HTC One (M8) arkasında yer alan ikinci lens sayesinde diğerlerinden farklı görünüyor. Akıllı telefon piyasaya sürüldüğünden beri en çok konuşulan özelliklerin başında gelen Duo Kamera sistemi hakkında ne biliyorsunuz, ikinci lensin sunduğu avantajlardan haberiniz var mı? Bu yazımızda HTC’nin çift kameralı sisteminin detaylarına bakıyoruz.
HTC Duo Kamera neyi amaçlıyor?
Duo Kamera sayesinde HTC One (M8) ile çekilen fotoğraflara profesyonel görünümün kazandırılması, diğer bir deyişle çekilen fotoğrafların bir DSLR makine veya geniş diyafram açıklıklı lensle elde edilen karelere benzemesi hedefleniyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HTC One (M8) İncelemesi
HTC One (M8) Duo Kamera donanımı
HTC One (M8)’in arkasında iki kamera bileşeni bulunuyor. Bunlardan ilki 2013 model HTC One’da da yer alan UltraPixel kameranın aynısı. HTC 2014 model üründe de aynı sensörü kulalnmayı tercih ediyor. 4 megapiksel çözünürlüklü bu kamerada her bir piksel normale göre iki kat daha yüksek kenar uzunluğuna sahip. Böylelikle daha fazla ışığın sensöre düşürülmesi, özellikle loş ışıklı ortamlarda daha iyi sonuçlar elde edilmesi sağlanıyor.
UltraPixel kameranın üstünde yer alan ikinci sensör sayesinde bu iki kamera Duo Kamera sistemini oluşturuyor. Bu ikinci kameranın çözünürlüğü noktasında HTC net konuşmaktan kaçınıyor, ancak zaten bu kameranın barındırdığı piksel sayısı çok da önemli değil. Bu ikinci sensör derinlik bilgisi elde etmek için orada.
Her ne kadar iki kamera bulunsa da, Duo Kamera üç boyutlu görüntü çekimine yarayan bir sistem değil. Ancak 3D kamera sistemlerindeki bazı prensipler Duo Kamera sistemi içinde de kullanılıyor.
Duo Kamera ile neler yapılabilir?
HTC One (M8)’de yer alan Duo Kamera çeşitli işlevlerin gerçeğe dönüşmesine olanak sağlıyor. Elde edilen veriler Qualcomm S4 Görüntü İşaret İşlemcisiyle birlikte çalışan özel HTC teknolojisiyle birlikte değerlendiriliyor. Çekim sırasında Duo Kamera ek çekim seçenekleri sağlamıyor. Kameranın çalışması için önünün kapanmaması gerekiyor. Zaten üstte yer alan kamerayı yanlışlıkla kapattığınızda ekranda bununla ilgili bir uyarı göreceksiniz. Duo Kamera’nın elde ettiği veriler sayesinde çekim sonrasında fotoğraflar üzerinde çeşitli düzenleme işlemlerini gerçekleştirmek mümkün oluyor.
Duo Kamera’nın elde ettiği veriler UFocus, Ön Plana Alıcı, Sezonlar ve Dimension Plus olmak üzere dört farklı araç altında kullanılıyor. İkinci kameranın varlığı sayesinde elde edilen deirnlik bilgisi sayesinde eğlenceli ve farklı işler çıkarmak mümkün hâle geliyor. Yine de, Duo Kamera’nın biraz da emekleme aşamasında bir sistem olmasına bağlı olarak, ortaya çıkan sonuçlar çok da mükemmel olmayabiliyor.
UFocus
UFocus çekilen bir görüntünün odak noktasını çekim sonrasında bile değiştirmeye olanak sağlıyor. Nokia’nın Refocus uygulamasıyla sunduğunun aksine, HTC One (M8)’deki UFocus donanım destekli çalışıyor ve doğal olarak daha doğal ve verimli sonuçlar elde edilebiliyor.
UFocus elde edilen derinlik verisini ön planda olan nesnenin arkasında kalan alanın bulanıklaştırılması için de kullanılabiliyor. Böylelikle nesne arkasında bir derinlik yaratılmış ve daha etkileyici bir kare elde edilmiş oluyor. “Bokeh” olarak adlandırılan arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar genellikle profesyonel kompakt veya DSLR makinelerle elde edilir. Ancak elinizdeki HTC One (M8) ile de böyle kareler yakalamanız mümkün olacak.
Fotoğraf çektikten sonra düzenleyiciyi açın ve UFocus aracını seçin. Daha sonra da odaklamak istediğiniz noktaya ekran üstünde dokunun. Dokunduğunuz noktanın netleştiğini, geride kalan alanın da bulanıklaştığını göreceksiniz. Ekranın sol kenarında yer alan ayar çubuğu sayesinde bulanıklaştırmanın miktarını ayarlamanız da mümkün oluyor. Her ne kadar dijital efekt eklense de, derinlik bilgisinin elde olması sayesinde farklı noktalar birbirinden ayırt edilebiliyor, bu da sistemin düzgün bir şekilde iş yapmasını sağlıyor.
