Japonya tarafından uzaya gönderilen Hayabusa2 isimli uzay aracı, Ryugu isimli asteroitin yüzeyine iniş yapmayı başardı. Burada örnek toplayacak olan uzay aracı, topladığı örnekleri bilim adamlarının inceleyebilmesi için Dünya’ya gönderecek. Küçük gezegenin yüzeyinden mümkün olduğunca fazla örnek toplamak için yüzeye bir kurşun yollayan uzay aracı, bu sayede toplayabileceği daha fazla miktarda kaya, toz ve döküntünün ortaya çıkmasını sağladı.
Hayabusa2’nin Ryugu’nun üstündeki macerası 2018’in ortalarında başlamıştı. Uzun süredir gök cisminin üstünde çalışan Japon Uzay Keşfi Ajansı (JAXA), daha önce de Ryugu’nun yüzeyine iki adet iniş aracı göndererek yüzeyi incelemiş ve fotoğraf çekmişti. 21 Şubat’ta Türkiye saatiyle 00:00’da alçalmaya başlayan uzay aracı, yüzeye iyice yaklaşırken çektiği aşağıdaki fotoğrafı Dünya’ya gönderdi.
Ryugu’nun yüzeyine iniş yapmasının ardından Hayabusa2’nin JAXA ile olan bağlantısı kesildi. İletişimin yeniden kurulabilmesi için uzay aracının yeniden havalanması gerekiyor. Uzay aracının kurşunu gönderip tekrar havalanması sadece bir saniye sürüyor. Bu nedenle artık sadece örneklerin başarılı bir şekilde toplanıp toplanmadığı bekleniyor.
Söz konusu operasyonun geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Ancak Ryugu’nun yüzeyinde öngörülenden çok daha fazla çakıl olduğunun anlaşılması üzerine yer ekibi operasyonun ertelenmesine karar vermişti. Ryugu’dan önümüzdeki aralık ayında ayrılacak olan Hayabusa 2, 2020’nin sonlarında Dünya’ya geri dönecek.