Huawei, yıllar önce kendi markası altında bir seri olan Honor’u bağımsız bir marka hâline getirmiş ve bu marka altında özellikle gençlere hitap eden, yüksek fiyat-performans oranlı ürünler sunmaya başlamıştı. 2019’da Huawei’ye gelen ABD Ticaret Bakanlığı kısıtlaması ve buna bağlı olarak Çinli şirketin Google’ın Android lisansını kaybetmesi bir iştirak olan Honor’u da etkilemişti. Bir süre boyunca Honor telefonlarını da Google uygulamaları ve Google Play Store’dan yoksun şekilde gördük. Huawei, Honor markasının kendi karşılaştığı kısıtlamalardan kurtulması için bu markayı sattı. Böylelikle artık Honor telefonları Google Play Store ve Google uygulamalarıyla, aynı zamanda Qualcomm’un 5G destekli Snapdragon işlemcileriyle birlikte çıkabiliyor. Honor 50 de bu yeni dönemin ilk üyelerinden biri oluyor. Bir süredir Türkiye’de, 10 bin TL’nin hemen altında fiyattan satılan bu Android telefonu ile ilgili izlenimler ve yorumlar inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Honor 50 inceleme: Tasarım
Honor 50 tasarım itibarıyla daha önce incelediğimiz Huawei Nova 9 ile tamamen aynı. Boyutları, kavisli ekranı, arka kamera modülü tasarımı ile bu iki telefon birbirinin ikizi gibi. Aradaki farklılığın siyah dışındaki renk seçeneklerinde olduğunu görüyoruz. Elimizdeki gece siyahı renkli versiyon parlak yüzeyiyle yeteri kadar ağır ve havalı görünüyor. Arzu edenler için zümrüt yeşili gibi farklı ve bir o kadar çekici bir renk seçeneği daha bulunuyor. Nova 9’da gördüğümüz, renk değiştiren, mat ve pürüzlü arka yüz tasarımını bu renkte de görüyoruz. Her ne kadar Huawei ve Honor birbirinden ayrılmış olsa da, bu şirketler aynı tasarım dilini paylaşmayı sürdürüyor.
Telefonun 175 gram ağırlığı, 160 x 73.8 x 7.8 milimetrelik boyutlara sahip olan bir telefon için gayet makul görünüyor. Aslında biraz hafif tarafa doğru kaydığını da söyleyebiliriz. Hafiflikte telefonun çerçevesini plastiğin oluşturmasının payı var. Bununla birlikte metal görünümü iyi şekilde verilmiş ve kaliteli bir telefon hissini fazlasıyla veriyor. Kavisli ekran sayesinde zaten ince olan telefonun profili daha da inceliyor, bu da telefonun tek elle kullanımını daha da kolaylaştırıyor. Tek elle kullanımda kavisli ekranın fazla yanlış harekete yol açtığını gözlemlemedik. Sağ kenara yerleştirilmiş güç ve ses tuşlarına rahatlıkla erişiliyor, üstelik bunların tuş basma mesafeleri de iyi biçimde ayarlanmış. Kullanımda da herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Alt kenarda USB-C portu var. Buradan şarj işlemi gerçekleşiyor. Üstelik kulaklık çıkışı olarak da burası kullanılıyor. İyi haber, kutudan USB-C uçlu kulaklık çıkıyor. Bu portun hemen yanında mikrofon varken, hoparlör de diğer tarafında bulunuyor. Ayrıca alt kenarda nano SIM kart tepsisini de görüyoruz. Üst kenarda ise ikinci mikrofon var. Arka yüze baktığımızda ise, yukarıda da söylediğimiz gibi, Huawei Nova 9’dakiyle aynı görünüme sahip kamera modülü var. Honor logosu da bu kamera modülüyle aynı doğrultuya yerleştirilmiş. Çinli üreticilerin telefonlarının çoğunda gördüğümüz gibi, yatay tutuşta bir bas-çek kamera kullanıyormuş havasını verecek bir Honor logo yerleşimi mevcut.
Honor 50 kutu içeriği hakkında da konuşacak olursak, yukarıda belirttiğimiz kulaklığın dışında bir adet şeffaf silikon kılıfın bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca Honor, telefonun ekranına koruyucu filmi de en baştan yapıştırmış. Bu ikili sayesinde şirket sizi ek masraftan kurtarıyor. Hızlı şarj destekli güç adaptörü ve USB-C kablosu da kutudan çıkan diğer unsurlar arasında yer alıyor.
Honor 50 inceleme: Ekran ve Performans
Honor 50’de 6.57 inç OLED ekran bulunuyor. 2340 x 1080 piksel Full HD+ çözünürlüklü ekran 392 ppi ile yeterli bir piksel yoğunluğu değerini sunuyor. Yazılar, grafikler, resimler için makul bir keskinlik var. Ekran 1 milyar renk desteğine sahip ve renkler oldukça canlı ve çekici görünüyor. Maksimum ekran parlaklığında oyunlar ve videolar fazlasıyla canlı ve seyir zevki yüksek biçimde görünüyor. Ekran ayarları içinde renk modunu ve sıcaklığını seçem ayarı da bulunuyor. 19.5:9 görüntü oranlı ekran videoların kenarlarında siyah çubukların görüntülenmesine neden olabilir, ancak dikey kullanım için yeteri kadar fazla satır sayısı sağlıyor. Özellikle web sitelerinde gezinti için bu ekran fazlasıyla kullanışlı.
Ekranın bir başka dikkat çekici noktası ise 120Hz yenileme hızını desteklemesi oluyor. Varsayılan olarak ekran hızı Dinamik olarak ayarlanmış, yani ekrandaki içeriğe göre yenileme hızı otomatik olarak değişiyor. Bu da pil tüketiminde tasarruf sağlıyor. Eğer daha akıcı kaydırma ve geçişler isterseniz ekran yenileme hızı için Yüksek ayarı da seçebilirsiniz. Bu durumda 120 Hz yenileme hızı daha fazla içerikte kullanılıyor. 60 Hz’lik standart yenileme hızı ayarı da bulunuyor.
Honor 50’nin ekranının yüksek renk desteği ve yeterli seviyedeki parlaklığı, bu ekranı YouTube ve Netflix’teki HDR içerikler için uyumlu hâle getiriyor. Yeteri kadar büyük ekranda iyi bir multimedya keyfi yaşanıyor. Ekranın üst kısmında selfie kamera için bir delik var, ancak bu delik, tam ekranda içerik görüntülenmesi sırasında pek sıkıntı çıkarmıyor. Kavisli ekran kenarlara doğru hafif gölgelenme yapsa da, bu da genel seyir zevkine olumsuz bir etkide bulunmuyor.
OLED ekranın kullanılması Ekran Her Zaman Açık olarak adlandırabileceğimiz özelliğin de kullanılmasına imkan tanıyor. Honor, çeşitli görseller, duvar yazıları ve sanatsal çalışmalarla bu ekranı zenginleştirmeye izin veriyor.
Ses tarafına geldiğimizde ise, alt kenarda tek bir hoparlör var. Akıllı telefonlarda stereo hoparlörler, özellikle video izlerken veya oyun oynarken ayrı bir keyif veriyor. Ancak Honor 50’nin de YouTube videoları izleme, gelen sesli mesajları dinleme ve bu gibi işler için yeteri kadar yüksek ve doyurucu ses çıkışına sahip bir hoparlöre sahip olduğunu görüyoruz. Kutudan kulaklık çıktığını belirtmiştik. Ayrıca 3.5mm kulaklıklar için bir adaptör de eklenmiş. Var olan kablolu kulaklıklarınızı da rahat şekilde kullanabilir, ses için ek masraf yapmazsınız.
Honor 50 sadece dışta değil, içte de Huawei Nova 9 ile aşağı yukarı aynı bileşenleri paylaşıyor. Ancak küçük bir farkla… Nova 9’daki Snapdragon 778G işlemci 4G desteğine sahipken, Honor 50’da Snapdragon 778G 5G işlemci bulunuyor. 6nm tabanlı bu işlemci dört adet 2.4 GHz Kryo 670 ve dört adet 1.8 GHz Kryo 670 çekirdek barındırıyor. Telefonun 6 GB ve 8 GB RAM ve 128 GB ve 256 GB depolama alanlı versiyonları bulunuyor. microSD kart yuvası yok. Ancak 128 veya 256 GB fotoğraflar, videolar ve diğer dosyalar için yeterli olacaktır. Elimizdeki test ürününün 256 GB dahili hafıza ve 8 GB RAM’e sahip olduğunu belirtelim.
Snapdragon 778G işlemci, orta üst segment telefondan beklenen bir performansı sağlıyor. Kullanıcı arayüzünde geçişler, web sayfalarında kaydırmalar akıcı, uygulamalar ve oyunlar yeteri kadar hızlı biçimde açılıyor. Genel kullanımda herhangi bir sıkıntıya rastlamadık. Çoklu görev konusunda da 8 GB RAM, Honor 50’nin iyi şekilde işlemesine yardımcı oluyor. Oyun konusunda da bu işlemci, adında yer alan “G” takısının hakkını veriyor. Yüksek profilli oyunları bile yüksek grafik kalitesi ve yeterli akıcılıkta oynamanız mümkün olacaktır.
Honor 50’nin Wi-Fi 6 desteğine sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu yeni nesil kablosuz ağ protokolü giderek daha fazla cihazda karşımıza çıkıyor. Destekleyen modem ve router cihazları da daha rahat satın alınabilir fiyat noktalarına inmeye başladı. Honor 50 sayesinde bu destekten iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Ofisimizde yer alan Huawei Wi-Fi AX3 Quad Core sayesinde Honor 50’nin bu desteğinden iyi şekilde yararlanmak mümkün oldu.
Honor 50 inceleme: Pil
Pil tarafına geldiğimizde, Honor 50’nin 4300 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Honor’un pil tarafındaki optimizasyonları sayesinde bu telefon normal kullanımda, tek bir şarjla bir günü rahatlıkla aşabilen bir çalışma ömrünü sunuyor. Telefonun bir başka güçlü yanı da sahip olduğu yüksek şarj performansı. Kutudan çıkan 66W çıkışlı güç adaptörüyle sadece 20 dakikada yüzde 70’e varan bir doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Yaptığımız denemede sadece 55 dakikada telefonun pilinin 0’dan tam doluluğa ulaştığını gördük. Bu, telefonun prize bağlı kalma süresinin bir hayli az olduğu anlamına geliyor. Sabah evden çıkmadan önce hazırlanırken şarj etmeniz, bir gün boyunca rahatlıkla kullanmanızı sağlayacaktır.
Honor 50 inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Honor 50’de Android 11 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde Honor’un Magic UI 4.2 kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Her ne kadar adı farklı olsa da, Magic UI görünüş ve his itibarıyla Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzüyle neredeyse tamamen aynı. Daha önce Huawei telefonlarını kullanmaya aşinayız, bu nedenle Honor 50’nin kullanıcı arayüzünde yabancılık çekmedik. Daha önce Huawei telefonlarında gördüğümüz çeşitli araçlar burada da mevcut. Huawei markalı servislerin yerini ise onların Honor muadilleri alıyor. Bu arada Huawei’nin kendi markasını taşıyan dizüstü bilgisayarlarıyla sunmuş olduğu ekran paylaşımı ve benzeri özellikleri Honor 50 ve Honor markalı dizüstü bilgisayarları arasında da görüyoruz.
Tabii ki, Honor 50’nin önceki Honor telefonlarından ve Huawei akıllı telefonlarından bir farkı var. O da, en başta belirttiğimiz gibi Google uygulamalarının, servislerinin ve Google Play Store’un bulunması. Uzun zamandır Huawei’nin EMUI’ıyla aynı görünüme sahip olan bir yazılım içinde Google uygulamalarını ve Google Play Store’u görmemiştik. Bu açıdan farklı bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce Gmail, YouTube, Haritalar gibi uygulamaları sorunsuz biçimde, herhangi bir etraftan dolaşmaya ihtiyaç duymadan kullanmaya alışmış olanlar için Honor 50, alıştıkları deneyimi sunmaya devam ediyor.
Güvenlik tarafında ise Honor 50’de ekran içi parmak izi okuyucu var. Bu birim iyi ve hızlı şekilde çalışıyor. Arzu edenler için ön kamera yardımıyla sunulan yüz tanımanın da mevcut olduğunu belirtelim.
Honor 50 inceleme: Kamera
Honor 50’nin arkasında dört tane kamera bulunuyor. Ana kamera, diğerlerinden ayrı bir yerde yer alıyor. Bunda, 108 megapiksel gibi büyük bir sensöre sahip olmasının da rolü bulunuyor. Bu ana kameraya 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ile 2 megapiksel çözünürlüklü makro ve derinlik kameraları eşlik ediyor.
108 megapiksel ana kamera, dokuzlu piksel birleştirme yöntemiyle varsayılanda 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. Yani kamera her bir dokuz pikseli birleştirerek daha büyük boyutlu tek bir piksel elde ediyor. Bu da 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafın daha çok ışık içermesini ve daha parlak görünmesini sağlıyor.
Bu piksel birleştirmenin etkisiyle Honor 50, düşük ışıkta iyi bir performans ortaya koyuyor. Kumlanma etkisinin düşük, parlaklığın iyi seviyede olduğu ve bulanıklık etkisinin de fazla gözlenmediği düşük ışık çekimleri gerçekleştiriliyor. Normal ışık koşulları altında ise parlaklığı yüksek ve renk canlılığı açısından da tatmin edici fotoğraflar elde ediliyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera netlik konusunda iyi, ancak renkler ana kameraya göre biraz daha solgun görünüyor. Arzu ettiğiniz takdirde dijital yakınlaştırma yapabilirsiniz, 108 megapiksel kamera bu alanda netlik ve kalite konusunda hareket alanını biraz daha genişletiyor.