İki gözümüz sayesinde nesnelerin derinliğini farketmemiz mümkün oluyor. İki farklı sensörün varlığı da buna benzer sonuca varılmasını sağlıyor. Yukarıdaki fotoğrafa UFocus efekti uygulandığında arka plan bulanıklaştırılıyor, ancak sonucun tam da mükemmel olmadığı görülüyor. Öndeki kaya parçasının kenarlarına baktığınızda, keskinliğini kaybetmemiş bazı ot parçalarının kendisini belli ettiğini göreceksiniz.
Bazı kusurları olsa da, UFocus HTC One (M8)’deki Duo Kamera sisteminin en kullanışlı ve etkileyici araçlarından bir tanesi. Zaman geçtikçe UFocus’un da gelecek güncellemelerle birlikte daha iyi sonuçlar vereceğini tahmin ediyoruz.
Ön Plana Alıcı
Bu modda da UFocus’takine benzer bir mantık var, kamera fotoğraf karesinin farklı katmanlarını farkediyor, böylelikle aralarında Çiz, Yakınlaştırmalı bulanık, Çizgi film ve Renklendir’in bulunduğu düzenleme seçenekleri sayesinde çeşitli değişiklikler yapılabiliyor.
Çiz ile arka plan çizim hâline getiriliyor, böylelikle odakta bulunan nesne yeteri kadar ön plana çıkarılmış oluyor. Yakınlaştırmalı bulanık çekim yaparken lens zumunu hareket ettirmenin yarattığı sonuca benzer bir efekti görüntüye uyguluyor. Çizgi film de Çiz gibi nesneyi olduğu gibi bırakıp geride kalan alana çizgi film efekti uyguluyor.
Sezonlar
Sezonlar sayesinde kar taneleri, yapraklar ve diğer mevsimsel efektleri fotoğraflara eklemek mümkün oluyor. Elde edilen sonuçlar hareketli oluyor, böylelikle fotoğraf ya da video olarak kaydetme seçenekleri bulunuyor. Böylelikle başkalarıyla paylaşma imkanı doğuyor, aksi takdirde elde ettiğiniz çalışma telefonun hafızasında kalıyor.
Dimension Plus
Dimension Plus ile üç boyutlu fotoğraf çekimine en yakın sonuçlar elde edilebiliyor. İki kameranın elde ettiği verilerin birleştirilmesiyle oluşturulan görüntünün perspektifini telefonu hareket ettirerek değiştirebiliyorsunuz. Böylelikle çekimden sonra bile normalde yakaladığınız kareden biraz daha farklı açıdan çekilmiş bir görüntü elde etmeniz mümkün oluyor.
Yukarıdaki görüntünün Dimension Plus ile değiştirilmiş hâline baktığınızda limon diliminin altını veya üstünü rahatlıkla görebildiğinizi farkedeceksiniz.
Dimeonsion Plus çalışmasını Dimension Plus dosyası veya geçerli ekranın görüntüsünün oluşturulması şeklinde kaydetmek mümkün oluyor.
Dimension Plus ile etkileyici çalışmalar oluşturmanız için arka planda veya objenizi kesecek şekilde düz çizgilerin bulunmasını engellemelisiniz. Perspektifinizi değiştirdiğinizde bunlar bükülüp garip görünebilir.
Kopyala ve yapıştır
Bir görüntüden kişiyi seçip başka bir görüntüye ekleyebilirsiniz. Duo Kamera sistemi sayesinde derinlik daha iyi algılandığı için, ön planda olan kişinin görüntünün geri kalanından ayrılması düzgün şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ne var ki, ufak detaylar nedeniyle Kopyala ve yapıştır modunda kişinin vücudunun bütünün yanı sıra bazı küçük eklentiler de kesilebiliyor. Bu noktada da ekranın üst kısmında göreceğiniz araçlar yardımıyla ince ayar yapmanıza izin veriliyor.
Kopyalamak istediğiniz kişiyi düzgün şekilde seçtikten sonra onu mevcut veya başka bir fotoğrafa yapıştırabilirsiniz. Tabii ki, elde edilen sonuç Photoshop çalışmasının sonucuna göre gerilerde kalıyor, ancak bir akıllı telefonla ortaya ilginç ve eğlenceli işlerin koyulduğu da gerçek.
Sonuç
HTC One (M7) ile birlikte sunulan Zoe gerçekten de bir akıllı telefon kamerasıyla eğlenceli işlerin yapılabileceğini göstermişti. HTC One (M8), Zoe ile yapılanların üstüne Duo Kamera’nın yeteneklerini ekleyerek çıtayı biraz daha yükseğe taşıyor. Elde edilen sonuçların her zaman için mükemmel olmadığı bir gerçek, ancak bu durum eğlenceyi gölgelemiyor. HTC’nin ilerleyen zamanlarda getireceği güncellemelerle birlikte Duo Kamera’nın performansını daha da yukarılara çıkaracağından şüphemiz yok.