HP, bireysel tüketici pazarında kozlarını Spectre serisi ile paylaşırken, kurumsal tüketici pazarında ise EliteBook serisi dizüstü bilgisayarlarla iddiasını ortaya koyuyor. Üstelik yenilenen EliteBook serisi, Spectre’ın bazı estetik unsurlarını ödünç alarak kullanıcılara, genelde sıkıcı tasarımlara sahip olan ürünlere alternatif seçenekler sunmayı hedefliyor. Klavyenin üstünde boydan boya uzanan hoparlör ızgarası, ikisi amplifikatör olmak üzere toplam altı hoparlörlü ses sistemi, 14 inç ekran, 7. nesil Intel Core i7 işlemci gibi özelliklere sahip olan HP EliteBook 1040 G4’ü bir süredir deneyimliyoruz. Elde ettiğimiz izlenimleri ve düşünceleri HP EliteBook 1040 G4 inceleme yazısında paylaşıyoruz.
HP EliteBook 1040 G4 inceleme: Tasarım ve Özellikler
Gümüş renkli, mat alüminyum gövdeye sahip olan EliteBook 1040 G4’ün kapağında yer alan HP logosu, dizüstü bilgisayarın şıklığını tamamlıyor. 32,89 x 23,28 x 1,59 cm.’lik boyutlar ve 1.36 kg. ağırlığıyla bu dizüstü bilgisayarın optimum boyut ve ağırlığa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bir iş istasyonu için gayet hafif ve rahat taşınabilir bir ürün olan EliteBook 1040 G4’ü, özel bir çantaya bile ihtiyaç duymadan sırt çantasında veya büyükçe bir el çantasında rahatlıkla taşımanız mümkün olacaktır.
G4’ün mat yüzeyi hafif bir sürtünmeye de sahip. Parmak izini ve kiri fazla tutmuyor, ayrıca çizilmelere karşı da dayanıklı görünüyor. Özellikle izleme dörtgeninin her iki yanındaki avuç içi destek noktaları, makul yüzey sürtünmesi sayesinde yazı yazarken epey rahatlık sağlıyor.
Dizüstü bilgisayarın taban bölgesi konik bir profile sahip. Bu açıdan akıllara MacBook Air’ı da getiriyor. Alt tarafa baktığımızda dikkat çeken en önemli unsurlar hoparlörler oluyor. Kullanıcıya doğru, her iki kenarda olacak şekilde iki adet küçük hoparlör ızgarası yerleştirilmiş. Arkaya doğru da büyükçe bir hoparlör ızgarası daha bulunuyor. Ayrıca dört adet destek ayağı da EliteBook 1040 G4’ün bastığı yüzeyde sağlam biçimde durmasını sağlıyor ve kasanın genelinin yüzeyle temas edip çizilmesini engelliyor.
Sol kenara baktığımızda, dikkat çeken ilk unsur havalandırma ızgarası oluyor. Onun hemen bitişiğinde kilit yuvasını görüyoruz. USB 3.1 portu ve 3.5 mm. kulaklık jakı da aynı tarafta yer alıyor. Sağ kenarda ise HDMI portu bulunuyor. Bu sayede bilgisayarı sunum için harici bir monitör veya projeksiyon cihazına bağlamak kolaylaşacaktır. Ayrıca ikinci bir USB 3.1 portu ve iki adet USB-C portunu görüyoruz. USB-C portlarından bir tanesi Thunderbolt 3 desteğine de sahip. Böylelikle destekleyen harici diskleri bağlayıp daha hızlı dosya iletim hızlarına ulaşabilirsiniz. Öte yandan dizüstü bilgisayarın şarjı da USB-C portlarından bir tanesiyle gerçekleştiriliyor. Kutudan çıkan şarj cihazının da USB-C ucu bulunuyor.
HP EliteBook 1040 G4’ün klavyesi ve izleme dörtgeninin rahat ve kusursuz bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Ada tipi klavye, geniş tuş mesafeleri, yeterli derinlik ve sertlik sayesinde yazı yazmayı epey rahat hâle getiriyor. Test ettiğimiz üründe İngilizce klavye düzeni mevcuttu. Bu durum yazı yazmamızı az da olsa zorladı, ancak klavyenin kullanımı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Klavyenin üst satırında çeşitli fonksiyon tuşları bulunuyor. Ancak HP sadece alıştığımız ekran parlaklığı, ses, klavye aydınlatması gibi tuşlarla sınırlı kalmıyor, Skype görüşmelerini başlatma ve sonlandırma, mikrofonun sesini kısma gibi işlevler için de tuşlar ekliyor.
İzleme dörtgeni ise yüzey alanı olarak MacBook Pro’da gördüğümüzden daha küçük kalıyor. Yine de, Windows dizüstü bilgisayarları içinde değerlendirme yapacak olursak, ortalamanın üstünde bir doğruluğa sahip. Harici bir fare olmadan da izleme dörtgenini kullanarak işlerinizi görebilirsiniz. Ancak uzun süreli ve rahat bir kullanım için USB veya Bluetooth fare aksesuarı kullanmanız yerinde olacaktır.
İş odaklı bir dizüstü bilgisayar olan HP EliteBook 1040 G4’te, hedef kitleyi memnun edecek güvenlik unsurları da bulunuyor. Klavyenin sağ alt köşesinin hemen altında parmak izi okuyucusunu göreceksiniz. Bu parmak izi okuyucusu sayesinde kullanıcı girişini parola veya şifre girmeden yapabilirsiniz. Parmak izi okuyucusu gayet hızlı biçimde çalışıyor, parmak izi eklemek de saniyeler içinde tamamlanıyor. Parmak izi okuyucusunu pratik bulmayanlar için bir başka Windows Hello kullanıcı girişi yöntemi daha var, o da yüz tanıma özellikli web kamerası. Web kamerası da hızlı biçimde kuruluyor. Gözlük taktığımız veya ortamın biraz karanlık olduğu bazı durumlarda G4 bizi tanıyıp kilitli ekranı açmakta zorlandı. Ancak çoğu zaman işini iyi şekilde yaptığını söyleyebiliriz. Yüz tanıma ve ekranın kilidinin açılması ortalama 3-4 saniye gibi bir sürede tamamlanıyor.
Bu arada güvenlik tarafında bir başka unsurdan da bahsetmeden geçmeyelim. Elimizdeki Intel Core i7-7600U işlemcili modelde Intel’in vPro uzaktan yönetim için güvenlik teknolojisi bulunuyor. Bu sayede BT yöneticileri bu bilgisayarı uzaktan güvenli biçimde kontrol etme ve yönetme fırsatı bulabiliyor.
Wi-Fi ve Bluetooth gibi kablosuz bağlantı özellikleri standart olarak geliyor. Bunun yanı sıra bazı seçeneklerde LTE modem de opsiyonel olarak sunuluyor. Elimize gelen 1040 G4 modelinde sağ kenarda micro SIM kart için bir yuva mevcut. Ne var ki, hücresel bağlantı desteği buna rağmen etkin değil gibi görünüyordu. Bu nedenle söz konusu desteği deneyimleme fırsatı bulamadık.
HP EliteBook 1040 G4 inceleme: Donanım ve Performans
ElitBook 1040 G4’ün 14 inç ekranı 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. 4K çözünürlük destekli bir konfigürasyon da mevcut. Aslına bakarsanız, 14 inç ekranda 1080p Full HD çözünürlük bile artık çok tatmin edici gelmemeye başlıyor. Özellikle akıllı telefonlardaki piksel bakımından çok doygun ekranları gördükten sonra. Doğrusu, başlangıçta HP EliteBook 1040 G4’ün Full HD ekranına alışmakta bile zorlandık. Ancak kullandıkça herhangi bir sıkıntı kalmadı. Çözünürlüğün dışında ekran parlaklığı 300 nit ile ortalama bir dizüstü bilgisayarın ekran parlaklığından biraz daha yüksek seviyede bulunuyor. İç ortamlarda kullanırken herhangi bir sıkıntı yok. Dışarıda da bilgisayarı kullanmaya yetecek seviyede bir görüntü elde edebilirsiniz. Renk canlılığı bakımından da ekranın iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Görüş açıları da fena sayılmaz. Açı büyümeye başladıkça görüntüde parlaklık azalması oluyor, ancak ekranda neler olup bittiğini görmeye devam edebilirsiniz.
