HP’nin 12 ülkede 16 bin bilgi çalışanıyla yürüttüğü 2024 İş İlişkileri Endeksi (WRI), iş dünyasında teknolojik araçların ve yapay zekanın iş ilişkilerinde yarattığı değişimi gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre çalışanların yalnızca yüzde 28’i iş ilişkilerini sağlıklı ve tatmin edici buluyor; bu oran geçtiğimiz yıla kıyasla sadece bir puanlık bir iyileşmeye işaret ediyor. Öte yandan, çalışmada, yapay zeka destekli çözümlerle donatılan çalışanların daha verimli iş deneyimleri yaşadığı, işverenlerin verimlilik taleplerine yanıt verirken, çalışanların ise anlamlı çalışma isteklerine kavuştuğu vurgulanıyor. HP tarafından sunulan, çalışan odaklı kişiselleştirilmiş iş deneyimlerinin bu talepleri bir araya getirdiği ifade ediliyor.
Çalışmada dikkat çeken bir diğer nokta, bilgi çalışanları arasında yapay zeka kullanımının hızla artış gösterdiği yönünde. Geçen yıl yüzde 38 olan yapay zeka kullanım oranı bu yıl yüzde 66’ya yükselmiş durumda. Yapay zeka kullanan çalışanlar, bu teknolojiyi kullanmayanlara kıyasla işlerine 11 puan daha fazla bağlı hissediyor. HP’nin verileri, iş yerinde teknolojik çözümlere sahip olmanın, çalışanların iş tatminini nasıl etkilediğini ve bu doğrultuda kişiselleştirilmiş deneyimlere olan talebin arttığını gösteriyor. Çalışanların üçte ikisinden fazlası iş deneyimlerinin kendilerine özel hale getirilmesini beklerken, yüzde 87’si bu taleplerinin gerçekleşmesi için maaşlarının bir kısmından feragat edebileceğini belirtiyor.
HP’nin araştırmasına göre çalışanların yüzde 67’si kendilerine özel uyarlanan iş çözümlerine ihtiyaç duyuyor. Bilgi çalışanlarının yüzde 72’si görev ve sorumluluklarına uygun araçlar talep ederken, yüzde 70’i de çalışma esnekliği konusunda beklentilerini dile getiriyor. Ayrıca yüzde 73’lük bir kesim yapay zekanın iş süreçlerini kolaylaştırdığı görüşünde. Özellikle uzaktan veya hibrit çalışmaya önem verenler için yapay zeka destekli teknolojiler sayesinde iş süreçlerinin daha verimli hale gelmesi öne çıkan bir beklenti. HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar’a göre, günümüz çalışanları artık yalnızca maaş beklentisi içinde değil; iş tatmini, esneklik ve kariyer gelişimini destekleyen imkanlar sunan iş yerleri arıyor.
HP’nin yeni nesil ürünlerinden HP EliteBook Ultra AI PC, bu doğrultuda şirketin yapay zeka ile desteklenmiş iş çözümlerine verdiği önemi sergiliyor. Özellikle belge analizi, toplantı transkripsiyonu ve içerik oluşturma gibi işlevlerde güçlü performans sunan bu cihazın, iş süreçlerinde hız ve doğruluğu artırmayı hedeflediği belirtiliyor. 55 TOPS NPU performansına sahip bu bilgisayar, çalışanlara pratik ve yüksek hızlı çözümler sunarak iş deneyimini iyileştiriyor. Bununla birlikte, HP’nin video konferans sistemlerinde yer alan NoiseBlock teknolojisi de toplantılardaki ses kalitesini artırarak iş birliğini destekliyor. Bu yenilikler, özellikle ekiplerin nerede olurlarsa olsunlar uyumlu çalışabilmeleri için verimli bir çalışma alanı sağlıyor.
HP İş Gücü Deneyimi Platformu, BT ekiplerinin farklı cihazları güvenli şekilde yönetmesini kolaylaştırıyor
G
HP’nin geliştirdiği İş Gücü Deneyimi Platformu da bilgi teknolojileri ekiplerinin çalışanların farklı cihazlarını güvenle yönetmesini kolaylaştırıyor. Bu platform sayesinde, uzaktan veya hibrit çalışan personelin kullandığı yazıcılar, bilgisayarlar ve aksesuarlar merkezi bir kontrolle güvenli hale getirilebiliyor. HP’nin sunduğu yapay zeka destekli otomasyon sistemleri sayesinde olası güvenlik tehditleri önceden tespit edilerek sorunlar çözülüyor. Urçar, “Yapay zeka destekli çözümler, çalışanların iş yerlerinde daha verimli, üretken ve tatmin edici bir deneyim yaşamasına katkı sağlıyor. Özellikle kişiselleştirilmiş çözümler sunma konusunda teknolojinin sunduğu tüm imkanları iş yerlerinde kullanıyoruz,” açıklamasında bulundu.