki detaylı incelemede bu sorunun cevabını arayacağız.
Video İnceleme
İnceleme Başlıkları:
Tasarım – Donanım, Performans ve Batarya – Yazılım – Kamera – Sonuç
Tasarım
Gerçekten de HTC One M7’nin tasarımı hayranlık bıraktırıcı cinstendi ve kullanıcılara kullanırken büyük bir zevk veriyordu. HTC 2014 modeli geliştirirken başarılı olan formülü koruyup bunu daha da geliştirmenin yolunu arıyor. Sonucun başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Geçen yılın modeli 137.4 x 68.2 x 9.3 mm.’lik boyutlara ve 143 gr. ağırlığa sahipti. HTC One (M8) ise 146.4 x 70.6 x 9.4 mm.’lik boyutlarıyla daha geniş bir yüzey alanına sahip ürün olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda 160 gr. ile geçen yılın amiral gemisinden biraz daha ağır.
HTC One (M8)’in yüzey alanının genişlemesi tek elle tutarken biraz daha zorlanmaya neden olabilir, ancak arka yüzeyin kenarlarla buluştuğu düzlemin yuvarlaklığının artırılması sayesinde bir denge tuturulmuş. M7’de ön gibi arka yüzeyin kenarlarla buluştuğu noktada alüminyum tıraşlama yapılıyordu. M8’de geçişin kesintisiz olduğu görülüyor. Tıraşlanan bölümler genellikle hassas oluyor, kolaylıkla çizilip darbe alabiliyor. HTC One (M8)’deki kesintisiz geçiş sayesinde söz konusu sorunların da önemli ölçüde önüne geçiliyor.
Öte yandan M8’de kullanılan kenarları yuvarlatılmış arka yüzey sayesinde cihaz M7’ye göre biraz daha ince bir profil sergiliyor. Profilden bahsetmişken, 2013 model HTC One’ın plastik kenarları M8’de yerini metale bırakıyor. Orijinal HTC One’ın üretiminde yüzde 70 oranında metal kullanılırken HTC One (M8)’de bu oran yüzde 90’a çıkarılıyor. Tabii ki, bu noktada kenarlarda da metalin tercih edilmesinin rolü bulunuyor. Yalnızca üst kenarda plastiğin kullanıldığı görülüyor. Burada güç butonu ve kızılötesi port yer alıyor.
2013 model HTC One’da depolama için sadece dahili hafıza bulunuyor, microSD kart yuvası bulunmuyordu. HTC One max ile birlikte HTC’nin bu davranıştan vazgeçtiğini görmüştük. HTC One (M8)’de de bu çizginin devam ettirildiğini ve 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasına yer verildiğini görüyoruz. microSD kart yuvası sağ kenarda bulunuyor ve nedendir bilinmez, sol kenarda yer alan nano-SIM kart yuvasının tepsisine göre daha küçük görünüyor. Sağ kenarda, microSD kart tepsisinin altında yer alan ses tuşlarının geçen yılın modeline görebiraz daha inceldiği dikkat çekiyor. Altta microUSB portu ve üstten alta kaydırılan 3.5 mm. kulaklık jakı mevcut.
HTC One (M8)’in köşeleri M7’ninkine göre biraz daha yuvarlak görünüyor. Bu da cihazın görünümüne olumlu yönde etki ediyor. Önde yer alan 5 inç ekran cihazın yüzey alanının büyümesinin en büyük nedeni. Yine ekranın üstünde ve altında BoomSound hoparlörleri görüyoruz. Üstteki hoparlör ızgarası biraz kısaltılmış gibi görünüyor. Geçen yılın modelinde ızgaranın solunda olan çevresel ışık ve yakınlık sensörleri M8’de sağ tarafa alınmış. Sensörlerin yanında da 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Ekran altında, BoomSound hoparlörün hemen üstünde üzerinde HTC yazan bir çubuk dikkat çekiyor. Orijinal HTC One’da HTC logosunun iki yanında fiziksel navigasyon tuşları mevcuttu. M8’de bunların yer almadığını görüyoruz.
