HP, bilgisayar pazarının en köklü ve güçlü oyuncuları arasında bulunuyor. Geniş bir dizüstü bilgisayar portföyü bulunan şirket, farklı ihtiyaçlara yanıt veren seçenekler sunuyor. HP EliteBook 1050 G1 bu geniş portföyde profesyonellere yönelik etkileyici seçeneklerden biri olarak göze çarpıyor. Özelliklerine bakıldığında ayrık ekran kartı ve Bang & Olufsen hoparlörleriyle dikkat çeken EliteBook 1050 G1, kullanıcılarına bir günü rahatlıkla çıkarmalarını sağlayacak bir pil ömrü vadediyor. Özünde bir oyun bilgisayarı olmamasına rağmen, pürüzsüz bir oyun deneyimi yaşamak için yeterli özellikler barındırması da EliteBook 1050 G1’in çarpıcı yönleri arasında bulunuyor. HP EliteBook 1050 G1 inceleme yazımızda bu güçlü dizüstü bilgisayara dair detayları bulabilirsiniz.
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Tasarım
HP EliteBook 1050 G1, ilk bakışta standart ve sıradan bir dizüstü bilgisayar gibi görünüyor. Bilgisayarın kasası gri plastik ve fırçalanmış metal kenarların birleşiminden oluşuyor. Ancak biraz daha dikkatli bakıldığında bazı ilginç tasarım dokunuşları göze çarpıyor. Kesikli köşeler, hoparlörlerin üzerindeki mikro deliklerin üçgen deseniyle yerleştirilmesi gibi detaylar sayesinde EliteBook 1050 G1 ayırt edici bir görüntüye kavuşuyor.
HP EliteBook 1050 G1, 2 kilogramın çok az üstünde bir ağırlığa sahip. Bunun ayrık ekran kartına sahip bir dizüstü bilgisayar için standart bir ağırlık olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Tek elde taşınmasında bir sorun olmayan EliteBook 1050 G1, 360 x 254 x 189 mm.’lik ince boyutlarıyla da dikkat çekiyor. Kısacası boyutları ve ağırlığı itibarıyla EliteBook 1050 G1 sürekli taşımaya uygun bir cihaz olarak tanımlanabilir.
İnce kasaya sahip dizüstü bilgisayarlarda giriş sayıları genellikle pek yeterli olmuyor. Ancak EliteBook 1050 G1 bu durum için istisna teşkil eden cihazlar arasında yer alıyor. Dizüstü bilgisayarda iki adet USB-A 3.0 girişi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi şarj desteği de sunuyor. Thunderbolt destekli iki adet USB-C 3.1 girişi, HDMI girişi, SD kart okuyucusu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve Kensington kilidi de dizüstü bilgisayarın üstündeki diğer girişler.
Hâlihazırda piyasada giriş sayısı bakımından HP EliteBook 1050 G1’e kıyasla daha cömert olan çok sayıda cihaz bulunuyor. Bu cihazlardan bazılarının EliteBook 1050 G1 ile aynı klasmanda olduğunu da belirtmek gerekiyor. Yine de, EliteBook 1050 G1’in bu konuda kullanıcılarını yarı yolda bırakmayacağı rahatlıkla söylenebilir.
Dizüstü bilgisayarın fanından makul sayılabilecek düzeyde bir ses çıkıyor. Yüksek performans vadeden diğer güncel cihazlara, özellikle dizüstü oyun bilgisayarlarına kıyasla daha sessiz çalışan EliteBook 1050 G1, donanımını zorlayan bazı işlemler dışında fanının sesini duyurmamayı başarıyor.
HP EliteBook 1050 G1’in web kamerasının üstü sürüklemeli kapak mekanizması sayesinde fiziksel olarak kapatılabiliyor. Bunun gizlilik konusunda hassas olan kullanıcıları hissettirecek bir önlem olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Klavye ve İzleme Dörtgeni
HP EliteBook 1050 G1’in klavyesinin büyük ölçüde makul boşluklara sahip olduğunu ve kolaylıkla yazı yazmaya imkan sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Tuşların üst kısmında mat bir kaplamanın olması nedeniyle alışma süresinde tuşlara basıldığında tuhaf olarak tanımlanabilecek bir his yaşanabiliyor. Dokunulduğunda geriye yumuşakça giden tuşlara sahip klavyede arkadan aydınlatma da mevcut. Bu sayede dizüstü bilgisayarla akşamları çalışma konusunda da bir sıkıntı yaşanmıyor.
Tuşlar kasada gömülmüş bir alanın içinde bulunuyor. Bu alanın sol ve sağ kenarlarında yaklaşık 2,5 cm.’lik boşluklar bulunuyor. İlk bakışta bu yerleşimin verimli olmadığı düşünülse de, birkaç günlük kullanımın sonunda kasada avuç içlerini dayamak için oldukça yeterli bir alanın bulunduğu görülüyor. Yine de, klavyede tuşları biraz daha büyütmek için yeterli bir alanın olduğunu belirtmek gerekiyor.
Klavye tasarımındaki tercihin olumsuz etkisi özellikle ok tuşlarında hissediliyor. Özellikle yukarı ve aşağı ok tuşlarına oldukça küçük bir alan kalıyor. Buna ek olarak, Sil ve Home tuşlarının çok yakın olması da zaman zaman sorun teşkil edebiliyor. Bunların dışında klavye deneyiminde somut problemler yaşanmıyor.
İzleme dörtgeni de oldukça tepkisel bir deneyim yaşatıyor. Dizüstü bilgisayarın ayarlar menüsünde izleme dörtgeni için ekstra ayar yapmak gibi bir ihtiyaç duyulmuyor. Varsayılan ayarda Orta seviyede bir tepkisellikle gelen izleme dörtgeni, dokunuşları algılama konusunda sorun yaşatmıyor.
HP EliteBook 1050 G1’in klavye ve izleme dörtgeni bölümünde parmak izi tarayıcısı da yer alıyor. Klavye çukurunun sağ alt köşesinde bulunan parmak izi tarayıcısının yerinin biraz ters olduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle parmak izi tarayıcılarında genellikle sağ elin işaret parmağı kullanıldığı için tarayıcı konumu itibarıyla “sezgisel” bir deneyim sunamıyor. Konumundaki problem dışında parmak izi tarayıcısı gayet iyi çalışıyor ve dizüstü bilgisayarın kilidini hızlı biçimde açıyor.
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Ekran
EliteBook 1050 G1’de 15.6 inç büyüklüğünde Full HD bir ekran bulunuyor. Bu ekran 600 nit’in üstüne çıkan parlaklık seviyesiyle rakibi olabilecek dizüstü bilgisayarlara karşı avantaj kazanıyor. Makul bir kontrast sunan ekran, 120 Hz yenileme oranı ve ideal renk sıcaklığıyla gözleri zorlamayan bir deneyim yaşatıyor. Yüksek yenileme oranı sayesinde hem videoları hem de menü animasyonlarını çok daha pürüzsüz biçimde görmek mümkün oluyor.
HP EliteBook 1050 G1’in ekranında parlama önleme teknolojisi mevcut. Bu sayede dışarıda veya aydınlatması yoğun iç mekanlarda ekranı görme konusunda bir sorun yaşanmıyor. Bu da dizüstü bilgisayarın artı hanesine yazılan noktalar arasında bulunuyor.
