Teknoloji

HP ve Palm’ın gelecekteki adımları neler olacak?

HP, Palm’ı 1.2 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurarak herkese sürpriz yaptı. Ancak bu satın alma HP adına mantıklı bir hareket sayılabilir. Nitekim şirket teknoloji endüstrisinde dev bir oyuncu olsa da, gelişmekte olan mobil pazarda fazla baskın değil, Palm’ın da ne olduğu belli…

Dün akşamın flaş gelişmesi olan bu satın alma olayının ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. HP’nin dün düzenlediği tele konferansta anlaşmayla ilgili detaylar anlatıldı, bu arada Palm ve HP yöneticileri de medyaya demeçler verdi. Şimdi tüm bu anlatılanları ve konuşulanları toplama zamanı.

Anlaşma
HP ve Palm arasındaki anlaşma henüz resmiyet kazanmış değil. Palm ve HP’nin birtakım bürokratik adımları geçmeleri gerekiyor, bunların arasında SEC ve FTC gibi ABD’li idari makamlardan gelecek onaylar da bulunuyor. Satın alma işlemlerinin HP’nin üçüncü mali çeyreğinin biteceği Temmuz ayı sonunda sonuçlanması bekleniyor. HP, Palm’ın birim hissesine 5.70 dolar gibi bir değer biçerek toplamda 1.2 milyar dolar ödeyecek. Satın alma işlemleri sonuçlandıktan sonra Palm HP’nin Kişisel Sistemler Grubu’na dönüşecek ve bu grubun başına da Jon Rubinstein yönetici olarak atanacak, Rubinstein’ın kurmayları da kendisiyle birlikte çalışmaya devam edecek.

Daha sonra sırada Palm’ın eşsiz kültürünün HP’nin dev yapısına nasıl enjekte edileceği var. Palm görece küçük bir şirket, her ne kadar Rubinstein’ın Palm’ı bir sonraki faza lider olarak taşıyacağı için heyecanlı olduğu söylense de, aynı durum mühendisler ve diğer çalışanlar için geçerli olmayabilir. Palm son haftalarda bazı parlak beyinleri kaybetti bile, bakalım bu iyi haber beyin göçünü durduracak mı, yoksa iyice hızlandıracak mı? HP, yeni bir organizasyon stratejisi hazırlayacağını söylüyor.

Palm’ın mevcut ürünleri
Palm’ın mevcut ürünleri; Pre / Pre Plus ve Pixi / Pixi Plus bu anlaşmadan etkilenmeyecek. Ayrıca bu şirketin donanım haritası da gelecek dönemde değişiklik yaşamayacak. Bu durumda operatörlerle planlanmış olan dağıtım anlaşmaları işlemeye devam edecek. Palm’ın planladığı yeni donanımlarla ilgili geliştirme çalışmaları da devam edecek.

webOS için de aynı hikaye geçerli… Yakın dönemde bu işletim sistemi etkilenmeyecek. Ares yazılım geliştirme aracı ve uygulama geliştirici avı planlandığı gibi sürecek. Tabii ki, HP’nin banka hesabını arkasına alan bir Palm için geliştiricileri cezbetmek daha kolay olacaktır. Uzun lafın kısası Palm’ın ürünleri ve kısa vadedeki planlarıyla ilgili bir değişiklik beklenmiyor.

Palm markası ve gelecekteki ürünler
HP yöneticileri veya Jon Rubinstein Palm markasının yaşayıp yaşamayacağıyla ilgili bir açıklama yapmıyor. Gelecekteki cihazların Palm logosu barındırıp barındırmayacağı, ya da sadece HP logosuyla çıkıp çıkmayacağı da belli değil. Ya da Palm adının hüküm sürmeye devam edip etmeyeceği… Bu ortada büyük bir soru olarak kalmaya devam ediyor ve anlaşmanın sonuçlanacağı birkaç ay içinde birşeylerin görüşülüp karara bağlanması gerekiyor. Palm ve webOS adlarının yaşayacağına dair bir izlenim var, ancak anlaşma sonuçlanınca kesin bir açıklama yapılacaktır diye umuyoruz.

Bu anlaşmanın Palm’ın uzun vadedeki ürünlerini nasıl etkileyeceği bilinmiyor. HP’nin halihazırda iPAQ serisi bulunuyor, bu seri geçmişte hatırı sayılır başarılar ve bununla birlikte başarısızlıklar elde etti. iPAQ’in DNA’ları gelecekte karşımıza çıkacak Palm / HP cihazlarında mutlaka olacaktır. Palm’ın mevcut yol haritasının da ne kadar ileri gidebileceğini de bilmiyoruz. Ayrıca bu planlar HP’nin mobil alanla ilgili planlarıyla nasıl entegre edilecek, bu da cevaplanmayı bekleyen bir soru olarak ortada duruyor.

HP’nin mevcut ürünleri ve ürün planları
Şu anda HP’nin mobil pazarda fazla bir ürünü bulunmuyor. AT&T ve Vodafone için üretilmiş olan iPAQ Glisten ve iPAQ Data Messenger dışında birşey yok. Bu iki cihazın hızlı ve acısız bir şekilde ölmesini bekliyoruz. Aynı şekilde Android tabanlı Compaq Airlife netbook ve HP’nin diğer Android’li cihaz planlarının da rafa kaldırılması beklentilerimiz arasında. Eğer HP webOS’e yoğunlaşmak istiyorsa başka bir işletim sistemine daha ilgi göstermemeli.

