HTC geçen yılın ikinci yarısında üst sınıfta yalnızca One X+’ı çıkarmakla kalmamış, ondan daha çekici teknik özelliklere sahip olan iddialı bir modele de imza atmıştı. Bu model “J Butterfly” adıyla Japonya’da piyasaya çıkarılmış, ABD’ye özel versiyonu da DROID DNA adıyla bu ülkede satışa sunulmuştu. HTC Butterfly adıyla da Tayvan, Singapur, Çin, Rusya gibi ülkelerde tüketicilerle buluştu. Bu telefon barındırdığı 5 inç, 1080p ekran ile 2013 eğiliminin açılışını geçen yılın sonlarında yapmıştı. Özellikle HTC Butterfly Asya pazarlarında büyük ilgi gördü. HTC Türkiye de gösterilen bu yoğun ilgi karşısında Butterfly’ı Türkiye’ye getirmeye karar verdi. Şu anda piyasada olan bir diğer üst sınıf Android telefonu HTC One ile aynı anda pazarda yer alan HTC Butterfly ile ilgili detayları yazının devamında yer alan detaylı incelememizde bulabilirsiniz.
Video İnceleme
>> HTC Butterfly için aksesuar mı arıyorsunuz?
İnceleme Başlıkları
Tasarım – Donanım – Yazılım – Performans ve Batarya – Kamera – Multimedya – Sonuç
Tasarım
HTC DROID DNA, HTC J Butterfly ve HTC Butterfly… Bu cihazlar özünde aynı olsa da, başta hücresel şebeke frekans destekleri olmak üzere bazı detaylar bakımından birbirinden ayrılıyor. Ayrıca farklı ülkelerde satıldığını da belirtelim. DROID DNA ABD’de satılan bir ürünken J Butterfly da Japonya pazarına özel bir ürün. Butterfly da Türkiye’ye gelmeden daha önce Asya pazarında; Tayvan, Güneydoğu Asya, Hindistan, Rusya ve Çin’de satışa sunulmuştu. Türkiye’de de HTC Butterfly’ın X920d modeli satışa sunuldu.
HTC Butterfly 143 x 70.5 x 9.08mm’lik boyutlara ve 140 gr. ağırlığa sahip. Android telefonlara 2013 eğilimi olan 108op ekranı daha 2012 bitmeden getirmiş olan Butterfly, HTC’nin Sensation ve One ile süren tasarım çizgisinden pek de sapmayan bir cihaz görünümünü taşıyor. Köşeler HTC One X’e göre biraz daha keskinleştirilmiş, bununla birlikte kavisli hatlar korunmuş. Temel malzemesi plastik olan telefonun dış yüzeyi parlak ve pürüzsüz, bu da telefonu elde tutarken kayganlık hissini fazlasıyla veriyor. Parmak izlerinin biraz fazla tutulduğunu belirtmek gerekiyor.
HTC Butterfly plastikten yapılmış bir telefon, ancak görünüşü kesinlikle sıradan değil. Bunu biraz da telefona eklenen kırmızı renkli dokunuşlara borçluyuz. Telefonun her iki kenarında kırmızı renkli ve üzerine küçük delikler açılmış şeritler yukarıdan aşağı doğru salınıyor. Buna ahize hoparlörü içinde göze çarpan kırmızı renkli üçüncü bir şerit eşlik ediyor. Arkada kameranın etrafını çeviren kırmızı renkli halka ve Beats Audio logosu, öndeyse kırmızı renkli kapasitif dokunmatik tuşlar kenarlardaki kırmızı şeritleri tamamlıyor.
HTC, bu yılın başında tanıttığı ve şu sıralar ülkemizde de satılan HTC One ile birlikte tasarımda farklı bir yola girmiş, ayrıca kullandığı malzemeyi de değiştirmişti. HTC One’ın gri renkli versiyonunu bir kenara ayırıp HTC One’ın siyah renklisini HTC Butterfly ile görsel açıdan karşılaştıracak olursak, HTC Butterfly’ın çok daha çekici göründüğünü söylememiz gerekir.