HP’nin ilk olarak 2017 çıkışlı EliteBook x360 G2’de yer verdiği SureView teknolojisi EliteBook 1050 G1’de de mevcut. Bankamatiklerin ekranlarında görülen gizlilik filtrelerine benzer bir yapıda işleyen SureView, yanınızda oturan kişinin ekranı görmesini neredeyse imkansız hâle getiriyor. SureView’i aktif hâle getirmek için klavyede F2 tuşuna basmak yeterli oluyor. Bu tuşa basıldığında görüntüleme açısı 30 dereceyle sınırlandırılıyor. Bu da ekranı sadece bilgisayarın tam karşısındaki kişinin görebileceği anlamına geliyor. Gerçekten de SureView aktifken, yan açılardan bakıldığında ekran görülemiyor. Kısacası kamuya açık bir ortamda çalışırken 15.6 inçlik büyük ekranında yaptıklarının görülmesini istemeyenler için SureView oldukça etkileyici bir çözüm sunuyor.
Parlama önleme teknolojisinin varlığı, görüntüleme açılarından genel olarak feragat edilmesine yol açıyor. Görüntüleme açılarının çok yeterli olmaması, EliteBook 1050 G1’in ekranının zayıf karnı olarak öne çıkıyor. Özellikle yatay açılarda bu sıkıntı daha net biçimde görülüyor. Bunun SureView’in aktifliğinden bağımsız bir durum olduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor.
HP EliteBook 1050 G1 ile tek başına bir şeyler izleyenler için görüntüleme açılarının kısıtlılığı büyük bir sorun teşkil etmiyor. Ancak iki veya üç kişi bilgisayarın ekranında bir şey izlemeye çalıştığında bu problem daha net biçimde anlaşılıyor. Ekranın tam karşısında olmayanlar, iyi bir izleme deneyimi yaşayamıyor. Bu noktada HP EliteBook 1050 G1’in ortak izleme deneyimi için hazırlanmış bir cihaz olmadığı gerçeğini hatırlamak gerekiyor. Dolayısıyla görüntüleme açılarının yetersizliğini mazur görmek biraz daha kolaylaşıyor.
HP EliteBook 1050 G1’in ekranı ideal renk sıcaklığı, yüksek yenileme oranı ve SureView teknolojisinin varlığıyla sınıfı geçmeyi başarıyor. Görüntüleme açılarının yetersizliği, dizüstü bilgisayar karnesindeki en ciddi zayıf not olarak göze çarpsa da, bu durum genel notu fazla etkilemiyor.
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Donanım ve Performans
Test merkezimizdeki HP EliteBook 1050 G1, 2.60 GHz sekizinci nesil Intel Core i7 işlemci taşıyor. Bu işlemci, temel ofis görevlerini yerine getirmek için yeterli gücü fazlasıyla sağlıyor. Bu güçlü işlemciye 120 Hz yenileme oranına sahip ekran ve uzun pil ömrü gibi nitelikler de eklenince HP EliteBook 1050 G1, performans konusunda rakiplerine karşı ciddi bir avantaj elde etmiş oluyor.
EliteBook 1050 G1’de Intel Core i7 işlemciye 32 GB RAM eşlik ediyor. Depolama görevini ise 1 TB SSD üstleniyor. Bunlara ek olarak, görsel yükü de Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q ekran kartı çekiyor. Bu kadronun bir araya gelişi, beklendiği gibi, yüksek bir performans veriyor.
Bu yüksek performansı benchmark test sonuçlarında görmek de mümkün oluyor. Dizüstü bilgisayar Geekbench 4 benchmark testinde tek çekirdekte 4948, çok çekirdekte ise 19020 puan alıyor. HP EliteBook 1050 G1, PC Mark 10 benchmark testinden de 3592 puan alıyor. Bu puanlar sayesinde dizüstü bilgisayar kendisi gibi Intel Core i7 işlemci taşıyan başka modelleri geride bırakmayı başarıyor.
HP EliteBook 1050 G1 temel nitelikleri itibarıyla bir oyun bilgisayarı değil. Ancak bu durum dizüstü bilgisayarda oyun oynanamadığı anlamına gelmiyor. Güçlü teknik özellikleri sayesinde EliteBook 1050 G1 pek çok oyunu sıkıntı yaşamadan çalıştırıyor. Sadece cihazın kaynaklarını yoğun şekilde tüketen ve çok yüksek performans bekleyen oyunlarda küçük takılmalarla karşılaşılabiliyor. Bunun dışında oyunlarda bir sorunla karşılaşılmıyor.
