Manşetler

HP Elite x3 Windows 10’un Continuum özelliğini merkeze alıyor

hp elite x3

Microsoft dışında kimsenin Windows işletim sistemli telefon hazırlamadığı bir ortamda HP oldukça cesur bir hamle yaptı ve uzun yıllar sonra ürettiği ilk akıllı telefon olan Elite x3’ü tanıttı. Windows 10 Mobile işletim sistemi barındıran üst sınıf bir akıllı telefon olan HP Elite x3; akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarın gücünü tek elde toplama ve kullanıcıların ihtiyaç duyduğu tek cihaz olma iddiasını taşıyor.

6 inç Quad HD ekran barındıran Elite x3, “phablet” kategorisine girmeye hak kazanıyor. Qualcomm Snapdragon 820 işlemciye 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. microSD kart desteği sayesinde depolama alanının üstüne 2 TB daha eklenebiliyor. Akıllı telefonun önünde iris tarayıcı, arkasında ise parmak izi sensörü bulunuyor. Elite x3’ün 4150 mAh kapasiteli pili ise kablosuz şarj desteği barındırıyor. Bileşenleri itibarıyla Elite x3’ün oldukça etkileyici bir cihaz izlenimi verdiği rahatlıkla söylenebilir.

Elite x3’ün özelliklerinin bu denli kuvvetli olmasında, HP’nin cihazın “bir telefondan daha fazlası” şeklinde kullanılmasını arzulaması önemli rol oynuyor. Akıllı telefon, Windows 10’un Continuum özelliği çerçevesinde geliştirilmiş. Bu özellik Windows telefonların büyük bir ekrana bağlandıklarında klavye ve fare desteğiyle tam teşekküllü bir bilgisayar gibi işlemesini amaçlıyor. Windows telefonlara iPhone veya Android cihazlar karşısında avantaj sağlayabilecek bu özellik, HP Elite x3’ün temelini oluşturuyor.

hp elite x3

Windows işletim sistemli telefonlar bugüne kadar bireysel kullanıcıları tavlama konusunda pek başarılı olabilmiş değil. Bu da HP’nin Elite x3’te kendisine hedef kitle olarak kurumsal kullanıcıları seçmesine yol açıyor. Continuum’un da kurumsal kullanıcılar adına daha işlevsel olacağını söylemekte fayda var. Windows 10 işletim sistemli telefonların tam sürüm Windows 10 masaüstü uygulamalarını çalıştıramaması bir problem teşkil etse de, HP bunun için de bir çözüm geliştirmiş. Akıllı telefonda yüklü olarak sunulan bir yazılım, uygulamaların bulut üzerinden çalıştırılmasını mümkün kılıyor. Ancak bunun için gerekli kurulumu IT biriminin yapabilmesi, Elite x3’ün bireysel kullanıcılara yönelik cazibesini biraz olsun azaltıyor.

hp elite x3

HP Elite x3 ile birlikte tam teşekküllü bir PC’ye dönüşmesine yardımcı olacak aksesuarlar da satacak. Bu aksesuarlardan ilki, Desk Dock. Parlak krom kaplı bir kasası bulunan Desk Dock’ta iki USB, bir USB-C, bir DisplayPort ve ethernet girişi yer alıyor. Bu dock sayesinde Elite x3 masaüstü kullanım için monitörlere bağlanabiliyor. Mobile Extender adını taşıyan ikinci aksesuar ise görüntü itibarıyla siyah bir dizüstü bilgisayara benziyor. Ekran, klavye ve pilden oluşan Mobile Extender, Elite x3’e kablosuz olarak bağlanıyor ve bir Windows PC’ye dönüşüyor. Bu bağlantı kurulurken telefonu cepten çıkarmak da gerekmiyor. Continuum özelliğinin uygulanması için Mobile Extender oldukça kullanışlı bir çözüme benziyor.

HP Elite x3 ve aksesuarlarının fiyatları ve piyasaya çıkış tarihleri şu an için açıklanmış değil.