Huawei, orta segmente hitap eden seçenekler barındıran ve yurt dışında epey başarı gösteren Honor serisini ayrı bir marka hâline getirmişti. Sitemizi yakından takip edenler, Honor markası altında çıkan ürünlerin haberlerini yaptığımızı iyi bilirler. İşte Honor markası, en sonunda Türkiye pazarına giriş yaptı. Şık tasarımı ve optimum performansı uygun fiyattan sunmayı hedefleyen Honor markası altında Türkiye’ye giriş yapan ilk ürünlerden bir tanesi, geçtiğimiz yılın sonlarına doğru yurt dışında tanıtılmış olan Honor 7X oldu. 5.9 inç, 18:9 görüntü oranlı Full HD+ ekranıyla kağıt üstünde iyi bir görsel deneyim sunduğunu işaret eden bu Android telefonu bir süredir deneyimliyoruz. Honor 7X inceleme yazısında bu telefonla ilgili detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Honor 7X video inceleme
Honor 7X inceleme: Tasarım
Honor 7X’in tasarımının Huawei’nin 2017’de çıkardığı P serisi Android telefonlarına benzediğini söyleyerek başlayalım. Aslında bu da çok şaşırtıcı olmasa gerek. Huawei P Smart’a epey benzettiğimiz bu telefon da metal tasarımla karşımıza çıkıyor. Tasarımı sıradan durmuyor, bununla birlikte elinize aldığınızda da üst sınıf Android telefonu olmadığını anlıyorsunuz. Her şeye rağmen, Honor 7X’in sağlamlık hissini veren ve sıradan durmayan bir tasarıma ve yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Telefonun gövde kalınlığı 7.6 milimetre ki, bu da günümüz de kabul edilebilir sınırlar içinde yer alıyor. Ön yüzü sağlam Corning Gorilla Glass cam tamamen kaplarken kenarları ve arkayı metal gövde örtüyor.
Metal yüzey, hafif sürtünmesi sayesinde telefonun rahat biçimde kavranıp kullanılmasını sağlıyor. Bununla birlikte parmak izi ve kiri çekme konusunda epey istekli davrandığı da gözümüzden kaçmıyor. Parmak izi okuyucusu da arkaya yerleştirilmiş. İşaret parmaklarınızın rahatlıkla erişebileceği bir noktada bulunuyor. Böylelikle kilitli ekranı kolaylıkla geçebilirsiniz. Parmak izi okuyucusunun hızlı biçimde çalıştığını fırsattan istifade ederek söyleyelim.
İki adet kamera sol üst köşeye yerleştirilmiş, bunların yanına LED flaş da eklenmiş. İlginçtir ki, LED flaş en kenara yerleştirilmiş. Kameralar hafif çıkıntı yapsa da bu, telefonun yüzeye yerleştirildiğinde dikkate değer biçimde eğik durumasına neden olmuyor. Öte yandan arkada, ışığa tuttuğunuzda görebileceğiniz biçimde yerleştirilmiş bir Honor logosu da mevcut.
Alt kenarda 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz. Kablolu kulaklıkları kullanmayı sevenler için bu iyi bir haber. Ancak Honor 7X kutu açılımı videosunda da dikkat çektiğimiz üzere, telefonun kutusundan bir kulaklık çıkmıyor. Bu da ayrı bir kulaklık edinmeniz gerektiği anlamına geliyor. Alt kısımda dikkat çeken bir diğer unsur microUSB portu oluyor. USB-C’nin giderek yaygınlaştığı bir zamanda eski tip bir portu görmek çok memnun edici sayılmaz. Sağa doğru ilerlediğimizde mikrofonu ve hoparlörü görüyoruz. Hoparlör bir akıllı telefon için makul bir ses çıkışı sunuyor. Stereo hoparlör olmasa da, belirli bir doygunluk ve dolgunluk söz konusu. En yüksek ses seviyesinde baslar da hafif bir patlama hissettiğimizi söyleyelim. Ancak hoparlör genel olarak yeterli bir ses deneyimi sunacaktır.
Ses tuşları ve güç butonu sağ kenara yerleştirilmiş. Sol kenarda da microSD ve nanoSIM kart tepsisini görüyoruz. Üst kenarda ise ikinci mikrofon bulunuyor.
Honor 7X’in 5.93 inç ekranı 18:9 görüntü oranına sahip. Böylelikle günümüzün üst sınıf akıllı telefonlarında karşılaştığımız bir eğilimin orta segment telefonda yer aldığını görüyoruz. Honor, ekranda çentiğe yer vermese de, ekran ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor. Ekranın üst ve alt kenarlarını hemen hemen aynı genişlikte çerçeve alanları sarıyor. Alt tarafta Honor logosu, üst tarafta ise ahize hoparlörü, 8 megapiksel kamera ve sensörler bulunuyor.
