İncelemelerManşetler

Honor 10 Lite İncelemesi

honor 10 lite inceleme

Honor, cebini düşünen, ancak düzgün bir akıllı telefon deneyimi isteyen tüketiciler için dikkate değer seçenekler sunan bir marka. Türkiye pazarında da bilinirliği giderek artıyor. 2019’un ilk akıllı telefonlarından bir tanesi olan Honor 10 Lite da, markanın bu çizgisini sürdürdüğünü gösteriyor. Geçen yılın ortalarında çıkan Honor 10’un “Lite” versiyonu olan bu Android telefon, aslında 2018’de çıkan bir başka model olan Honor 8X’ten de izler taşıyor. Şu sıralar ortalama 1500 TL fiyattan alıcı bulan bu Android telefon, büyük ekranı şık bir gövdeyle ve günlük işleri yerine getirmeyi sağlayacak bir işlemciyle birlikte sunuyor. Peki, Honor 10 Lite için verilen paranın karşılığı ne kadar alınıyor? Honor 10 Lite inceleme yazısında bu sorunun cevabını arıyoruz.

[wp-review id=”197350″]

Honor 10 Lite inceleme: Tasarım

Artık giriş segment Android telefonların çoğunun bile göze hoş gelen tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. Honor 10 Lite da bu açıdan yeni oluşan bu geleneği bozmuyor. İnce ve uzun yapıdaki telefonun yuvarlatılmış köşeleri, parlak arka yüzeyiyle epey şık durduğunu söyleyebiliriz. Parlak görünümüyle üst sınıf akıllı telefonlara meydan okuyor.

honor 10 lite inceleme

Honor 10 Lite’ın cam ve metal birleşimi bir telefon olduğunu düşünebilirsiniz. Arka tarafın değişken renkli yapısı ve görünümü bunu akıllara getiriyor. Ancak bu telefon plastikten yapılmış. Zaten telefonu elinize alıp biraz yokladıktan sonra bunu anlayabilirsiniz. Aslında bu durum Honor 10 Lite’ı düşme ve bunun gibi durumlara karşı biraz daha dayanıklı hâle getirebilir.

Yine de, Honor her duruma karşı bu telefonun kutusuna şeffaf silikon kılıf yerleştirmiş. Aynı zamanda ekranda da koruyucu yapıştırılmış biçimde geliyor. Honor 10 Lite’ı deneyimlediğimiz süre boyunca genellikle böyle kullanmayı tercih ettik ve herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Kılıfla da telefon ele iyi oturuyor, bol değil, elinize aldığınızda herhangi bir yeri oynama yapmıyor. Arkadaki parmak izi okuyucusuna da rahatlıkla erişmeyi sağlıyor.

Honor 10 Lite’ın 6.21 inçlik ekranı gövdenin yüzde 83’lük bölümüne yayılıyor. Ekranı saran çerçevenin çok kalın olmadığının söyleyebiliriz. Yine de alt tarafta diğerlerine göre kalın bir kenar var. Çentik ise damla biçiminde. Bu da ekran alanını daha da artıyor. Çentiğin rahatsız ediciliği yok, ancak eğer isterseniz, çentiğin etrafında kalan alanı tamamen karartıp biraz daha klasik bir ekran görünümü elde edebilirsiniz.

Büyük ekranına karşın, ince ve uzun yapısı sayesinde Honor 10 Lite’ı tek elle rahatlıkla kavrayıp kullanmak mümkün oluyor. Kılıf telefonu biraz kalınlaştırmış olsa da, kullanımda bir sıkıntı yaşamadık. 162 gr. ağırlığıyla da günümüzün şartlarında artık nispeten hafif bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Honor 10 Lite’ın alt kenarında microUSB portunu görmek hayal kırıklığı yaratabilir. Artık USB-C portuna sahip telefonları bu telefonla aynı fiyat segmentinde de görüyoruz. Ancak Honor, bu fiyat segmentinde ürün arayan kullanıcıların USB-C’ye geçiş için aceleci olmadığını, ellerinde bulunan microUSB destekli aksesuarları kullanmaya devam etmek isteyebileceklerini düşünüyor. Bu nedenle de seçimini emektar porttan yana yapmış.

