İncelemeler

HTC Desire 816 İncelemesi

htc-desire-816-inceleme-00018

HTC One serisi genellikle üst sınıf cihazları barındırırken giriş ve orta segmente mensup HTC Android cihazları Desire markası altında sunuluyor. HTC One (M8)’den birkaç hafta önce, Mobil Dünya Kongresi’nde duyurusu yapılan HTC Desire 816, Desire ile One serisini birbirine bağlayan bir köprü niteliğini taşıyor. 5.5 inç ekranıyla büyük ekranlı telefon isteyenler için nispeten daha uygun bir alternatif gibi görünen HTC Desire 816 ile ilgili detayları yazının devamındaki incelememizde bulabilirsiniz.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları
Tasarım | Donanım ve Performans | Yazılım | Kamera | Sonuç

Tasarım

Desire 816, HTC’nin geçen yıl çıkardığı amiral gemisi telefonlardan HTC One max’in tasarımından çeşitli unsurları barındırıyor. Plastikten yapılmış ve tek parça hâlinde görünen gövde tasarımındaki ince ve yuvarlak hatlar sayesinde çekici görünmeyi başarıyor. Ne var ki, plastik yüzey kiri ve parmak izlerini biraz fazla tutuyor. Öte yandan plastik yüzey epey pürüzsüz ve cilalanmış görünüyor. Yüzeyin pürüzsüz olması telefonun elde tutarken kolaylıkla kayabileceğini düşündürtebilir. Ancak böyle bir durum söz konusu olmuyor.

htc-desire-816-inceleme-00003

156.6 x 78.7 x 8 mm.’lik boyutlarıyla HTC Desire 816 yüzey alanı geniş bir telefon. Tabii ki, bu durum telefonu elde kavramayı biraz daha zahmetli hâle getiriyor. Ancak HTC, 5.5 inç ekranı saran çerçeveyi mümkün olduğu kadar dar tutmaya çalışmış. Bu ve telefonun nispeten ince olması sayesinde HTC Desire 816 ergonomik açıdan avantaj sağlıyor ve büyük bir telefon olmanın olumsuzlukları biraz olsun gideriliyor. 165 gr. ağırlık da ortalamanın üzerinde, ancak yüzey alanının genişliği ve ağırlığın dengeli dağılımı sayesinde telefon çok da ağır hissedilmiyor.

HTC Desire 816’nın 5.5 inç ekranının üstünde ve altında BoomSound stereo hoparlörler bulunuyor. One serisi cihazların aksine, Desire 816’da birkaç büyük delikli hoparlör ızgaralarını görüyoruz. Ekranın altında HTC logosunu barındıran bir alan var. One (M8)’de olduğu gibi Desire 816’da da Android’de gezinme işlemleri ekranın alt kısmındaki sanal navigasyon tuşlarıyla sağlanıyor. Ekranın üstünde LED bildirim lambası, sensörler ve 5 megapiksel ön kamera bulunuyor.

htc-desire-816-inceleme-00012

HTC Desire 816 kavisli kenarları ve yuvarlatılmış köşeleri sayesinde şık görünüyor. Arka yüz sanki çıkarılabilir bir kapak barındırıyor gibi görünüyor, ancak bu durum sizi yanıltmasın. HTC Desire 816 çıkarılabilir bir kapak barındırmıyor. Bu durum pilin değiştirilmediği anlamına geliyor. Sağ kenarda yer alan kapağın arkasında nano SIM ve microSD kart yuvaları bulunuyor. Aslında burada ikinci bir SIM kart yuvası var, ancak Türkiye’de tek SIM kartlı versiyon olarak satıldığı için bu yuva devredışı bırakılmış.

htc-desire-816-inceleme-00009

Alt kenarda microUSB portu yer alırken sol kenarda, üste doğru konumlandırılmış ses ve güç tuşlarını görüyoruz. Ses tuşlarının yeri iyi, ancak güç butonu onun üstüne yerleştirilmese daha iyi olabilirdi. Bu yerleşimden dolayı güç butonuna basmak için telefonu elinizde hafifçe hareket edip parmağınızı butonun seviyesine getirmeniz gerekiyor. Ayrıca her iki butonun da derinliği fazla değil, el yordamıyla bulmak da biraz zor görünüyor. Üst kenarda 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon bulunuyor.

htc-desire-816-inceleme-00006

Desire 816’nın arkasına baktığımızda sol üst köşede 13 megapiksel kamera, onun altında da LED flaşı görüyoruz. Bunun dışında ortalanmış bir HTC logosu da arkadaki diğer unsur olarak dikkat çekiyor.