Honor 7X inceleme: Donanım ve Performans
Honor 7X’in 18:9 görüntü oranlı ekranı 1080 x 2160 piksel çözünürlükle kullanıcılara Full HD deneyimini, biraz daha geniş alana taşıyarak yaşatıyor. Ekranın parlaklığı ve canlılığı makul seviyelerde, telefonun rahat biçimde kullanılmasını sağlıyor. Öte yandan keskinliğin ve netliğin de iyi olduğunu söyleyebiliriz. Geniş ekran alanı video izlerken veya internette gezinirken gözlerin epey rahat etmesini sağlıyor. IPS teknolojisine bağlı olarak geniş görüş açıları da sunuluyor.
18:9 görüntü oranlı ekranda 16:9 görüntü oranına göre optimize edilmiş uygulamaları açtığınızda, tam ekran görünümüne geçmenizi sağlayacak bir bağlantı görülüyor. Böylelikle uygulamalar, ölçeklenerek, büyütülüp kenarlardan kırpılarak 18:9 ekrana oturtuluyor. Günümüzde uygulamaların yavaş yavaş yeni nesil görüntü oranlarını desteklemeye başladığını unutmayalım. Tam ekran görünümüne geç biçiminde uyarı gösteren, aynı zamanda sıkça kullandığınız uygulamaların sayısı hızlı biçimde azalacaktır.
Honor 7X’in teknik özellikleri beklendiği üzere, orta segment telefon ayarında. Huawei yapımı, sekiz Cortex-A53 çekirdekli Kirin 659 işlemci bu telefonu çalıştırıyor. 7X’in farklı RAM ve depolama alanı konfigürasyonlu modelleri var. Elimizdeki çeşit ise 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza barındırıyor. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını 256 GB’ye kadar artırmak mümkün. Bununla birlikte microSD kart yuvası ikinci bir SIM kart içinde kullanılabiliyor. Böylelikle Honor 7X’te aynı anda iki hat kullanabilirsiniz.
7X’in donanım paketi bu telefonun günlük işleri rahat biçimde yerine getirmesine olanak sağlıyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti akıcı, uygulamalar ve oyunlar fazla bekletmeden açılıyor. E-posta iletişimi, internette gezinme ve benzeri işler için telefon yeterli. Oyunlar konusunda da makul bir deneyim sunuluyor, ancak yüksek profilli donanım gerektiren, üst seviye oyunlarda grafik kalitesi ve hızında düşüş, akıcılıkta azalma gibi sorunlar karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra, ısınma konusunda da telefonun; ağır yük altında işlemcinin yerleştirildiği bölgede sıcaklığı biraz olsun hissettirdiğini gözlemledik.
Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.1, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi standart destekleri görüyoruz. Kategori 4 LTE desteği mevcut. Yani, kablosuz bağlantı tarafında Honor 7X çok da yüksek profilli sayılmaz. Üstelik NFC gibi, Android telefonlarda artık klasik hâline gelmiş bir özellik de 7X’te yer almıyor.
Pil, bir akıllı telefonun en önemli unsurlarından bir tanesi. Honor 7X de bu tarafta ihtiyaçları fazlasıyla karşılıyor gibi görünüyor. Telefonda yer alan 3340 mAh kapasiteli bir, tek bir şarjla sabahtan akşama bir günü rahat biçimde çıkarabiliyor. Tabii, kamerayı çok kullanır, kendinizi oyuna kaptırırsanız, akşama doğru pilin bitmek üzere olduğuna dair uyarı görebilirsiniz. Honor 7X’in eksik olan unsurlarından bir tanesi hızlı şarj. Günümüzde akıllı telefonlarda bu özelliği sıklıkla görmeye başladık. Ancak kabul etmek gerekir ki, 7X orta segment bir telefon ve orta segment telefonlarda bu özelliği pek fazla görmüyoruz. Telefon, alt kenarda bulunan microUSB portu üzerinden şarj oluyor. Aynı zamanda kablosuz şarj özelliğinin bulunmadığını da yeri gelmişken dile getirelim.
Honor 7X inceleme: Yazılım
Honor 7X’te Android 7 Nougat ve bunun üstünde Emotion UI 5.1 kullanıcı arayüzü geliyor. Honor geçtiğimiz günlerde Android 8.0 Oreo güncellemesi ve EMUI kullanıcı arayüzünün en son sürümünün duyurusunu gerçekleştirmişti. Ancak incelemeyi hazırladığımız zamanda henüz bu güncellemeler telefonumuza gelmemişti.
Her ne olursa olsun, Android 7 Nougat da ihtiyaçları görüyor, Oreo’nun eksikliğini hissettirmiyor. Zaten Huawei üretimi kullanıcı arayüzü birçok açıdan saf Android’in üstünü örttüğü için, ana sürümler arasındaki farklılığı hissetmek de pek mümkün olmuyor. Bir Huawei klasiği olacak şekilde, uygulama kısayolları ve bileşenler Ana ekran panellerinde yerleşiyor. Saf Android’in uygulama çekmecesi başlangıçta açık olarak gelmiyor. Eğer alıştığınız deneyimi isterseniz, bu ayarı etkinleştirebilirsiniz.
Emotion UI 5 kullanıcı arayüzü de iyi şekilde işliyor. Farklı temaları kullanarak arayüzün görünümünü değiştirebilir, yüklü olarak sunulan Ayna ve benzeri çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Öte yandan Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları da Honor 7X’te yüklü olarak sunuluyor. Daha fazla uygulamayı da Google Play’den indirebilirsiniz.
Honor 7X inceleme: Kamera
Honor 7X’in arkasında 16 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüklü iki adet sensör bulunuyor. Büyük yükü daha yüksek çözünürlüklü ana kamera çekiyor. Düşük çözünürlüklü kamera ise derinlik algılama için kullanılıyor. Böylelikle, tahmin edebileceğiniz üzere, arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekilebiliyor.
Yeterli ışık altında Honor 7X ile çekeceğiniz fotoğrafların yüzünüzü fazlasıyla güldürdüğünü göreceksiniz. 16 megapiksel çözünürlüklü kamera net, detayları bol ve parlak fotoğraflar üretmeyi başarıyor. Odaklama konusunda da kameranın genel olarak başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Düşük ışıkta da bazı fotoğraflarda şaşırtıcı performans sergilediğine, parlaklığın yüksek olduğuna tanık oluyoruz. Ne var ki, bu fotoğraflara detaylıca bakıldığında hafif bulanıklık dikkatlerden kaçmıyor. Düşük ışıktaki çekimlerde hafif gürültü etkisi hissediliyor. Aynı şekilde pozlama süresinin uzaması ve optik görüntü sabitlemenin eksikliğinden dolayı detaylara bakıldığında hafif bulanıklık görünüyor. Yine de, bunlar genel olarak çok rahatsız edici sayılmıyor.
2 megapiksel çözünürlüklü arka kamera geniş açıklık modu etkinleştirildiğinde kullanıma geçiyor. İkinci kamera sayesinde özne ya da nesnenin sınırları algılanıyor, derinlik tespit ediliyor, arka plan bulanıklaştırılıyor. Sonuç olarak arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekilebiliyor. Açıklık seviyesi, diğer bir deyişle arka plan bulanıklığı seviyesi isteğe göre ayarlanabiliyor. Detaylara bakıldığında sınırların ayrılması konusunda performansın çok iyi olmadığını görüyoruz. Buna rağmen, genel olarak sonuçların gayet etkileyici olduğunun görüyoruz.
Önde yer alan 8 megapiksel kamerada da portre modu var. Ancak bu mod arka kameradaki kadar iyi performans sergilemiyor. Bunun dışında ön kamera düşük ışıkta da fena performans sergilemiyor. Yüz güzelleştirme aracı sayesinde çekilen fotoğraflarda yüzdeki leke ve pürüzlerin etkisini azaltabilirsiniz.
Video tarafında ise Honor 7X en fazla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebiliyor. İhtiyaç duyduğunuzda, bir olayı kayıt altına almak istediğinizde video çekim modunu kullanabilirsiniz. Ancak çekilen fotoğraflarda el hareketlerinin görüntüye yaptığı titreme etkisini fazlasıyla gözlemlemek mümkün. Ses kayıt kalitesi de orta seviyede. Bu arada ön kamerayla da 1080p Full HD video kaydı yapabilirsiniz. Bu, video günlük tutanlar için iyi bir haber.
Honor 7X inceleme: Sonuç
Orta segment telefonlar genelinde Honor 7X’in dikkat çekici özelliklerinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Tasarımı, malzeme kalitesi segment ortalamasının üzerinde sayılır. 18:9 görüntü oranlı ekran sayesinde, büyük ekran deneyimini daha kompakt ve rahat taşınabilir bir gövdede yaşamak mümkün hâle geliyor. Ekranın kalitesinin de iyi bir deneyime katkıda bulunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Performans bakımından orta segment seviyesinin üstüne çıkmasa da, günlük işleri rahat biçimde yerine getiriyor. Çift arka kamerasının da bazı durumlarda bizi şaşırtan performanslar ortaya koyduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Eğer üst sınıf amiral gemisi telefonlara çok para dökmek istemiyor, yine de onlardan geri kalmayan bir tasarım ve ekran deneyimi istiyorsanız, o hâlde Honor 7X dikkate almanız gereken seçeneklerden bir tanesi olacaktır. Üstelik Honor markası Türkiye pazarına yeni girdi ve iddialı görünüyor. Yazılım güncellemeleri ve diğer hizmetleri sunma noktasında da hevesli olacağını, satın alma sonrasında sahiplerini yarı yolda bırakmayacağını düşünüyoruz.