Hindistan, insanlı uzay yolculuklarına 2021’in sonlarında başlamayı planlıyor. Ancak insanlı yolculuktan önce ilk aşama olarak uzaya insansı bir robot gönderilecek. “Vyommitra” adını taşıyan robot ilk uzay yolculuğunu 2020’in sonlarında yapacak. İkinci yolculuk ise 2021’de gerçekleştirilecek.
Robotun ismi Sanskritçede “arkadaş” ve “uzay” anlamına gelen kelimelerin birleşiminden oluşuyor. Hindistan Uzay Araştırma Kurumu‘nun (ISRO) kadınlardan esinlenerek oluşturduğu robotun ayaklarının bulunmaması dikkat çekiyor.
Hindistan’ın uzay robotu devre panellerini yönetebilecek, astronotlarla konuşabilecek ve uzay aracının çevre ve yaşam destek sistemlerini kontrol edebilecek. Vyommitra’nın öncelikli görevi ise uzayın astronotlar üzerinde yapabileceği etkileri insanlı yolculuktan önce test etmek olacak.
In the run up to the first Human Space Mission by India at @isro … 'Vyommitra', the humanoid for #Gaganyaan unveiled. This prototype of humanoid will go as trial before Gaganyaan goes with Astronauts. #ISRO pic.twitter.com/pnzklgSfqu
— Dr Jitendra Singh (@DrJitendraSingh) January 22, 2020
Vyommitra’nın basına tanıtıldığı etkinlikte konuşan ISRO başkanı K Sivan, şu ifadeleri kullandı: “Robot insanların uzaydaki fonksiyonlarını birebir şekilde canlandıracak. Böylelikle sistemin doğruluğunu kontrol etmek mümkün olacak. Gerekli bilgileri, tıpkı uzayda bir insan varmış gibi, görebileceğiz.”
Vyommitra’nın görünüş itibarıyla bir kadın olmasının manşetlerde güzel durduğu söylenebilir. Ancak robotların uzaya keşif için gönderilmesinin yeni bir şey olmadığını da hatırlatmak gerekiyor. NASA, daha geçtiğimiz yıl Astrobee adını taşıyan robotlarından birini Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermişti.