İncelemelerManşetler

Honor 8X İncelemesi

honor 8x inceleme

Huawei’nin yan markası Honor için 2018’in iyi geçtiği rahatlıkla söylenebilir. Düzenli olarak çıkarttığı cihazlarla hem portföyünü genişleten hem de marka bilinirliğini artıran Honor, özellikle şık tasarıma ve gelişmiş bileşenlere sahip telefonları uygun fiyatlar karşılığında satmasıyla dikkat çekmişti. Bu yaklaşımın en güncel üyelerinden birisi de sonbaharda tanıtılan ve ülkemizde de satışa sunulan Honor 8X. Honor 8X inceleme yazımızda şıklığı ve teknik kapasitesiyle dikkat çeken telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”98bDtjrCYKo”]

Honor 8X inceleme: Tasarım

Honor 8X görsel açıdan kendisinden daha üst segmentte konumlanan ve çok daha pahalı meblağlar karşılığında satılan telefonlara yakın bir seviyede duruyor. Bu durum, Honor’un uygulamakta olduğu genel stratejiyi de oldukça net bir şekilde gösteriyor. Kullanıcılar verdikleri paranın karşılığında daha pahalı telefonlardan şıklık bakımından aşağıda kalmayan bir cihaza erişiyor.

Honor 8X, 19.5:9 gibi büyük görüntü oranına sahip bir ekran taşıyor. Akıllı telefonun tam ekran deneyimini son derece başarılı biçimde yansıttığını belirtmek gerekiyor. Akıllı telefonun ön paneli akıllara iPhone XR ve OnePlus 6 gibi cihazları da getiriyor.

Honor 8X’in kasasında tercih edilen materyallerin de üst sınıf telefonlardan aşağıda kalmadığını belirtmek gerekiyor. Ön ve arka panelleri camla kaplı olan telefonun kenar çerçevelerinde de mat kaplamalı alüminyum tercih edilmiş. Honor 8X’i görsel açıdan üst segment telefonlardan ayıran farklar ise oldukça küçük.

Metal ve camı birbirinden ayıran ince plastik çerçeveler ve arka panelin cilasının biraz düz olması, Honor 8X’in görsel anlamdaki küçük eksikleri olarak değerlendirilebilir. Huawei’nin ve Honor’un çeşitli modellerinde görülen değişken renkli arka panellere Honor 8X’te rastlanmıyor. Ancak bu durum Honor’un arka paneli görsel açıdan biraz daha hareketli tutmak için bazı dokunuşlar yapmadığı anlamına gelmiyor. Honor’un arka panele elimizdeki siyah renkli versiyonda çok zor fark edilen çift tonlu bir bant yerleştirdiğini belirtmek gerekiyor. Honor 8X’in arka panelinin parmak izlerini biraz fazla gösterdiğini de söylemekte fayda var.

7.8 mm. kalınlığındaki telefon ele oldukça iyi oturuyor. Ekran çerçevesinin inceltilmesi sayesinde cihaz tek elle kullanılırken de 6.5 inçlik ekranın her yerine ulaşabilmek mümkün oluyor.

Honor 8X’in üst kenarında sadece ikinci mikrofon yer alıyor. Telefonun sol kenarında ise iki nano SIM kart ve bir microSD kartın yerleştirilebildiği tepsiye ev sahipliği yapan yuva bulunuyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları görülüyor. Honor 8X’in alt kenarında ise 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası soldan sağa doğru sıralanıyor.

Akıllı telefonun ön panelinin yüzde 84’lük kısmını 6.5 inç büyüklüğündeki ekran kaplıyor. Tüm çerçeveleri incelten Honor, ön kamerayı ve sensörleri ekran üstündeki çentiğe yerleştirmiş. Arka panelde ise sol üst köşede dikey olarak yerleştirilen çift lensli kamera modülü bulunuyor. Bu kamera modülünün aşağısında LED flaş bulunuyor. Yuvarlak parmak izi tarayıcısı ve sol alttaki Honor logosu, arka panelin göze çarpan diğer unsurları oluyor.

Honor 8X inceleme: Ekran

Honor 8X geniş ve oldukça uzun 6.5 inç büyüklüğünde bir ekran taşıyor. 19.5:9 görüntü oranına sahip LCD ekranın üzerinde görece küçük bir çentik bulunuyor. Kullanıcılar telefonun ekran ayarları menüsünde diledikleri takdirde ekranın üst kısmına bir siyah çubuk ekleyip çentiği gizleyebiliyor. Çentik gizleme özelliği, Ayarlar menüsündeki ekran sekmesi üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.

Honor 8X kutusundan çıktığında kullanıcıları fazlasıyla canlı bir renk moduyla karşılıyor. Bu renk modunun daha pahalı telefonlardaki renk modlarına kıyasla biraz tatsız kaldığını söyleyebiliriz. Bazı tonlar biraz daha az canlı görünürken, normal renk moduna dönüldüğünde Honor 8X içinde bulunduğu fiyat segmentinin en iyi ekran performanslarından birini sergiliyor.

Ekranın boyutları ise Honor 8X’i oyun oynamak ve multimedya içerik tüketimi için mükemmel bir telefona dönüştürüyor. Hem oyun oynarken hem de video izlerken kullanıcıları fazlasıyla tatmin eden 8X, uzun makaleleri okumak için de iyi bir cihaz profili çiziyor.

Honor 8X’in LTPS IPS LCD ekranı, güneş ışığı altında sorunsuz biçimde görülebiliyor. Telefonun ekranının parlaklık seviyesi otomatik olarak ayarlanabiliyor. Günümüzde hemen hemen her telefonda bulunan mavi ışık filtresi, Honor 8X’te de “Göz Konforu” adıyla sunuluyor. Kullanıcılar bu özelliği manuel olarak kapatıp açabilecekleri gibi, bir program çerçevesinde otomatik olarak devreye girmesini de sağlayabiliyor.

Honor 8X inceleme: Donanım ve Performans

Honor 8X’in kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 710 yonga seti bulunuyor. Bu yonga setine eşlik edecek belleğin kapasitesi için 4 ve 6 GB olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Ancak Türkiye’de akıllı telefonun 4 GB kapasiteli versiyonunun satıldığını belirtmek gerekiyor. Bu versiyonda kullanıcılara 64 GB dahili depolama alanı sunuluyor.

Honor 8X’de 64 GB dahili depolama alanının üzerine microSD kart ile 400 GB daha eklenebiliyor. MicroSD kart yuvasının da çift nano SIM kart yuvalarıyla aynı tepside olduğunu belirtmek gerekiyor.

Honor 8X işlemci bakımından kendisinden önce çıkan Honor Play ve sonra tanıtılan Honor Magic 2’nin gölgesinde kalıyor. Buna rağmen, Honor 8X’in sunduğu performansının fiyatına kıyasla çok iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Sekiz çekirdekli yonga seti ve eşlikçileri, kullanıcıların günlük işlerini yapması için fazlasıyla yeterli oluyor. Honor 8X internette gezinirken, sosyal medya uygulamalarında dolaşırken, müzik dinlerken, video izlerken veya e-posta kontrol ederken herhangi bir sorunla karşılaşılmıyor. Uygulamalar gayet hızlı şekilde açılıyor.

Bütün bu işlemler, arka planda Spotify gibi uygulamalar çalışırken yapılsa bile bir sıkıntı gözlemlenmiyor. Kısacası arka planda çalışan uygulamalar, telefonun performansında düşüşe yol açmıyor.

Honor 8X’te kullanıcılara biyometrik güvenlik çözümü olarak hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma sistemi sunuluyor. Arka panelin ortasında yer alan parmak izi tarayıcısı, oldukça hızlı şekilde çalışıyor. Tarayıcıya dokunulduğunda telefonun kilidi vakit kaybetmeden açılıyor ve kullanıcılar ana ekrana yönlendiriliyor.

Honor 8X’in parmak izi tarayıcısı, kullanıcılar istediği takdirde farklı işlevler için de kullanılabiliyor. Kullanıcılar fotoğraf veya video çekimini başlatmak, gelen aramayı yanıtlamak veya alarmı durdurmak için parmak izi tarayıcısıyla etkileşime geçebiliyor. Kaydırma hareketleri olarak adlandırılan kategoride ise parmak izi tarayıcısı üzerinde kaydırma hareketleri yaparak bildirim paneli görüntülenebiliyor veya fotoğraflar taranabiliyor. Parmak izi tarayıcısında yapılan dokunmatik kontrol hareketleri için özel olarak bir parmak izinin kaydedilmesi gerekmiyor.

Honor 8X’in yüz ile kilit açma özelliği de oldukça başarılı bir şekilde işliyor. Ortam çok aydınlık olmasa bile kullanıcının yüzü algılandıktan sonra telefonun kilidi hızlı şekilde açılıyor. Karanlık odalarda da telefon iyi bir açıyla tutulursa yüz ile kilit açma özelliği sorunsuz şekilde çalışıyor. Sistemin kullanıcıyı gözlük taktığında da tanıyabildiğini belirtmek gerekiyor.

Honor 8X’in ekranı telefonun oyun oynamak için uygun olduğunu düşündürse de, Kirin 710 ve 4 GB RAM’in cihazdan yüksek performans talep eden oyunların ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini söylemek gerekiyor. Buna rağmen, standart oyunları Honor 8X’te oynamak konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

Video izlemek için son derece uygun bir ekrana sahip olan telefonun altındaki hoparlör ızgarasından gelen sesin yüksekliğinin ve kalitesinin makul seviyede olduğu söylenebilir. Honor 8X, Geekbench 4 benchmark testinde çok çekirdek performansıyla 5552 gibi iyi sayılabilecek bir puan alıyor.

Honor 8X inceleme: Pil

Honor 8X enerjisini 3750 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Bunun 6.5 inçlik büyük bir ekran için çok da yüksek bir kapasite olmadığını söylemek gerekiyor. Ancak Huawei ve Honor markalı pek çok telefon gibi, Honor 8X de gerçek kullanımdaki pil performansıyla ortalamaların bir hayli üstüne çıkmayı başarıyor.

Bu durumda yoğun güç yönetiminin önemli bir faktör olduğu söylenebilir. Ancak bu yoğun güç yönetiminde arka planda çalışan ve aktif olarak kullanılan müzik uygulamalarını kapatmak gibi bir eylemin olmadığını vurgulamak gerekiyor. Uzun süre boyunca Spotify üzerinden müzik dinlemenin, birkaç saat boyunca internette ve sosyal medya uygulamalarında gezinmenin ve yaklaşık 30 dakika boyunca YouTube’da video izlemenin dahil olduğu yoğun bir kullanım senaryosunda bile Honor 8X’in pili günü çıkarmaya yetiyor.

Akıllı telefonla 90 dakika boyunca maksimum parlaklıkta 720p çözünürlüklü bir video izlendiğinde bile pildeki kayıp oranı yüzde 13’ü geçmiyor.

Honor 8X’in pili, micro USB girişi üzerinden şarj ediliyor. Bunun akıllı telefonun “demode” kalan birkaç yönünden biri olduğunu söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Akıllı telefon hızlı şarj desteğine de sahip. Telefonun kutusundan çıkan şarj adaptörü değişken bir voltaj sağlıyor. Honor 8X pili en kısa sürede dolan telefon olmasa da, bu süreyi kısaltmak için bir çabanın olmasını alkışlamak gerekiyor.

Honor 8X inceleme: Yazılım

Honor 8X kutusundan Android 8.1 Oreo işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Honor’un çatı şirketi Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzünün 8.2 sürümü tamamlıyor. Uzun yıllar boyunca yoğun şekilde eleştirilen EMUI, Huawei’nin sıkı çalışması sayesinde günümüzde en iyi özelleştirilmiş arayüzler arasına girmiş durumda. Android’in saf hâlini tercih edenlerin bile EMUI’de kendilerini oldukça rahat hissettiği söylenebilir.

Android’in saf hâline kıyasla bir hayli özelleştirilmiş olan EMUI, buna rağmen bütüncül bir görünüm sunmayı başarıyor. Buna ek olarak, kullanıcılara da tercihleri doğrultusunda arayüz üzerinde kişiselleştirme yapmaları için çok sayıda araç sunuluyor. Örneğin, uygulama çekmecesinin varlığı konusunda tercih kullanıcılara bırakılıyor. Bu sayfa varsayılan olarak kapalı şekilde sunulsa da, telefonun Ayarlar menüsünden aktif hâle getirilebiliyor.

Bu uygulama menüsünün de Android’in saf versiyonunda görülenden biraz daha farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Uygulamalar dikey şekilde alfabetik olarak sıralanırken, sayfanın sağında da harflerden oluşan bir kısayol bulunuyor. Böylelikle T harfiyle başlayan Teknoblog uygulamasına hızlı biçimde gidilebiliyor. Honor’un bu tercihinin kullanıcı deneyimini hızlandıran ve iyileştiren bir dokunuş olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Honor 8X’te kullanıcılara ana ekranlarını ve genel olarak kullanıcı arayüzünün tamamını değiştirmeleri için de farklı tema seçenekleri sunuluyor. Varsayılan tema en hızlı deneyim için en uygun seçenek gibi görünse de; farklı ikonlardan, renklerden ve yazı tiplerinden hoşlananlar için Honor 8X’in hazır olduğunu belirtmek gerekiyor.

Android telefonların hemen hemen hepsinde yer alan Google uygulamaları, Honor 8X’te de kullanıcıları karşılıyor. Gmail, Google Drive, Google Haritalar, YouTube gibi uygulamalar ana ekrandaki Google klasöründe bulunuyor. Google’ın internet tarayıcısı Chrome, Honor 8X’te varsayılan internet tarayıcısı işlevini görüyor. E-posta uygulaması olarak ise Gmail’e ek olarak bir seçenek daha sunuluyor.

Honor 8X’te kullanıcıları karşılayan uygulamalar sadece Google imzalı seçeneklerle sınırlı kalmıyor. Netflix, Booking.com, eBay gibi platformların uygulamaları da telefonda ön yüklü olarak bulunuyor. Facebook ve Instagram da telefonla birlikte gelen uygulamalar arasında yer alıyor.

Honor 8X’in Araçlar klasöründe de Honor tarafından yerleştirilen ve kullanıcıların işine yarayacak çeşitli uygulamalar bulunuyor. FM Radyo, Yedekleme ve Phone Clone uygulamaları yararlılık potansiyeli yüksek araçlar arasında öne çıkarken, el feneri ve ayna gibi ihtiyaç duyulabilecek araçlar da burada yer alıyor.

Huawei’nin ve Honor’un diğer yeni telefonlarında görülen Parti Modu ve Karaoke Modu, Honor 8X’te de mevcut. Parti Modu ile kullanıcılar çaldıkları şarkıları diğer Honor telefonlarla da paylaşabiliyor. Böylelikle birkaç telefondan aynı şarkının duyulması ve adeta “bangır bangır” ses çıkması sağlanabiliyor. Karaoke Modu’nda ise kulaklık takıldığında telefonun mikrofonu üzerinden şarkılara karaoke yapar gibi eşlik edilebiliyor. Ancak bunun alışılagelmiş bir karaoke deneyimi sunmadığını da belirtmekte fayda var.

Honor 8X, EMUI kullanıcı arayüzünün varlığı sayesinde yazılım konusunda çok iyi bir deneyim yaşatıyor. Hızlı, tepkisel ve pürüzsüz biçimde işleyen arayüzde gezinirken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmıyor. Telefonun teknik donanımıyla uyum içindeki bu yazılım deneyiminin Honor 8X’e fazlasıyla artı puan kazandırdığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Honor 8X inceleme: Galeri

[tg_gallery_slider gallery_id=”188109″]

Honor 8X inceleme: Kamera

Honor 8X’in kamerası, kağıt üzerinde 8X’ten daha üst segmentte konumlanan diğer Huawei ve Honor markalı telefonlardan geri kalmış gibi görünmüyor. Akıllı telefonun arkasındaki çift lensli kamera modülü, arka planın bulanıklaştırıldığı fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Yapay zekâ modu da kameranın dikkat çeken özellikleri arasında bulunuyor. Honor 8X’in kamera modülünün sahneyi daha iyi tanımasını mümkün kılan bu mod sayesinde daha etkili kareler yakalanabiliyor.

Honor8X’in kameraları yetenekli olsa da, bu yeteneklerin Huawei ve Honor’un daha pahalı modellerine kıyasla biraz daha az etkili olduğunu söylemek gerekiyor. Yine de, bu durum Honor 8X’in ilk bakışta kamera yetenekleri bakımından zengin bir cihaz profili çizdiği gerçeğini değiştirmiyor.

Honor 8X’in kamerasında göze çarpan ilk sorun ise deklanşör hızı oluyor. Kullanıcılar deklanşör tuşuna bastıklarında karenin yakalanması için alışılagelenden biraz daha uzun bekleniyor. Buna rağmen, Honor 8X’in f/1.8 diyafram genişliğine sahip 20 megapiksel çözünürlüklü ana sensörünün genel görüntü kalitesinin çok iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Honor 8X ile gün ışığı altında keskin ve detay bakımından zengin fotoğraflar çekilebiliyor. Telefon yarı gölgeli veya ışık koşullarının biraz karışık olduğu ortamlarda da iyi bir kamera performansı sergileyebiliyor.

Honor 8X ile çekilen karelerin doğallık bakımından üst segment telefonlarla yakalanan karelerin biraz gerisinde kaldığı söylenebilir. Ancak fiyat etiketinde yazan rakam da göz önüne alınınca Honor 8X’in kamera performansının çok daha tatmin edici hâle geldiğini belirtmek gerekiyor.

Honor 8X’in kamerasıyla en doğal fotoğrafları çekmek için yapay zekâ modundan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor. Yapay zekâ modu aktif hâle geldiğinde genellikle fotoğrafların doygunluk seviyesi yukarıya çekiliyor. Bu da doğallığın düşmesine yol açıyor. Yapay zekâ moduyla çok çarpıcı kareler yakalamak da mümkün, ancak standart modun doğallığı da güzel kareler için yeterli olabiliyor. Yine de, canlılığı sevenler ve sosyal medyada daha çarpıcı görünmek isteyenler için yapay zekâ modunun işe yarayacağı söylenebilir.

Honor 8X’in kamerası, gece modu aktif hâle geldiğinde karanlık ortamda oldukça iyi fotoğraflar çekebiliyor. Gece modunda çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi standart moda kıyasla hatırı sayılır şekilde azalırken, keskinlik seviyesi de artıyor. Honor 8X fiyat kategorisindeki en iyi gece çekimi performanslarından birini gösteriyor.

[tg_youtube width=”” height=”” video_id=”U9cZjXplorg”]

Selfie çekimine özel bir vurgu yapan Honor, 8X’e de 16 megapiksel çözünürlüklü bir ön kamera yerleştirmiş. Güzelleştirme modu da bulunan ön kamerayla uygun ışık koşulları altında net ve etkileyici selfie’ler çekilebiliyor.

Honor 8X’in arka kamerasıyla 60 fps’de 1080p çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor.

Galeri: Honor 8X ile çekilen fotoğraflar

[tg_gallery_slider gallery_id=”188116″]

Honor 8X inceleme: Sonuç

Honor 8X’in Honor markasının genel bir özeti olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Markanın diğer telefonları gibi, 8X de ilk başta daha pahalı ve üst sınıfta konumlanan bir telefon gibi görünüyor. Özellikle ön panelde ince ekran çerçevesi ve çentikle sağlanan görünümün Honor 8X’in içinde bulunduğu fiyat kategorisinde pek rastlanır bir şey olmadığını söylemek gerekiyor.

Donanım konusunda ise fiyatı aşağıda tutmak adına bazı fedakârlıklar yapılmış durumda. Arkadaki ikinci kameranın kapasitesi, micro USB girişinin tercihi ve telefonun kalbinde orta segmentte konumlanan bir yonga setinin bulunması, söz konusu fedakârlıklar arasında öne çıkıyor. Ancak bunların telefonun çekiciliğini azaltmadığını belirtmekte de fayda var.

honor 8x incelemeHonor 8X’in bir telefona çok fazla para vermeyi istemeyen, ancak bir yandan da verdiği paranın tüm karşılığını almak isteyenler için oldukça uygun bir telefon olduğu söylenebilir. Telefonunun tasarımına önem veren ancak bu konuda bir marka takıntısı olmayan kişiler için de Honor 8X uygun seçenekler arasında bulunuyor. Huawei imzalı EMUI arayüzünün gösterdiği gelişim de Honor 8X’e artı değer kazandırıyor.

Honor 8X’in eksikleri, günlük standart kullanımı olumsuz etkileyecek bir yerde durmuyor. Fiyatının karşılığında yüksek bir performans ve kaliteli bir deneyim vadeden Honor 8X, uygun fiyatlı bir telefon arayanların değerlendirmesi gereken seçenekler arasında bulunuyor.