Ancak, Windows Phone 7’yi de unutmamak gerekiyor. Windows Phone 7’nin lansmanında açıklanan ortaklar arasında HP de vardı. Palm’ın da Windows Mobile cihazları geliştirmekle ilgili bilgi ve deneyimi bulunuyor. Bu arada HP’nin yöneticileri Microsoft’un değerli bir ortak olduğunu dünkü telekonferansta belirttiler, ancak bu ortaklık Windows Phone 7’yi mi, Windows 7’yi mi işaret ediyor, bu açık bir şekilde belirtilmedi. Şu noktada HP’den Windows Phone 7 cihazı beklememek gerekir diye düşünüyoruz, ancak bir açık kapı da bırakmakta fayda var.

Ayrıca HP Slate’e de ne olacak merak ediyoruz. HP’nin dünkü telekonferansında Slate ile ilgili birkaç slayt da yer almış. Bu gösterimler HP’nin mobil pazardaki son hamlelerini mi temsil ediyor, yoksa bir ipucu mu veriyor, bunu bilmiyoruz, ancak er ya da geç Slate’de yok olacaklar listesine girecektir. Haziran ayında piyasaya çıkması beklenen bir tablet cihazında Windows 7 gibi masaüstü işletim sistemine yer vermek biraz tehlikeli ve endişe verici… webOS tablet cihazlar için daha uygun bir seçim gibi görünüyor. Dahası, HP ARM tabanlı mobil işletim sistemi için 1.2 milyar dolar ödemişken Intel tabanlı Slate için de geliştirme çalışmalarına dolar yağdırmaya devam etmeyecektir diye düşünüyoruz.

Tabletler, netbook’lar ve internete sürekli bağlı cihazlar
İşlerin ilginç hâle geldiği nokta burası. Dün hiçbir resmi ürün planının açıklanmamış olmasına rağmen, hem Palm hem de HP gelecekte webOS ile çalışan tabletlerin, netbook’ların ve diğer internete bağlanabilir cihazların çıkarılabileceğinin ipuçlarını verdi. Jon Rubinstein webOS’in farklı tasarımlara uyum sağlayacak bir işletim sistemi olduğunu söylüyor, ancak şirket akıllı telefonlara odaklanmayı tercih etmiş durumda. HP’nin yapılacaklar listesinde bu problemi çözmenin de olduğunu biliyoruz. Para tüm problemleri çözmese de, Palm’ın webOS’i işletim sisteminin geliştirme ve iyileştirme çalışmalarını sekteye uğratmadan başka platformlara uyarlayabilecek mi, bunu bekleyip görmemiz gerekiyor.

Bildiğimiz bir diğer şey de HP’nin dokunmatik arayüzlü MediaSmart ve TouchSmart arayüzlerine sürekli efor sarfedip bu arayüzleri Windows’un karmaşık ve defolu yapısına uyarlamaya çalışıyor, bu da karışık sonuçlar verebiliyor. webOS’e sahip olunması ve Palm’ın dokunmatik ekranlar ve mobil teknolojilerle ilgili patentleri bu cihazların dramatik bir şekilde iyileştirilmesine katkıda bulunabilir. Gelecekteki ihtimaller sonsuz: Hem webOS hem de Windows ile çalışabilen ya da sadece yazılım katmanında webOS’i çalıştıran netbook’lar, tamamen webOS ile çalışan tablet’ler/smartbook’lar, webOS ile çalışan HP’nin dokunmatik bilgisayarlarıyla iletişim kuran, bu cihazlarla ayarları ve uygulamaları paylaşan akıllı telefonlar… HP’nin yazıcılarını bile dokunmatik ekranlı ve üstünde webOS çalıştırırken görmek güzel olmaz mı?

Donanım ne olursa olsun HP, Palm’ı satın alarak bir yandan TouchSmart’ın mobil tarafında sunduklarında büyük bir gelişim gösterebilir, bir yandan da Windows’un henüz tam olarak olgunlaşmamış dokunma desteğinin üzerindeki yükü azaltabilir. Şirketin önünde duran sayısız fırsatı nasıl şekilde ve ne kadar hızlı bir şekilde değerlendireceğini çok merak ediyoruz. Bu işe odaklanırken halihazırdaki mükemmel müşteri deneyimini de sunmak oldukça önemli.

Pazarlama
Ne HP ne de Palm kendilerini pazarlamakta başarılı sayılmaz, yine de Palm’ın biraz daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki şirketin iyi sayılmayan pazarlama yöntemlerinin birleşiminden felaket de doğabilir. Her iki şirketin de bu tarihi satın almayı yeni bir başlangıç olarak görüp pazarlama tarafında da yeni ve yaratıcı yöntemler bulmalarını umuyoruz.

Sonuç
Onlarca senelik yeniden yapılanmalardan, isim değişikliklerinden ve iflasa yakın deneyimlerden sonra, Palm bağımsız bir şirket olarak kalmaktan sonunda vazgeçti. Şimdi HP mobil pazarda büyük bir oyuncu hâline geliyor, ayrıca eline yeni geçen hazır mobil işletim sistemini de rekabetçi hâle getirmek için gerekli olan parayı da vermeye hazır. Mobil pazardaki oyuncuları bir düşünün: Google, Apple, Microsoft, Nokia, RIM ve şimdi de HP. Eğer bu haftanın başında bu listeyi yapmamızı isteseydiniz, HP’nin adı bu listede olmazdı.

Zaman geçtikçe bu satın almanın etkilerini hep birlikte göreceğiz. Eğer mobil pazarın çoktan çılgın hâle geldiğini düşünüyorsanız, henüz hiçbir şey görmediniz.

Yukarıdaki yazının aslı Engadget blogunda Nilay Patel tarafından hazırlanmıştır. Resimler – Engadget