HTC Butterfly’ın 5 inç ekranı öndeki alanın çoğunu kaplıyor. Ekranın altında kalan dar bölüme navigasyon tuşları yerleştirilmiş, üstte kalan ve yine alt ile hemen hemen aynı büyüklükte olan alana da HTC logosu, ince ve uzun ahize hoparlörü ve kamera eklenmiş. Telefonun tüm kenarları boyunca ilerleyen bağlantı çizgisi ön ve arka parçaların birbirine kaynaştırıldığını gösteriyor. Yani, her ne kadar yekpare gibi görünse de, HTC Butterfly gerçek anlamda bu özelliği taşımıyor. Tabii ki, bu bir problem değil, HTC Butterfly yeteri kadar sağlam görünüyor ve elinize aldığınızda hiçbir parçasının oynama yapmadığını hissediyorsunuz.
HTC Butterfly’a sağdan veya soldan baktığınızda daha ince göründüğünü farkedeceksiniz. Bunda kırmızı renkli ince şeritlerin büyük payı var. HTC, inceliği yakalamak adına sağ ve sol kenarları mümkün olduğu kadar boş tutmuş, yalnızca sağ kenarda ses tuşlarını görüyoruz. Alt kenarda microUSB portu bir kapak arkasında duruyor. Üst bölümdeyse mikrofon, 3.5 mm. kulaklık jakı, güç butonu ve micro SIM kart yuvası bulunuyor. Arka tarafa baktığımızda 8 megapiksel kamera ve LED flaşın üste doğru ortada olacak şekilde yerleştirildiğini görüyoruz. HTC logosu ortalanmış şekilde dururken alta doğru ilerlediğimizde Beats logosu ve hoparlörü görüyoruz. Hoparlör ızgarası bir HTC klasiği olacak şekilde özenle açılmış deliklerden oluşuyor.
HTC Butterfly IP X5 sertifikasına sahip, yani karşımızda suya karşı dayanıklılığı belgeyle kanıtlanan bir akıllı telefon duruyor. Tabii ki, Sony Xperia Z gibi suyun altına sokup kullanmanız mümkün değil, ancak HTC Butterfly sağanak yağmur altında veya sulu bir ortamda çalışırken, sıçrayacak su damlacıklarına karşı dayanıklılık sağlıyor. Telefonun altında yer alan microUSB portunun kapakla kapalı olmasını da suya dayanıklılığı artırmak için alınmış bir önlem olarak açıklayabiliriz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HTC One İncelemesi
Donanım
HTC Butterfly 1080p ekran furyasını başlatan ilk akıllı telefonlardan biri olma özelliği taşıyor. 5 inç, 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü ekran 441 ppi piksel yoğunluk değerine sahip, beklendiği üzere fazlasıyla net ve keskin görüntüler sunuyor. HTC One’da Full HD ekran bulunuyor, ancak ekranın köşeden köşeye uzunluğu 4.7 inç olduğu için 468 ppi gibi daha yüksek bir piksel yoğunluk değeri söz konusu. Ancak bu iki cihazdaki ekranlar arasındaki piksel yoğunluğu çok da yüksek sayılmaz, üstelik gözün de aradaki farkı ayırt edebilmesinin çok zor olduğunu belirtmek gerekiyor.
HTC Butterfly’ın Super LCD3 ekranı yüksek görüş açısına sahip, telefon her yönden epey yüksek açılarla baktığınızda bile görüntü kalitesinin hemen hemen aynı kaldığını, renklerde çok dikkatli bakıldığı takdirde farkedilecek değişimler olduğu görülüyor. Güneş ışığı altında da ekran idare edecek bir görüş sunuyor. Ancak güneş ışığı altında verimli kullanım için güç tasarruf modunu kapatmanızı ve ekran parlaklık ayarını otomatik duruma getirmenizi tavsiye ederiz.
İçeri bakış attığımızda 1.5 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064 yongasetin bulunduğunu görüyoruz. Bu yongaset Adreno 320 GPU’yu da içeriyor. 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza da diğer başlıca donanım özellikleri olarak dikkat çekiyor. Elimizdeki X920e modelinde microSD kart yuvası bulunmuyor. Bu da 11 GB’lık kısmı kullanıcıya ayrılmış olan dahili hafızayla idare etmek zorunda olduğunuz anlamına geliyor. Arkada 8 megapiksel, 1080p video kayıt yetenekli kamera bulunurken önde de yine 1080p video destekli 2.1 megapiksel kamera yer alıyor.
Kablosuz bağlantı tarafında liste bir hayli zengin. 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, A-GPS ve GLONASS destekli GPS başlıca kablosuz bağlantı özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca X920e modelinde NFC desteği de mevcut. HSPA+ desteği de HTC Butterfly’ın hareket hâlindeyken yüksek hızda veri iletişimine imkan tanıdığı anlamına geliyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da varolan algılayıcılar olarak dikkat çekiyor.
Yazılım
HTC Butterfly’da Android 4.1.1 Jelly Bean sürümü yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Sense 4+ özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü çalışıyor. HTC, yurt dışında Butterfly için Android 4.2.2 Jelly Bean ve Sense 5 getiren güncellemeyi sunmaya başladı. Tahmin ediyoruz ki, bu güncelleme yakın zamanda Türkiye’deki HTC Butterfly modellerine de gelecektir. Ancak bu yazıyı hazırlarken yaptığımız kontrollerde Android 4.1.1 ve Sense 4+ en güncel yazılımlar olarak gösterilmeye devam ediliyordu.
Sense 4+ kullanıcı arayüzü hakkında yorumlarımızı aylar önce gerçekleştirdiğimiz HTC One X+ incelemesinde aktarmıştık. Sense 4 üzerine yapılmış dar kapsamlı bir güncelleme niteliği taşıyan Sense 4+ görsel anlamda çok fazla değişiklik sunmayan, biraz işlevlere, çoğunlukla performansa odaklanan bir güncellemeydi. Sense 4+ ile HTC One X, One S gibi cihazların da performanslarında olumlu yönde değişimler olduğunu biliyorduk. İşte HTC Butterfly da iyice oturmuş bu kullanıcı arayüzünün avantajlarından performans anlamında faydalanıyor.
Sense 4+ Fener, Film Düzenleyicisi, FM Radyo, Friend Stream, Araç, Görev Yöneticisi, Hisseler gibi uygulamaları HTC Butterfly’da sunuyor. Ayrıca HTC Butterfly’ı satın alanlara 25 GB kapasiteli Dropbox depolama alanı da ücretsiz olarak veriliyor. Google’ın Gmail, Google+, Haritalar gibi servislerine ait uygulamalar da yüklü olarak geliyor. Google Play Store da ücretli veya ücretsiz birçok uygulama ve oyunla kullanıcıları bekliyor. Henüz Sense 5 gelmediği için Blinkfeed ve bunun gibi Sense 5 yazılımlarının varlığından söz edemiyoruz.
Performans, Batarya ve Kullanım
HTC Butterfly, geçen yılın ikinci yarısında ve bu yılın başlarında çıkan üst sınıf Android telefonlarda sıklıkla gördüğümüz Qualcomm Snapdragon S4 Pro yongasetle geliyor. 1.5 GHz çift Krait çekirdekli APQ8064, Adreno 320 GPU’yu da bünyesinde barındırıyor. Bu paket 2 GB RAM ile tamamlanıyor. HTC Butterfly bu bileşenlerle beklentileri karşılayan, sahip olduğu fiyatın hakkına veren bir performans sağlıyor. Sense 4+ kullanıcı arayüzünde pürüzssüz bir geçiş sağlayan cihaz oyun konusunda tatmin edici bir performans sunuyor. Test sırasında Asphalt 7 Heat oyunuyla bir hayli haşır neşir olduk. Grafikler çok da mükemmel değil, hareketler de de çok çok az da olsa takılmaları hissediyoruz. Ancak buna rağmen eğlenceli dakikalar geçirdiğimizi söylemeliyiz.
İnternet tarayıcısı tarafında hem Sense 4+’ın varsayılan internet tarayıcısı hem de Chrome bulunuyor. Hangisi kullanacağınız noktasında seçim size kalıyor. Her iki internet tarayıcısı da masaüstü web sitelerini 1080p ekranda düzgün gösteriyor, web sayfaları içerisinde kaydırma, yakınlaştırma gibi işlemler de düzgün şekilde yapılıyor.
HTC Butterfly | HTC One | Sony Xperia Z | |
Quadrant | 7741 | 12314 | 8074 |
AnTuTu | 20573 | 22289 | 20435 |
GeekBench | 1848 | 2673 | Veri Yok |
3DMark Ice Storm | 9894 | Veri Yok | Veri Yok |
3DMark Ice Storm Extreme | 6114 | Veri Yok | Veri Yok |
SunSpider | 1117.2 ms +/- %5.0 | 1109.0 ms +/- %4.7 | 1850.7 ms +/- %2.4 |
HTC, Butterfly’ın bir çeşidi olan DROID DNA’yı piyasaya sürdükten hemen sonra denk geldiğimiz incelemeler bu cihazın pil konusunda pek de parlak performans sergilemediği yönündeydi. Tabii ki, 5 inç 1080p ekranın varlığı pilin biraz daha çabuk tüketilmesine neden oluyor. 2020 mAh kapasitelik batarya ile HTC, Butterfly’ı sunduğu zamana göre, kendisinden beklenene göre biraz daha fazla kapasite sunmuştu. Tabii ki, daha sonra çıkan HTC One ile bu kapasite daha da yukarı çekildi. HTC Butterfly’ın pil performansı mükemmel değil, ancak çok yoğun olmayan, ortalama bir kullanıcının kullanım sıklığıyla düşündüğümüzde bir günü rahat çıkarabiliyor. Tabii ki, 1080p HD ekran hem film izleme hem de oyun oynama noktasında insanı cezbediyor. Bu durumda gün içinde ikinci kez şarj etme ihtiyacı duyabilirsiniz.
HTC Butterfly’ın çekim kalitesi iyi seviyede. Sinyal çekiminin zayıf olduğunu bildiğimiz belirli noktalarda bile HTC Butterfly’ın denediğimiz diğer telefonlara göre daha iyi bir çekim seviyesine eriştiğini gözlemledik. Bu hem çağrıların düşmeden tamamlanmasına hem de mobil veri iletişimin daha hızlı şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Telefonla, şebekenin desteklediği ve uygun olduğu konumlarda 3G ile 20 Mbps’nin üzerinde veri indirme hızlarına erişmeyi başardık.
Kamera
HTC Butterfly’ın arkasında kamera 8 megapiksel çözünürlük desteğine sahip. Otomatik odak ve LED flaş gibi ana unsurlara sahip olan bu kamera yüz ve gülümseme algılama, video çekimi esnasında sabit görüntü yakalama, coğrafi etiketleme de kameranın özellikler listesi arasında yer alıyor. HTC One ve One X+ gibi cihazlarda gördüğümüz ImageSense teknolojisine sahip olan kamera hızlı şekilde hazır hâle geliyor, bir saniyenin altında sürede açılan kamera uygulaması çekim için hazır oluyor.
HTC Butterfly’ın kamera deneyimi, Sense 4+ barındırdığından dolayı One X, One X+ ve One S gibi cihazlarla aynı. Kamera uygulaması sürekli çekim modu sayesinde art arda yirmiye kadar karenin çekilmesini ve içinden istenen karelerin veya HTC Butterfly’ın belirleyeceği en iyi çekimin seçilmesini sağlıyor. Fotoğraf ve video çekim tuşları da aynı ekranda bulunuyor, böylelikle video veya fotoğraf çekmek istediğiniz zaman yanlış modda olup da anı kaçırma derdine son veriliyor. Ekranın sol tarafına da çeşitli kontroller ve ek ayarlara açılan menü kısayolu yerleştirilmiş.
Çekilen fotoğraflara baktığımızda, güneş ışığı altında çekilen fotoğraflarda parlaklık normalden biraz fazla gibi görünüyor. Bunun dışında iç ortamlardaki çekimlerin fena durmadığını söyleyebiliriz. Gece manzara çekimlerinde gürültünün etkisi özellikle siyah alanlarda hissediliyor. Ancak detaylar yeteri kadar net şekilde seçiliyor. Yani gece vakti de bu telefonun kamerası iş görür. Makro çekimler de otomatik odağın da katkıları sayesinde düzgün, istenen sonucu veriyor. Renk doygunluğu bir hayli yüksek, canlı fotoğraflar çekebilirsiniz.
Galeri: HTC Butterfly’ın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1272]
Butterfly’ın arkasındaki kamera 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Dengeleme sistemi sayesinde videolarda biraz olsun durağanlık yakalanmış, el titremelerinin etkisi yine de hissedilse de, bu durum o kadar da rahatsız edici sayılmaz. Çekim esnasında sürekli odaklama yapılıyor ve ön plandaki nesne değiştikçe detaylar da hızlı şekilde netleştiriliyor. Bu açıdan video çekimini başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz.
Video: HTC Butterfly’ın Kamerasından 1080p Video
Öndeki kamera, tıpkı HTC One’daki gibi geniş açıya sahip. Bu da portre çekimlerde kendinizden başka kişileri de çerçeveye sığdırabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca ön kamera 720p video kayıt desteği de sunuyor.
Multimedya
HTC Butterfly’ın 5 inç 1080p ekranı video izlemek için gerçekten cezbediyor. Neyse ki, HTC’nin multimedya konusundaki güçlü araçları, ayrıca Butterfly’ın sahip olduğu donanım bileşenleri sayesinde bu istek icraata dönüşüyor. Sense 4+’ın zengin multimedya yetenekleri HTC Butterfly’da da kullanıcıları bekliyor. Dahili video oynatıcısı format desteği konusunda bir hayli zengin. DivX, XviD, MP4, H.263, H.264 ve WMV gibi yaygın video formatları destekleniyor. Cihazın belleğine aktardığınız film dosyaları kütüphaneye ekleniyor ve istediğiniz zaman oynatılmaya hazır hâle geliyor. Video oynatıcısı alt yazı desteğine de sahip, filmlerle birlikte ilgili alt yazılarını da aynı klasöre kopyalamalısınız. Video oynatıcısı, ekran üzerinde barındırdığı bir tuş sayesinde oynatılan bir videodan anlık kare yakalanmasını ve fotoğraflar içine kaydedilmesini sağlıyor. Böylelikle istediğiniz kareyi bulup onun ekran görüntüsünü almak için fiziksel tuşlara basma ve bu sırada yanlış bir tuşa basarak ekran görüntüsünü kaçırma durumundan da kurtuluyorsunuz.
Video oynatıcısı gayet yeterli, ancak bazı lisanslı ses formatlarıyla hazırlanmış film dosyalarını oynatma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ayrıca alt yazı desteği içinde karakter kodlaması olsa da, senkronizasyon ayarı eksik bırakılmışa benziyor. Bu durumda Google Play Store’dan üçüncü taraf video oynatıcı indirmeyi düşünebilirsiniz.
Yine daha önce incelediğimiz Sense 4 ve Sense 4+ kullanıcı arayüzü barındıran HTC cihazlarındaki müzik deneyimi aynen karşımıza çıkıyor. Müzik uygulaması belleğe attığınız şarkıları otomatik olarak kütüphaneye ekliyor ve gayet kullanışlı bir arayüz eşliğinde çalmanızı sağlıyor. Eksik olan albüm kapaklarınızı Gracenote üzerinden otomatik olarak tamamlayabilirsiniz. Ayrıca yüklü gelen SoundHound uygulaması da duyduğunuz bir şarkıyla ilgili bilgileri hemen almanızı sağlıyor. HTC Butterfly’ın FM radyo barındırdığını da belirtmeden geçmeyelim.
HTC Butterfly’ın hoparlörü arkada, alta doğru yerleştirilmiş. Yeteri kadar güçlü bir ses çıkışına sahip olan bu hoparlör yine de HTC One’ın Boomsound hoparlörünü aratıyor. Telefonu bir yüzeye koyduğunuzda önü kapanan hoparlörün ses çıkış şiddeti azalıyor. Kutudan çıkan kulaklıklar ses kalitesi açısından vasatı pek geçmiyor. Başka bir kulaklıkla daha iyi bir ses deneyimi elde edebilirsiniz. Tabii, bu kulaklık Beats marka olursa, Butterfly’daki Beats Audio amplifikatörü sayesinde alacağınız zevk de daha fazla olacaktır.
Sonuç
Eğer HTC Butterfly geçen yılın sonunda veya bu yılın başında Türkiye’de piyasaya çıkmış olsaydı, satın almanızı rahatlıkla tavsiye edebilirdik. Ancak şimdi HTC One’ın da Butterfly ile birlikte piyasada olması durup düşünmemize neden oluyor, her iki cihazın da artılarını ve eksilerini teraziye koyup tartmamızı gerektiriyor.
HTC Butterfly ekran bakımından HTC One’dan bir adım daha önde gibi görünüyor. Her ne kadar HTC One’da da Full HD ekran bulunuyor ve hatta 4.7 inç’lik boyutuyla daha yüksek piksel yoğunluğuna sahip olsa da, HTC Butterfly’ın ekranı daha fazla alan ile biraz daha iyi seviyede görsel deneyim sunuyor. Doğrusu HTC One’ın ekranı lehine olan piksel yoğunluğu avantajı çok da fark getirmiyor. Tasarım bakımından da HTC Butterfly’ı HTC One’ın siyah renkli versiyonuna göre daha iyi bulduk. Snapdragon 600 işlemci, UltraPixel kamera ve Zoe çekim modu, BoomSound hoparlörler HTC One’ı Butterfly’ın biraz daha önüne koyuyor.
HTC Butterfly’ın fiyatı 1799 TL olarak belirlenmişken HTC One da 1999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla piyasada bulunuyor. İki cihazın arasındaki fiyat farkı çok fazla değil. Bu da seçim yapmayı daha da zorlaştırıyor. Eğer ekran büyüklüğü sizin için daha önemli bir kriterse seçiminizi biraz daha Butterfly tarafına doğru kaydırabilirsiniz. Ancak diğer unsurlar bakımından HTC One biraz daha avantajlı gibi duruyor.
HTC One’ı bir kenara bırakacak olursak, HTC Butterfly’ın Android ekosistemi içerisinde, her ne kadar 2012 sonu donanım bileşenleriyle çıkmış olsa da, güçlü bir cihaz olduğunu belirtmek gerekiyor. Cihaz sahip olduğu performans sayesinde satın alanları çok da pişman etmeyecektir. Bir de Android 4.2 Jelly Bean güncellemesi ve Sense 5 kullanıcı arayüzü gelirse işler daha da iyi olacaktır.