Teknoloji

Güney Kore resmi kurumlarda Windows yerine Linux’u kullanacak

linux guney kore

Microsoft‘un Windows‘u dünyanın en çok kullanılan masaüstü işletim sistemi konumunda. Bireysel ve kurumsal kullanıcıların yanı sıra, dünyanın pek çok ülkesinde resmi kurumlarda da Windows tercih ediliyor. Bu durum artık değişmez gibi görünse de, devletler farklı nedenlerle Windows’a olan bağımlılıklarından kurtulmaya çalışıyor. Bu yolculuğa en son çıkan ülke Güney Kore oldu. Güney Kore resmi kurumlarında Windows yerine açık kaynaklı Linux işletim sistemini kullanmaya hazırlanıyor.

Windows’un popülaritesinden ve geçmişinden kaynaklı pek çok problemi bulunsa da, devletleri rahatsız eden problemlerin başında maliyeti geliyor. Windows lisanslarının pek ucuz olmaması, ortada devletler için ciddi bir mali yük olduğu anlamına geliyor. Windows 7 için verilen desteğin sona ermesiyle birlikte önümüzdeki ocak ayı itibarıyla pek çok devlet elindeki cihazların tamamını Windows 10’a geçirmek zorunda kalacak. Bu da devletleri bekleyen maliyetin biraz daha artacağı anlamına geliyor.

Bu durum, yetkilileri temelinde Linux bulunan alternatif çözümleri kullanmaya yöneltiyor. Dünyadaki sunucuların büyük kısmında kullanılan Linux, en popüler mobil işletim sistemi Android’in de temelini oluşturuyor. Dayanıklılığı, güvenilirliği ve maliyetinin uygunluğu da Linux’un cazibesini artıran noktalar arasında bulunuyor. Linux için “kusursuz” sıfatını kullanmak mümkün olmasa da, Windows 10’un son zamanlarda yaşadığı güncelleme kaynaklı problemler de Linux’u daha uygun bir çözüm gibi gösteriyor.

Sürecin henüz tamamlanmadığını belirtmek gerekiyor. Güney Kore hükümeti, Linux’un ağ ve güvenlik gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı konusunda bazı testler gerçekleştirecek. İnternet siteleri ve yazılımlara yönelik desteğin çoğunlukla sadece Windows için sunulması en büyük problem gibi görünse de, Linux’un son yıllarda bu konuda aşama kaydettiğini belirtmekte fayda var. Yine de, Güney Kore hükümeti işini biraz daha sağlama almak istemiş gibi görünüyor.

Güney Kore İçişleri ve Emniyet Bakanlığı, gerçekleşecek değişimin devlete maliyetinin 780 milyar won (3.96 milyar TL) olmasını öngörüyor. Bu meblağ oldukça yüksek görünse de, Windows’un güncelleme ve bakım maliyetinin çok daha yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Linux dağıtımı için belirli bir fiyat etiketi olmasa da, devletler ve şirketler destek sözleşmesi için belli bir miktar ödemeyi tercih ediyor.