microUSB portunun yanında tek bir hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti ortalamayı geçmiyor. YouTube’dan bir şeyler izlerken işinizi görebilir. Oyun oynarken büyük ihtimalle parmağınız hoparlör çıkışını kapatacaktır. Bu da ses çıkış şiddetini düşürecektir. Telefonun kutusundan kulaklık çıkmıyor ki, bu bir Honor klasiği oldu. Yine de, 3.5mm kulaklık jakının varlığı istediğiniz kablolu kulaklığı kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Alt kenarda mikrofonun da bulunduğunu belirtelim. Üst kenarda da ikinci bir mikrofon mevcut.

Honor 10 Lite’ın sağ kenarında ses tuşları ve güç butonu var. Bu tuşlar yeteri kadar dışa çıkıntı yapıyor, üstelik çok sert de değil. Kullanması oldukça rahat. nano SIM kart ve microSD kart tepsisi de üst kenarda yer alıyor. Telefonun sol kenarı temiz bırakılmış.

Arkada Huawei’nin kamera telefonlarında gördüğümüz tarzda bir tasarım tercih edilmiş. 13 ve 5 megapiksel çözünürlüklü iki kamera sol üst köşede yer alıyor. Bunların yanında LED flaş var. Ayrıca yatay eksende yazılmış AI CAMERA yazısı da bu kamera sisteminin yapay zekâ destekli yeteneklerini işaret ediyor. Yatayda bu kamera doğrultusunda ilerlediğinizde, alt kenara doğru Honor logosunu göreceksiniz. Bu şekilde telefonun görünümü bir fotoğraf makinesini andırıyor. Ancak insanların akıllı telefonlarıyla fotoğrafları çoğunlukla dik biçimde çektiği bir ortamda, bu yatay görünümlü yerleşim etkisini yitirmişe benziyor

Arka taraftaki bir başka unsur da parmak izi okuyucusu. İşaret parmaklarının rahat biçimde temas ettiği parmak izi sensörü hızlı çalışıyor ve kilitli ekranı hızlıca geçmeyi sağlıyor. Ayrıca önde bulunan 24 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası yüz tanıma sistemini de mümkün kılıyor. Yüz tanıma sistemi daha düşük güvenliğe sahip olsa da, daha pratik. Üstelik Honor 10 Lite’da da iyi şekilde çalışıyor. Telefona tam karşıdan bakmasak bile bizi tanıyor ve kilitli ekranı hızlıca geçebiliyor.

Honor 10 Lite inceleme: Donanım, Performans ve Pil

Honor 10 Lite’ın 6.21 inç ekranı Full HD+ çözünürlüğe sahip. FullView IPS LCD panelin köşelerinin telefonun gövdesine uyum sağladığını ve kavisli olduğuınu görüyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi, ekran çerçevesi çok kalın değil, aynı zamanda su damlası biçiminde bir çentik var. Çentiğin küçük alanı, tam ekran videolarda veya diğer içeriklerde görüntüden kaybın epey az olmasını sağlıyor. Ancak bazı uygulamalar bu çentiğin başladığı noktayı sınır kabul ederek çentiğin etrafına pek girmemeyi tercih ediyor. PUBG veya YouTube’da ise ekrana tamamen yayılmanın mümkün olduğunu görüyoruz.