Galeri: HTC Desire 816


Donanım ve Performans

HTC Desire 816 ile büyük ekran sevenlere üst sınıf Android telefonlara göre biraz daha uygun fiyattan böyle bir imkana kavuşma fırsatı sunuluyor. 5.5 inç Super LCD2 ekran 1280 x 720 piksel çözünürlük desteği sunuyor. 267 ppi piksel yoğunluk değeri günümüzün amiral gemisi Android telefonlarında gördüğümüz 400 ppi üstü değerlere göre düşük görünse de, Desire 816’nın ekranı keskinlik ve kontrast açısından yabana atılır cinsten değil. Ekran parlaklığı çok yüksek olmasa da, parlak güneş ışığı altında işinizi rahatlıkla görmenizi sağlayacak yeterlikte bir parlaklığı size sunuyor. Siyah renklerin derin olmaması ve ekranın kenarlarından hafif de olsa ışık saçılması olması dikkatimizi çeken diğer unsurlar. Yine de, HTC Desire 816’nın ekranı ortalamanın üstünde görünüyor; Sense 6 kullanıcı arayüzünde gezinirken, internette sörf yaparken, fotoğraflara bakarken veya film izlerken sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır.

htc-desire-816-inceleme-00017

1.6 GHz dört çekirdekli Snapdragon 400 işlemci, Adreno 305 GPU, 1.5 GB RAM gibi bir paket barındıran HTC Desire 816’nın sunduğu performans geçen yılın amiral gemisi Android telefonlarıyla aynı seviyede görünüyor. Telefon önemli benchmark testlerinden olan AnTuTu’dan 20000 civarında bir sonuç elde etmeyi başardı. HTC One (M8) gibi üst sınıf Android telefonlarının aynı testten 35000 dolaylarında sonuçlar aldığını da karşılaştırmanın anlamlı olması için belirtelim. Bu durum, HTC Desire 816’nın ortalamanın üstünde bir performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Pratikte de HTC Desire 816’nın tatmin edici bir performans sunduğunu, internette gezinme, yüksek çözünürlüklü videoları sorunsuz şekilde izleme, Asphalt 8 ve benzeri yüksek grafik yoğunluklu oyunları oynama noktasında beklentileri karşıladığını söyleyebiliriz.

htc-desire-816-ekran-goruntuleri00001

Ne var ki, Desire 816’nın 8 GB RAM barındırması bir handikap. Neyse ki, 128 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvasının bulunması sayesinde harici çözümlerle depolama alanını daha da artırmak, filmlere ve diğer dosyalara yer açmak mümkün oluyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS gibi geleneksel bağlantı seçeneklerini görüyoruz. Ayrıca 42 Mbps HSDPA ve HSUPA 5.76 Mbps 3G destekleri sayesinde HTC Desire 816, hareket hâlindeyken yüksek hızda dosya indirme ve yükleme fırsatı da sunuyor. İvmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula da Desire 816’daki çeşitli çevresel modüller olarak sıralanıyor.

htc-desire-816-ekran-goruntuleri00002

2600 mAh sabit bataryasıyla HTC Desire 816, One (M8) ile aynı seviyeyi tutturuyor. Bu bataryanın sergilediği performansa baktığımızda; Wi-Fi, 3G ve arka planda veri senkronizasyonunun sürekli etkin olduğu ve normal yoğunluklu bir kullanımda bu telefonun bir günü birkaç saat geçecek şekilde iş çıkardığını görüyoruz. One (M8)’deki üstün güç tasarruf modu Desire 816’da mevcut, böylelikle telefonun pilinin azaldığı durumlarda arka planda veri senkronizasyonu kapatılarak ve izin verilen uygulamaların sayısı azaltılarak birkaç saat daha fazladan idare etmesi sağlanıyor.

htc-desire-816-inceleme-00021

Desire 816’nın önünde yer alan ve HTC BoomSound teknolojisine sahip hoparlörler, bu telefonun kendisiyle aynı segmentteki diğer ürünlere göre daha iyi bir ses profili sergilemesini sağlıyor. 5.5 inç ekran ve bu hoparlörlerin gücü birleştiğinde HTC Desire 816 güzel bir film izleme aracına dönüşüyor. Yolculuklarda, piknikte, tatilde bu ikili epey iş görecektir.

Yazılım

HTC Desire 816 Türkiye’ye Android 4.4.2 KitKat ve Sense 6 kullanıcı arayüzü yüklü olarak geldi. HTC One (M8) ile ilk kez deneyimleme fırsatı elde ettiğimiz Sense 6, Desire 816’da M8’deki bazı özelliklerden yoksun olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin Motion Launch olarak adlandırılan ve ekran üzerinde çeşitli hareketleri kullanarak telefonu kullanmayı sağlayan yazılım tabanlı özellik bulunmuyor. Ancak yenilenen ve kaynakları artırılan BlinkFeed, farklı renklerdeki temalar, tasarımları yenilenen Galeri, Takvim, Posta gibi uygulamalar Desire 816’da da karşımıza çıkıyor.