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Pil
Pil performansı HP EliteBook 1050 G1’in en iddialı olduğu alanlar arasında bulunuyor. Testlerimiz süresince EliteBook 1050 G1’i çok fazla şarj etme gereksinimi duymadık.
Yazı yazmak, fotoğraf düzenlemek, YouTube’da video izlemek, Spotify üzerinden müzik dinlemek gibi işlemlerin yapıldığı standart bir günde dizüstü bilgisayar sadece bir kez “düşük pil” uyarısı veriyor. Ekrandaki parlaklık seviyesi de ortalama düzeyde tutulduğunda HP EliteBook 1050 G1, yaklaşık 12 saat boyunca şarja ihtiyaç duymadan çalışmayı sürdürebiliyor. HP tarafından verilen katalog değerlerinde ise pil ömrünün 16 saati bulabileceği belirtiliyor.
HP EliteBook 1050 G1’in pili biraz daha zorlandığında da değerlerde çok somut değişimler yaşanmıyor. Dizüstü bilgisayarla 10 saatten biraz aşkın bir süre boyunca 4K çözünürlüklü video izlenebiliyor. HP EliteBook 1050 G1’in şarjı tam doluyken 4K video açıldığında pil ömrü 1 saat sonunda yüzde 94’e, 2 saat sonunda ise yüzde 82’ye iniyor. 5 saatin sonunda ise pilin doluluk oranı yüzde 59’a geriliyor. 10 saat 15 dakikanı sonunda EliteBook 1050 G1’in pili tamamen boşalıyor.
HP EliteBook 1050 G1’in pilinin yeniden dolması da çok uzun zaman almıyor. Pil tamamen boşken, yaklaşık yarım saat içinde doluluk oranı yüzde 48 ila 50 seviyesine ulaşıyor. 1 saatin sonunda doluluk oranı yüzde 80’e yükseliyor. Pilin tamamen dolması içinse yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Fotoğraflar
[tg_gallery_slider gallery_id=”189599″]
HP EliteBook 1050 G1 inceleme: Sonuç
HP EliteBook 1050 G1, öncelikle kurumsal amaçlarla bir dizüstü bilgisayar arayanlar için en sağlam ve dikkat çekici seçenekler arasında bulunuyor. Dizüstü bilgisayarın fiyatı yüksek olsa da, uzun pil ömrü ve gizlilik odaklı özellikleri EliteBook 1050 G1’in alternatiflerinin karşısında öne çıkmasını sağlıyor.
EliteBook 1050 G1’in hedef aldığı profesyonellerin öncelikli olarak ofis çalışanları olduğunu belirtmekte fayda var. Tasarım yapmak isteyenler için EliteBook 1050 G1’den daha uygun seçenekler bulunuyor. Görüntüleme açılarının yetersizliği ve düşük renk boşluğu kapsaması, grafik tasarımcılarını ve fotoğrafçıları hedef kitlesinin dışında bırakıyor.
Öncelikli olarak bir iş bilgisayarı niteliğindeki HP EliteBook 1050 G1, medya içeriklerinin tüketiminde ve oyun deneyiminde sıra dışı bir şey vadetmiyor. Ancak dönem dönem dizüstü bilgisayarında oyun oynamayı veya bir şeyler izlemeyi sevenlerin HP EliteBook 1050 G1 tarafından yolda bırakılmayacağı rahatlıkla söylenebilir.
HP EliteBook 1050 G1, uzun pil ömrü ve SureView gibi basit ama faydalı bir güvenlik özelliğinin varlığı sayesinde profesyonel çalışanlar için ideal dizüstü bilgisayar seçeneklerinden biri olmayı başarıyor.