Arka yüzün hemen hemen tamamı metalle kaplı, sadece anten düzeneği için plastik hatların yüzeyi böldüğünü görüyoruz. HTC One M7’nin anotlanmış yüzeyinden farklı olarak, M8’in yüzeyi fırçalanmış görünümüyle biraz daha çekici görünüyor. Cihazın koyu gri, gümüş ve amber altın renkleri lüks görünen tasarımın değerini biraz daha kuvvetlendiriyor.
HTC One (M8)’in yekpare gövdesinde herhangi bir parça yerinden çıkarılamıyor. Bu da telefonun herhangi bir parçasının belirli bir sökme takma sayısından sonra oynama yapması ve kullanıcıları rahatsız etmesi gibi bir sorunun yaşanmamasını sağlıyor. HTC One (M8)’i elinize aldığınızda sağlamlığını hissedecek ve memnun olacaksınız. Yine de, cihazın ön yüzüyle kenarların buluştuğu tıraşlanmış yüzeyde çok çabuk şekilde çizilmeler meydana geliyor. En iyisi kutudan çıkan silikon kılıfı telefona geçirmeniz ve burayı koruma altına almanız. Tabii ki, bu durum HTC One (M8)’in çekici tasarımının etkileyiciliğini gölgelemiş olacaktır.
Donanım, Performans ve Batarya
HTC One (M8) teknik özellikler bakımından, beklendiği gibi 2014’ün ilk yarısındaki amiral gemisi telefonların eğilimlerine uyuyor. Orijinal HTC One’ın ekranı köşeden köşeye 4.7 inç büyüklüğe sahipti, halbuki HTC’nin rakiplerinin amiral gemilerinde en düşük 5 inç ekran yer alıyordu. HTC One (M8)’in 5 inç ekrana sahip olmasıyla birlikte aradaki farklılık biraz kapatılmaya çalışılıyor. Tabii ki, Samsung ve Sony gibi rakiplerin de ekran büyüklüklerini 5 inç’in biraz üstüne çıkardıklarını hatırlatmak gerekiyor.
Her neyse, HTC One (M8)’de yer alan 5 inç Super LCD3 ekran yine 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip. Ekranın büyümesi nedeniyle piksel yoğunluğunda hafif bir düşüş görüyoruz. Yine de 441 ppi piksel yoğunluğu değeri yeteri kadar yüksek, HTC One (M8)’in keskin yazı ve grafikler sunması için yeterli oluyor. Super LCD3 ekran canlı renkler ve yüksek görüş açılarıyla epey kullanışlı. Fotoğraflara bakarken, video izlerken veya HTC’nin Sense 6 kullanıcı arayüzünde gezinirken bu ekran sizi hayli memnun edecektir. Ekranı Corning Gorilla Glass 3 ekran camı koruyor. Bu cam yeteri kadar sağlam ve kolay kolay da çizilmiyor. Yani HTC One (M8) satın aldığınızda ekran için koruyucu bir yapışkan almanıza gerek yok.
İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda da HTC One (M8)’in 2014’ün ilk yarısında çıkan amiral gemisi Android telefonlarının eğilimlerini tutturduğunu görüyoruz. Elimizdeki HTC One (M8) türevinde 2.3 GHz hızında çalışan dört çekirdekli Snapdragon 801 yongaset bulunuyor. Adreno 330 GPU içeren bu yongasete 2 GB RAM eşlik ediyor. Bu paket beklendiği üzere yüksek performans sunuyor, ne var ki en iyisi olduğunu söyleyemeyiz. Örneğin AnTuTu testinde 35000’e yakın bir sonuç elde eden HTC One (M8) yine de Samsung Galaxy Note 3’ün biraz altında kalıyor. Yine de, aradaki küçük farklara ve rakamsal detaylara aşırı takılmamak en iyisi. Pratikteki duruma baktığımızda HTC One (M8)’in internette gezinme, üretkenlik uygulamalarını kullanma, film izleme, müzik dinleme, fotoğraf veya video çekme gibi temel işlerde yüksek performans sunduğunu görüyoruz. Isınma konusunda da HTC One (M8) baş ağrıtan bir cihaz değil. İşlemciyi epey zorladığımız benchmark testleri sırasında bile cihazın sıcaklığı beklenenin altında kalmış gibi görünüyordu.
Öte yandan HTC One (M8) ile sadece giriş veya orta seviye değil, üst seviye donanım ve performans gerektiren oyunları bile rahatlıkla oynayabilirsiniz. Üstelik ivmeölçer, jiro gibi sensörlerle oyunun kontrolü daha iyi şekilde yapılacaktır. Bu arada HTC One (M8)’in bunlar dışında yakınlık, pusula ve barometre gibi sensörleri de barındırdığını belirtmeden geçmeyelim.
Güçlü donanım paketi sayesinde HTC One (M8) videoları oynatma noktasında sorun çıkarmıyor. 1080p Full HD videoları da HTC One (M8) ile rahatlıkla izleyebilirsiniz. DivX, XviD, MP4, H.263, H.264, WMV gibi zengin format desteği mevcut. Ancak ses formatlarının ve alt yazı desteğinin de düzgün şekilde sağlandığını garanti altına almak için Google Play Store’dan MX Player, BS Player gibi alternatif video uygulaması yüklemek yerinde bir adım olabilir. Müzik tarafında da MP3, eAAC+, WMA, WAV, FLAC gibi zengin bir format desteği bulunuyor.
Bir önceki bölümde bahsi geçen BoomSound hoparlörler sayesinde HTC One (M8)’in multimedya noktasında sunduğu video ve müzik destekleri bütünleniyor. Birinci nesil HTC One’ın en fazla şaşırtan noktalarından bir tanesi ön yüze, ekranın her iki tarafına yerleştirilmiş hoparlörlerdi. Bunlar o zamana kadar bir akıllı telefondan duymadığımız kadar yüksek, net ve doyurucu ses çıkışı sağlıyordu. One (M8) ile birlikte hoparlör performansı daha da iyileştirilmiş. Yeni eklenen çoklu bant amplifikatörü sayesinde hem ses şiddeti hem de kalitesi artıyor. Daha büyük hoparlör bölmeleri ve yeni hoparlörler sayesinde yeni One selefinden yüzde 25 daha yüksek ses veriyor. Buna rağmen gerçek zamanlı DSP sayesinde minimal distorsiyon veya kesilme sağlanıyor. HTC BoomSound hoparlörler sayesinde videoları izlemek veya müzik dinlemek için harici hoparlöre pek ihtiyaç kalmıyor. Kutudan çıkan kulaklıklar geçen yılki modelin kutusunda bulunanlarla aynı. Yassı ve kalın kablosu birbirine karışmayan bu kulakiçi kulaklığın ses kalitesi ortalamanın üstünde.
HTC One (M8)’in büyüyen gövdesi sayesinde pil kapasitesinde de biraz artışın sağlanması mümkün oluyor. Aslında bu artış gerekli, ne de olsa Full HD ekranın boyutu 5 inç’e çıktı. Kapasitesi 300 mAh’lik artışla 2600 mAh’ye yükselen pil katalog değerlere göre 20 saate kadar görüşme ve yaklaşık 500 saate kadar bekleme süresi sunuyor. Pratikteki duruma baktığımızda HTC One (M8)’in memnun edici bir performans ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Wi-Fi ve mobil verinin sürekli açık olduğu, arka planda veri senkronizasyonuna izin verildiği durumda internette gezinme, birkaç telefon görüşmesi, Twitter, Facebook gibi uygulamaları kullanma, kamerayla fotoğraf ve video çekimi, Wi-Fi üzerinden TV izlemek gibi işlerle dolu bir kullanımda HTC One (M8)’in 1 gün 6 saat boyunca çalıştığını ve hâlâ yüzde 15 civarında bir kapasiteye sahip olduğunu gözlemledik.
Anlayacağınız, çok yoğun kullanımda bile HTC One (M8) sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarır gibi görünüyor. Mevcut güç tasarruf moduna ek olarak HTC, Üstün güç tasarrufu olarak adlandırdığı yeni bir koruma modunu One (M8) ile birlikte sunuyor. Bu mod elle açılabildiği gibi, seçilen ayara göre kalan pil seviyesi yüzde 20, yüzde 15 veya 5’e düştüğünde otomatik olarak açılıyor. Sonrasında telefon, mesajlar, HTC’nin e-posta uygulaması, takvim ve hesap makinesi gibi en önemli olduğu düşünülen beş işlev dışındaki uygulama veya işlevlere erişim kısıtlanıyor. Ne var ki, HTC hangi uygulama veya işlevin kullanıp kullanılamayacağının kullanıcı tarafından belirlenmesine izin vermiyor. Böylelikle telefonun kalan pilinin normalden çok daha uzun süre kullanılması sağlanıyor. Pil seviyesi yüzde 5’e düştüğünde, Üstün güç tasarruf modu sayesinde telefonun 15 saate kadar çalışabileceği söyleniyor.