Ekranla ilgili gördüğümüz tek sıkıntı, yansıtma katsayısı epey yüksek olan ekran camı. Bu ekran camı özellikle parlak ortamlarda ekranın görüşünü biraz zorlaştırıyor. Görüş zorluğu demişken, HP EliteBook 1040 G4’te gizlilik ekranı olarak adlandırılan özel bir mod bulunuyor. Klavyede bulunan f2 tuşuna bastığınızda, ekran parlaklığı değişiyor, sadece doğrudan bakıldığında görüntü görülüyor. Kenarlardan bakıldığında ise ekranda neler olduğu anlaşılmıyor. Bir iş bilgisayarı için bu özelliğin belirli durumlarda fazlasıyla işe yarayacağını tahmin edebiliyoruz.
Bu arada ekranın dokunma desteğine sahip olduğunu bilmek bazı kullanıcıların hoşuna gidecektir. Doğrusunu söylemek gerekirse, bir dizüstü bilgisayarda dokunmatik ekran fazla kullanışlı değil. Ancak EliteBook 1040 G4’ün ekranı 180 derecelik menteşe yapısı sayesinde yüzeye kadar yaslanabiliyor. Böylelikle yüzeyden destek alarak parmakla veya kalemle çizim yapılabilr veya el yazısıyla yazı yazılabilir. Bunun yanı sıra Windows 10 kullanıcı arayüzünde gezinti yapmak için parmaklarınızı kullanabilir, pratiklik olsun diye çeşitli dokunmatik hareketleri kullanabilirsiniz.
EliteBook 1040 G4’ün elimizdeki konfigürasyonunda; Intel Core i7-7600 CPU, Intel HD Graphics 620 grafik işlemci birimi, 16 GB RAM ve 512 GB SSD gibi başlıca donanım özellikleri bulunuyor. Yüksek RAM sayesinde bu bilgisayar aynı anda birden fazla uygulamayı rahatlıkla çalıştırabilir. Bir yandan birçok web sayfasını aynı anda açık tutarken, bir yandan Word ya da Excel dokümanlarını düzenleyebilir, bir yandan da arka planda Spotify üzerinden müzik dinleyebilirsiniz. Hatta bunların yanına bir de Photoshop’ta resim düzenlemeyi ekleyebilirsiniz. Tabii ki, yüksek güçlü işlemci de işlerin akıcı ve sorunsuz biçimde yerine getirilmesine katkıda bulunuyor.
Benchmark testleri EliteBook 1040 G4’ün bir performans canavarı olmadığını söylüyor. Yüksek profilli oyunlarda bu bilgisayar pek iyi sonuçlar vermiyor. Ancak düşük güçlü bilgisayarlara yönelik temel 3DMark testinde, ortalama dizüstü bilgisayarların seviyesinde sonuçlar elde edebiliyor. GeekBench 4 test sonuçları ise, benzer segmentteki diğer iş odaklı dizüstü bilgisayarlarla aynı seviyede sonuçlar veriyor.
HP, Bang & Olufsen ile olan iş birliğini EliteBook 1040 G4 ile de sürdürüyor. Bu iş birliğinin işareti, klavyenin sağ üst köşesine yerleştirilmiş logo sayesinde görülüyor. İki adet amplifikatörle birlikte toplam altı hoparlör sesin klavyenin genelinden ortama yayılıyormuş gibi bir his vermesini sağlıyor. Dolby Atmos uygulaması da yüklü olarak sunuluyor ve izleyeceğiniz film veya dinleyeceğiniz müziğe, oynayacağınız oyuna göre ses profilini belirlemenize olanak sağlıyor.
1040 G4’ün ses çıkışı bir dizüstü bilgisayara göre epey güçlü ve doygun. Baslar kuvvetli, tizler de rahatsız edici seviyede değil. Herhangi bir harici hoparlöre ihtiyaç duymadan, bol gürültülü bir aksiyon filmini keyfini çıkararak izleyebilirsiniz.
