İncelemelerManşetler

HP Omen 17 İncelemesi

hp omen 17 inceleme

HP dizüstü bilgisayar pazarının köklü ve güçlü oyuncuları arasında yer alıyor. Şirketin ürün portföyünde farklı kullanıcı kitlelerini hedefleyen çok sayıda ürün bulunuyor. HP Omen serisinde de oyunculara yönelik dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar sunuyor. Omen 17 (ck0010nt) de şirketin güncel ve güçlü seçeneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. HP Omen 17 inceleme yazımızda bu dizüstü oyun bilgisayarına dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

HP Omen 17 inceleme: Tasarım ve Özellikler

HP Omen 17 daha ilk bakışta bir oyun bilgisayarı olduğunu belli ediyor. 17.3 inç ekranlı dizüstü bilgisayar, oldukça geniş bir alan kaplıyor. Her ne kadar adı dizüstü bilgisayar olsa da, Omen 17’yi dizüstü yerine sabit bir zemin üstünde kullanmanın daha sağlıklı bir seçim olacağını söylemek gerekiyor.

hp omen 17 incelemeAncak Omen 17’nin ağırlığının bir dizüstü oyun bilgisayarı için normal olduğunun altını çizmekte de fayda var. Dizüstü bilgisayar, tartıda 1,8 kilogram çekiyor. Omen 17’nin şarj adaptörü de oldukça büyük ve ağır. 330W güç sağlayan bu adaptör, evimdeki Turkcell TV+ kutusunun neredeyse iki katı büyüklüğünde. Adaptör de eklenince Omen 17’nin ağırlığı bir hayli artıyor. Bunların bir oyun bilgisayarı için normal olduğunu tekrar hatırlatalım.

HP’nin Omen 17 için genel itibarıyla sade bir tasarımı tercih ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Kasada ana materyal olarak metal ve plastik seçilmiş ve bunlar siyaha boyanmış. Ekran kapağının üstündeki Omen logosu dışarıdan bakınca göze çarpan tek unsur oluyor. Bunun dışında dizüstü bilgisayarın tasarımı büyük ölçüde basit tutulmuş.

hp omen 17 incelemeOmen 17’nin dışını birkaç dokunuşla süslenmiş düz hatlar oluşturuyor. Geçmiş yıllardaki modellerin tasarımında pek fazla değişiklik yapmayan HP, büyük fan boşluklarını da değiştirmemiş. Tasarım dokunuşlarıyla Omen 17’yi adeta havada duruyormuş gibi gösteren HP, böylelikle dizüstü bilgisayarın yüzeye dokunan alanını da belirgin ölçüde küçültmeyi başarmış.

Ekran kapağında ve kenarlarda plastik kullanılırken, klavye ve izleme dörtgeninde metal tercih edilmiş. Metal tercihi sayesinde dizüstü bilgisayarın ısındığı senaryolarda bile avuç içlerinde fazla sıcaklı hissedilmiyor. Ekran, büyüklüğüne rağmen, tek elle 150 derecelik bir açıyla açılabiliyor. HP’nin menteşeler konusunda da iyi bir iş çıkardığını söylemek gerekiyor.

hp omen 17 incelemeHP Omen 17 port sayısı bakımından oldukça zengin bir dizüstü bilgisayar. Bu portların hepsi kenarlara yerleştirilirken, ağırlığın sol tarafta olduğu görülüyor. Normalde dizüstü oyun bilgisayarlarında pek sık görülmeyen SD kart okuyucusunun varlığının hoş bir dokunuş olduğu söylenebilir.

Omen 17’nin sol kenarında soldan sağa doğru sırasıyla şarj girişi, RJ45 GigabitLAN portu, USB 3.2 Type A Gen 1 girişi, mini DisplayPort, HDMI 2.1, USB-C (Thunderbolt 4) girişi, 3.5 mm kulaklık/mikrofon jakı ve SD kart okuyucusu bulunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi burası bir hayli kalabalık.

hp omen 17 incelemeSağ tarafta ise sadece iki adet USB 3.2 Typ A Gen 1 girişi mevcut. Buraya kablolu bir fare bağlayacakların havalandırma boşluklarına dikkat etmesinde fayda olduğunu da belirtelim.