htc-desire-816-inceleme-00020

HTC Guide olarak adlandırılan uygulama telefonda sorun giderme, telefonun performansıyla ilgili sorunları araştırma, ipuçları sunma ve yazılım güncellemelerini denetleme gibi işlerde yardımcı oluyor. Öte yandan Üretkenlik klasörü altında da Polaris Office 5, Görevler, Çiziktir gibi uygulamalar yer alıyor. Google’ın Gmail, Google+, Haritalar, YouTube, Hangouts, Fotoğraflar gibi uygulamaları da HTC Desire 816’da yüklü bulunuyor. Google Play Store’dan da yerli veya yabancı binlerce uygulamayı ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ayrıca 5.5 inç ekranı, HTC Desire 816’yı Google Play Kitaplar’dan indirilen elektronik kitaplar için de uygun bir ortam yapıyor.

htc-desire-816-inceleme-00022

Kamera

HTC Desire 816’nın arkasında 13 megapiksel, otomatik odak ve LED flaşlı kamera bulunuyor. Bu kamera coğrafi etiketleme, ekrana dokunarak odaklama, yüz algılama, HD video çekimi yaparken fotoğraf çekme ve HDR gibi başlıca özelliklere sahip. Sense 6 ile birlikte kullanıma sunulan Kamera uygulaması HTC Desire 816’da da mevcut. Ancak çekim modları bakımından HTC Desire 816’da seçeneklerin Kamera, Video ve Selfie ile kısıtlı olduğunu görüyoruz. Zoe yer almasa da, çektiğiniz fotoğraf ve videoları Galeri uygulaması üzerinden kısa kliplere dönüştürebilir, ilginç işler ortaya çıkarabilirsiniz. Video Highlights olarak adlandırılan bu kliplerin bulutta saklanmasını, başkaların da katkıda bulunmasını sağlayacak Zoe uygulaması da Desire 816’da kullanılabilecek gibi görünüyor.

htc-desire-816-inceleme-00016

Desire 816’nın 13 megapiksel kamerası detayları yansıtmakta başarılı görünüyor. Aydınlık ortamlarda iyi ve keskin kareler elde etmek mümkün oluyor. Ne var ki, ışığın aşırıya kaçması fazla doygun, beyaz tonların fazlalaştığı karelerin elde edilmesine yol açabiliyor. Aydınlatmanın yeterli olmadığı iç mekan çekimlerine biraz pürüzsüzlük durumu söz konusu. Ayrıca ortamda ışık miktarı azaldıkça gürültü daha çok gözleniyor. Makro çekimlerdeyse kameranın başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Ön kameraya baktığımızda 5 megapiksel çözünürlük desteği ve 1080p video kaydı gibi güçlü özellikleri görüyoruz. Böylelikle HTC Desire 816’nın ön kamerası sadece iletişim için değil, özçekimler için de elverişli hâle geliyor. Gerçekten de HTC Desire 816 ile çekilen fotoğraflar keskinlik ve kalite bakımından diğer çoğu akıllı telefon ön kamerasından daha iyi sonuçlar verecektir.

13 megapiksel arka kamera 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Sürekli odaklama ve pozlama noktasında Desire 816 biraz sorun yaşasa da, ortam seslerinin kaydı konusunda telefonun gösterdiği başarı olumsuzlukları bir ölçüde unutturmayı başarıyor.

Sonuç

Eskiden büyük ekranlı akıllı telefona sahip olmak için 1750 TL’nin üstünde bir parayı gözden çıkarmak gerekirdi. Ancak üreticilerin yaptığı çeşitlendirmeler sayesinde pazarda çok daha ucuza, kaliteli ekranlara sahip ve tatmin edici teknik özelliklere sahip olan telefonlar bulmak mümkün hâle geldi. HTC Desire 816 da, HTC’nin bu segmente kazandırdığı önemli ürünlerden biri oldu.

htc-desire-816-inceleme-00015

Desire serisinin üst noktasında konumlandırılmış olan HTC Desire 816, kendisine verilen görevi başarılı şekilde yerine getiriyor; One’ın dikkat çekici bazı özelliklerini, büyük ekran gibi değerle buluşturarak HTC’nin ürün yelpazesi içinde önemli bir seçenek olmayı beceriyor. 5.5 inç ekran Full HD çözünürlükte olmayabilir, ancak 720p de düzgün bir görüntü kalitesi için yeterli oluyor. Dört Cortex A7 çekirdekli Snapdragon 400 işlemci de ortalama üstü performans sergiliyor. Kamera belki çok mükemmel değil, ancak kullanışlılık bakımından yüksek bir puan alıyor. Pil bakımından da Desire 816’nın beklentileri karşılayacağını söyleyebiliriz.

Bir akıllı telefon için 2000 TL civarında parayı elden çıkarmak istemeyen, buna karşın yine de ortalama üstü bir deneyim ve performans isteyenler için HTC Desire 816 değerlendirmeye alınabilecek bir seçenek gibi görünüyor.