Ekran parlaklığı tatmin edici seviyede, dış ortamda da yeterli bir görüş elde etmeyi sağlıyor. Ekranın renk sıcaklığını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Normal modda beyazlar epey sarı tarafa doğru kaçıyor. Canlı görünümde ise beyazlar daha fazla seviyede olması gerektiği gibi, aynı zamanda renkler daha canlı. Bu nedenle bizim seçimimiz Canlı profilinden yana olduğu. Tabii ki, renk sıcaklığını bu ön ayarlar dışında dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Ekranın renk modunun ve sıcaklığını ayarlamanın dışında Göz konforu özelliğini kullanarak mavi ışığı azaltabilir, gece vakti uykunuzun kaçmasını önleyebilirsiniz. Eğer yatmadan önce Honor 10 Lite’ın ekranında bir şeylere bakacak, bir şeyler okuyacaksanız, Göz konforu özelliğini etkinleştirmeniz yerinde olacaktır.

Honor 10 Lite’ın ekranı multimedya içerikleri görüntüleme veya internette gezinme için fazlasıyla geniş bir alan sunuyor. Görüş açıları da fena sayılmaz, ekrana epey yandan baksanız bile neler olduğunu iyi şekilde görebilirsiniz.

Huawei Mate 20 Lite, Huawei P Smart 2019, Honor 8X gibi Android telefonlarda gördüğümüz Kirin 710 işlemciyi Honor 10 Lite’da da görüyoruz. Buna 64 GB dahili hafıza ve 3 GB RAM eşlik ediyor. microSD kart yuvası ise 512 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor. 64 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.

İlginçtir ki, elimizdeki test ürününe herhangi bir benchmark uygulamasını kuramadık. Bu durumda doğrudan pratikteki izlenimlerimize geçelim. Telefonun genel olarak internette gezinme, YouTube’da video izleme, sosyal ağ uygulamalarını kullanma gibi işlerde yeterli bir performans çıkardığını görüyoruz. Ancak çoklu görev performansı düşük. İki ya da üç uygulama arasında gidip gelirken, uygulamanın içeriğinin yeniden yüklendiğini görebilirsiniz. Örneğin, Chrome ve Instagram arasında gidip gelerek iş yaparken, Chrome’daki web sayfasının birkaç sefer yeniden yüklendiğini gördük. Bu da işlerimizi sekteye uğrattı. Tabii ki, bu dile getirdiğimiz sorun biraz daha orta ve üstü seviyedeki kullanıcılar için geçerli olabilir. Normal kullanıcılar için çoklu görev performansındaki ayrıntı bu kadar önemli olmayacaktır.

Oyun tarafına gelecek olursak, giriş veya orta profil oyunları oynama konusunda Honor 10 Lite bir sıkıntı çıkarmaz. Ancak yüksek grafik gücü gerektiren oyunlarda karelerde takılmalar, kalite düşüklüğü dikkat çekiyor. PUBG Mobile’ın orta seviye ayarlarda oynadık. Buna rağmen oyunun grafiklerinin yüklenmesindeki gecikmeler ve bazı hareketlerdeki takılmalar dikkat çekiciydi. Üstelik nadir de olsa hamle gecikmesine de rastladık. Honor, bu telefona GPU Turbo güncellemesini getireceğini söyledi. Bu durumda oyun performansı daha iyi seviyelere çıkabilir.

Honor 10 Lite’da 3400 mAh kapasiteli bir pil var. Telefonun ekranı ve işlemcisi dikkate alındığında, bu pil kapasitesinin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Normal yoğunluklu kullanımda telefonun pili 1 günü rahatlıkla çıkarıyor, hatta ikinci günün de büyük bölümünü geçirmeyi sağlıyor. Eğer oyun oynama ya da video izlemeye ağırlık verirseniz, birinci günün sonunda yeniden şarj etmeniz gerekecektir. Telefonun pili tam doluluğa yaklaşık iki saat gibi bir sürede ulaşıyor.