HTC One (M8)’in kablosuz bağlantı özellikleri listesine baktığımızda bir hayli zengin olduğunu görüyoruz. 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, NFC, kızılötesi portu, HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps gibi zengin bağlantı destekleri HTC One (M8)’de mevcut. Öte yandan ivmeölçer, jiro, yakınlık, pusula ve barometre gibi sensörler sayesinde yeni One çevreyle daha iyi şekilde etkileşim kuruyor; hem oyunlarda hem de çeşitli uygulamalarda bu sensörlerin nimetlerinden faydalanmak mümkün oluyor.
Yazılım
HTC One (M8) kutusundan Android 4.4 KitKat yüklü olarak çıkıyor. Bunun üzerinde de HTC Sense 6 çalışıyor. HTC’nin “altınci his” olarak nitelendirdiği bu kullanıcı arayüzü gerçekten de bu tanımlamaya uygun çeşitli yazılım tabanlı özellikler barındırıyor. Sense 5 ile birlikte kullanıcı arayüzünde önemli değişiklikler ve sadeleştirmeler yapan HTC, Sense 6 ile birlikte arayüz düzenleme çalışmalarını devam ettirmiş, Sense 5’e gelen kullanıcı geri bildirimlerine uygun şekilde kullanımı kolaylaştıracak ve daha düzenli hâle getirecek önemli adımlar atılmış.
One (M8)’in ekranının altında fiziksel navigasyon tuşları bulunmuyor. Bunun yerine ekranın alt kısmında yazılım tabanlı sanal navigasyon tuşları bulunuyor. Orijinal HTC One’ı kullanırken fiziksel tuşların yerine alışmıştık. Bu nedenle ekran üstü tuşları kullanmak biraz garip geldi, ancak yeni düzene alışmak da çok zor olmadı. Geri, ana ekran ve çoklu görev tuşları şeffaf arka plan sayesinde kullanıcı arayüzünde fazla sırıtmıyor, ancak çeşitli uygulamalarda ekranda kalmaya ve yer harcamayı sürdürüyor.
Sense 6 içindeki BlinkFeed ve uygulamalarda çeşitli renk kodları dikkat çekiyor. Örneğin BlinkFeed ve diğer veri odaklı uygulamalar için yeşil renk kodu seçilirken iletişim uygulamaları için mavi, eğlence uygulamaları için turuncu ve ayarlar için de siyah renk belirlenmiş. Kişiselleştir menüsü içinde yer alan Tema bölümü içinde mevcut temaya ek olarak üç tane tema seçeneği daha yer alıyor. Yeşil renkli ana temanın dışında turuncu, mor veya monokrom renkli temalardan birini tercih edebilirsiniz. Bu temaların her biri HTC One (M8)’in farklı renkteki gövdelerinden en az biriyle de uyumlu görünüyor, gövdeyle ekranın bir bütün hâlinde görünmesine yardımcı oluyor. Bu temaları özelleştirmek veya yeni bir tema edinmek şu an için mümkün görünmüyor.
HTC’nin geçen yılki One ile birlikte tanıttığı BlinkFeed’in ne kadar yararlı ve kullanışlı olduğu noktasında birçok tartışma yapılmıştı. Ancak HTC yöneticileri bu özelliğin giderek daha fazla kullanıldığı noktasında elde ettikleri izlenimleri bize aktarmıştı. Kullanıcılardan ve mobil operatörlerden gelen geri bildirimler doğrultusunda BlinkFeed’de de çeşitli düzenlemeler yapılmış. BlinkFeed ana ekranda en baştaki panelde bulunuyor ve varsayılan giriş paneli olarak ayarlanmış değil. Ancak parmak kıstırma hareketi yaparak ana ekran düzenleme sayfasına geçiş yapabilir ve buradan da ana ekranınızı BlinkFeed olarak ayarlayabilirsiniz. Sense 5’te, BlinkFeed sayfasının hemen üstünde yer alan saat, hava durumu, tarih bileşeni de kaldırılmış. Sense 6 ile birlikte BlinkFeed’e özel konu desteği de eklenmiş. Böylelikle ilgi duyduğunuz bir konu, spor takımı, marka hakkındaki özel haberleri ve paylaşımları da rahat şekilde takip etmeniz mümkün kılınmış.
Bu arada HTC BlinkFeed’i duruma bağlı verilerle de daha zengin hâle getiriyor. Örneğin Foursquare ile yapılan işbirliği sonucunda kullanıcılar, bulundukları konumun yakınlarında bulunan mekan tavsiyelerini BlinkFeed üzerinde görüntüleyebiliyor. Ya da HTC One (M8)’de yüklü gelen ve bu cihazdaki çeşitli sensörleri kullanan Fitbit uygulaması da BlinkFeed ile bilgi paylaşımında bulunuyor. Fitbit sayesinde BlinkFeed’de atılan adım sayısı, gidilen mesafe, yakılan kalori miktarı gibi verileri görmek mümkün oluyor. HTC benzer işlevleri BlinkFeed üzerinde gerçekleştirmek isteyenler için SDK desteği sunuyor.
HTC BlinkFeed içinde çeşitli yerli kaynaklar da bulunuyor. CNNTürk, CNBC-E, NTVSpor, NTVMSNBC, Milliyet, Donanım Haber, Shiftdelete.net, Vatan, Zaytung gibi haber kaynaklarının sağladığı içerikleri BlinkFeed’inize ekleyebilirsiniz. Bunların sağladığı haberleri HTC Okuma Servisi veya Pocket gibi üçüncü taraf uygulamalara kaydedebilir ve arzu ettiğiniz takdirde daha sonra okuyabilirsiniz.
Motion Launch da HTC One (M8)’in dikkat çekici yazılımsal yeniliklerinden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Ekran kapalıyken ortasına çift tıklattığınızda kilit ekranı açılıyor, yeniden çift tıklattığınızda ekran yeniden uyuyor. Bu şekilde saatin kaç olduğunu veya herhangi bir bildirimin bulunup bulunmadığını pratik şekilde kontrol edebilirsiniz. Yine ekran kapalıyken parmağınızı ekranın solundan sağına doğru çektiğinizde BlinkFeed, sağdan sola doğru çektiğinizde ana giriş paneli açılıyor. Tabii ki, bunlar ekran kilidi bulunmaması durumunda işliyor. Ayrıca cihaz yatay konumdayken parmağınızı ses tuşuna basılı tutarak kamera uygulamasını hızlı şekilde açabilir ve çekim gerçekleştirebilirsiniz.
Rahatsız Etme modu belirli bir zaman aralığında veya elle açıldığında tüm alarmları ve uyarıları sessize alıyor. Tabii ki, belirli alarmların veya uyarıların sizi rahatsız etmesine izin verebilirsiniz. Sense TV uygulaması da güncellendi, ancak bu uygulama Türkiye’de işlevlerini eksiksiz şekilde yerine getirmiyor. Elektronik program rehberinden yoksun olan Sense TV uygulaması sadece uzaktan kumanda olarak işliyor. Ancak bu bile Sense TV’nin kullanışlı olmasını sağlıyor.
Galeri uygulaması da güncellemelerden nasibini aldı. Zaman Çizelgesi bölümünde çekilen fotoğraf ve videolar tarih ve konuma bağlı olarak sıralanıyor. Görüntü Eşleştirme özelliği sayesinde bakmakta olduğunuz fotoğrafta yer alan kişi veya kişilerin bulunduğu diğer kareleri de kolaylıkla görebilir, bunları yeni klasörler altında sınıflandırabilirsiniz.
