Manşetler

OpenAI, yapay zekâ tabanlı dil modelinin yeni sürümü GPT-4’ü duyurdu

gpt-4

OpenAI, aylar boyunca süren dedikodular ve spekülasyonlardan sonra, ChatGPT ve yeni Bing gibi uygulamaları destekleyen yapay zeka (AI) dil modelleri serisinin en yenisi olan GPT-4’ü duyurdu.

Şirket, bu yeni modelin her zamankinden daha yaratıcı ve işbirlikçi olduğunu ve zor sorunları daha büyük bir doğrulukla çözebileceğini iddia ediyor. Yalnızca metin yoluyla yanıt verebilmesine rağmen, hem metin hem de görüntü girişini ayrıştırabiliyor. Ayrıca OpenAI sistemlerin, “halüsinasyon” olarak nitelendirilen bilgi uydurma eğilimi ve şiddet odaklı ya da zararlı metin üretme kapasitesi de dahil olmak üzere, önceki dil modelleriyle aynı sorunların çoğunu barındırdığı konusunda uyarıda bulunuyor.

OpenAI, GPT-4’ü ürünlerine entegre etmek için Duolingo, Stripe ve Khan Academy dahil olmak üzere bir dizi şirketle hâlihazırda iş ortaklığı kurduğunu söylüyor. Yeni model, OpenAI’nin aylık 20 ABD doları tutarındaki ChatGPT aboneliği olan ChatGPT Plus aracılığıyla genel kullanıma sunuldu ve Microsoft’un Bing sohbet robotunu destekliyor. Ayrıca, geliştiricilerin geliştirme yapması için bir API olarak erişilebilir olacak. Burada, OpenAI’ın kullanıcıları kabul etmeye başladığı bir bekleme listesi bulunuyor.

Bir araştırma blog yazısında OpenAI, GPT-4 ile ChatGPT’ye güç veren selefi GPT-3.5 arasındaki farkın gündelik konuşmalarda incelikli seviyede olduğunu söyledi. OpenAI CEO’su Sam Altman, GPT-4’ün “hâlâ kusurlu ve sınırlı” olduğunu ancak aynı zamanda “ilk kullanımda, onunla daha fazla zaman geçirdikten sonra olduğundan daha etkileyici göründüğünü” belirten bir tweet attı.

Şirket, GPT-4’teki iyileştirmelerin farkının, Uniform Bar Exam, LSAT, SAT Math ve SAT Kanıta Dayalı Okuma ve Yazma sınavları da dahil olmak üzere, bir dizi test ve kıyaslamada sistemin performansında açıkça görüldüğünü söylüyor. Bahsedilen sınavlarda, GPT-4 yüz üzerinden 88 ve üzerinde puanlar almıştır. Sınavların tam listesi ve sistemin puanları burada görülebilir.

GPT-4 ve yetenekleri hakkındaki spekülasyonlar geçtiğimiz yıl çok yaygındı. Birçok kişi, bunun önceki sistemlere nazaran büyük bir sıçrama olacağını öne sürüyordu. Ancak, OpenAI’ın duyurusuna bakılırsa, şirketin daha önce uyardığı gibi, iyileştirme daha çok tekrarlamalı nitelik taşıyor.

Dedikodu değirmeninin çarkları, geçen hafta bir Microsoft yöneticisinin Alman basınıyla yaptığı bir röportajda sistemin bu hafta açılacağını ağzından kaçırmasının ardından daha da güçlenmişti. Üstelik yönetici, sistemin çok modlu olacağını, yani yalnızca metin değil diğer ortam türlerini da üretebileceğini öne sürmüştü. Birçok AI araştırmacısı, metin, ses ve videoyu entegre eden çok modlu sistemlerin, daha yetenekli AI sistemleri oluşturmaya yönelik en iyi yolu sunduğuna inanıyor.

GPT-4 gerçekten de çok modlu, ancak bazılarının tahmin ettiğinden daha az ortamda üretim yapıyor. OpenAI, sistemin hem metin hem de görüntü girişlerini kabul edebileceğini, ancak metin çıktıları sunabileceğini söylüyor. Şirket, modelin metin ve görüntüyü aynı anda ayrıştırma yeteneğinin, daha karmaşık girdileri yorumlamasına izin verdiğini söylüyor.

İlginizi çekebilir

GPT’yi detaylandıran ilk araştırma makalesi 2018’de yayınlanmıştı. GPT-2 2019’da çıktı ve GPT-3 2020’de duyuruldu. Bu modeller, çoğu internetten alınmış ve istatistiksel modeller için çıkarılan devasa metin veri kümeleri üzerinde eğitilmişti. Daha sonra hangi kelimenin diğerini takip ettiğini tahmin etmek için kullanıldı. Açıklamak için nispeten basit bir mekanizmadır, ancak ortaya çıkan nihai sonuç, çeviri veya kod oluşturma gibi diğer metin tabanlı görevleri gerçekleştirmenin yanı sıra yazmayı oluşturabilen, özetleyebilen ve yeniden ifade edebilen esnek sistemlerdir.

OpenAI başlangıçta, GPT modellerinin kullanıma sürülmesini, spam ve yanlış bilgi oluşturmak gibi kötü amaçlarla kullanılacaklarından korktuğu için ertelemişti. Ancak 2022’nin sonlarında şirket, herkesin erişebileceği GPT-3.5 tabanlı bir sohbet robotu olan ChatGPT’yi kullanıma açtı. ChatGPT’nin çıkışı teknoloji dünyasında bir çılgınlığı tetikledi. Microsoft kısa süre sonra kendi yapay zekâlı sohbet robotu Bing’i, Bing arama motorunun bir parçası olarak çıkardı. Google da Bard ile arkadan yakalamak için çabalıyor.

OpenAI, GPT-4 duyurusunda, sistemin altı aylık güvenlik eğitiminden geçtiğini ve dahili testlerde; GPT-3.5 ile karşılaştırıldığında izin verilmeyen içerik taleplerine yanıt verme olasılığının yüzde 82 daha az olduğunu ve gerçeğe dayalı üretme olasılığının yüzde 40 daha yüksek olduğunu vurguladı.