Japonya’nın uzay aracı Hayabusa2’den epeydir bir haber gelmiyordu. Hayabusa2, bundan yaklaşık bir yıl önce Dünya’dan yaklaşık 290 milyon mil uzaktaki Ryugu asteroitine iniş yapmıştı. Uzay aracı, çok yakında analiz edilmesi amacıyla topladığı örneklerle Dünya’ya dönmüş olacak.
Hayabusa2’nin 6 Aralık itibarıyla Avustralya’nın güneyine iniş yapması planlanıyor. İlk defa bir asteroitten toplanan örnekleri Dünya’ya getirecek olan uzay aracı, araştırmacılar tarafından heyecanla bekleniyor. Uzay aracının topladığı örneklerin uzay radyasyonundan ve diğer çevresel faktörlerden etkilenmemiş örneklerin değerli veriler barındırdığı düşünülüyor.
Araştırmacılar toplanan örneklerde özellikle organik materyaller arayacak. Bu materyallere Dünya’nın farklı bölgelerinde de rastlansa da, kaynakları tam olarak bilinmiyor. Bir teoriye göre, bu materyaller Dünya’yı etkileyen asteroit ve kuyruklu yıldızlar tarafından taşındı.
Hayabusa2’nin topladığı materyalleri Dünya’ya indirme süreci ise kesin kontrol gerektiriyor. Uzay aracı, topladığı örnekleri barındıran kapsülü yeryüzünden yaklaşık 220 bin yükseklikte bırakacak. Kapsül atmosferin sıcaklığından etkilenmemesi için bir ısı kalkanıyla korunacak.
Hayabusa2 tarafından fırlatılan kapsülün paraşütü, yerden yaklaşık 10 kilometre yükseklikte açılacak. Kapsüldeki uyarı ışığı konumunun tespiti için aktif hâle getirilecek. Gönderilen sinyallerin tespiti için Avustralya’da geniş bir alana çok sayıda uydu yerleştirilirken; drone, radar ve helikopterler de kapsülün bulunmasına yardımcı olacak. Çapı 38 santimetre olan kapsülü bulmanın teknoloji desteği olmadan bir hayli zor olacağı belirtiliyor.