HP Omen 17 aslında tam teşekküllü bir klavyenin sığabileceği bir alana sahip. Ancak HP’nin ok tuşlarına daha fazla yer açmak ve sol tarafa makro tuşları (P1’den P6’ya kadar uzanan) yerleştirmek için Numpad’den vazgeçtiği görülüyor.

hp omen 17 incelemeRGB aydınlatmalı klavyenin dokunsallık bakımından son derece iyi bir iş çıkardığını belirtmek gerekiyor. Tuşlar arasındaki boşluğun 1 mm’den fazla olması ve tuşların canlı bir geri tepme yapması, Omen 17 ile bir şeyler yazmayı veya klavyeyi kullanarak oyun oynamayı keyifli hâle getiriyor. Klavyenin çoğunlukla mekanik klavyeleri tercih eden sıkı oynucuları memnun edeceği rahatlıkla söylenebilir.

Klavyenin RGB aydınlatmasıyla ilgili ayarlar dizüstü bilgisayardaki Omen Gaming Hub uygulaması üzerinden yapılıyor. Bu uygulamanın diğer özelliklerine ilerleyen bölümlerde değineceğiz. RGB aydınlatmasının yönetimi için kullanılan Light Studio uygulamasına da Gaming Hub üzerinden erişiliyor. Light Studio test merkezimize gelen Omen 17’de yüklü değildi. Omen Gaming Hub üzerinden Light Studio’yu indirmemiz mümkün olmasa da, Microsoft Mağaza üzerinden indirip kolaylıkla Gaming Hub içinde çalıştırabildik.

hp omen 17 incelemeLight Studio ile kullanıcılar klavyeyi dört farklı renk alanına ayırabiliyor, diledikleri takdirde sadece belli tuşları ön plana çıkacak şekilde ayarlayabiliyor. Bu uygulama üzerinden oluşturulan klavye aydınlatma ayarlarının başka cihazlara gönderilebileceğini veya başka cihazlardaki ayarların Omen 17’ye taşınabileceğini belirtmekte de fayda var.

Omen 17’nin klavyesinin RGB aydınlatması için statik ve dinamik seçenekler sunuluyor. Dinamik ayar tercih edildiğinde kullanıcılar farklı efektlerle klavyelerini renklendirebiliyor. Bunlardan birinde klavyedeki renkler ve yükseklikleri ekrandaki içeriğe göre ayarlanıyor. Söz konusu özellik akıllara Ambilight sistemini getiriyor.

hp omen 17 incelemeHP Omen 17’nin izleme dörtgeni gayet iyi bir iş çıkarıyor. Oldukça büyük olan izleme dörtgeni, parmak hareketlerini kolaylıkla algılıyor ve her tıklatmaya tok bir sesle geri dönüş yapıyor. Tepkisellik seviyesinin doğruluğu, oyun dışındaki zamanlarda ekstra bir fare bağlama ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

hp omen 17 incelemeKlavyenin üst tarafında ise HP Omen 17’nin hoparlörü bulunuyor. Bu hoparlörde, yine HP markalı pek çok dizüstü bilgisayarda olduğu gibi, Bang & Olufsen’in imzası karşımıza çıkıyor. Hoparlörden çıkan sesin kalitesi en üst seviyede olmasa da, ortalama bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede. Bu noktada müzik dinlerken tizlerin biraz kulak tırmalayabildiğini ve basların da bazı şarkılarda cızırtılı geldiğini belirtmekte fayda var.  Yine de; en azından evde tek başınıza oyun oynarken, müzik dinlerken veya bir şeyler izlerken başka bir aksesuara ve cihaza ihtiyaç duymayacağınızı söyleyebiliriz.

HP Omen 17 inceleme: Ekran, Performans, Pil

HP Omen 17, 17.3 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Bu IPS ekran, 2560 x 1440 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın yenileme hızının 165 Hz olması da HP’nin vurgu yaptığı noktalar arasında bulunuyor. Maksimum parlaklık seviyesi 300 nit olan ekranın iyi bir deneyim yaşattığı söylenebilir.

Mat yüzeyi sayesinde ekranda oyun deneyimini olumsuz etkileyebilecek yansımalar görülmüyor. Ekranda çıplak gözle fark edilebilen bir parlaklık farklılıklarının olmadığını da belirtmekte fayda var.

hp omen 17 inceleme165 Hz yenileme hızı, Omen 17’nin öne çıkan ekran özellikleri arasında yer alıyor. Yenileme hızının yüksekliği, özellikle aksiyonu bol oyunlarda deneyimi üst seviyeye çıkarıyor. Oyunlarda sahne arası geçişlerde herhangi bir pürüz veya çizgi görülmüyor. Ekranın tepki süresinin de 3 ms olduğunu da belirtelim.

Omen 17’nin ekranı sRGB renk gamının yüzde 100’ünü kapsıyor. Dokunmatik özellikleri olmayan bu ekranın gövdeye oranı ise yüzde 84.65.

hp omen 17 incelemeDizüstü bilgisayarın ekranının görüntüleme açıları konusunda pek kararlı olmadığı görülüyor. Dik açılardan bakınca renklerde belirgin bir sapma fark edilmiyor, ancak parlaklıkta fark edilecek seviyede değişiklikler oluyor. Yine de, bunların genel deneyime gölge düşürecek seviyede olmadığı söylenebilir.

hp omen 17 incelemeHP Omen 17 ile video izlemek ise oldukça keyifli. 2K çözünürlüklü 17.3 inç büyüklüğündeki ekranda hem YouTube videoları hem de Netflix ve Disney+ gibi platformlardaki dizi ve filmler son derece net şekilde gösteriliyor. Evde yalnızken ve yemek yerken bir dizi izlemek istediğinizde bunu Omen 17’de son derece keyifli şekilde yapabilirsiniz.

hp omen 17 incelemeHP Omen 17’nin ana bileşenleri dizüstü bilgisayarın odak noktasında oyun deneyiminin olduğunu açık şekilde gösteriyor. Test merkezimize gelen modelde Nvidia GeForce RTX 3080 ekran kartı bulunuyor. Dizüstü bilgisayarın kalbinde ise Intel Core i9-11900H işlemci yer alıyor. Bu işlemciye 16 GB DDR4 RAM eşlik ediyor. Depolama tarafında ise 1 TB SSD kullanıcıları bekliyor.

Omen 17 testimiz sırasında denediğimiz FIFA 22, F1 22, Microsoft Flight Simulator, Fallout Shelter, Forza Horizon 5, Art of Rally, Marvel’s Guardians of the Galaxy gibi oyunları hiçbir problemle karşılaşmadan oynayabildik. Uzun süredir bilgisayarda sadece Football Manager serisini oynayan biri olarak bilgisayarda aksiyon gerektiren oyunları oynamakta biraz zorlansam da, Omen 17 ile sorunsuz bir deneyim yaşadığımı rahatlıkla söyleyebilirim.

hp omen 17 incelemeBilgisayar masadayken veya koltuk hizasında bir sehpadayken ekranı rahatça gördüm, klavyeyle ve fareyle kontrollerde bir problem yaşamadım. Bu noktada Omen Gaming Hub’ın da oyunlar başlatıldığı sırada devreye girdiğini ve kullanıcı isteğine bağlı olarak Oyun Modu ile performansı artırdığını belirtelim.

HP Omen 17, benchmark testlerinde kendisiyle aynı işlemciyi taşıyan bilgisayarlarla benzer sonuçları alıyor. Oyun odaklı donanımı sayesinde Omen 17, günlük standart işleri en ufak bir problem bile yaşamadan halletmeyi sağlıyor. Microsoft Edge internet tarayıcısında çok sayıda pencere açmak veya aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmak dizüstü bilgisayar için sorun olmuyor. Ancak eş zamanlı şekilde çalışan uygulamaların sayısı arttığında veya oyun sırasında fandan gelen gürültünün biraz fazlalaştığını belirtmek gerekiyor. Isınma tarafında ise can sıkıcı bir durum gözlemlemedik.

