İncelemelerManşetler

HTC One İncelemesi

Geçen yılın sonlarına doğru M7 kod adıyla bu sayfalarda sıklıkla yer vermeye başladığımız telefon 19 Şubat tarihinde HTC One adıyla resmiyet kazanmıştı. Tayvanlı şirketin 2013 yılındaki ilk bombası olan bu akıllı telefon gerçekten oldukça iddialı bir çıkış yapıyor. HTC, One serisini geçen yılın başında tanıttığı One X, One S ve One V gibi, pazarın farklı segmentlerine hitap eden, ancak her biri iddialı sayılan üç modelle yapmıştı. Bundan bir yıl sonra ise HTC’nin çok farklı bir politika izlediğini, tek bir cihaz tanıtıp tüm bahsi buna yatırdığını görüyoruz. Üstelik iddia konusunda sınır tanımayan şirket bu telefona serinin genel adını vermekten de geri durmadı.

htc-one-inceleme-00024

HTC One, Tayvanlı şirketin deyimiyle üstün özelliklerin tümünü bünyesinde barındıran, eksiksiz ve eşsiz bir telefon. Zaten, One olarak adlandırılmasında en büyük etkenlerden bir tanesi de bu bakış açısı. Çekici bir tasarım, 4.7 inç Full HD ekran, Snapdragon 600 gibi 2013 model bir üst sınıf akıllı telefonda bulunması gereken tüm teknik özellikleri barındıran HTC One’ı çok sıkı bir rekabet bekliyor. Kendisiyle aynı zamanlarda Türkiye piyasasına girecek olan Samsung Galaxy S4 ve Sony Xperia Z ile çekişecek olan bu akıllı telefonla ilgili merak ettikleriniz yazının devamındaki detaylı incelememizde yer alıyor.

Video İnceleme

Tasarım

HTC’nin tasarım konusunda haklı bir ünü olduğu söylenebilir. Geçmişe dönüp şöyle bir baktığımızda Tayvanlı şirketin tasarımıyla ilgi çeken birçok akıllı telefon çıkardığını görüyoruz. Geçen yılın popüler Android telefonu One X, polikarbon kasası, yuvarlak hatları ve yine yekpare yapısıyla ilgi çekiciydi. Yine geçen yılın sonlarında gördüğümüz Windows Phone 8X de tasarımını en çok beğendiğimiz akıllı telefonlar arasında yer alıyor. Bu yılın gözdesi HTC One da geçen yılın bazı tasarım unsurlarının korunduğu ve bunun üstüne yeni şeylerin konduğunu görüyoruz.

htc-one-inceleme-00014

Geçen yıl gözde telefonlarında polikarbona ağırlık veren HTC, One ile birlikte tekrar metale dönüş yapıyor. CNC tezgahından çıkan ve tıpkı iPhone 5 gibi ince işçilikten geçtiği belli olan yekpare kasasıyla HTC One gerçekten kendisini ilk bakışta farkettiren bir cihaz. Tıpkı iPhone 5’te olduğu gibi HTC One’da da kenarların ön ve arka panellerle buluştuğu noktalarda ince işçilik, traşlanmış bir yapı bulunuyor. Bu yapı göze hoş gelmekle birlikte darbelere karşı dayanıksız yapısıyla dikkat çekiyor. iPhone 5’te aşınmalar genellikle bu tıraşlanmış bölümde gözleniyor, benzer durumu HTC One’da da gözlemliyoruz.

HTC One’ın gümüş ve siyah olmak üzere iki rengi var ve her ikisi de dikkat çekici. Test merkezimize siyah renk geldiği için incelemede de kahraman olarak siyah renkli versiyonu görüyorusunuz. Ancak gümüş renkli seçenek siyaha göre biraz daha çekici ve havalı duruyor. Aynı zamanda arka bölümde parmak izlerini kesinlikle daha az gösterecektir. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz aşınmalar da gümüş renkli versiyonda, renginden dolayı daha az göze çarpacaktır.

htc-one-inceleme-00017

137.4 x 68.2 x 9.3 mm.’lik boyutlara sahip olan HTC One’ın kalınlığı, arka bölümün hafif yuvarlak yapısı nedeniyle 9.3 mm.’lik değeri taşıyor. Halbuki kenarlar daha ince, bazı yerlerde 4 mm.’ye kadar düşüyor. 143 gr. ağırlığıyla HTC One’ın en büyük rakibi olan üst sınıf  Android telefonlarla aynı seviyede tartıldığını söyleyebiliriz. Telefonun ağırlığı hacme düzgün bir şekilde dağıtılmış, bu nedenle telefon çok da ağırmış gibi gelmiyor.

HTC One’ın önünde yer alan 4.7 inç ekranın altında ve üstünde HTC’nin tarzı olarak nitelendirebileceğimiz ve lazerle itinayla açılmış deliklere sahip olan hoparlörler yer alıyor. Bu hoparlörlerin varlığı nedeniyle HTC One’ın diğer 4.7 inç’lik akıllı telefonlara göre biraz daha uzun olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın sağı ve solunda kalan çerçeve alanıysa nispeten daha az. Sonuç olarak telefon elde rahat bir şekilde kavranabiliyor. Tabii bu noktada telefonun yeteri kadar ince olmasının da rolü var. Yalnız, boyun biraz uzun olması özellikle üstte, sola yanaşık şekilde yerleştirilmiş güç butonuna erişimi biraz zahmetli kılabilir, özellikle biraz daha küçük ellere sahip olanlar için.