Honor 10 Lite inceleme: Yazılım

Honor 10 Lite’ın güzel taraflarından bir tanesi Android 9 Pie ile yüklü olarak gelmesi. Bunun üstünde de Huawei’nin telefonlarında da gördüğümüz ve oradan iyice alıştığımız Emotion UI 9 kullanıcı arayüzü var. Herkes bu kullanıcı arayüzünün hastası değil, ancak biz kullanışlı buluyoruz.

Varsayılan düzende uygulama çekmecesi yok. Bunun yerine uygulama kısayolları ana ekran panellerine yerleşiyor. Araçlar klasörü altında Hava Durumu, Hesap Makinesi, El Feneri, Pusula, Phone Clone, Parti Modu gibi araçlar mevcut. Ayrıca Honor ürünlerinin sergilendiği, Honor kullanıcılarını buluşturmayı amaçlayan bir uygulama yüklü olarak geliyor. Bunların dışında Google uygulamalarının birçoğu da yüklü durumda. Telefon Yöneticisi ise optimum kullanım için gerekli ayarlamaları yapıyor, performansı gerektiğinde en iyi seviyeye getiriyor.

Ayarlar’a baktığınızda Dijital denge adlı bir bölüm göreceksiniz. Burada telefonu ne kadar süre boyunca, en çok hangi uygulamalar için kullandınız, bunları görebilirsiniz. Günlük ekran süresi sınırı koyabilir, uygulamaların kullanımlarına da sınırlamalar getirebilirsiniz. Bunun dışında Huawei’nin telefonlarında da gördüğümüz, görsel arama motoru HiVision da Honor 10 Lite’da yüklü olarak geliyor.

Honor 10 Lite’da ekran kaydı yapmak veya ekran görüntüsü almak da kolay. Güç butonu ve ses yükseltme tuşlarına aynı anda basarak ekran kaydı yapabilirsiniz. Ekran kaydı sırasında mikrofonu da etkinleştirerek sesli kayıt yapabilirsiniz. Güç butonu ve ses kısma tuşuna aynı anda bastığınızda da ekran görüntüsü alınıyor.

Honor 10 Lite inceleme: Kamera

Honor 10 Lite’ın arkasında 13 megapiksel, f/1.8 diyafram açıklıklı ana kamera var. Aynı zamanda 2 megapiksel çözünürlüklü, f/2.4 diyafram açıklıklı derinlik sensörü de mevcut. Önde ise 24 megapiksel çözünürlüklü, f/2.0 ön kamera bulunuyor.

Honor bu telefonun kamera sisteminin yapay zekâ özelliklerine vurgu yapıyor. Artık bunun ne anlama geldiğiniz az çok biliyor olmalısınız. Kamerayı herhangi bir obje veya manzaraya tuttuğunuzda, bunun ne olduğu algılanıyor ve sahne ayarları otomatik olarak yapılıyor. AI modu gayet iyi biçimde çalışıyor ve üretilen sonuçlar da genellikle memnun edici. Sosyal medyada paylaştığınızda bol beğeni alacak, renkler açısından canlı fotoğrafları Honor 10 Lite ile çekebilirsiniz.

Tabii ki, yukarıda söylediğimiz çoğunlukla ışığın yeterli olduğu ortamlarda geçerli. Işık seviyesi aşırıya kaçtığı zaman görüntüde aşırı pozlamalar, parlamalar görünüyor. HDR’yi elle etkinleştirmek biraz zahmetli, ancak AI modu da ihtiyaç duyduğu takdirde bundan yararlanıyor. Makro çekimlerde ise telefonun performansını iyi bulduğumuzu belirtmeliyiz.

Düşük ışıkta ise, her ne kadar f/1.8 gibi fena olmayan bir diyafram değeri olsa da, elde edilen sonuçlar genellikle vasatı aşmıyor. Gürültü etkisini azaltmak için pürüzsüzleştirme epey fazla yapılıyor, bu da detayların öldürülmesine neden oluyor. Gece çekimi için özel bir mod var ve bu mod fena çalışmıyor. Her ne kadar daha önce Huawei’nin üst sınıf akıllı telefonlarında deneyimlediğimizde elde ettiğimiz kadar keskin ve az gürültülü sahneler çıkmasa da, Honor 10 Lite’ın gece modu çekimlerinin de hiç fena olmadığını söyleyebiliriz.

