Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesinin bilişim teknolojisindeki patlamasının bir benzerini uzayda da yaşamak istiyor. Ve Hindistan Uzay Araştırma Örgütü’nün çabaları, ülkenin büyük bir oyuncu olarak tanınmak konusunda gerçekten ciddi olduğunu gösteriyor. Chandrayaan-3’ün Ay’a inişinden sadece bir hafta sonra, ülkenin uzay ajansı, Güneş’in gözlemlenmesi için tasarlanan ilk Hint misyonu olan Aditya-L1’i taşıyan bir roketi fırlattı.
Aditya-L1 dört ay boyunca 1.5 milyon yol katedecek ve Dünya ile Güneş arasındaki L1 Lagrange noktasına ulaşacak. Lagrange noktası, nesnelerin sabit kalma eğiliminde olduğu, böylece uzay aracının yakıt tüketimini en aza indiren, yörüngedeki iki büyük cisim arasında bir denge noktasıdır. Uzay aracı, bilim adamlarının güneşin koronasının neden yüzeyinden daha sıcak olduğunu anlamalarına yardımcı olacağını umdukları verileri toplamak için yörüngede kalacak.
Ayrıca misyonun, güneş ışınımının ve çeşitli güneş olaylarının iletişim sistemlerini, uyduları ve elektrik şebekelerini nasıl etkilediğine dair bilgi edinilmesi hedefleniyor. Uzay şirketleri ve ajansları bu etkileri anlayarak yörüngedeki uyduları daha iyi koruyabilecek. Örneğin bilim insanları koronal kütle püskürmelerini tahmin edebilirlerse, operatörleri uyararak bu olay meydana gelmeden önce uyduların gücünü kapatabilir. Buna ek olarak bilim insanları, Aditya-L1’in güneş rüzgarı davranışına ve güneş aktivitesinin uzun vadede Dünya iklimini nasıl etkileyebileceğine ışık tutacağını umuyor.
Görevin baş sorumlusu olan bilim insanı Sankar Subramanian şu ifadeleri kullandı: “Şu anda başka hiçbir görevde bulunmayan benzersiz bir veri setine sahip olacağımızdan emin olduk. Bu, güneşi, onun dinamiklerini, günümüz teknolojisinin önemli bir unsuru olan iç heliosferi ve uzay-hava durumunu anlamamızı sağlayacaktır.”
Hindistan başka misyonlara da hazırlanıyor
Hindistan’ın önümüzdeki yıllar için hazırlamış olduğu başka misyonlar da var. 2025 yılına kadar ayın güney kutbu bölgesini keşfetmek üzere mürettebatsız bir iniş ve gezici göndermek için Japonya ile birlikte çalışıyor. Bundan önce, gelecek yıl Mars ve Venüs’ü gözlemlemek için yörünge araçları fırlatmayı planlıyor.