Türkiye’de çok fazla görmesek de, yurt dışında Amazon Alexa, Google Asistan veya Apple Siri gibi sanal asistanlara bağlı olarak çalışan, sesli komutlarla bilgi alma ve yönetim imkanı sağlayan akıllı hoparlörler yaşamın giderek daha büyük bir parçası hâline geliyor. 2017 yılında çıkardığı HomePod modeliyle evde müzik deneyimine yeni bir boyut getirmeyi amaçlayan Apple, işin akıllı asistan özelliklerini biraz arka planda bırakmıştı. Üç yıl sonra, sonbahardaki iPhone 12 etkinliğinde duyurulan HomePod mini ise, orijinal modelin geri planda bıraktığı akıllı özelliklere odaklanmış ve kullanıcıların Siri aracılığıyla daha fazla kontrol imkanı elde etmelerini sağlamıştı. Türkiye’de resmi olarak satılmayan Apple HomePod mini’yi ABD’deki bir tanıdık aracılığıyla sipariş ettik. Hatta bir değil, iki HomePod mini birden sipariş ettik, iki hoparlörü aynı anda kullanmanın nasıl bir deneyim sunduğuna baktık. Ancak daha önemlisi, Apple HomePod mini inceleme yazısı ve videosu, Türkiye’de bu akıllı hoparlörün nasıl bir deneyim sunduğuna odaklanıyor.
HomePod mini inceleme: Tasarım
HomePod mini, alt ve üst kısmı azıcık kesilmiş bir küre görünümünde. Izgara görünümü ve kumaş yüzeyi orijinal HomePod modeliyle aynı. Üst bölümde neredeyse tamamını kaplayan bir lamba var. Burası dokunmatik bir yüzeye sahip ve farklı biçimlerde aydınlatılıyor. Verdiğiniz komutlara, müzik çalmaya veya telefon görüşmesi yapmaya bağlı olarak çeşitli renkleri ve animasyonları görüyoruz. Apple, bu aydınlatmayı veya animasyonları kapatma gibi bir imkanı en azından şu an için sunmuyor.
Alt kenar bazı Apple aksesuarlarında gördüğümüz sürtünmesi yüksek bir plastikle kaplı. Bu sayede HomePod mini, yerleştirildiği yüzeyde gayet sağlam biçimde duruyor. 8-9 cm yüksekliğe sahip olan ve bir portakaldan biraz daha büyük olan HomePod mini, her yere rahatlıkla uyum sağlayacak, fazla göze batmayacak bir tasarımla geliyor. Beyaz ve uzay grisi olmak üzere iki renk seçeneği var. Beyaz renkli veya ahşap mobilyalarda beyaz güzel gidecektir. Eğer evinizde veya iş yerinizde siyah ya da koyu tonlar ağırlıktaysa, o hâlde uzay grisini tercih etmek daha iyi olur.
HomePod mini’ye sabitlenmiş, uzunluğu 2 metreye yakın bir kablo var. Bu kablonun kumaş örgülü kablosu ürünün hoş havasını daha da artırıyor. Bu kablonun ucu USB-C, kutudan da Apple’ın iPad’lerin kutusunda yer verdiği 20W güç adaptörü var. Tabii ki, ABD’den satın alınan bir ürün olduğu için, ucu da ABD’deki fişlerle uyumlu. Ancak piyasada satılan adaptörlerle buradaki prizlere kolaylıkla bağlanabilir.
HomePod mini inceleme: Ses ve Performans
HomePod mini küçük boyutuna rağmen etkileyici bir ses çıkışı sunuyor. Ses çıkış şiddeti tatmin edici seviyede yüksek. Net, temiz ve berrak bir ses sunulurken frekanslara göre dağılım da dengeli. Basları yeteri kadar iyi biçimde hissediyorsunuz, ancak vokalleri bastırma gibi bir durum söz konusu değil. Her türlü müzik türü için iyi bir dinleme deneyimi elde ediliyor. Podcast, film ve benzeri içeriklerde de HomePod mini iyi bir performans sergiliyor.
360 derece hoparlör sistemi sayesinde HomePod mini, bulunduğu ortamı dolduracak şiddette ses çıkışını sunuyor. Apple, hoparlöre tam aralıklı bir sürücü ve iki adet pasif sürücü yerleştirmiş. Buna ek olarak Apple Watch’ta da kullanılan S5 işlemci var. Bu işlemci sayesinde HomePod mini ses profilini ve şiddetini çalan içeriğe göre dinamik biçimde ayarlıyor.
HomePod mini tek başına bile yeterli bir ses çıkışı sunarken, iki HomePod mini ile bir stereo çifti oluşturabilir, bu sayede stereo ses etkisini daha iyi biçimde yakalayabilirsiniz. İki HomePod mini’yi aynı anda kullanma imkanı bulduk. Vokal ve basları zenginleştirme tarafında çok büyük bir katkısı olmayan bu tarz kurulumda ses çıkış şiddeti, radikal biçimde olmasa da, hissedilecek şiddette artıyor. Özellikle film izlemek için stereo çifti oluşturmak güzel sonuç veriyor.
İki HomePod mini ile ikinci hoparlörün kurulumu sırasında bir çift oluşturabileceğiniz gibi, daha sonra HomePod mini ayarları içinden de bu tarz kurulumu yapmak mümkün. Aslında sadece iki değil, ikiden fazla HomePod mini’yi bir sisteme bağlayabilir, iPhone veya iPad üzerinden bunların aynı anda veya bağımsız olarak çalmasını sağlayabilirsiniz.
HomePod mini’de Apple’ın U1 geniş bant yongası da var. Bunun varlığı sayesinde Handoff adı verilen özellik kullanılıyor. U1 yongası barındıran bir iPhone’u HomePod mini’ye yaklaştırdığınızda iPhone hafifçe titremeye başlıyor. iPhone’unuzda çalan bir parçayı, telefonu HomePod mini’ye hafifçe dokundurarak hoparlöre aktarabilirsiniz. Aynı işlemi tekrarladığınızda çalan içerik yeniden iPhone’a aktarılacaktır. Bu işlem gayet hızlı biçimde gerçekleşiyor.
HomePod mini bir AirPlay cihazı ve AirPlay destekli iPhone, iPad, Apple TV gibi cihazlardan içeriği yayınlama imkanı sağlıyor. Eğer bir Apple Music abonesiyseniz, HomePod mini’ye Siri üzerinden komut vererek bu platform üzerinden müzik dinlemeye başlayabilirsiniz. Spotify ve benzeri alternatif platformlar ise ancak AirPlay üzerinden HomePod mini’de içerik oynatabiliyor.
HomePod mini’nin sahip olduğu mikrofon da başarılı bir performans sergiliyor. Hoparlörden birkaç metre uzakta olsanız bile “Hey Siri” komutunu ve sonrasını iyi biçimde anlıyor ve doğru şekilde tepki gösteriyor. Telefon görüşmelerinizi de HomePod mini’ye aktarabilirsiniz. Yaklaşık 60-70 cm uzaklıktan HomePod mini sesinizi gayet net ve karşı tarafın anlayacağı biçimde alacaktır. HomePod mini görüntülü görüşmeler ve telekonferanslar için gayet kullanışlı bir aksesuar olur.
HomePod mini inceleme: Siri ve Diğer Özellikler
HomePod mini Türkiye’de satılmıyor. Çünkü Türkçe desteklenen diller arasında yok. Farklı İngilizce ve Çince lehçeleri, Almanca, Fransızca gibi diller destekleniyor. Eğer bu dillerden bir tanesini veya daha fazlasını biliyorsanız, ilk kurulumda bunlardan birini seçerek HomePod mini’de sesli komutları o dilde verebilirsiniz.
HomePod mini’nin kurulumu diğer Apple ürünlerinin kurulumuyla benzer pratiklikte. iPhone veya iPad’inizi HomePod mini’nin yakınına getirdiğinizde mobil cihazın ekranında bir pencere açılıyor ve kurulum işlemlerini buradan gerçekleştiriyorsunuz. Kurulum esnasında iPhone veya iPad’in Wi-Fi ve Bluetooth bağlantıları aktif olmalı. Apple Kimliğiniz, izin verdiğiniz takdirde takvim kayıtlarınız, anımsatıcılarınız HomePod mini’yle paylaşılıyor.
Ben İngilizce biliyorum ve ilk kurulum esnasında dili Amerikan İngilizcesi olarak belirledim. Siri, Apple Music’ten bir şeyler çalma, alarmı kurma, sayaç başlatma, hava durumunu öğrenme ve benzeri temel sorguları İngilizce olarak yaptığımda başarılı karşılıklar veriyor. Çok düzgün bir aksanım olduğunu söyleyemem, ancak HomePod mini’deki Siri beni nadiren ikiletmiştir.
HomePod mini’nin kullanışlı özelliklerinden bir tanesi de İnterkom. İnterkom bir veya birden fazla HomePod mini’nin, birbiri arasında ve iPhone, Apple Watch, iPad gibi diğer Apple cihazlarıyla aynı anda haberleşmesine izin veriyor. HomePod mini’ye “Hey Siri! İnterkom” diye seslendikten sonra mesajı söylemek yeterli oluyor. Bu sesli mesaj hızlı biçimde diğer HomePod mini’lere iletiliyor ve çalınıyor. iPhone, iPad gibi cihazlara ise bildirim gidiyor ve bu bildirime tıklatarak mesajı dinleyebilirsiniz. iPhone veya Apple Watch’tan bir İnterkom mesajı göndermek için Ev uygulaması kullanılıyor.
Ev uygulaması üzerinden HomePod mini’nin yönetimi gerçekleştiriliyor. Herhangi bir HomePod mini cihazının üstüne hafifçe bastırdığınızda açılan pencerede kontroller ve ayarlar yer alıyor. Benzer arayüze Denetim Merkezi’ndeki HomePod mini denetiminden de erişiliyor. Birden fazla HomePod mini ile stereo çifti oluşturma, Siri ayarlarını yapma, Siri Otomasyonları ekleme, yazılım güncelleme gibi ayarlar bu arayüzden gerçekleştiriliyor.
HomePod mini inceleme: Sonuç
HomePod mini Türkçe dil desteğine sahip olmadığı için Türkiye’de resmi olarak satılmıyor. Ancak mevcut hâliyle de çok kullanışlı. Bir hoparlör olarak oldukça yüksek performans gösteriyor ve fazlasıyla tatmin edici bir ses deneyimi sunuyor. Telefon görüşmeleri için de fazlasıyla kullanışlı. Evde veya iş yerinde çalışma masalarında çok şık ve işlevsel olacaktır. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi dilleri biliyorsanız, Siri’ye bu dillerde komutlar vererek Apple Music’ten müzik dinleme, alarm kurma, hava durumunu öğrenme ve benzeri basit işlevleri yerine getirebilirsiniz. Taşınabilir niteliğinin olmaması, prize bağlı şekilde kullanmanın gerekliliği, herkesin aklında oluşan küçük bir hoparlörün taşınabilir olacağı algısını sarsıyor. Ancak bu hâliyle de oldukça kullanışlı. Özellikle evinizde iPhone veya diğer Apple cihazlarından oluşan bir ekosistem varsa, HomePod mini bu ekosistemde oldukça kayda değer bir yer tutacaktır.