Honor 10 Lite’ın kamera uygulaması Huawei’nin de telefonlarında gördüğümüz kamera uygulamasıyla aynı. Elinizin altında bulunmasını isteyeceğiniz kontroller var, çekim modları arasında geçiş de kolay. Ancak HiVision, açıklık gibi kontrollerin ne olduğunu ilk bakışta anlamakta zorlanabilirsiniz. AI kontrolünü de hızlı ayarlar arasında görüyoruz.

Önde yer alan 24 megapiksel çözünürlüklü kamera piksel bindirme yaparak düşük ışık performansını daha iyi hâle getirmeye odaklanıyor. Selfie çekimleri gayet aydınlık, iç ortamda da elde edilen sonuçlar gayet iyi görünüyor. Selfie fotoğraf çekmeyi sevenler Honor 10 Lite’ın ön kamerasından genel olarak memnun kalacaklardır.

Video tarafında ise Honor 10 Lite saniyede 60 kare hızında 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Eğer isterseniz, 18.7:9 görüntü formatında, 1920 x 920 piksel video çekimi de yapabilirsiniz. Bu şekilde çektiğiniz videolar Honor 10 Lite’ın ekranına tam oturacaktır, ancak başka bir cihazda izlediğinizde görüntü ekrana tam olarak oturmayabilir. Video çekimleri fena sayılmaz, ses kaydı kaliteli görünüyor. Aynı zamanda görüntüde de hafif titreşim gözlense de, bu makul sınırlar içinde kalıyor.

Honor 10 Lite inceleme: Sonuç

Honor 10 Lite’ın 1500 TL seviyesindeki fiyatına karşı sundukları yeterli görülebilir. Telefonun gövdesi plastik olsa da, tasarımı onu çekici göstermeyi başarıyor. Telefonu elinize aldığınızda plastik olduğunu hissediyorsunuz, ancak bu durum sizi telefondan soğutmayacaktır. Full HD+ ekranı fazlasıyla tatmin edici bir görsel deneyim sunuyor. Hoparlörü de oyun oynamanın dışındaki çoğu durumda sizin için yeterli olacaktır. Kirin 710 işlemci günlük işleri yerine getirmek için yeterli, çoklu görev performansı suratımızın asılmasına neden olsa da, bu fiyatın hitap ettiği kitle için çok büyük problem sayılmaz.

Android 9 Pie ile yüklü olarak gelmesi Honor 10 Lite’ın önemli artılarından bir tanesi. Bu fiyat segmentinde hâlâ Oreo ile gelen telefonları görüyoruz. Huawei’nin üst sınıf Android telefonlarında gördüğümüz bazı özellikleri Honor 10 Lite’da da görmek güzel. Kamera tarafında ise tablo biraz karışık. Işık koşulları ideal olduğunda Honor 10 Lite gayet güzel, memnun edici fotoğraflar çekiyor. Ortamda ışık azalmaya başladığında ise işler değişiyor. Selfie kamerası ise Honor 10 Lite’ın artılarından bir tanesi. 24 megapiksel selfie kamerası düşük ışıkta da iyi işler çıkarıyor.

Honor 10 Lite’ı satın almaya yetecek paranın üstüne biraz daha ekleme yapıp yukarılara çıktığınızda aldığınız telefonlar belki size çoklu görev performansı tarafında biraz artış sağlayabilir. Aynı zamanda malzeme kalitesi bakımından cam ve metale geçiş yapmanız mümkün olur. Ancak bunlar sizin için çok önemli değilse, Honor 10 Lite sizin için uygun bir seçim olabilir.