htc-one-inceleme-00005

HTC One’ın ön tarafında ekran ve hoparlörler dışında dikkat çeken ayrıntılardan bir tanesi de navigasyon tuşlarının yerleşimi. Ekranın altında, en ortaya HTC logosu yerleştirilmiş, bunun soluna geri, sağınaysa ana ekran kapasitif dokunmatik tuş yerleştirilmiş. Geçen yılın HTC Android telefonlarında gördüğümüz çoklu görev tuşu HTC One’da yer almıyor. Çoklu görev ekranına erişim ana ekran tuşuna art arda iki kez hızlı şekilde dokunulmasıyla sağlanıyor. Ne var ki, geçen yıl güncellemeyle sunulan ve menü işlevlerine çoklu görev tuşu üzerinden erişilmesini sağlayan işlevin HTC One’da yer almadığını görüyoruz. Bu da, çeşitli uygulamalarda ekranın alt bölümünde, üstünde menü ikonunun yer aldığı kocaman bir çubuk görülebileceği anlamına geliyor. Belki HTC, logoya ana ekran işlevlerini yükleyip, ana ekran tuşu yerine çoklu görev tuşuna yer verebilirdi. HTC One’ı ilk kullanmaya başladığımızda ana ekran tuşunun yerine alışmak biraz zor oldu, parmağımız HTC logosuna çok gitti. Bu arada önde 2.1 megapiksel çözünürlüklü ikinci kameranın yer aldığını belirtmeden geçmeyelim.

htc-one-inceleme-00020

HTC One’ın homojen yapıda bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Homojenlikten kastımız, alt ve üst kısmının birbirinden ayrılmasının zor olması. Diyelim ki, telefon cebinizde ve bir iş için çıkarmanız gerekiyor. Refleks olacak şekilde, daha elinizi cebinize atıp telefona eriştiğinizde güç butonuna erişip ekranı açmak isteyebilirsiniz. HTC One’ın homojen yapısı, telefonun altını ve üstünü el yordamıyla ayırt etmeyi biraz zorlaştırıyor. Ayrıca telefonun üstünde yer alan güç butonunun biraz sığ yapılmış olması da, butonun parmakla bulunmasını zahmetli hâle getiriyor. Tabii ki, telefona alıştıktan sonra bu zahmetlerin geride kalması da mümkün.

HTC One’ın ince profili giriş-çıkış veya düğmelerle pek bozulmamış. Telefonun sol kenarında microSIM kart yuvası yer alıyor. SIM kart tepsisi sivri uçlu bir cisim yardımıyla yerinden çıkarılıyor. Altta microUSB portu yer alıyor, bu port MHL desteği sayesinde görüntü aktarımına da izin veriyor. Ayrıca alt bölümde ana mikrofon da yer alıyor. Sağ da ses tuşu bulunurken üstte de 3.5 mm. kulaklık jakı ve güç butonu yer alıyor. Kızılötesi port da güç butonunun içine yerleştirilmiş, böylelikle ince profilin ek bir giriş-çıkış elemanıyla işgal edilmesi önlenmiş.

htc-one-inceleme-00007

HTC One’ın arkasında UltraPixel kamera yer alıyor. Bu kameranın hemen yanında LED flaş göze çarpıyor. Ortada HTC logosu bulunurken alta doğru ilerlediğimizde de telefonun Beats amplifikatörü barındırdığını gösteren işaret olacak şekilde Beats Audio logosu bulunuyor. Beats Audio logosu zamanla aşınacak gibi görünüyor, ancak bu durum bizim elimizdeki test ürününün, yani son kullanıcıyla buluşacak final ürün olmayan örneğin bir sorunu olabilir. Bu arada arka bölümde üstte ve altta iki adet plastik şeridin enine uzandığını görüyoruz. Bunlar antenlerin düzgün çalışması için gerekli koşulları sağlıyor. Ayrıca üstteki şeridin üstünde ikinci bir mikrofonun daha yer aldığı dikkat çekiyor.

Galeri: HTC One
[nggallery id=1220]

Donanım

HTC akıllı telefonlarda 1080p ekran dalgasının ilk başlatıcılarından sayılabilir. Geçen yılın sonlarında yurt dışında çıkan HTC Butterfly ve DROID DNA modellerinde 5 inç, 1080p çözünürlüklü ekran yer alıyordu. HTC One da 1080p Full HD ekran barındırıyor, ancak ekranın köşeden köşeye uzunluğu için 4.7 inç yeterli görülmüş. 0.3 inç’lik farkın kullanıcı için çok fazla bir eksiklik yaratacağını söylenmez. Aslında bu hafif küçüklük sayesinde HTC One’ın Super LCD3 kapasitif dokunmatik ekranı 468 ppi gibi şimdiye kadar bir akıllı telefonda görülmemiş yükseklikte piksel yoğunluğu sunuyor. Ekrana çok yakından baksanız bile pikselleri farketmeniz imkansız gibi bir şey.

htc-one-inceleme-00002

Yüksek piksel yoğunluğu HTC One kullanıcılarına gerçek anlamda bir şölen yaşatıyor. Yazılar çok net ve keskin, grafikler ise daha temiz görünüyor. Ekran parlaklığı gayet tatmin edici, aslında onun da ötesine geçiyor. Ekran güneş ışığı altında da rahat bir görüş sunuyor. Öte yandan ekranın görüş açısı da epey yüksek. 180 dereceye yakın açılarda bile ekranda nelerin olduğunu, renk kaybı çok az olacak şekilde görebilirsiniz.

HTC One’ın içine baktığımızda Qualcomm’un bu yılın başında tanıttığı Snapdragon 600 serisine mensup bir işlemcinin yer aldığını görüyoruz. 1.7 GHz hızında çalışan ve dört adet Krait 300 çekirdek içeren APQ8064T yongaset aynı zamanda Adreno 320 GPU içeriyor. 2 GB RAM barındıran telefonda 32 GB dahili bellek bulunuyor. Yeteri kadar dahili alanın bulunduğunu düşünen HTC, One’da microSD kart yuvasına yer vermiyor. Telefonda 2300 mAh kapasiteli bir bataryanın bulunduğunu da bu noktada belirtelim.

htc-one-inceleme-00010

HTC One kablosuz bağlantılar menüsü de bir hayli zengin: 802.11a/ac/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, DLNA, Bluetooth 4.0, NFC, A-GPS ve GLONASS destekli GPS bir üst sınıf telefona yakışacak şekilde HTC One’da yer alıyor. HSPA+ desteği sayesinde HTC One ile hızlı mobil internet erişimi imkanından yararlanmak mümkün. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da HTC One’da yer alan modüller olarak dikkat çekiyor.