Pil tarafına baktığımızda, elimizdeki Intel Core-i7600U işlemcili modelin, güç tüketimi bakımından mobil kullanım koşullarına göre biraz daha uygun olduğunu görüyoruz. İçinde internette gezinme, e-posta kontrolü, Word veya Excel dokümanlarıyla uğraşma, YouTube’da video seyretme gibi günlük rutinlerin bulunduğu bir kullanım senaryosunda, ekran parlaklığı da yüzde 70 seviyesindeyken, ortalama 9-10 saatlik bir tek şarjla kullanım süresine bu bilgisayarla ulaşılabiliyor. Bu da bir günü şarj aletini yanınıza almadan geçirebileceğiniz anlamına geliyor. Uzun uçak yolculuklarında ise, ekran parlaklığını yarıya indirip, tek bir şarjla birkaç filmi rahatlıkla seyretmeniz de mümkün olacaktır.
HP EliteBook 1040 G4 inceleme: Yazılım
İş odaklı EliteBook 1040 G4’te Windows 10 Pro yüklü olarak geliyor. Doğal olarak kurumlara yönelik birtakım profesyonel özellikleri bu dizüstü bilgisayarda görüyoruz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bunların başında Windows Hello adlı kimlik doğrulama sistemi yer alıyor. Parmak izi veya yüz tanıma sistemlerini kullanarak EliteBook 1040 G4’e kullanıcı girişini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun dışında bilgisayar pek fazla uygulamayla yüklü olarak gelmiyor. Elimizdeki modelde HP, yazılım bakımından epey cimri davranmış. Microsoft Mağaza üzerinden farklı uygulamaları veya oyunları indirebilirsiniz. Bunun yanı sıra geleneksel masaüstü uygulamalarını da rahatlıkla kurabilirsiniz.
HP EliteBook 1040 G4 inceleme: Sonuç
Sekizinci nesil Intel Core işlemcilere sahip dizüstü bilgisayarları piyasaya görmeye başladığımız bir ortamda, HP EliteBook 1040 G4 için 7000 TL veya üstü bir maliyetin altına girmeden önce epey düşünmek gerekiyor. Ancak söz konusu yeni nesil işlemcili modeller yurt dışında bile yeni tanıtıldı, Türkiye’ye gelmelerine daha birkaç ay daha var. O açıdan hâlâ yedinci nesil işlemcili modelleri tercih etmek en mantıklı seçenek gibi görünüyor.
İşlemciyi bir kenara bırakacak olursak, HP EliteBook 1040 G4 öncelikle şık tasarımıyla beğenimizi kazanıyor. 14 inç ekranın Full HD çözünürlüğü başlangıçta çok tatmin edici gelmese de, zamanla gözümüz alıştı ve kullanım sırasında bir sıkıntı yaşamadık. Özellikle Bang & Olufsen teknolojili ve altı hoparlörlü ses sistemi sayesinde, bu bilgisayarda film izlemek keyifli bir hâl alıyor. EliteBook 1040 G4 ile iş seyahatleri sırasında, boş zamanda otel odasında vakit geçirirken film veya dizi keyfini yaşayabilirsiniz. Oyun tarafında bu bilgisayar pek güçlü sayılmaz, ancak bazı oyunları idare eder seviyede oynayabilirsiniz.
Uzun pil ömrü de HP EliteBook 1040 G4’ün en güçlü yanlarından ve tercih edilme sebeplerinden bir tanesi oluyor. Bu sayede uzun yolculuklarda veya sabahtan akşama kadar ofis dışında bulunulan durumlarda bilgisayarı tek bir şarjla uzun süre kullanmak mümkün oluyor.
Sonuç olarak EliteBook 1040 G4, hedeflediği profesyonel kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarını ön planda bulunduran ve bunları başarıyla karşılamayı başaran bir model. Yüksek fiyatı bir handikap olabilir, ancak verilen parayı ileri dönük bir yatırım olarak nitelendirirseniz, bu açıdan da sorun kalmayacaktır.