HTC, One (M8) ile birlikte Galeri, Sense TV, BlinkFeed ve Zoe gibi uygulamaları bağımsız uygulamalar hâline getirdi. Her bir uygulama Google Play Store’dan, desteklenen cihazlarına indirilebiliyor. Bu uygulamaların bağımsız olarak sunulması, onlar için sunulan güncellemelerin sistem güncellemelerinden ayrı olarak dağıtımını, böylelikle kullanıcılara daha kolay ulaşmasını sağlayacak.
Yukarıda saydığımız uygulama ve özelliklerin dışında Google’ın Gmail, Haritalar, Google+, Hangouts gibi uygulamaları One (M8)’de yüklenmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ana ekranda yer alan Google klasörü altında tüm Google uygulamalarını görmek mümkün. Daha fazla uygulamayı da Google Play Store’dan yükleme fırsatına sahipsiniz.
Galeri: HTC One (M8)’den Ekran Görüntüleri
Kamera
Akıllı telefon pazarında rekabet eden üreticiler için en önemli arenalardan bir tanesi de kamera. Geçen yılın HTC One modelinde sunulan HTC UltraPixel teknolojisi 4 megapiksel çözünürlüklü sensörü temel alıyordu. Ancak bu sensörün her bir pikselinin daha büyük boyutlara sahip olması sayesinde daha fazla ışığın yakalanması, düşük ışıklı ortamlarda daha iyi performansın elde edilmesi mümkün oluyordu. Daha normal koşullarda da UltraPixel sayesinde daha hızlı deklanşör hızlarına ulaşmak, kamera titremesinin yarattığı olumsuz etkileri azaltmak gibi imkanlar elde ediliyordu.
HTC, One (M8)’de de bu formülü kullanmaya devam ediyor. Orijinal modeldeki 1.3 inç BSI yongalı, 2.0 mikrometre piksel boyutlu, f/2.0, 28 mm lens UltraPixel sensör bu telefonda da yer alıyor. Daha da önemlisi, arkada yer alan bu kameraya yine aynı yüze yerleştirilmiş ikinci bir kamera daha eşlik ediyor. UltraPixel kameranın biraz üstüne yerleştirilmiş bu ikinci kamera sayesinde çekilen her bir karenin derinlik bilgisini de yakalmak mümkün oluyor. Elde edilen bu veri de çekilen görüntü içinde odak noktasını değiştirmek, karenin net görünen bölgesini ekranda istenen noktaya dokunarak değiştirmek mümkün oluyor. Nokia’nın Refocus uygulamasıyla yazılım tabanlı olarak gerçekleştirdiği işlemi HTC One (M8) donanım desteğiyle mümkün kılıyor. Tabii ki, yazılımın da yardımı bulunuyor. Söz konusu sistem HTC tarafından Duo Camera olarak adlandırılıyor.
HTC One (M8) ile birlikte yepyeni bir kamera uygulaması da geliyor. Sense 5’tekine göre epey basitleştirilen bu uygulama daha fazla kontrol isteyenler için elle ayar mekanizmaları da sunuyor. Kamera uygulaması varsayılanda her ayar otomatik şekilde yapılmış şekilde çekim yapmaya izin veriyor, ancak yeni eklenen bir mod değişim ekranı sayesinde HTC One (M8)’in kamerasının diğer işlevlerine de hızlı şekilde erişmek mümkün oluyor. Ekranın sağ alt köşesindeki ikona dokunulunca erişilen arayüzde Kamera, Video, Zoe kamera, Selfie, İkili çekim ve Pan 360 modları sıralanıyor.
Her bir mod içindeyken ekranın sol alt köşesinde yer alan menü ikonuna dokunarak manuel ayarları açabilir ve ISO, EV, beyaz dengesi gibi ayarları elle yapabilir, ya da filtreler ekleyerek görüntülerinizi daha da farklılaştırabilirsiniz. Ekrana dokunarak odaklama, uzun dokunmayla AE ve AF kilitleme gibi destekler de sunuluyor. Dokunarak çekim, otomatik gülümseme yakalama, fiziksel ses kısma tuşunu deklanşör olarak kullanma gibi seçenekleri de kamera sistemi içinde görüyoruz. Öte yandan UltraPixel kameranın yanında biri sıcak, biri soğuk olmak üzere iki farklı renge sahip çift LED flaşın bulunduğunu görüyoruz. Bu flaş otomatik olarak karıştırılan 500’ün üzerinde renk kombinasyonunda ve beş farklı parlaklık seviyesinde ışık sağlayarak sahneye uygun aydınlatmanın yapılmasını sağlıyor.
Geçen yıl gelen Zoe de HTC One (M8)’in kamerasının özellikleri arasında bulunuyor. Art arda 20 sabit görüntü ve üç saniyelik Full HD görüntünün aynı anda çekilmesinin sağlayan Zoe, artık ayrı bir mod altında bulunuyor. Bununla birlikte çeşitli yenilikler de kazanıyor. Çekim tuşuna tek bir dokunuş tek bir karenin çekilmesine izin verirken, üç saniye tuttuğunuzda Zoe çekimi gerçekleştiriliyor. Parmağınızı çekim tuşunda daha fazla tuttuğunuzda ise normal bir 1080p video kaydı gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Daha önce olduğu gibi Zoe ve normal görüntüler otomatik olarak 30 saniyelik Video Highlights kliplerine dönüştürülüyor. Filtreler ve fon müzikleriyle bu klipleri özelleştirebilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz Duo Kamera sistemi sayesinde çekilen karenin derinlik verileri de elde ediliyor ve bu verilerle çeşitli özelleştirilmelerin ve düzenlemelerin gerçekleştirilmesi mümkün kılınıyor. HTC One (M8)’in Kamera uygulaması içinde çeşitli araçların bulunduğunu görüyoruz. Galeri içinde, Düzenle menüsü altında bulunan Efektler içine eklenmiş UFocus, Ön Plana Alıcı, Sezonlar, Dimension Plus, Etiket, Kopyala ve Yapıştır, Rötuş Yap gibi araçlar sayesinde çekilen görüntülerden farklı eserler elde etmek mümkün oluyor.
UFocus sayesinde çerçeve içinde dokunduğunuz alanı netleştirebilir, geri kalan alanı bulanıklaştırabilirsiniz. Bu durumda ortaya istediğiniz nesneyi daha fazla ön plana çıkaran, daha etkileyici görüntüler elde etmiş olursunuz. Ön Plana Alıcı da benzer şekilde işliyor, ancak bulanıklaştırma yerine dört farklı efektten birini görüntüye uyguluyor. Arkada kalan alanı çizim, yakınlaştırmalı, çizgi film veya siyah-beyaz hâle getirilmiş şekilde ayarlıyor.
Sezonlar dört farklı mevsimin renk sıcaklıklarına uygun olacak şekilde çekilen görüntüde ayarlamalar yapıyor, bunun yanı sıra ön plana da uçuşan yapraklar, kar taneleri veya gül yaprakları gibi efektler ekliyor. Oluşturulan eseri sabit görüntü veya kısa video olarak da kaydetmek mümkün oluyor. Kopyala ve Yapıştır ise bir fotoğraftaki yüzlerin kesilip başka bir kareye eklenmesini sağlıyor.
Dimension Plus ise derinlik bilgisinin kullanıldığı en ilginç filtrelerden bir tanesi olarak nitelendirilebilir. Telefonu sağa sola, yukarı aşağı eğdiğinizde veya parmağınızı çerçeve içinde sürüklediğinizde çekilen görüntünün hareket ettiğini, üç boyut hissinin elde edildiğini göreceksiniz.
Duo Camera henüz başlangıç aşamasında, bu nedenle mükemmel sonuçlar elde edilmiyor. Nesnelerin sınırlarının tam keskinlikte olmaması, bu nedenle efektlerin biraz kusurlu görünmesi en önemli sorun olarak görünüyor. Ancak HTC gelecekte yayınlanacak güncellemelerle Duo Camera’nın verdiği sonuçların çok daha iy olacağını dile getiriyor. HTC Galeri uygulamasının güncellenmiş sürümleri Google Play Store’da yer aldıkça, Duo Camera’nın da iyileştiğini göreceğiz.
Bu arada şu anda uygulama menüsünde yer alan Zoe uygulaması için de benzer bir durum söz konusu. Henüz faaliyete geçmeyen Zoe’nin bulut tabanlı uygulaması sayesinde farklı kullanıcılar Zoe görüntülerini birleştirerek ortaya ortak çalışmalar çıkarabilecek.
Her ne kadar HTC One (M8)’de yer alan Snapdragon 801 4K video kayıt desteğini sunsa da, HTC bu cihazda 1080p Full HD video kaydıyla sınırlı kalınmasını tercih etmiş. Şirket 4K video çekiminin henüz istenen düzeyde olmadığını düşünerek böyle bir karar almış. Sadece arka kamerayla değil, öndeki 5 megapiksel kamerayla da 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz.
Öndeki kameradan da bahsetmeden olmaz. Geçen yılın modelinde yer alan 2 megapiksel çözünürlüklü kamera geniş görüş açısıyla selfie’nin henüz bu kadar popüler olmadığı günlerde toplu fotoğraflar çekilmesi için gerekli ortamı sağlamıştı. Bu yıl HTC önemli bir adım atmış ve One (M8)’de 5 megapiksel çözünürlüklü bir kameraya yer vermiş. f/2.0 lens ve BSI sensör gibi üstün özelliklere ve 88 derecelik görüş açısına sahip olan bu kamera selfie fotoğraflar için ideal. Ne var ki, bu kamera Zoe veya yeniden odaklama gibi arka kamera sisteminin imkanlarından faydalanamıyor.
Sonuç
HTC güvenli limanlara sığınabilir, geçen yıl çıkmış ve birçok çevre tarafından “en iyi Android telefonu” olarak nitelendirilen HTC One (M7) üzerinde ufak tefek değişiklikler yaparak, işlemcisini ve diğer bileşenlerini güncelleştirerek bu yıl da geçen yılın kaymağını yemeye devam edebilirdi. Ancak şirket, şartların daha da çetin hâle geldiği ortamda yeniliklere imza atması gerektiğini, bunun bir zorunluluk olduğunu düşündü ve yukarıda dile getirdiğimiz yeniliklerle geçen yılınkine göre önemli yeniliklere sahip bir cihazla karşımıza çıktı.
Ekranın büyümesi geçen yılki cihazın ekranına göre piksel yoğunluğunun az da olsa düşmesine neden olabilir, ancak bu durum görüntü kalitesine pek de olumsuz yansımıyor. Aksine, HTC One (M8) 2013 model M7’ye göre daha rahat tutulur ve kullanılır bir cihaz olmuş. Cihazın yuvarlaklaştırılan arka kenarları da ergonomiye olumlu katkıda bulunuyor. Metal oranı artırılan gövde çok daha çekici ve kullanışlı görünüyor. Ekranın üstünde yer alan Gorilla Glass 3 cam da oldukça dayanıklı, ışığa tutup baktığımızda bile öyle dikkat çekici çiziklere rastlamadık.
Teknik özellikler ve performans bakımından HTC One (M8) beklentileri karşılıyor. Belki benchmark testlerinde birinci gelmiyor olabilir, ancak ilk beş içinde yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yüksek performans sayesinde Sense 6 kullanıcı arayüzünde daha rahat geziliyor, uygulamalar, Motion Launch gibi özellikler ve kamera uygulaması daha rahat kullanılıyor.
UltraPixel kamera sistemi belki piksel sayısı bakımından diğer rakiplerin amiral gemilerinin kameralarının gerisinde olabilir, ancak özellikle düşük ışıkta bu sistem amacına ulaşıyor. Duo Kamera olarak adlandırılan iki kameralı sistem anlaşılması güç olabilir, ancak çekilen fotoğraflara katkıda bulunduğu açık. Yine de, HTC’nin bu sistemi geliştirmeye ihtiyacı var ve bunu yapacağını biliyoruz.
HTC One (M8)’in 16 GB kapasiteli versiyonu 2499 TL gibi bir fiyattan satılıyor. Bu fiyatın yüksek olduğu bir gerçek. 16 GB kapasiteli iPhone 5s’i veya Samsung Galaxy S5’i daha ucuza bulabilirsiniz, ancak HTC One (M8)’e bu parayı verenlerin aradaki farkın karşılığı olarak çekici tasarım ve Duo Kamera gibi yenilikçi bir sisteme, aynı zamanda HTC’nin sunduğu Sense yazılım deneyimine sahip olacağını belirtmemiz gerekiyor.