Ulaşım

Güney Kore sürücüsüz otomobil testleri için şehir inşa ediyor

guney kore surucusuz otomobilGüney Kore sürücüsüz otomobil testlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla 88 dönüm araziye yayılan bir tesis inşa ediyor. Söz konusu tesiste sürücüsüz otomobillerin karşılaşabileceği her engel ve senaryoya yer verilecek. Geniş yollar, otobüs şeritleri ve park alanları barındıran tesis, türünün en büyük örneği olacak.

Hâli hazırda dünyanın en büyük otomobil test tesisi olma özelliğini taşıyan ve ABD’nin Michigan şehrinde bulunan Mcity, 32 dönüm genişliğinde bir araziyi kaplıyor. Şirketlerin sürücüsüz otomobil teknolojilerini sürekli olarak test etmelerini amaçlayan Güney Kore, böylelikle araçların trafiğe açık yollarda testi için gerekli olan zahmetli izin süreçlerini de kısaltmayı planlıyor.

Güney Kore, dünyanın önemli otomotiv markalarına ev sahipliği yapıyor. Ancak sürücüsüz otomobil testleri konusunda diğer ülkelerin biraz gerisinde kalmış durumda. Buna rağmen, ülke 2020 itibarıyla üçüncü seviye sürücüsüz otomobiller üretmeyi hedefliyor. Söz konusu seviyede otomobiller acil durumlarda kontrolü ele alacak bir sürücüyle tamamen otonom olarak ilerleyebiliyor.

Güney Kore trafiğe açık yollarda sürücüsüz otomobil testleri gerçekleştirilmesine geçtiğimiz yıl itibarıyla izin vermeye başlamıştı. İlk etapta sekiz otomobile izin veren hükümet, son olarak Samsung’un sensörler ve bilgisayarlardan oluşan otonom sürüş platformunu denemesine vize vermişti. Ülkenin en büyük otomobil üreticisi Hyundai de sürücüsüz otomobil teknolojisi üzerine çalışsa da, testlerini ABD’de gerçekleştiriyor.

Güney Kore sürücüsüz otomobil test merkezine K-City adını verecek

Güney Kore sürücüsüz otomobil testlerini gerçekleştireceği yeni tesisine K-City adını verecek. Gerçek bir şehir görünümünde olacak K-City’nin otoyol kısmı önümüzdeki ekim ayı itibarıyla hizmet vermeye başlayacak. Tesisin geri kalanı ise 2018’in ortası itibarıyla aktif hâle gelecek. K-City’nin planlanandan daha erken açılması, sürücüsüz otomobil teknolojisinin hem şirketler hem de ülkeler için ne kadar önem kazandığını gösteriyor.