Sense 5

HTC One’da Android 4.1.2 Jelly Bean sürümü çalışıyor. Tahmin ediyoruz ki, ürün piyasaya çıktıktan sonra fazla vakit geçmeden Android 4.2 sürümünü de alacaktır. Ve yine en güncel HTC telefonu olmanın verdiği avantaj sayesinde bu yıl beklenen büyük Android sürümü de HTC One sahiplerine ulaştırılacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi, ekranın altında fiziksel tuşlar yer aldığı için işletim sisteminde navigasyon işleri için alan işgal edilmiyor. Bu da HTC One sahiplerinin Full HD ekrandan tam anlamıyla yararlanmasını sağlıyor. Yalnızca bazı uygulamalarda menü ikonunun normalden daha fazla yer kapladığını görebilirsiniz. Bu da menü işlevleri için fiziksel bir tuşun veya tuş kullanım şeklinin olmamasından kaynaklanıyor. Çoklu görev tuşunun kaybolması nedeniyle çoklu görev ekranına erişim de ana ekran tuşuna iki kez art arda dokunulmasıyla gerçekleşiyor. Ana ekran tuşuna biraz uzun süre bastığınızda da karşınıza Google Now uygulaması çıkıyor.

htc-one-inceleme-00022

Jelly Bean’in üzerinde çalışan Sense 5 kullanıcı arayüzü özelleştirmeler bakımından önceki sürümlere göre biraz daha sade nitelik taşıyor. HTC, eski sürümlerin o bol efektli, renkli, cafcaflı havasından vazgeçmiş, onun yerine daha yalın ve işlevlere daha çok odaklanan araçlar tercih etmiş. Ayrıca Android’in ham sürümün genel görünümünü de çok fazla değiştirmeye çalışmadığını görüyoruz. Sense 5’te daha dar karakterlere sahip yepyeni bir yazı tipi kullanılmış. Bununla birlikte çeşitli menülerde ve pencerelerde Android’in varsayılan yazı tipi Roboto’nun da kullanıldığını görüyoruz.

Sense 5’teki değişimi daha ilk bakışta, saat ve hava durumu uygulaması sayesinde anlayabilirsiniz. Eğer bileşenler (widget’lar) bölümüne bakacak olursanız, eski tip saat-hava durumu bileşeninin de yer aldığını göreceksiniz. Ancak varsayılan bileşen sadece siyah ve beyaz renkleriyle fazlasıyla sade, ancak yine de estetik duruyor. Sözünü ettiğimiz bu bileşen Sense 5 ile sunulan BlinkFeed’in yer aldığı giriş panelinin tepesinde yer alıyor. Ayrıca uygulama menüsünün tepesinde de bu bileşen sabit şekilde duruyor. Sense 5’te giriş paneli sayısı da varsayılanda üç ile sınırlı tutulmuş. Tabii ki, ana ekrandayken hızlı bir parmak kıstırma hareketiyle özelleştirme ekranına erişebilir ve buradan yeni giriş panelleri ekleyebilir, başka bir paneli ana giriş sayfası olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Sense 5’teki özelleştirmelerden uygulama menüsü de nasipleniyor. Tepesinde yer alan saat-hava durumu bileşeni sayesinde ana ekranla bütünleşik bir yapı kazanmış olan uygulama menüsünde kısayolları 3 x 4 veya 4 x 5’lik matris görünümünde dizmek mümkün. Bunun yanı sıra kısayolların dizilişini de özelleştirme fırsatı sunuluyor. Yine klasörler sayesinde farklı kısayolları aynı klasör altına dizebilirsiniz. HTC One’da tüm Google uygulamaları Google adlı bir klasör altında yer alırken Ortam klasörü altında multimedya uygulamaları, Üretkenlik klasörü altında Dropbox (25 GB ücretsiz alan yine sunuluyor), Polaris Office, Notlar, Görevler ve PDF Görüntüleyici uygulamaları bulunuyor. Araçlar klasörüyse Fener, Ses Kaydedici gibi önceden yüklenmiş uygulamaları barındırıyor. Öte yandan geçen yılların HTC Android telefonlarında gördüğümüz Araç uygulamasının HTC One’da da yenilenmiş şekilde yer aldığını görüyoruz.

HTC One’da Sense 5 özelleştirmeleriyle donatılmış ve varsayılan nitelik taşıyan mobil internet tarayıcısı yer alıyor. Bunun yanı sıra Chrome Android uygulaması da telefona önceden yüklenmiş. Her iki uygulama da tatmin edici bir internette gezinme deneyimi sunuyor. Bu noktada hangisini kullanacağınızı seçmek size kalmış.

Galeri: HTC One’dan Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1221]

BlinkFeed

BlinkFeed, Sense 5’in en önemli yeniliklerinden bir tanesi. Flipboard’a benzer yapısıyla dikkat çeken BlinkFeed sayesinde hem yakın çevrenizde hem de dünyada olup bitenleri giriş sayfanız sayesinde hızlı şekilde öğrenme fırsatına sahip oluyorsunuz. Twitter, Facebook gibi sosyal ağ hesaplarından güncellemeler; çeşitli yerel uygulamalar tarafından sağlanan içerikler, NTV, CNNTürk, NTVSpor gibi yerli haber sağlayıcıları tarafından sunulan haberler BlinkFeed’e eklenebiliyor. Bunun yanı sıra birçok yabancı kaynaktan içerikler de BlinkFeed’de görüntülenebiliyor. Henüz RSS beslemesi ekleme imkanı sunulmuyor, ancak HTC bunun ilerleyen aşamalarda sunulabileceği bilgisini paylaşıyor. Giriş sayfası içinde aşağı doğru akan bir yapıya sahip olan BlinkFeed farklı büyüklükteki kutucukların bir araya getirilmesiyle göze hoş gelen bir görünüme sahip. Kutular içinde arkaplanda resimlerin de gösterilmesi ana ekrana daha fazla canlılık katıyor.

BlinkFeed içeriklerini elle güncellemek için sayfanın en üstündeyken hızlı bir aşağı sürükleyip bırakma hareketi yapmanız yeterli. Ayrıca otomatik güncelleme imkanı da bulunuyor; Wi-Fi üzerinden her saatte bir güncelleme yapılırken mobil internet bağlantısında frekans iki saatte bire düşüyor. BlinkFeed içeriklerinde özel arama yapma fırsatı sunulurken yine sadece belirli kategoriler altındaki içeriklerin görüntülenmesi de mümkün olabiliyor. Öte yandan yine BlinkFeed ekranı üstünden Twitter veya Facebook’ta hızlı bir şekilde tweet veya durum güncellemesi yayınlama fırsatı da sunuluyor.

Sense TV

Tasarım başlığı altında da bahsettiğimiz gibi, HTC One’da kızılötesi port yer alıyor. Bu portun konmasındaki en önemli nedenlerden bir tanesi HTC One’ı bir uzaktan kumandaya dönüştürmek. Bu noktada Sense TV uygulaması amacı gerçeğe dönüştürmeyi sağlayan bir araç hâline dönüştürüyor. Aslında Sense TV uygulaması sadece bir uzaktan kumanda uygulaması olmanın çok ötesinde. Bir elektronik program rehberi niteliği taşıyan Sense TV yurt dışında faaliyet gösteren çeşitli TV operatörlerinin elektronik program bilgilerini kullanıcılara yansıtıyor. Ne var ki, henüz Türkiye’de faaliyet gösteren Digiturk, D-Smart gibi sağlayıcılarla anlaşılmadığı için bu özellikten yoksun kalıyoruz. Eğer bu özellik kullanılabilir olursa, o takdirde HTC One sayesinde sevdiğiniz programlar için hatırlatmalar kurabilir, program zamanı geldiğinde HTC One’ın programın yayınlandığı TV kanalını açmasını sağlayabilirsiniz. Tabii ki, bu son işlev için HTC One’ın TV’yi görecek bir yerlerde olması gerekiyor.

htc-sense-tv-kumanda

EPG dışında evrensel uzaktan kumanda desteğini istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Evinizde bulunan TV, ev sinema sistemi veya dijital uydu alıcısı gibi cihazları HTC One ile eşleyebilir, böylelikle kumanda karmaşasından biraz olsun kurtulabilirsiniz. Oldukça kısa ve kolay bir eşleştirme işlemi sonrasında cihazınızı Sense TV’ye tanıtabilirsiniz. Eklediğiniz uzaktan kumandalar arasında açılır menü sayesinde hızlı geçiş yapabilirsiniz. Kumanda arayüzü sekmeli yapısıyla oldukça düzenli görünüyor. Bir sekmede yön tuşları, ses ve kanal değiştirme butonları gibi bir kumanda üzerinde sıklıkla kullanılan tuşlar yer alırken bir diğer sekmede de sayısal tuş takımını  bulunduğunu görüyoruz.

Kid Mode

Çocuklar mobil cihazların ortak kullanıcısı hâline geldi. Eğer HTC One’ı çocuğunuza gönül rahatlıkla teslim etmek istiyorsanız, Kid Mode bu noktada önemli bir işlev görecektir. Kid Mode aslında özel bir uygulama; o uygulamanın ücretsiz sürümü HTC One kullanıcılarına sunuluyor. Bu özel mod izin verilen uygulamalar, resim editörü, sesli ve görüntülü masal kitapları, video klipler, şarkılar gibi çocukların fazlasıyla hoşuna gidecek araçlar barındırıyor. Ayrıca HTC One üzerinde çalışan uygulamalar arasında izin verdiklerinizi Kid Mode’dayken çalıştırılacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Kid Mode’un paralı özellikleri arasında şiddet filtresi, çeşitli karakterleri engelleme, siteleri engelleme gibi imkanlar bulunuyor. Araçlar klasörü altında yer alan Ebeveyn Kontrol Paneli (Parent Dashboard) üzerinden Kid Mode’un tüm ayarlarını yapabilir, kullanıcıları belirleyebilir, çocuk kilidinin kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. HTC One’ın Full HD ekranı ve güçlü hoparlörleri sayesinde çocuklar Kid Mode’dan fazlasıyla zevk alacak gibi görünüyor.

HTCSense.com Başlangıç

Yeni bir HTC One sahibiyseniz, kurulum işlemini HTCSense.com sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Facebook ile de giriş yapılabilen bu siteye giriş için ücretsiz bir HTC hesabı oluşturmak en güzeli olacaktır. Kullanıcı girişi yaptıktan sonra cihazlar bölümü altında HTC One’ınızı görüyor olmalısınız. Bu yönetim panelinde yer alan Başlangıç adlı araç HTC One’ı Aile, Spor, Fotoğraf gibi önceden belirlenmiş profillerle özelleştirme fırsatı veriyor. Bunun yanı sıra kendi kişisel profilinizi de oluşturabilirsiniz.

htc-sense-baslangic-120413

BlinkFeed içerikleri, çeşitli Android uygulama tavsiyeleri, zil sesleri, favori web siteleri, duvar kağıdı, hesap ekleme gibi işlemlerin hepsini web tarayıcınız üzerinden gerçekleştirebilir, işler bittikten sonra hazırladığınız profili HTC One’a uygulayabilirsiniz. Web üzerindeki tüm adımları tamamladıktan sonra HTC One üzerinde bir bildirim göreceksiniz. Bu bildirimi takip ederek değişikliklerin HTC One’a uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

htc-sense-baslangic-uygulama-120413

UltraPixel ve Zoe

Üst sınıf akıllı telefonlar arasında megapiksel savaşları yaşanıyor, ancak son zamanlarda üreticilerin özellikle düşük ışık koşullarında fotoğraf çekimine de daha fazla odaklandığını görüyoruz. HTC de bu şirketlerden bir tanesi, üstelik şirket piksel sayısında rekabeti iyice bırakmış gibi görünüyor. Tabii ki, durum tam anlamıyla böyle değil. HTC One’da yer alan kameranın 4 megapiksel çözünürlük desteğine sahip olması sizi şaşırtmasın. UltraPixel adı verilen özel bir teknolojiye sahip olan bu kameranın pikselleri, normal bir akıllı telefon kamerasının sahip olduğu piksellerin kenar uzunluğundan iki kat daha yüksek kenar uzunluğuna sahip. Bu da doğal olarak her bir pikselin daha fazla alana sahip olması ve daha fazla ışık alması anlamına geliyor. Sonuç olarak HTC One’ın UltraPixel kamerası hem düşük ışık koşullarında daha başarılı, hem de yakınlaştırma yapıldığında detayları normale göre daha detaylı biçimde yansıtan fotoğraflar sunuyor.

htc-one-inceleme-00009

Akıllı telefonlarla çekilen fotoğraflar genellikle telefonda kalıyor, en fazla TV’de gösteriliyor veya sosyal ağlarda paylaşılıyor. Bu nedenle piksel konusunda pek fazla endişe taşımamak gerekiyor. Üstelik yukarıda bahsettiğimiz detayları da göz önünde bulundurduğumuzda HTC One’ın kamerasının tüm ihtiyaçları fazlasıyla gördüğünü söyleyebiliriz. HTC One’ı test ettiğimiz süre boyunca çekim işlemlerini genellikle bu telefonla gerçekleştirmeyi tercih ettik ve aldığımız sonuçlar da bir hayli başarılıydı.

htc-one-kamera-fotograflari-00025

htc-one-ultrapixel-yuzde-100
Yüzde 100 yakınlaştırma

HTC One’ın düşük ışık koşullarında başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Lambalarla aydınlatılmış veya dışarıdaki gün ışığının aydınlattığı kapalı ortamlarda HTC One genellikle normal gözün algıladığı seviyede bir parlaklık yakalamayı başarıyor. Ayrıca kamera renk üretimi konusunda da bir hayli başarılı. Gece vakti gerçekleştirdiğimiz çekimlerde de HTC One’ın gayet parlak ve canlı fotoğraflar ürettiğini görüyoruz, ancak tıpkı Lumia 920’de olduğu gibi, özellikle manzara çekimlerinde ışığın fazla saçılması ve gürültü oluşumu gibi pek de hoşumuza gitmeyen sonuçlar gözlenebiliyor. Otomatik odaklama da oldukça iyi çalışıyor, HTC One ile etkileyici makro çekimler yapabilirsiniz.

htc-one-kamera-fotograflari-00020

htc-one-ultrapixel-yuzde-100-2
Yüzde 100 yakınlaştırma

Kamera uygulaması geçen yılın HTC One serisi telefonlarıyla birlikte sunulan unsurları barındırmaya devam ediyor. Fotoğraf ve video çekim tuşları yine tek bir ekranda yer alıyor. Ayrıca video çekimi esnasında fotoğraf çekmek de mümkün. Instagram tarzı fotoğraf efektleri, eklenen yeni seçeneklerle birlikte daha da zenginleştirilmiş gibi görünüyor. UltraPixel’in sunduğu kaliteyle bu filtreler birleşince ortaya ilginç sonuçlar çıkabiliyor. Çekim tuşlarının hemen yanında bir yakınlaştırma çubuğu bulunuyor. UltraPixel kameranın düşük çözünürlüğü nedeniyle dijital zum seviyesi çok yüksek değil, ancak dijital zum olayını pek sevmediğimizden bu durum çok da büyük bir handikap sayılmaz.

htc-one-kamera-arayuz (600 x 337)

ImageSense 2 teknolojisi sayesinde yine bir saniyenin altında kalan sürede açılan kamera arayüzünde ekranın sol üst köşesinde flaş ayarını hızlı bir şekilde yapmayı sağlayan ikon yer alıyor. Sol alt köşedeyse menü ikonu yer alıyor. Bu ikona dokunduğunuzda açılan menü içinde zengin bir seçenekler yelpazesinin bulunduğu göze çarpıyor. Fotoğraf ve video çekim modlarını belirleme, fotoğraf boyutunu ayarlama, video kalitesini belirleme; ISO, beyaz dengesi gibi manuel ayarları yapma gibi imkanlar burada bulunuyor.

Galeri: HTC One ile Çekilen Fotoğraflar
[nggallery id=1222]

HTC One’ın UltraPixel kamerası video tarafından 1080p’ye kadar video kayıt imkanı sunuyor. Kamerada yer alan optik stabilizasyon özelliği sayesinde tatmin edici seviyede durağan, titreşimsiz çekimler elde ediliyor. UltraPixel’in sağladığı ışık avantajının yardımıyla çekilen videolar gayet aydınlık ve canlı. Telefonda yer alan iki mikrofon sayesinde stereo ses kaydı yapılabiliyor, ancak size tavsiyemiz çekim yaparken arkada yer alan mikrofonu parmaklarınızla engellememeniz. Aksi takdirde mikrofonun üstü kapanacağı için ses kaydını düzgün yapamayacak ve tek bir kanaldan kayıt yapılmış gibi olacak.

Video: HTC One ile 1080p Video

Saniyede 30 kare hızında 1080p Full HD video kaydı yapan HTC One aynı zamanda saniyede 60 kare hızında video kaydı da gerçekleştirebiliyor. 1280 x 720 piksel çözünürlükte gerçekleştirilen 60 fps çekim sayesinde daha gerçekçi görünen videolar elde edebilirsiniz. Bu arada HDR video modu sayesinde daha parlak videolar yakalamanız da mümkün. HDR video modunu ışığın fazlasıyla yeterli ortamlarda kullanmanızı pek tavsiye etmiyoruz, ancak kapalı havalardaki çekimlere parlaklık katacağı bir gerçek.