HP Omen 17’nin teknik özellikleri itibarıyla oyuncuların yanı sıra kreatif işlerde çalışan profesyonellerin de kullanabileceği bir cihaz olduğunu belirtmekte fayda var.

Pil performansı, dizüstü oyun bilgisayarlarının büyük kısmı gibi, HP Omen 17’nin de zayıf karnı olarak tanımlanabilir. Dizüstü bilgisayarda 6 hücreli 83 Wh kapasiteli Lityum iyon polimer pil bulunuyor. Bu pil tamamen doluyken şarjdan çıkarıldığında yaklaşık 2 saatlik bir kullanım süresi sağlıyor. Söz konusu zaman zarfında sürekli yüksek parlaklıkta video izlerseniz, klavye aydınlatmasını açık bırakırsanız ve oyun oynarsanız ise pil çok daha hızlı biçimde boşalıyor.

hp omen 17 incelemeOmen 17’nin 330W kapasiteli oldukça büyük bir adaptöre sahip olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu adaptörü günlük yaşamda yanınızda taşımanız hiç kolay değil. Ancak bu büyük adaptörle yine yaklaşık 2 saat içinde pili doldurmak mümkün oluyor. Yine de, Omen 17 ile prizlerden uzak bir yaşam sürdürmenin imkansıza yakın olduğunu söylemek gerekiyor.

HP Omen 17 inceleme: Yazılım

HP Omen 17 kutusundan Windows 11 yüklü olarak çıkıyor. En yeni Windows sürümü Omen 17’de güçlü donanımın da yardımıyla keyifli bir deneyim yaşatıyor. Dizüstü bilgisayarda Netflix, Disney+, Instagram, Xbox gibi uygulamalar ön yüklü şekilde kullanıcıları karşılıyor.

Omen 17’de daha önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi, dizüstü bilgisayarın işleyişine yardımcı olan Omen Gaming Hub gibi uygulamalar bulunuyor. Omen Gaming Hub, adından da anlaşılacağı üzere, bir oyun merkezi işlevi görüyor. Oyun performansını en üst seviyeye taşımak için gerekli optimizasyonları yapan Gaming Hub, Light Studio uygulamasıyla da klavyenin RGB aydınlatmasını yönetmeyi sağlıyor.

HP Omen 17 inceleme: Sonuç

Oyuncular, bilgisayar endüstrisinin en büyük ve önemli hedef kitleleri arasında yer alıyor. Kitlenin büyüklüğüne paralel olarak sunulan seçenekler de çeşitlilik gösteriyor. HP Omen 17, güçlü bir dizüstü oyun bilgisayarı arayanların dikkatini çekebilecek ilk seçenekler arasında yer alıyor.

hp omen 17 incelemeDizüstü oyun bilgisayarlarının büyük kısmı gibi, HP Omen 17 de mobilite için çok uygun bir cihaz değil. Büyük ve ağır kasası, pil ömrünün uzun olmaması ve şarj adaptörünün ağırlığı Omen 17’nin her zaman her yerde kullanılmasını zorlaştıran faktörler olarak öne çıkıyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, bunlar dizüstü oyun bilgisayarlarının çoğunluğunda karşılaşılan karakteristik özellikler.

HP Omen 17, yüksek performans arayanları yarı yolda bırakmıyor. Her oyunu sorunsuz şekilde çalıştırılabilen Omen 17, bunu yüksek görüntü kalitesiyle de destekliyor. Dizüstü bilgisayarın 17.3 inç büyüklüğündeki ekranında hem oyun oynamak hem de bir şeyler izlemek oldukça keyifli. Kısacası hem bir medya merkezi hem de bir oyun cihazı isteyenler aradıklarını HP Omen 17’de bulabilir.