Teknoloji

HarmonyOS 4 tanıtıldı: Daha modern tasarım, daha iyi performans, yeni özelleştirme seçenekleri

huawei harmonyos 4

Huawei’nin HarmonyOS 4 işletim sistemi, 2023 Huawei Geliştirici Konferansı’nda gözler önüne çıktı. Yeni HarmonyOS sürümü, büyük bir görsel değişimi beraberinde getiriyor. Buna ek olarak; akıllı telefon, tablet ve akıllı saatler için de yeni kişiselleştirme seçenekleri sunuluyor. Huawei‘den verilen bilgiye göre, HarmonyOS ekosisteminde hâlihazırda 700 milyondan fazla cihaz bulunuyor. Bunlar arasında akıllı telefonların yanı sıra televizyon ve otomobiller de bulunuyor.

Huawei, HarmonyOS 4 ile birlikte kullanıcıların ana ekrandaki sistem yazı tiplerini, renkleri, saat ve araç takımı stillerini farklı kombinasyon ve özelleştirme seçenekleriyle değiştirebilecek. Favori emojiyi seçip emojili duvar kağıtları oluşturabilmek de yeni HarmonyOS sürümüyle mümkün olacak.

Huawei emoji paketini de hareketli seçeneklerle güncelliyor. Panorama Hava Durumu sayesinde kullanıcılar günlük hava durumunu kilit ekranlarında görebilecek ve hava durumundaki değişiklikleri de gerçek zamanlı şekilde takip edebilecek.

Bildirim merkezi de gelen bildirimleri kullanıcı tercihine göre gruplama seçeneğiyle yenileniyor. Kullanıcılar ayrıca tercih ettikleri uygulama bildirimlerini sabitleyebiliyor ve uygulamayı açmadan doğrudan bildirim merkezi üzerinden uygulamalarla iletişim kurabiliyor.

harmonyos 4

Live Window (Canlı Pencere) özelliği ise Apple’ın Dynamic Island’ına Huawei yorumu olarak değerlendirilebilir. Desteklenen uygulamalardaki gerçek zamanlı bilgiler ve bildirimler ekranın sol üst köşesinde kapsül şeklinde bir ikonda gösteriliyor. Kullanıcılar tek bir dokunuşla bu alanı büyütüp ilgili uygulamayla etkileşim kurabiliyor.

Söz konusu özellik hem akıllı telefonlara hem tabletlere hem de akıllı saatlere geliyor. Huawei’nin kendi uygulamalarının büyük kısmı tarafından desteklenen bu özellik, üçüncü taraf uygulamalarda da mevcut olacak.

harmonyos 4

Huawei ana ekran için daha fazla kart (araç takımı) seçeneği sunuyor. Bu kartları destekleyen uygulama ve araçların da sayısı artıyor. “Süper transfer istasyonu” sayesinde kullanıcılar HarmonyOS cihazları ve uygulamalar arasında çoklu dosya, metin ve görsel transferi hızlı şekilde yapılabiliyor. Süreklilik özelliği ise artık HarmonyOS ile çalışan araç içi bilgi ve eğlence sistemlerinde de desteklenecek.

HarmonyOS 4 daha yüksek performansı beraberinde getirecek

Huawei HarmonyOS 4 ile birlikte Ark Engine motorunu da yeniliyor. Yenilenen motor; uygulamaların daha hızlı başlatılması, daha pürüzsüz animasyonlar ve daha az güç tüketimiyle yüzde 20 daha iyi performans vadediyor. Yeni HarmonyOS sürümü ayrıca geliştirilmiş izin izleme seçenekleri, uygulama yükleme uyarıları ve kişisel bilgilere erişimi kısıtlama dahil olmak üzere çeşitli güvenlik iyileştirmeleri getiriyor.

HarmonyOS 4 genel beta sürümü Mate 50 serisi, P60 serisi ve Mate X3 dahil olmak üzere 34 cihazda şimdiden kullanılabiliyor. Daha sonra beta programına P40, Mate 30, Nova 9 ve Nova 10 serisi dahil olmak üzere 35 cihaz daha eklenecek. Beta programının Çin’de başladığını belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER