DosyaManşetler

HTC 10 ve Samsung Galaxy S7 edge karşı karşıya

htc 10 samsung galaxy s7 edge karsilastirma2016’da yeni bir akıllı telefon almayı düşünenleri zorlu bir karar süreci bekliyor. Pek çok üretici, “rekabetçi” amiral gemisi telefonlarını potansiyel müşterilerin beğenisine sunmuş durumda.

Önde gelen Android cihaz üreticilerinden biri olan Samsung, yeni telefonları Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge’i şubat ayında Barselona’da tanıtmıştı. Bu cihazlar, özellikle Galaxy S7 edge, oldukça pozitif yorumlar almıştı.

HTC ise MWC 2016 sonrası ortalığın sakinleşmesini beklemiş ve yeni amiral gemisi telefonu HTC 10’u 12 Nisanda görücüye çıkartmıştı.

Ülkemizde satışa sunulan Galaxy S7 edge, detaylı bir Teknoblog incelemesinden geçmişti. Mayıs ayında satışa sunulacak HTC 10’a ise düzenlenen tanıtım etkinliğinde göz atma fırsatı bulmuştuk. İki akıllı telefon arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Tasarım konusunda hem Samsung hem de HTC, oldukça yüksek standartlar çerçevesinde hareket ediyor. Her iki akıllı telefonda da, mevcut telefonlar arasında görebileceğiniz en kaliteli tasarım dokunuşları bulunuyor.

HTC 10’un metal kasası hem cihaza ciddi bir görüntü veriyor hem de cihazın elde sağlam bir hissiyat oluşturmasını sağlıyor. 145.9 x 71.9 mm. boy ve genişliğe sahip telefonun kalınlığı derin arka yiv ve kavis nedeniyle 3 ila 9 mm. arasında değişiyor.

Samsung Galaxy S7 edge ise daha büyük ekrana sahip olduğu için boy ve genişlik konusunda daha yüksek değerlere sahip. 150.9 x 72.6 x 7.7 mm. boyutlarıyla Galaxy S7 edge, HTC 10’a kıyasla biraz daha uzun ve geniş bir cihaz olsa da, düz profil sayesinde daha ince bir kasa sunuyor.

Tartıda Samsung Galaxy S7 edge 157 gram, HTC’nin yeni Android telefonu 161 gram çekiyor. Dolayısıyla bu alanda iki cihaz arasında somut bir fark bulunmuyor.

Galaxy S7 edge’in ön ve arka yüzeylerinin camla kaplı olması, parmak izlerinin daha belirgin hâle gelmesine yol açıyor. Ancak her iki tarafa da kavislenen ekran, akıllı telefona HTC 10’da bulunmayan tasarım dopingini yapıyor. Samsung Galaxy S7 edge’in kasasının suya ve toza karşı dayanıklı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Tasarım bakımından çok kaliteli olan her iki cihaz da, elde oldukça keyifle tutuluyor. HTC, hafif kasasına rağmen önemli bir sağlamlık hissiyatı veriyor. Samsung Galaxy S7 edge ise daha gösterişli bir cihaz portresi çiziyor.

Ekran

HTC 10’da 5.2 inç Quad HD ekran bulunuyor. 2560 x 1440 piksel çözünürlüğündeki ekran, 564 ppi gibi keskin bir yoğunluk değeri sunuyor. Super LCD 5 adını verdiği bir LCD panel kullanan HTC, ekranı Gorilla Glass ile koruyor.

Samsung Galaxy S7 edge’de ise HTC 10 ile aynı piksel çözünürlüğüne sahip 5.5 inç ekran bulunuyor. Ekran boyutundaki artış, piksel yoğunluğunun 534 ppi’ye düşmesine neden oluyor. Şirket AMOLED ekran tercihinden vazgeçmezken, ekranın kenarlara doğru kavis yapması en dikkat çekici özellik olarak göze çarpıyor.

Galaxy S7 edge’in ekranı daha parlak ve görenler üzerinde daha etkili. Otomatik parlaklık ayarı konusunda da S7 edge’in ekranı daha yüksek bir tepkiselliğe sahip. AMOLED teknolojisinin de daha derin siyahlar ve daha canlı renklerin önünü açtığını unutmamak gerekiyor.

HTC 10 ise parlak koşulların yönetimi konusunda Samsung Galaxy S7 edge kadar yetenekli olamayacağı imajını veriyor. Parlak ışık altında gerekli ayarlamayı yapma konusunda HTC’nin yeni amiral gemisi telefonunun ekranı biraz daha yavaş kalıyor. Görüntüleme açıları konusunda da Galaxy S7 edge, rakibinin önüne geçiyor.

Samsung’un yeni akıllı telefonunun kavisli ekranı görenleri etkilese de, kavisli alanların özellik bakımından pek fazla şey kazandırmadığını söylemek gerekiyor. Buna ek olarak, kavisli alanların tepkiselliğinin de düz kısıma kıyasla daha az olduğunu belirtmekte fayda var. Yine de, kavisli ekranın varlığı Galaxy S7 edge’i ekran konusunda HTC 10’un bir adım önüne geçiriyor.

Donanım

Donanım bakımından iki cihaz arasında oldukça fazla ortak nokta bulunuyor. HTC 10, Qualcomm Snapdragon 820 işlemci barındırıyor. Samsung Galaxy S7 edge ise işlemci konusunda Qualcomm Snapdragon 820’nin yanında sekiz çekirdekli Exynos 8 Octo’yu da seçenek olarak sunuyor. Ülkemizde satılan Galaxy S7 edge modellerinde Exynos işlemci bulunduğunu belirtmek gerekiyor. İşlemcilere her iki telefonda da 4 GB RAM eşlik ediyor.

Oldukça hızlı ve pürüzsüz şekilde işleyen iki akıllı telefonun performansları arasında somut bir fark bulunmuyor. Kullanıcılar, hangi cihazı seçerlerse seçsinler, görecekleri performanstan memnun kalacaktır.

Her iki cihazda da microSD kart yuvası bulunuyor. Bu da, her iki telefonda da sunulan dahili depolama alanının artırılabileceği anlamına geliyor. HTC’nin akıllı telefonunda Google’ın Android 6.0 Marshmallow ile sunduğu esnek hafıza seçeneği bulunuyor. Böylelikle microSD kartı uygulama ve veri depolama için daha pürüzsüz biçimde kullanmak mümkün hâle geliyor. Sonuç olarak, her iki cihazın da örnek alınacak bir performans sergilediği söylenebilir.

Pil

Samsung Galaxy S7 edge, daha büyük boyutlarının avantajını kullanıyor ve daha büyük bir pil barındırıyor. Akıllı telefonda 3600 mAh kapasiteli pil bulunuyor. HTC 10’un pil kapasitesi ise 3000 mAh. Bu fark, gerçek kullanım sürelerine de yansıyor. HTC 10 incelemelerinde akıllı telefonun bir günü rahatlıkla çıkarttığı belirtilse de, Samsung’un yoğun kullanım senaryolarına karşı oldukça dayanıklı olduğunu ve yeri gelince bir günün üstüne çıkabildiğini vurgulamakta fayda var.

HTC’nin yeni amiral gemisi telefonu Qualcomm Quick Charge 3.0 standardını destekliyor ve cihazın kutusundan bu standarda uygun bir şarj cihazı çıkıyor. Böylelikle akıllı telefonun 1 saatten biraz fazla bir süre içinde tamamen şarj edilebildiği görülüyor. Galaxy S7 edge de hızlı şarj olsa da, bu hıza yetişemiyor. Samsung, bu konudaki açığı kablosuz şarj desteği sunarak kapatıyor. Daha uzun pil ömrü arayanlar için Galaxy S7 edge, pil kapasitesi sayesinde bir adım öne geçiyor.

Kamera

Samsung’un kamera performansı konusundaki yeteneklerini aşmak oldukça zor. Galaxy S7 edge’in 12 megapiksel çözünürlüklü arka kamerasında optik görüntü sabitleyici bulunuyor. f/1.7 diyafram açıklığına ve1.4 µm piksele sahip kamera, oldukça hızlı biçimde başlatılıp kullanılabiliyor.