Video: HTC One ile 1080p Video (Video HDR mod açık)

HTC One’ın önünde yer alan 2.1 megapiksel kamera normal bir akıllı telefonun kamerasına göre daha gelişmiş özelliklere sahip. Daha geniş açıya sahip olan bu kamera 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Bunun yanı sıra HDR video özelliğini ön kamera da kullanabilirsiniz. Ön kamera ile çekilen sabit görüntüler de fena sayılmaz. Bu kamerayla ortaya ilgi çekici portre veye toplu fotoğraflar çıkarabilirsiniz.

Zoe

Yunancada “hayat” anlamına gelen Zoe kelimesi HTC One’ın “yaşayan galerilerini” temsil etmek amacıyla bulunmuş bir isim. Kamera arayüzünde flaş ve menü ikonlarının ortasında üçüncü bir ikon yer alıyor. Bu ikona dokunduğunuzda Zoe modu açılıyor. Zoe modu açıkken fotoğraf çekimi yaptığınızda kırmızı rengin çekim tuşunun içinde yer alan ikonu yavaş yavaş doldurduğunu göreceksiniz. Tam 3 saniye boyunca süren çekim süresince 20 adet art arda sabit görüntü ve yine üç saniyelik hareketli ve sesli görüntü kaydı gerçekleştiriliyor.

Zoe modunda yapılan çekimler üzerinde daha fazla özelleştirme imkanı sunuluyor. Normalde varolan çerçeve ekleme, filtre uygulama gibi standart düzenleme araçlarına ek olarak Zoe moduyla çekilen görüntüler üzerinde daha fazla rötuş yapma imkanı sunuluyor. Birkaç kişinin bir arada bulunduğu bir kareyi Zoe ile yakaladığınızda herkesin gözlerinin açık olduğu ve gülümsediği bir kare yakalama şansınız daha fazla olacaktır. Yine Zoe moduyla yapılan çekimlerde kareye giren istenmeyen bir kişi veya nesnenin görüntüsünü sonradan silmek de mümkün olabiliyor.

Zoe’nin sunduğu işlevler bununla sınırlı değil. Yazının başında “yaşayan galeriler” kavramını kullanmıştık. HTC One’ın Galeri uygulamasına girdiğinizde çekilen fotoğraf ve videoların çekildiği tarihlere göre etkinliklere bölündüğünü, ayrıca eğer konum etiketlerindirme açıksa, bu etkinliklere konum bilgilerinin de eklendiğini göreceksiniz. Her bir etkinlik altında çekilen sabit veya hareketli görüntülerin ön izlemesini küçük resimler hâlinde yapabilirsiniz. Ayrıca her bir etkinliğin en tepesinde otomatik olarak oluşturulmuş, 30 saniye uzunluğunda bir klip de yer alıyor. Sizin hiçbir müdahaleniz olmaksızın oluşturulan bu kliplerin temasını, fon müziğini sunulan çeşitli seçeneklerden bir tanesiyle değiştirebilir, ayrıca hangi görüntülerin bu klip içinde yer alacağını belirleyebilirsiniz. Oluşturulan bu klibi HTC One’a kaydedebileceğiniz gibi HTC Share aracılığıyla web üzerinde de paylaşabilirsiniz. Yükleme işlemi tamamlandığında cihazınıza bir bildirim düşecek, bu mesajda paylaşılan Zoe etkinliğinin web adresi yer alıyor. Bu bağlantıyı Android’in sunduğu paylaşım araçlarını kullanarak başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

Etkinlikler üzerinden oluşturulan video kliplerin içeriklerinin illâ ki, Zoe moduyla çekilmesine gerek yok. Ancak HTC, Zoe modunun kullanılması durumunda ortaya daha farklı işlerin çıkacağını söylüyor.

Video: HTC Zoe ile Hazırlanan Bir Video Klip

Multimedya ve BoomSound

HTC One’ın Full HD ekranında video izlemek daha telefon tanıtıldığında kulağa fazlasıyla hoş geliyordu. Ekranın kalitesini telefonun sahip olduğu video kodlayıcı desteği tamamlıyor. Telefon DivX, XviD, MP4, H.263, H.264 ve WMV gibi formatları destekliyor. Telefonun yerleşik video oynatıcısı bu formattaki videoları oynatmak için yeterli. Aynı zamanda video oynatıcısı alt yazı desteği de barındırıyor. Türkçe alt yazıları da düzgün şekilde gösteren bu uygulama dışında herhangi bir video uygulaması yüklemeye pek ihtiyaç kalmıyor. 1080p Full HD MKV ve MP4 videolar da HTC One’da herhangi bir sorun olmaksızın oynatılıyor. Yalnızca AC3 ses formatıyla kodlanmış 1080p MKV videolarda ses problemi var. Google Play Store’da alternatif video uygulamalarına bakabilirsiniz.

HTC One’ın 32 GB’lık belleğine USB bağlantısı aracılığıyla aktardığınız video dosyalarını Galeri uygulamasında, Fotoğraflarım kategorisi altında yer alan Movies alt klasöründe bulabilirsiniz. Videoların tümü, eğer Etkinlik görünümü seçilirse, Zoe’nin doğasına uygun şekilde gösteriliyor. Hatta Zoe işi o kadar abartıyor ki, yüklediğiniz filmlerden de belirli kareleri seçerek otomatik video klip oluşturuyor. İzlemek istediğiniz videoyu başlatmak için küçük resmine dokunmanız yeterli. Video uygulaması herhangi bir anın fotoğrafını yakalamanıza da izin veriyor.

HTC One müzik tarafında da oldukça zengin imkanlar sunuyor. MP3, eAAC+, WMA, WAV, FLAC gibi yaygın ses formatlarını destekleyen HTC One’ın Müzik uygulamasının en dikkat çekici özelliği şarkı sözlerini Gracenote veri tabanından çekmesi ve ekranda karaoke formatında göstermesi. Bu özellikle yabancı sözlere sahip şarkılarda bir hayli düzgün çalışıyor. Bunun dışında Müzik uygulaması düzenli yapısı ve şimdi çalınan şarkıyı kullanıcı arayüzünde bir çubuk üstünde sürekli göstermesiyle dikkat çekiyor. Bu arada kilit ekranı için sunulan farklı seçenekler arasında müzik formatı da bulunuyor. Bu formatı seçtiğiniz takdirde kilit ekranında bir müzik çalar göreceksiniz. Bu görünümü değiştirerek müzik kütüphanesindeki şarkıları görüntülemeniz ve dinleyeceğiniz şarkıyı doğrudan kilit ekranı üstünden başlatmanız da mümkün.

Uygulama menüsünde görüntüleme modu olarak Özel seçilirse, Ortam adlı bir uygulama klasörü içinde HTC One’da yüklü olan tüm Ortam uygulamalarını görmeniz mümkün oluyor. One’da Watch, YouTube, Müzik, Google Play Müzik, TuneIn Radio, SoundHound ve 7digital gibi uygulamalar yüklü geliyor. Watch ve 7digital uygulamalarını Türkiye’den kullanma imkanının pek olmadığını belirtelim. Bu arada HTC One sahip olduğu FM radyo alıcısı sayesinde radyoları sadece internet üzerinden değil, geleneksel yöntemle de dinleme imkanı sunuyor.

HTC One’daki görüntüleri bir MHL kablosu yardımıyla, microUSB portundan çıkış alarak harici ekrana yansıtabilirsiniz. Bunun yanı sıra DLNA desteği sayesinde cihazdaki içerikleri aynı ağ içinde bulunan farklı cihazlara da aktarabilirsiniz.

BoomSound

Yazının başında HTC One’ın sahip olduğu hoparlörlerden fiziksel anlamda bahsetmiştik. Şimdi sıra bu hoparlörlerin sağladığı işitsel deneyimden bahsetmeye geldi. BoomSound adı verilen yeni bir teknolojiyi One ile birlikte sunan HTC, şimdiye kadar hiçbir akıllı telefonun hoparlörüyle sunulmayan bir ses deneyimini sunuyor. HTC One elimize geldiği zaman hoparlörleri ilk kez test ettiğimizde, ağzımız gerçekten açık kaldı. İki hoparlör sayesinde stereo efekti fazlasıyla veriliyor. Ayrıca ses çıkışı normal bir akıllı telefonunkine göre çok daha yüksek. Sadece kulaklıkla kullanımda değil, hoparlörlerden ses çıkışı alındığında da kullanılabilen Beats Audio amplifikatörü sayesinde de hoparlörün sunduğu sesin kalitesi daha da artıyor.

htc-one-video-boomsound (600 x 401)

BoomSound sayesinde HTC One ile müzik dinlemek veya film izlemek çok daha zevkli olacaktır. HTC One’ın Full HD ekranıyla görsel anlamda sunduğu deneyim BoomSound hoparlörler sayesinde tamamlanıyor ve ortaya eşsiz bir multimedya deneyimi çıkıyor. BoomSound hoparlörler çoğu durumda bir kulaklığa duyulan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Tabii ki, etraftakileri rahatsız etmemek için kulaklıkları tercih edebilirsiniz.

Beats Audio amplifikatörü de, daha önce bahsettiğimiz gibi, bu telefonun olmazsa olmazlarından. Ayrıca sadece kulaklıkla kullanımda değil, hoparlör etkin hâle geldiğinde de Beats profili açılıyor ve bildirim çubuğunda kırmızı logo görünüyor. Daha önceki HTC Android telefonlarında bildirim tepsisi üzerinden Beats Audio profilini kapatmak mümkün olurdu. HTC One’da ise bu durum söz konusu değil. Beats Audio profilini kapatmak için Ayarlar uygulamasına gitmeniz gerekiyor.

Screenshot_2013-04-11-23-17-40

Beats Audio amplifikatörünün farkını BoomSound hoparlörlerle rahatlıkla anlayabilirsiniz. Beats Audio profili ses şiddetini çok fazla değiştirmiyor, daha çok orta frekansları bastırıyor, uç frekansları biraz daha güçlendiriyor. Böylelikle bas ve tiz bakımından daha doyurucu bir ses çıkışı elde ediliyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

HTC, yeni telefonlarını şubat ayında tanıtarak yılın başında duyurulan yeni nesil işlemcilerden yararlanma fırsatı buluyor. Geçen yılın One X’i NVIDIA’nın o zamanın yeni olan işlemcisi Tegra 3 ile görmüştük. HTC One da bu yılın başında duyurulan Snapdragon 600 ile geliyor. 1.7 GHz’lik dört çekirdekli işlemci, barındırdığı Adreno 320 GPU eşliğinde HTC One’a ihtiyaç duyduğu performansı fazlasıyla sunuyor. 2 GB RAM’in varlığı da hem Sense 5 arayüzünün yarattığı ek yükü kaldırmada yardımcı oluyor, hem de HTC One’ın mümkün olduğu kadar verimli şekilde kullanılmasına imkan sağlıyor.

htc-one-inceleme-00001

HTC One’ı kullandığımız süre boyunca ciddi anlamda bir takılma, yavaşlama, yeniden başlatma gibi bir durumla karşılaşmadığımızı söyleyebiliriz. Telefon ağır yük altında hızlı bir şekilde ısınabiliyor; yine de bu noktada kesin bir yorumda bulunmamak en iyisi, çünkü elimizdeki ürünün bir test ürünü olduğunu, final üründe bulunan bazı optimizasyonları içermediğini söyleyelim. Uzun lâfın kısası HTC One, sahip olduğu performans paketinin hakkını fazlasıyla verecek ve geçen yıl HTC One X’in bazılarında yarattığı hayalkırıklığına neden olmayacak, tatmin edici bir performans sunuyor. Gerçekleştirdiğimiz çeşitli benchmark testleri de HTC One’ın pratikte gösterdiği performansı doğrular nitelikte.

AnTuTu Quadrant SunSpider Benchmark
HTC One
(Android 4.1)
22289 12314 1109.0 ms +/- %4.7
HTC One X+
(Android 4.1)
15523 7533 1012.6 ms +/- %0.9
LG Optimus G
(Android 4.1)
20314 7914 1388.9 ms +/- %0.9
Nexus 4
(Android 4.2)
16508 5085 1900.6 ms +/- %3.9
Sony Xperia Z
(Android 4.1)
20435 8074 1850.7 ms +/- %2.4
Samsung Galaxy Note II
(Android 4.1)
13657 6094 1027.5 ms +/- %0.6
iPhone 5 Veri yok Veri yok 960.1 ms +/- %1.0
Nokia Lumia 920 Veri yok Veri yok 922.6 ms +/- %0.7

HTC batarya konusunda kendisini daha da geliştiriyor. Şirket hem ince cihaz üretip hem de yüksek kapasiteli batarya ekleme konusunda giderek daha iyi bir konuma geliyor. İnce olarak nitelendirebileceğimiz HTC One’da 2300 mAh gibi, HTC standartlarına göre yüksek kapasitede bir batarya yer alıyor. Değiştirilemeyen bu bataryanın gösterdiği performans geçen yılın One X’ine göre çok daha iyi seviyede. Birkaç telefon görüşmesi, kamerayla fotoğraf ve video çekimi yapma, internette kısa süreli gezintiler, e-posta ve sosyal ağ hesaplarını kontrol gibi işlevlerden oluşan, aynı zamanda 3G ve Wi-Fi’nin sürekli açık, arka planda veri senkronizasyonunun sürekli etkin olduğu bir kullanım senaryosunda HTC One sabahtan akşama bir iş gününü rahatlıkla çıkarabilir gibi görünüyor. Ayrıca bu süreyi 1.5 güne çıkarmak da mümkün olabilir. Biz HTC One’ı tek bir şarjla iki gün çalıştırmayı başardık.

HTC One’da yer alan bazı güç seçenekleri pil seviyesi yüzde 30’un altına düştüğü durumlarda ekonomik moda geçilmesini ve aşırı tüketimde bulunan bazı işlevlerin kapatılmasını sağlıyor. Ayrıca telefon bilinen Wi-Fi şebekelerinin bulunduğu ortamlarda mobil veri iletimini otomatik olarak kesiyor ve bağlantıyı sadece Wi-Fi üzerinden yürütmeyi sağlıyor. Bu da idareli batarya kullanımı için önemli bir unsur.

HTC One’ın gerçekleştirdiği esas işlev olan telefon görüşmelerine gelince. Çekim kalitesi oldukça iyi olan HTC One ile yerin 1 kat altında, normalde telefon görüşmelerinin zor gerçekleştiği bir noktada bile kesintisiz telefon görüşmesi yaptığımız belirtelim. BoomSound hoparlörün varlığı sayesinde ses dışa verildiğinde karşı tarafın sesi gayet iyi şekilde duyuluyor, ancak ahize hoparlörünün ses kalitesi şimdiye kadar duyduklarımız içinde en iyisi değil. İki mikrofonun varlığı sayesinde bulunduğunuz ortamdaki gürültü de karşı tarafa hiç ulaşmayacak veya çok az derecede iletilecektir. HSPA+ desteği de oldukça iyi çalışıyor ve şebeke koşullarına bağlı olarak alıştığınızdan çok daha yüksek veri hızlarına ulaşabiliyor.

Sonuç

HTC One’ın dopdolu bir telefon olduğu yazdığımız inceleme yazısının uzunluğundan anlaşılıyor. BlinkFeed, UltraPixel, Zoe, BoomSound gibi yenilikçi teknolojiler bu yazının bu kadar uzamasındaki en önemli etkenler arasında bulunuyor. Gerçekten HTC One, şimdiye kadar akıllı telefonlarda pek fazla görmediğimiz özellikleri kullanıcılara vadediyor. Bunu da sahip olduğu malzeme kalitesi, tasarımı ve Full HD ekranıyla destekliyor.

htc-one-boomsound-120413 (600 x 401)

Şu sıralar bir akıllı telefon satın almak isteyenler için seçenekler giderek artıyor. HTC One da üst sınıf Android telefon arayanların değerlendirme listesinde mutlaka yer alacaktır. Bu bölümün başında söz ettiğimiz yenilikçi özelliklerin ve teknolojilerin hepsi bu telefonun önemli artıları arasında yer alıyor. Bunlar içerisinde sadece BoomSound bile HTC One’ın tercih edilmesi için önemli bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca HTC One’ın ekran bakımından, şimdiye kadar gördüğümüz üst sınıf ürünler içinde en iyisi olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. HTC One özellikle hareket hâlindeyken fazlaca multimedya tüketiminde bulunmayı sevenler için isabetli bir seçim gibi görünüyor.

HTC One, şimdiye kadar incelediğimiz akıllı telefonlar içerisinde en iyiler arasına rahatlıkla giriyor. Eldeki malzeme HTC One’ın Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z, iPhone 5 gibi iddialı akıllı telefonların bulunduğu bir ortamda rekabetçi olabileceğini gösteriyor. Bu noktada HTC’nin elindeki olanakları iyi kullanması ve bu telefonu en iyi şekilde pazarlaması gerekiyor. Tayvanlı şirketin bu telefonla büyük oynadığını ve bir hayli iddialı olduğunu biliyoruz. Bu ürüne güvendiğini de her ortamda dile getiriyor. Tahmin ediyoruz ki, pazarlamasını da buna uygun şekilde yapacaktır.

 htc-one-kucuk-120413

Bir Bakışta
HTC One

Artılar Eksiler
+ Full HD ekran
+ BoomSound hoparlörler
+ Zengin video kodlayıcı desteği
+ Zoe ile zengin fotoğraf düzenleme araçları
+ Sense TV ile uzaktan kumanda olarak kullanma
– Metal kasanın tıraşlanmış bölümleri çizilme ve aşınmalara karşı hassasiyeti
– Güç butonunun sığ yapısı ve yerleşimi
– UltraPixel kameranın gece yapılan çekimlerde gürültülü sonuçlar vermesi