Derinlik sensörünün varlığı portre çekimlerinde ön ve arka bölge arasındaki sınırların daha iyi biçimde belirlenmesine izin veriyor. Saç gibi noktalarda ufak tefek kusular olsa da, genel olarak sınırların belirlenmesi ve derinlik hissinin verilmesi başarılı. Makro çekimlerde çözünürlük ve detaylardan ödün vererek daha fazla yakınlaştırma imkanı sunan makro lensi kullanabilirsiniz. Ancak ana kamera ile de etkileyici makro fotoğraflar çekebilirsiniz.
Önde yer alan 32 megapiksel kamera da her türlü ışık koşulu altında iyi fotoğraflar üretiyor. Portre çekimlerde de ön kameranın iyi sonuçlar çıkardığını söyleyebiliriz. Fotoğraf performansıyla Honor 50, her koşulda işinizi görecek ve özel günlerinizde de kullanabileceğiniz bir telefon olmuş.
Kamera uygulaması, daha önce Huawei telefonlarından bildiğimiz bir kullanıcı arayüzüne sahip. Portre, Gece gibi bazı çekim modları da öne çıkarılmış. Ayrıca ön ve arka kameraların birlikte kullanıldığı Çoklu Video modu da ön planda. Diğer bölümünde ise Panorama, Yüksek Çözünürlük (108 MP fotoğraf çekimi için), Süper Makro gibi daha fazla çekim modu bulunuyor. Ekranın diğer tarafında ise, çekim moduna göre değişiklik gösteren hızlı kontroller var. Kamera uygulamasının kullanımına kısa sürede alışacağınızı düşünüyoruz.
Video tarafında ise, arka kamera ile saniyede 30 kare hıza kadar 4K çekimi yapabilirsiniz. Bunun dışında saniyede 30 veya 60 kare hızında 1080p video kayıt imkanı da var. Video çekimlerinde renk canlılığı ve parlaklık iyi seviyede bulunuyor. Elektronik görüntü sabitleme de çekimlerde el hareketinin getirebileceği titremeleri mümkün olduğu kadar azaltıyor. Honor 50’yi günlük hayatta olduğu kadar özel günlerde de ana kameranız olarak kullanmanız mümkün. Ses kayıt kalitesi de oldukça iyi.
Honor 50 inceleme: Sonuç
Huawei Nova 9’un tasarımını, malzeme kalitesini ve hafifliğini çok beğenmiştik. Aynısı Honor 50 için de geçerli. Bu telefonu kullanmak oldukça keyifli, ince profili ve kavisli ekranı sayesinde tek elle bile rahat bir kullanım sunuyor. 10 bin TL civarındaki fiyatının hakkını veren bir malzeme kalitesine sahip. Tasarımıyla çok fazla farklılık yaratmıyor, ancak arka kamera modülünün telefona ayrı bir hava ve görünüm kattığını söyleyebiliriz.
Ekranı da sahip olduğu özelliklerle güncelliği yakalıyor. Full HD+ çözünürlük, belki kağıt üstünde düşük görünse de, yeterli bir okuma rahatlığı ve izleme keyfi sağlıyor. Renk canlılığı ve parlaklık da multimedya işlevleri için yeterli. 120 Hz yenileme hızının varlığı belki herkes için çok önemli olmayabilir, ancak onun da listede yer aldığını görmek memnun edici oluyor. Ses tarafında ise, tek hoparlör yeterli bir çıkış sunsa da, stereo hoparlör görmek daha iyi olurdu.
Snapdragon 778G işlemci ve diğer donanım bileşenleriyle bu telefon kendisinden beklenen bir günlük kullanım ve oyun performansını sunuyor. Pil ömrü de tatmin edici seviyede. Yazılım tarafında Google uygulamalarının ve Play Store’un varlığını görmek bazı kullanıcılar için cazip olacaktır. Bununla birlikte Magic UI ile birlikte gelen kullanışlı araçlar da verimi artırıyor. 108 megapiksel ana kameranın ve 32 megapiksel selfie kameranın başrolde olduğu kamera sistemi ise iyi fotoğraflar ve videolar üretiyor. Sadece normal hayatta değil, özel günlerde de Honor 50 kullanışlı bir araç olacaktır.