Samsung Galaxy S7 edge’in kamerası gerçekten de etkileyici sonuçlar veriyor. Home tuşu üzerinden kameranın hızla başlatılabilmesi de kameraya değer kazandıran unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle makro çekimler esnasında alan derinliği biraz fazla daralıyor gibi olsa da, genel performansın “muhteşem” olduğu söylenebilir.

HTC 10’un arkasında da 12 megapiksel çözünürlüklü ve optik görüntü sabitleme özelliği barındıran bir kamera yer alıyor. f/1.8 diyafram açıklığına ve 1.55 µm piksele sahip kamera da oldukça hızlı biçimde başlatılıyor ve kullanılıyor. Telefonu daha detaylı biçimde test etme fırsatı bulanlar lazer otomatik odaklamayı da kameraya artı puan kazandıran unsurlar arasında değerlendiriyor. HTC’nin bugüne kadar akıllı telefonlarına yerleştirdiği en iyi kamera olarak nitelenen HTC 10’un kamerasının istikrarlı performansına dikkat çekilirken, bazı noktaların gelişime açık olduğu da belirtiliyor.

Ön kamera konusunda HTC otomatik odaklama ve optik görüntü sabitleme özelliğinin varlığıyla avantajlı hâle geliyor. Galaxy S7 edge, her koşuldaki istikrarlı kamera performansıyla bir adım öne geçse de, HTC 10’un da kamera konusunda şirketin oyununu başka bir noktaya taşıdığını söylemek gerekiyor.

Ses

Karşılaştırmada ses konusuna değinilmesinin en önemli nedeni, HTC’nin bu alan üzerine özellikle odaklanması. BoomSound Hi-Fi edition ses teknolojisi adının hakkını veriyor ve hoparlörlerden canlı ve keskin ses çıkışı alınmasını sağlıyor. Bu konuda iki cihaz arasında karşılaştırmaya pek gerek olmadığı ve HTC 10’un üstünlüğü elinde bulundurduğu söylenebilir. HTC 10, aynı kaliteyi kulaklık üzerinden gerçekleşen ses çıkışlarında da sürdürüyor.

Yazılım

Samsung, TouchWiz adını verdiği kullanıcı arayüzünü geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan Galaxy S6 ve S6 edge’den bu yana geliştirmeye devam ediyor. Samsung’un yaptığı çalışmalar sonucunda arayüzün geçmiş sürümlerine kıyasla daha pürüzsüz ve daha hızlı hâle geldiği söylenebilir.

Android’de gerçekleştirilen değişiklikler, telefona da özellik bakımından çok şey kazanıyor. Bu yeni özellikler, telefonun hızına olumsuz bir etkide bulunmuyor.

HTC 10’da ise Android’e Sense 8.0 kullanıcı arayüzü eşlik ediyor. Ham Android deneyimine daha yakın bir yerde duran Sense 8.0 ile birlikte HTC, tercihini bazı alanlarda Google’ın ön yüklü biçimde sunduğu uygulamalardan yana kullanıyor. Böylelikle HTC 10 daha derli toplu bir Android cihaz izlenimi veriyor. Özellikle ham Android deneyimi arayanlar için HTC 10’un daha tercih edilesi bir cihaz olduğu söylenebilir.

Sonuç

Samsung Galaxy S7 edge’in performansını “şaşırtıcı” olarak nitelemek pek mümkün değil. Akıllı telefon, selefinin üzerine çok şey koymayı başarıyor. Tüm alanlarda güçlü bir performans sergileyen Samsung’un yeni amiral gemisini eleştirecek pek fazla nokta yok.

Son yıllarda ruh arayışında olan HTC ise HTC 10 ile ortaya son yıllardaki en sıkı işini koyuyor. Sağlam tasarımı, etkileyici performansı, dengeli kamerası, hafif yazılımı ve yüksek ses kalitesiyle HTC 10 güçlü bir telefon olduğunu belli ediyor.

Samsung Galaxy S7 edge için 3299 TL ödemek gerekiyor. HTC 10 ise mayıs ayında 2999 TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Tercih hangi telefondan yana olursa olsun, kullanıcıların muhteşem bir performansla karşılaşacağını belirtmek gerekiyor.